Feladta a leckét Bukarestben Tusk

Publikálás dátuma
2019.01.11. 16:27

Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP
Románián múlik, hogy az ország politikája figyelmeztetés, vagy jó példa lesz Európa számára - mondta az Európai Tanács elnöke.
Román nyelven mondott köszöntőbeszédet Donald Tusk Bukarestben a román európai uniós soros elnökség hivatalos nyitórendezvényén csütörtök este. Az Európai Tanács 62 éves lengyel elnöke tudta, hogyan kell hallgatósága szívét meghódítani. Több mint hatperces szónoklatában olyan természetességgel hivatkozott a 20. század világhírű román kulturális személyiségeire, hogy az bármely román politikusnál jó pontnak számítana. Kezdetnek George Enescu zenéjére emlékeztetett, majd a múlt század legnagyobb román költőjének, Nichita Stanescunak sorait idézte, de az Európában talán legismertebb román, a filozófus, vallástörténész Mircea Eliade szavait is segítségül hívta mondandójához és nem feledkezett meg az abszurd atyjáról, Eugene Ionescoról és Emil Cioran filozófusról sem. A legnagyobb tapsot mégis egy sporthivatkozással zsebelte be, amikor a Steaua és a román labdarúgás eddigi legnagyobb eredményét, az 1986-ban elhódított – akkor még BEK-nek nevezett – BL-győzelmet említette, azt, hogy Helmuth Duckadam kapus az elképzelhetetlent valósította meg, amikor a Barcelona négy büntetőrúgását hárította. „Akkor az lehetetlennek tűnt számomra, de neki sikerült. Önöknek is sikerülni fog. Ez úton biztosítom önöket teljes támogatásomról”, mondta a lengyel politikus. Tusk - aki korábban Szlovákiában szlovákul, Bulgáriában bolgárul mondta el beszédét - azonban nem csak diplomatikusan és igen jó érzékkel nem merült el a kedveskedő formalitásban, hanem komolyan megfogalmazta elvárásait a jogállamiságból eddig rosszul vizsgázó bukaresti kormány felé. „Most nagymértékben Romániától függ, hogy miként kezeli Európa a jövő kihívásait. És csak önökön múlik, hogy a román politika jó példa vagy szigorú figyelmeztetés lesz-e Európa számára” - fogalmazott meglepően jó románsággal a lengyel ET-elnök. Tévednek, akik azt hiszik, hogy a szabályok figyelmen kívül hagyása, a „rövidebbik út választása” a hatalom jelének számít az Európai Unióban. „Nem, ez a gyengeség jele. Azoknak pedig, akik erőfeszítéseket tesznek az európai értékek, szabadságunk, jogaink védelmében, azt mondom: Folytassák a harcot!” – idézte Tusk szavait az Agerpres román hírügynökség. A minden román szívet melengető Steaua-siker felemlegetését pedig arra használta, hogy felhívást intézzen minden román állampolgárhoz: olyan elszántsággal védjék a szabadságot, a feddhetetlenséget, az igazság tiszteletét, a jogállamiságot és az alkotmányt, mint ahogy Helmuth Duckadam védte a Steaua kapuját az 1986-os döntőben.  

Elnöki figyelmeztetés

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke arra figyelmeztette a román uniós elnökséget, hogy ne exportálja Európába belső konfliktusait. A kohézió erősítését zászlajára tűző román elnökség mottójára utalva megállapította: Bukarestnek akkor lesz esélye Európát az összetartás felé mozdítani, ha az országon belül is sikerül konszenzust teremtenie. Mint mondta, Európa kompromisszumokra is épül, de a jogállamiság és demokrácia alapértékek és itt nincs helyük a kompromisszumoknak. 

Szerző
Frissítve: 2019.01.13. 16:39

Európa-szerte káoszt okoz a havazás

Publikálás dátuma
2019.01.11. 14:07

Fotó: KLAUS-DIETMAR GABBERT / AFP
Ötre emelkedett a hivatalosan katasztrófa sújtotta területnek számító bajorországi járások száma, és többen megsérültek, amikor lavina zúdult egy svájci szálloda éttermébe. Az Alpokban ismét jelentős mennyiségű hó várható.
Életveszélyessé váltak a bajorországi erdők a havazás miatt, a német tartományban állandósult a közlekedési káosz, pénteken pedig újabb járásban hirdették ki a katasztrófaállapotot. Az MTI a több mint 800 ezer hektáron gazdálkodó bajor állami erdészeti vállalat (Bayerische Staatsforsten) pénteken kiadott figyelmeztetése alapján azt írja: az egész tartományban veszély fenyeget, egyik pillanatról a másikra akár egészséges, stabilan álló fák is kidőlhetnek az ágakra nehezedő hó súlya miatt. A fakidőlés és az ágtörés veszélye következtében felfüggesztették a munkát, és mindenkinek azt javasolják, hogy kerüljék el az erdőket. A csaknem egy hete tartó havazás Németország déli és nyugati részén sokfelé megbénította a közlekedést, a régió egyik legfontosabb útján, az A8-as autópályán péntekre virradóra ismét hatalmas torlódás alakult ki a síkos útpályán keresztbe fordult teherautók miatt. A müncheni repülőtéren 90 járatot töröltek, Frankfurtban, Németország legnagyobb nemzetközi repülőterén pedig száznál is többet. A vastag hóréteg az épületek tetőszerkezetét is megterheli. A München térségében fekvő Memmingenben például négy tornacsarnokot is bezártak, mert félő, hogy beszakad a tető. Elővigyázatosságból több szupermarket is zárva tart. A traunsteini járásban beszakadt egy raktárépület tetőszerkezete, személyi sérülés nem történt – jelentette a Bayerischer Rundfunk (BR) bajor tartományi közszolgálati médiatársaság. Pénteken Garmisch-Partenkirchenben is katasztrófaállapotot hirdettek, így
ötre emelkedett a hivatalosan katasztrófa sújtotta területnek számító bajorországi járások száma.

Katonai szállítójármű Berchtesgadenben
Fotó: BERND MARZ / AFP
A helyi hatóságok az országos katasztrófavédelmi szervezet (THW) és a hadsereg (Bundeswehr) segítségével dolgoznak, Berchtesgaden járásban például kétszáz katona bevetésével igyekeznek ellátni a külvilágtól elzárt települések lakosságát, és megszabadítani a helyenként több méter magas hórétegtől az épületek tetejét. A szövetségi meteorológiai szolgálat (DWD) előrejelzése szerint a következő napokban ismét jelentős mennyiségű csapadék várható, az alacsonyabban fekvő régiókban főleg eső, a 800 méter feletti térségekben viszont további 50-100 centiméterrel vastagodhat a hótakaró jövő keddig.

Jelentős havazás várható az Alpokban

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán közölte: az Alpok egyes részein „extrém” mennyiségű hó gyülemlett össze, vannak olyan meteorológiai állomások, ahol a hóvastagság a 300 centimétert is meghaladja. Az előrejelzések alapján a következő bő négy napban több hullámban várható csapadék, amely jórészt hó formájában hullik majd.  
„A sípályák tehát gőzerővel üzemelnek, azonban tovább nő a lavina veszély, illetve közlekedési fennakadásokat is okozhat a nagy mennyiségű hó”

– hangsúlyozta az OMSZ.

Mint megírtuk, három ember könnyebb sérüléseket szenvedett, amikor csütörtökön – az ablakokat betörve – lavina zúdult egy svájci szálloda éttermébe. Az eset az ország keleti részén található Schwägalp településen, a Hotel Santisban történt. Egy szemtanú az egyik helyi lapnak arról számot be, hogy az étteremben szerencsére kevesen tartózkodtak, de legalább egy embert ki kellett ásni a hó alól.
Szerző

Csíksomlyóra is ellátogat Ferenc pápa

Publikálás dátuma
2019.01.11. 13:26

Fotó: FILIPPO MONTEFORTE / AFP
A katolikus egyházfő június 1-jén, szombaton tart szabadtéri szentmisét a csíksomlyói hegynyeregben.
Romániába látogat május végén Ferenc pápa, és Csíksomlyót is felkeresi – közölte pénteken a román elnöki hivatal. Ferenc pápa május 31. és június 2. között lesz Romániában, és Bukarest mellett Jászvásárra (Iasi), a romániai görögkatolikusok szellemi központjának számító Balázsfalvára, valamint a csíksomlyói Mária-kegyhelyre is elmegy. Az elnöki hivatal rövid közleménye szerint a látogatás további részleteit a későbbiekben ismertetik. Ferenc pápát 2017-ben hívták meg a román hatóságok és a romániai római katolikus egyház. A látogatásra beleegyezését adta az ortodox egyház vezetősége is, hiszen Románia lakosságának nagy többsége görögkeleti vallású, a pápa csak az ortodox egyház beleegyezésével érkezhet Romániába. Ferenc pápa a második katolikus egyházfő, aki ellátogat Romániába. Elsőként II. János Pál pápa járt Romániában 1999-ben, akkor ő csak Bukarestet kereste fel, ami csalódást okozott az erdélyi, zömében magyar anyanyelvű hívek körében. A romániai római katolikus püspökkari konferencia pénteki közleménye szerint az apostoli látogatás a Menjünk együtt! mottó alatt zajlik. A püspökök örömmel és hálával fogadták a látogatás hírét. Reményüket fejezték ki, hogy sikerül megtalálni az akaratot, hogy folytatódjon a másság tiszteletén alapuló, keresztény egyházak közötti párbeszéd – olvasható a közleményben. Tájékoztatásuk szerint a részletes programot a Vatikán fogja közzé tenni.
Oláh Zoltán kanonok, a Gyulafehérvári Főegyházmegye pápalátogatás ügyében illetékes sajtóreferense az MTI-vel közölte: Ferenc pápa június 1-jén, szombaton tart szentmisét. Mint mondta, a pápalátogatást a pünkösdi zarándoklat mintájára készítik elő, így a mise szabadtéren lesz a csíksomlyói hegynyeregben, ahol a pünkösdi búcsú szentmiséjét is szokták tartani. Hozzátette, hogy mivel a pünkösdi búcsú az idén egy héttel későbbre, június 8-ára esik, magánbeszélgetésekben felmerült a két esemény összevonásának a lehetősége. Azonban leszögezte, hogy erről még nem született döntés, amelynek meghozatalában Jakubinyi György érsek és a csíksomlyói ferencesek illetékesek.
Szerző
Frissítve: 2019.01.11. 14:53