Tovább drágul a kötelező

Publikálás dátuma
2019.01.11. 20:09

Fotó: Freedomz
A magyar kötelező gépjármű biztosítás Európában és a térségben még így is olcsónak számít.
Átlagosan 4-5 százalékkal emelkedik idén a kötelező gépjárműfelelősség-biztosítás (kgfb) éves díja. Az elmúlt 3 év adatait figyelembe véve ez nagyjából 10 ezer forint többletkiadást jelent az autó tulajdonosának és üzembentartójának. Jelenleg az átlagos kgfb-díj 50 ezer forint - hívta fel a figyelmet az RTL Klub híradója. A díjemelést egyebek mellett az indokolta, hogy a hazai személyautó-állomány folyamatosan bővülve mára elérte a 3,5 milliót. Ez értelemszerűen több káreseménnyel jár – mondta a Népszavának Papp Lajos, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) gépjárműszekciójának vezetője. Az alaktrészek szintén drágultak. A szerelők bére, az ágazatban is tapasztalható égető munkaerőhiány miatt, szintén jelentősen emelkedett. Egy képzett szakember nettó 250-300 ezer forintot is kaphat, de a Lajtán túl ennél 2-3-szor többet is kérhetnek. Az elmúlt időszakban a káresemények átlagos értéke szintén emelkedett. A korszerű gépkocsik felszereltsége, a beépített informatikai, elektronikai és digitális rendszerek, esőérzékelők, ráfutásgátló, sávtartó, tolatóradar és más hasonló bonyolult berendezések szintén alaposan megdrágították a javítási költségeket. A rezsióradíjak a szakszervizekben elérik a 15-18 ezer forintot. Mindezeket a tényezőket figyelembe véve 15-20 százalékos díjemelés is indokolt lett volna. Ám ezt a biztosítók közötti verseny korlátozta. Ráadásul e tekintetben igen nagy a szórás. Azok esetében, akik 2010 előtt vásárolták a gépkocsijukat és nem okoztak balesetet - így jó a bónuszbesosorolásuk -, a díjemelkedés még az átlagos 5 százalékot sem éri el – jegyezte meg a szakértő. Jelenleg az ügyfelek körülbelül egyharmadának biztosítási évfordulója januárra esik. A többiek év közben dönthetnek arról, maradnak jelenlegi biztosítójuknál, vagy váltanak. Utóbbiaknak kicsit mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk, hiszen még nem érhették el ugyanazt a kedvező bónusz-szintet, mint akik a jogszabálymódosítás előtt kötöttek szerződést. A legnagyobb emelésre a károkozó autósok számíthatnak. Kétségtelen, az ügyfeleket kellemetlenül érinti a díjemelés, de a biztosítóknak a megfelelő színvonalhoz bevételre van szükségük. Az emelés amúgy sem lehet öncélú, mert a Magyar Nemzeti Bank rendszeresen ellenőrzi a biztosítók kár-díj-egyensúlyát, hogy az ne okozhasson hátrányt a fogyasztóknak és ne billenjen a biztosítók javára – érvelt Papp Lajos. Eddig ilyen okból még nem is kellett fellépnie a jegybanknak egy céggel szemben sem. Európai összeghasonlításban a magyar díjak még mindig alacsonyak. A magyar kgfb-szint tavalyelőtt a térségben a legalacsonyabbnak számított.
Szerző

Mutatjuk, hányan lettek tavaly lottómillimosok Magyarországon

Publikálás dátuma
2019.01.11. 10:27

Fotó: Shutterstock
Négy lottójáték csaknem 1500 játékost tett milliomossá, közülük négyen milliárdossá váltak.
Négy számsorsjátéknál is milliós nagyságrendű alapjátékot regisztrált heti átlagban tavaly a Szerencsejáték Zrt. A Világgazdaság azt írja: az ötös lottót nem lehet letaszítani a népszerűségi rangsor éléről, heti 3,4 millió alapjátékkal végzett az élen, megelőzve a Puttót (2,1 millió), a hatos (1,65) és a skandináv lottót (1,35). A száz­ezres nagyságrendű szelvényszámot generáló játékok táborában az Eurojackpot a legfajsúlyosabb tényező heti átlag 600 ezer alapjátékkal, maga mögé utasítja a Kenót (550 ezer), a Jokert (510) és a Luxort (360) is. Ehhez a listához magyarázatképp érdemes hozzáfűzni, hogy a számsorsjátékok zöme heti sorsolású, a Kenó viszont napi játék, a Puttónál pedig egy héten több mint ezer sorsolást is tartanak ötperces gyakorisággal. A lap kérésére a Szerencsejáték Zrt. összesítette, hogy tavaly négy lottójáték 1462 játékost tett milliomossá, közülük négyen ráadásul milliárdossá váltak. A legtöbb, 1090 milliomos az ötös lottón született, köztük ketten lettek milliárdosok. Az Eurojackpot 78 szerencsés fogadót tett milliomossá, köztük egy játékos 5+1 találatával milliárdos lett. Az 5+1 találatosok közül egyébként kivétel nélkül mindenki legalább milliomos lett, az 5 találatot elérők közül 11-en, a 4+2 találatosok közül pedig 47-en könyvelhettek el hét számjegyű nyereményt. A Joker 23 telitalálatosának mindegyike ugyancsak milliomos lett, a 242 öttalálatos pedig egyaránt 1,3 millió forintot kasszírozott. A hatos és a skandináv lottón telitalálatra volt szükség a milliomosok „klubtagságához”, az előbbinél 10, az utóbbinál 19 játékos mondhatta el ezt magáról, igaz, a hatos lottó adott egy milliárdost is.
Szerző

Több mint hétszáz bankfiók szűnt meg négy év alatt

Publikálás dátuma
2019.01.11. 08:33
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
2014 harmadik negyedévének végén még 3085 értékesítési egység működött Magyarországon.
Valamivel több, mint 2200 hitelintézeti fiók működött Magyarországon január elején, ami hozzávetőleg kétszázzal kevesebb a 2017 végén kimutatott 2420-nál – írja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikái és a jegybanki fiókkereső alkalmazás adatai alapján a Világgazdaság. A legfrissebb – a harmadik negyedév végi adatokat tükröző – jegybanki statisztika szerint szeptemberben 2351 hitelintézeti fiók működött Magyarországon, 187-tel – 7,4 százalékkal – kevesebb az egy évvel korábbinál. Hosszabb időtávon vizsgálva a helyzetet még szembetűnőbb a csökkenő trend, ugyanis az MNB adatai szerint
2014 harmadik negyedévének végén még 3085 értékesítési egység működött országszerte, tehát négy év alatt több mint hétszáz fiók tűnt el a piacról.

Száztagúnál nagyobb hálózattal már csak négy szereplő – a Takarék csoport, az OTP Bank, a K&H és az Erste – rendelkezik, ám ezek adják a teljes fióki mennyiség hozzávetőleg 80 százalékát. A hitelintézeti fiókok területi eloszlása ugyanakkor viszonylag egyenletesnek mondható. A lap kiemeli, hogy a hitelintézeti fiókhálózat további zsugorodása nem túlságosan meglepő, hiszen egyre kisebb a pénzügyeiket kizárólag személyesen intéző ügyfelek aránya, és maguk a szolgáltatók is igyekeznek az elektronikus csatornák intenzív használata felé terelni lakossági és céges partnereiket. Ráadásul a bankfiókok üzemeltetése az egyik legjelentősebb tétel a kiadási oldalon a pénzügyi szolgáltatóknál, tehát a hálózat áramvonalasításával a költségek szintjén rövid idő alatt érezhető javulást lehet elérni.
Szerző