"Elegünk van abból, hogy amíg Orbán olcsón menzázik a várban, addig az ELTE több karán sok százmilliós leépítések történnek!"

Publikálás dátuma
2019.01.12. 12:34
Tüntetés a CEU mellett 2018. november 16-án.
Fotó: Vajda József / Népszava
A Hallgatói Szakszervezet tiltakozott az Educatio Kiállításon, ahol Horváth Zita, az Emmi felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára beszélt.
Szombat délelőtt az Emmi felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára, Horváth Zita beszélt volna az Educatio Kiállításon a felsőoktatásban elérhető ösztöndíjakról és a minőségi felsőoktatásról, amikor a Hallgatói Szakszervezet 15-20 tagja felállt, és kórusban mondták:
„Jó reggel kívánunk tisztelt helyettes államtitkár asszony! Magyar fiatalok vagyunk, és nagyon elegünk van abból, hogy folyamatosan kibasztok velünk! Elegünk van abból, hogy amíg Orbán Viktor olcsón menzázik a várban, addig az ELTE több karán sok százmilliós leépítések történnek!"

- hallható a Mérce videójában.

A diákok elmondták: szerintük ott tart a felsőoktatás helyzete, hogy a „kémiai kísérleteket szóban, az informatikai műveleteket papíron kell levezetni”. Felrótták a CEU elüldözését, a társadalmi nemek szak megszüntetését, és a Corvinus privatizációját. De hangsúlyozták azt is, hogy kiállnak mindazok mellett, akiket megnyomorít a kormány politikája.
„Nem leszünk rabszolgák!”

– zárták le az akciójukat és sok sikert kívántak Horváth Zita helyettes államtitkárnak a beszédéhez.

Szerző

Havas eső, ónos eső, erős szél a szombati menü

Publikálás dátuma
2019.01.12. 11:11
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
-2, +5 fok közötti csúcshőmérsékletre van kilátás.
Szombaton eleinte többfelé várható hószállingózás, gyenge havazás, ónos eső, majd a nap második felében már csak délkeleten szállingózhat a hó, míg a Dunántúlon helyenként havas eső, záporok alakulhatnak ki, miközben több helyen a felhőzet is szakadozottabbá válik. A nyugati, a Dunántúlon az északnyugati szél élénk, helyenként erős lehet. -2, +5 fok közötti csúcshőmérsékletre van kilátás - írja az Időkép.
Vasárnap hajnalban többfelé várható kisebb csapadék: keleten és északon hó, máshol havas eső, ónos eső, északnyugaton eső is. Napközben nyugat felől többfelé felszakadozik a felhőzet, átmenetileg kevesebb helyen alakulhat ki csapadék. Élénk, helyenként erős lesz a nyugati-délnyugati szél. Éjjel -5, +2, délután 1-8 fok várható. Vasárnap estétől sokfelé várható eső, keleten vegyes csapadék, majd hétfő reggeltől egy hidegfront hatására felszakadozik a felhőzet, elszórtan záporok, hózáporok lehetnek. Erős, viharos lesz az északnyugati szél. Napközben 2-7 fok valószínű. Kedden a viharos szélben elszórtan alakulhatnak ki hózáporok, délnyugaton záporok is. A hajnal fagyos lesz, délután -1, +5 fokot mérhetünk, délnyugaton a magasabb értékekkel. Szerdától ismét átmeneti enyhülés jöhet.
Szerző
Témák
időjárás

Kiszolgáltatottság, minimális alkupozíció: ez jut ma a szakképzésből kikerülőknek

Publikálás dátuma
2019.01.12. 10:00

Fotó: Mónus Márton / MTI
A jelenlegi szakképzési rendszer a betanított munkára épülő, összeszerelő típusú feladatokra készíti fel a diákokat, amit belső körökben „egyszer használatos szakmunkás modellnek” neveznek.
A szakképzésből kikerülő fiataloknak nemhogy kedvező alkupozícióik, de lehetőségeik is alig vannak. Esetükben biztosan távol állnak a valóságtól a miniszterelnök munkaerőhiánnyal, a munkavállalók kedvező alkupozícióival kapcsolatos kijelentései – mondta érdeklődésünkre a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet elnöke, Tóth József. Azután kérdeztük a szakembert, hogy Orbán Viktor a csütörtöki Kormányinfón arról beszélt: a munkaerőhiány alapvetően pozitív állapot, hiszen az, hogy kevés a munkaerő, jobb alkupozícióba helyezi a munkavállalókat a munkáltatókkal szemben, ez pedig nemcsak a létbiztonságot, de a fizetéseket is növeli. - A valóságban ez nincs így, a gazdaság egyszerűen nem karolja fel a fiatalokat, még a duális képzés sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket – mondta Tóth József. Az érdekvédő szerint a szakközépiskolákból kikerülő fiatalok többsége, még ha fel is veszik dolgozni, nem tud olyan munkát végezni, amivel fejleszteni tudná magát. A szakgimnáziumot végzetteknek valamivel jobbak az esélyeik, de az ő esetükben sem lehet azt mondani, hogy jobb alkupozícióban vannak, mint a munkaadók. Az sem látszik, hogy ez valamikor a miniszterelnök által felvázolt irányba változna: a jelenlegi szakképzési rendszer a betanított munkára épülő, összeszerelő típusú feladatokra készíti fel a diákokat, amit belső körökben „egyszer használatos szakmunkás modellnek” neveznek. Tóth József arra is felhívta a figyelmet: a hazai szakmunkások bére még mindig nem éri el az európai szakmunkásbért. - Ha tényleg olyan mértékű lenne a munkavállalók megbecsülése, mint állítják, talán a külföldre vándorolt több százezer fiatal is hazajönne – tette hozzá. Jobb elhelyezkedési lehetőségeik vannak ugyanakkor a főiskolát, egyetemet végzetteknek: az Eurostat legutóbbi jelentése szerint Magyarországon a friss diplomások 84 százaléka rögtön talál állást, ez az arány az uniós átlagnál is magasabb. Ennek ellenére a jelenlegi felsőoktatáspolitika az államilag támogatott férőhelyek korlátozásával, a ponthatárok szigorításával, szakmegszüntetésekkel igyekszik szűkíteni a felsőoktatásba bekerülők körét. Az Eurostat szerint 2014-2017 között Magyarországon csökkent a legnagyobb arányban a fiatal, 25-34 éves diplomások aránya.
Szerző