Tovább drágul a kötelező

Publikálás dátuma
2019.01.11 20:09

Fotó: Freedomz
A magyar kötelező gépjármű biztosítás Európában és a térségben még így is olcsónak számít.
Átlagosan 4-5 százalékkal emelkedik idén a kötelező gépjárműfelelősség-biztosítás (kgfb) éves díja. Az elmúlt 3 év adatait figyelembe véve ez nagyjából 10 ezer forint többletkiadást jelent az autó tulajdonosának és üzembentartójának. Jelenleg az átlagos kgfb-díj 50 ezer forint - hívta fel a figyelmet az RTL Klub híradója. A díjemelést egyebek mellett az indokolta, hogy a hazai személyautó-állomány folyamatosan bővülve mára elérte a 3,5 milliót. Ez értelemszerűen több káreseménnyel jár – mondta a Népszavának Papp Lajos, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) gépjárműszekciójának vezetője. Az alaktrészek szintén drágultak. A szerelők bére, az ágazatban is tapasztalható égető munkaerőhiány miatt, szintén jelentősen emelkedett. Egy képzett szakember nettó 250-300 ezer forintot is kaphat, de a Lajtán túl ennél 2-3-szor többet is kérhetnek. Az elmúlt időszakban a káresemények átlagos értéke szintén emelkedett. A korszerű gépkocsik felszereltsége, a beépített informatikai, elektronikai és digitális rendszerek, esőérzékelők, ráfutásgátló, sávtartó, tolatóradar és más hasonló bonyolult berendezések szintén alaposan megdrágították a javítási költségeket. A rezsióradíjak a szakszervizekben elérik a 15-18 ezer forintot. Mindezeket a tényezőket figyelembe véve 15-20 százalékos díjemelés is indokolt lett volna. Ám ezt a biztosítók közötti verseny korlátozta. Ráadásul e tekintetben igen nagy a szórás. Azok esetében, akik 2010 előtt vásárolták a gépkocsijukat és nem okoztak balesetet - így jó a bónuszbesosorolásuk -, a díjemelkedés még az átlagos 5 százalékot sem éri el – jegyezte meg a szakértő. Jelenleg az ügyfelek körülbelül egyharmadának biztosítási évfordulója januárra esik. A többiek év közben dönthetnek arról, maradnak jelenlegi biztosítójuknál, vagy váltanak. Utóbbiaknak kicsit mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk, hiszen még nem érhették el ugyanazt a kedvező bónusz-szintet, mint akik a jogszabálymódosítás előtt kötöttek szerződést. A legnagyobb emelésre a károkozó autósok számíthatnak. Kétségtelen, az ügyfeleket kellemetlenül érinti a díjemelés, de a biztosítóknak a megfelelő színvonalhoz bevételre van szükségük. Az emelés amúgy sem lehet öncélú, mert a Magyar Nemzeti Bank rendszeresen ellenőrzi a biztosítók kár-díj-egyensúlyát, hogy az ne okozhasson hátrányt a fogyasztóknak és ne billenjen a biztosítók javára – érvelt Papp Lajos. Eddig ilyen okból még nem is kellett fellépnie a jegybanknak egy céggel szemben sem. Európai összeghasonlításban a magyar díjak még mindig alacsonyak. A magyar kgfb-szint tavalyelőtt a térségben a legalacsonyabbnak számított.

BKV: Nem kevesebb a dolgozó, a teljes állásúak száma csökkent

Publikálás dátuma
2019.03.26 07:38
Illusztráció
Fotó: Népszava
A társaság közölte, hogy az előző évben 677 fő távozott a cégtől, miközben 590 újonnan érkező vállalt munkát.
Jócskán meghaladta a belépő dolgozók száma a kilépőket tavaly a Budapesti Közlekedési Zrt.-nél (BKV) – közölte a társaság a Világgazdasággal. Eszerint a főállásúak létszáma több mint 400 fővel emelkedett 2018 egészét vizsgálva, beleértve a teljes és a nem teljes munkaidős, valamint a nyugdíjas munkavállalókat is. A BKV azt követően juttatta el a laphoz az adatokat, hogy korábban egy másik statisztika alapján arról számoltak be: az előző évben 677 fő távozott a cégtől, miközben 590 újonnan érkező vállalt munkát. A társaság most kiemelte: az idézett számok csupán a főállású, teljes munkaidős munkaerőre igazak, de nem szerepeltetik a részmunkaidős munkatársakat. Utóbbiakkal tavaly 956-an hagyták ott a BKV-t, és 1369-en léptek be. A cégnél mintegy tízezren dolgoznak. A lap azt írja, a kilépők közül a legtöbben (340-en) közös megegyezéssel bontottak szerződést. Azoknak is magas a száma (253 fő), akik saját maguk kezdeményezték a felmondásukat, nyugdíjazás miatt pedig 210-en számoltak le a társaságnál. A lap kiemeli, hogy az idei első két hónap adatai ellentétes képest mutatnak, ugyanis januárban a kilépők többen voltak a belépőknél (124-81) – ez azonban a BKV szerint egyszeri hatás, amit a szokásosnál több tanfolyam és az ezzel járó lemorzsolódás, valamint a nyugdíjazások számának emelkedése magyaráz. Februárban 92 kilépés mellett 108 belépést regisztráltak.
Frissítve: 2019.03.26 07:42

316,10 forinton az euró

Publikálás dátuma
2019.03.26 07:14
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi piacon kedd reggel: az euróval és a svájci frankkal szemben erősödött, míg a dollárhoz és a japán jenhez képest gyengült.
Az euró 316,10 forinton forgott reggel hét órakor, 8 fillérrel csökkent az árfolyama a hétfő esti 316,18 forinthoz képest. A dollár árfolyama 279,24 forintról 279,56 forintra erősödött, míg a svájci franké 281,69 forintról 281,59 forintra gyengült. A jent 2,5382 forinton jegyezték, szemben az előző esti 2,5425 forinttal. Az euró 1,1307 dolláron forgott kedd reggel, 0,03 százalékkal gyengült az előző napi záráshoz képest. A svájci frankhoz képest 0,01 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz, 1,1225 frankon jegyezték. Egy dollárért 0,9929 frankot kértek, napi szinten 0,06 százalékkal erősödött a dollár. A jenhez képest 0,18 százalékkal drágult a dollár, kedd reggel 111,15 jent ért.
Szerző