Feladta a leckét Bukarestben Tusk

Publikálás dátuma
2019.01.11 16:27

Fotó: AFP/ DANIEL MIHAILESCU
Románián múlik, hogy az ország politikája figyelmeztetés, vagy jó példa lesz Európa számára - mondta az Európai Tanács elnöke.
Román nyelven mondott köszöntőbeszédet Donald Tusk Bukarestben a román európai uniós soros elnökség hivatalos nyitórendezvényén csütörtök este. Az Európai Tanács 62 éves lengyel elnöke tudta, hogyan kell hallgatósága szívét meghódítani. Több mint hatperces szónoklatában olyan természetességgel hivatkozott a 20. század világhírű román kulturális személyiségeire, hogy az bármely román politikusnál jó pontnak számítana. Kezdetnek George Enescu zenéjére emlékeztetett, majd a múlt század legnagyobb román költőjének, Nichita Stanescunak sorait idézte, de az Európában talán legismertebb román, a filozófus, vallástörténész Mircea Eliade szavait is segítségül hívta mondandójához és nem feledkezett meg az abszurd atyjáról, Eugene Ionescoról és Emil Cioran filozófusról sem. A legnagyobb tapsot mégis egy sporthivatkozással zsebelte be, amikor a Steaua és a román labdarúgás eddigi legnagyobb eredményét, az 1986-ban elhódított – akkor még BEK-nek nevezett – BL-győzelmet említette, azt, hogy Helmuth Duckadam kapus az elképzelhetetlent valósította meg, amikor a Barcelona négy büntetőrúgását hárította. „Akkor az lehetetlennek tűnt számomra, de neki sikerült. Önöknek is sikerülni fog. Ez úton biztosítom önöket teljes támogatásomról”, mondta a lengyel politikus. Tusk - aki korábban Szlovákiában szlovákul, Bulgáriában bolgárul mondta el beszédét - azonban nem csak diplomatikusan és igen jó érzékkel nem merült el a kedveskedő formalitásban, hanem komolyan megfogalmazta elvárásait a jogállamiságból eddig rosszul vizsgázó bukaresti kormány felé. „Most nagymértékben Romániától függ, hogy miként kezeli Európa a jövő kihívásait. És csak önökön múlik, hogy a román politika jó példa vagy szigorú figyelmeztetés lesz-e Európa számára” - fogalmazott meglepően jó románsággal a lengyel ET-elnök. Tévednek, akik azt hiszik, hogy a szabályok figyelmen kívül hagyása, a „rövidebbik út választása” a hatalom jelének számít az Európai Unióban. „Nem, ez a gyengeség jele. Azoknak pedig, akik erőfeszítéseket tesznek az európai értékek, szabadságunk, jogaink védelmében, azt mondom: Folytassák a harcot!” – idézte Tusk szavait az Agerpres román hírügynökség. A minden román szívet melengető Steaua-siker felemlegetését pedig arra használta, hogy felhívást intézzen minden román állampolgárhoz: olyan elszántsággal védjék a szabadságot, a feddhetetlenséget, az igazság tiszteletét, a jogállamiságot és az alkotmányt, mint ahogy Helmuth Duckadam védte a Steaua kapuját az 1986-os döntőben.  

Elnöki figyelmeztetés

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke arra figyelmeztette a román uniós elnökséget, hogy ne exportálja Európába belső konfliktusait. A kohézió erősítését zászlajára tűző román elnökség mottójára utalva megállapította: Bukarestnek akkor lesz esélye Európát az összetartás felé mozdítani, ha az országon belül is sikerül konszenzust teremtenie. Mint mondta, Európa kompromisszumokra is épül, de a jogállamiság és demokrácia alapértékek és itt nincs helyük a kompromisszumoknak. 

Szerző
2019.01.11 16:27
Frissítve: 2019.01.13 16:39

Megújítják a CEU amerikai akkreditációját

Publikálás dátuma
2019.01.16 20:32

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A CEU felsőoktatási akkreditációját végző értékelő bizottság elnöke szerint a Magyarországról elüldözött intézmény a "felsőoktatás egyik sikertörténete".
Ron Daniels, a Johns Hopkins Egyetem és a CEU felsőoktatási akkreditációját végző Middle States Commission on Higher Education értékelő bizottságának elnöke azt javasolja, hogy újítsák meg a CEU amerikai felsőoktatási akkreditációját – írja a CEU közleményére hivatkozva az atv.hu.

Daniels gratulált az intézménynek, hogy a bizottság vizsgálata alapján „sikeresen megfelel a Middle States Commission on Higher Education akkreditációs feltételeinek és tagsági követelményeinek”. Daniels szerint „a CEU a felsőoktatás egyik sikertörténete,” és részletezte, hogy melyek azok a területek, amelyekben kiemelkedően teljesít. A bizottság elismerte a CEU elkötelezettségét egy átfogó oktatási program fejlesztése és a tanulásközpontú oktatás iránt, amelyek mind hozzájárultak ahhoz, hogy 2018-ban a CEU a QS ranglistáján a világ 51-100 legjobb egyeteme között szerepel történelem, filozófia, politikatudomány, szociálpolitika és szociológia tantárgyakban, és a 200 legjobb között közgazdaságtan és jogtudomány terén.


„A CEU egyenrangú a világ legjobb egyetemeivel”
-jegyezte meg a Magyarországról Bécsbe költöző egyetemről Ron Daniels.
2019.01.16 20:32

Túlélte a bizalmatlansági szavazást Theresa May

Publikálás dátuma
2019.01.16 20:19

Fotó: AFP/ EMMANUEL DUNAND
A brit parlament 325-306-os szavazati aránnyal nem vonta meg a bizalmat a kormánytól. May az ellenzékkel is egyeztetne, mielőtt folytatná a Brexittel kapcsolatos brüsszeli tárgyalásokat.
A többség arra számított, hogy elbukik a Theresa May elleni bizalmatlansági indítvány, és nem is kellett csalódniuk: az ellenzék által kezdeményezett voksoláson 325-306 arányban May támogatói kerültek többségbe. Kérdés, hogyan folytatódnak a Brexit-tárgyalások, mindenesetre a miniszterelnöknő a szavazás után személyes konzultációt javasolt az összes ellenzéki párt vezetőjének a brit EU-tagság megszűnésének folyamatáról. A kormányfő hozzátette: kész már szerda este elkezdeni ezeket a négyszemközti megbeszéléseket - számol be róla az MTI.

May kijelentette:
olyan megoldásokat kell találni, amelyekhez elégséges támogatást lehet biztosítani az alsóházban.
Hozzátette: hétfőn terjeszti a ház elé javaslatait a Brexit-folyamat további menetére. A legnagyobb ellenzéki párt, a Munkáspárt, amelynek vezére, Jeremy Corbyn szerdán „zombikormánynak” nevezte az ország vezetését, azért szerette volna megvonni a bizalmat a kormánytól, mert nem tudtak olyan megállapodást kötni az Európai Unióval, amelyik megnyugtatóan rendezné az Egyesült Királyság kilépését az EU-ból, ugyanakkor biztosítja az ország függetlenségét is az európai közösségtől. Corbyn a szavazás után azt mondta: a tárgyalások feltétele a Labour részéről az, hogy a kormány zárja ki a megállapodás nélküli Brexit lehetőségét.

Ha Corbyn bizalmatlansági indítványát az alsóház megszavazta volna, akkor a Konzervatív Pártnak, vagy bármely más parlamenti frakciónak, a parlamenti törvény alapján 14 napja lett volna arra, hogy egy általa működőképesnek tartott kormányt vagy kormánykoalíciót összeállítson, és erről újabb bizalmi szavazást kellett volna tartani. Ha a kormányalakítással próbálkozó párt a második bizalmi szavazáson nem tud többséget szerezni az alsóházban, parlamenti választásokat kell kiírni.

Ez a szabály felülírja a brit választási törvényt, amely öt évben rögzíti a parlamenti választások közötti időt. Nagy-Britanniában legutóbb 2017-ben tartottak választásokat, vagyis a következő választás 2022-ben esedékes. Theresa May már decemberben bejelentette, hogy nem ő kívánja a 2022-es parlamenti választások kampányát megvívni a Konzervatív Párt élén, de azt egyelőre nem árulta el, hogy mikorra tervezi távozását.

A Munkáspárt egyébként legnagyobb ellenzéki erőként bármikor ismét beterjeszthet bizalmatlansági indítványt May kormánya ellen.
2019.01.16 20:19
Frissítve: 2019.01.16 21:51