"Ez nem pénzkérdés, ahogyan sohasem volt az" - üzente Fucsovics és Babos

Publikálás dátuma
2019.01.12. 12:57

Fotó: Facebook
"Tekintettel arra, hogy a szeptemberi közleményünk kiváltó okai mit sem változtak, az akkor megfogalmazott álláspontunk továbbra is érvényben van" - közölte a Facebookon a két teniszező.
Ahogyan korábban megírtuk: a teniszszövetséggel (MTSZ) való vitájának rendeződése esetén örömmel játszana a februári Davis Kupa-selejtezőben Fucsovics Márton, aki pályafutása legsikeresebb évét hagyta maga mögött. A világranglistán karriercsúccsal 36. magyar játékos korábban úgy fogalmazott, hogy Doha, Sydney és az Australian Open után szabad a hete február elején, így ha megoldódik a konfliktus, akkor a válogatottal tart Frankfurtba a németek elleni párharcra.    Fucsovics és Babos vitája a magyar szövetséggel augusztus végén, egy Fucsovicstól érkező nyílt levéllel kezdődött, melynek megjelenése után Babos Tímea is kiállt a sportoló mellett. Az MTSZ egy hosszabb közleményben reagált, majd az Országos Mediációs Egyesület segítségét kérte annak érdekében, hogy rendezze vitáját a teniszezőkkel.  
Azonban ez kútba esni látszik, Fucsovics Márton és a Babos Tímea közös üzenetben fogalmazta meg álláspontját. 
Tény, hogy az elmúlt hetekben Juhász Gábor sportigazgató úr mindkettőnknek jelentős összegű ajánlatot tett a Magyar Tenisz Szövetség nevében a februári Fed-kupa, illetve Davis-kupa találkozókon való szereplésért. Az ajánlatot tisztelettel fogadtuk, de attól tartunk, a Magyar Tenisz Szövetség vezetése nem akarja megérteni, hogy nem a pénz miatt fordítottunk hátat ennek a szövetségnek. Ez nem pénzkérdés, ahogyan sohasem volt az. Februárban tehát nem játszunk a Fed-kupában, illetve a Davis-kupában.

Szerző
Frissítve: 2019.01.12. 12:59

Nekifutás közben fújták le a 11-est

Publikálás dátuma
2019.01.12. 10:15

Fotó: Mladen Antonov / AFP
Egyre több országban van lehetőségük a játékvezetőknek a labdarúgó-mérkőzéseken a televíziós felvételek megtekintése után módosítani az ítéletükön, de a rendszer még nem működik tökéletesen.
A 2017-es oroszországi Konföderációs Kupa volt az első felnőtt labdarúgótorna, ahol a videóbíró segítségét is igénybe vették, az európai élbajnokságok közül pedig a német volt a leggyorsabb, itt már második éve lehet visszanézni a vitatott szituációkat. Akkor kell videózni, ha a mérkőzés alakulását döntően befolyásoló helyzetben – gól, tizenegyes, piros lap felmutatása – merülnek fel kételyek. A gyakorlat ennél sokkal árnyaltabb, számtalan különös helyzetet okozott már a videóbíró.
A Bundesligában tavaly április 16-án a Mainz-Freiburg találkozón az első félidő hosszabbításában egy beadás után a labda a freiburgi védő, Marc-Oliver Kempf kezére pattant a saját tizenhatosán belül. A játékvezető nem látta az esetet, és lefújta a félidőt. A csapatok az öltözőbe vonultak, miközben a kölni központból a bírónak jelezték, nézze meg újra, mi történt. A játékvezető a felvétel megtekintése után tizenegyest ítélt, a játékosokat az öltözőből hívták vissza a pályára. A büntetőt a hazaiak értékesítették, ezzel nyertek 1-0-ra, a jegyzőkönyvbe a gól időpontjának az első félidő 52. percét írták be. A freiburgiak a találkozó után jelezték, óvhatnának – de nem teszik meg -, hiszen egy játékrész lefújása után már nem lehet semmilyen ítéletet hozni. A Német Labdarúgó-szövetség igazat adott a Freiburgnak, és elnézést kért a történtek miatt, mivel nem volt óvás, az eredmény nem változott.
Olaszországban a tavaly december 9-én rendezett Milan-Torino mérkőzésen a hazaiak játékosának, Zapatának volt már sárga lapja, amikor egy fejpárbaj során a felezővonal közelében megint a kezére pattant a labda. A videózásnak az volt a célja, hogy kiderüljön, szándékos volt-e a vétség, jár-e kiállítás a védőnek. A játékvezető nem látott okot az újabb sárga lap felmutatására.
Angliában ugyan sokáig vonakodtak bevezetni a videobírót, ám a 2019/20-as bajnoki szezonban debütál majd a technológia. Addig is a kupasorozatokban tesztelik. A Tottenham kedden a Chelsea ellen játszott a Ligakupa elődöntőjében, a hazaiak 1-0-ra nyertek Harry Kane büntetőjével, ugyanakkor az angol gólzsák lesről indult. Így a Chelsea kapusa később hiába kaszálta el, a vendégeknek kellett volna szabadrúgást elvégezniük. 
„Az angol bírók még nem tudják, hogyan kéne használni a rendszert” – dohogott Maurizio Sarri, a Chelsea trénere a mérkőzést követően. „Egyértelműen les volt, az asszisztens is megállt. Az a baj, hogyha a játékvezető is megállt, és nem követte a támadást, ez pedig a mi védőink számára is egyértelmű jelzés volt, hogy les miatt megállt az akció” – tette hozzá az olasz tréner, aki a csapat meccsanalízisre használt laptopján mutogatta igazát az újságíróknak. Sarri hozzátette, hogy amikor Olaszországban bevezették, kész katasztrófa volt a rendszer. „Most az angolokon a sor, hogy megtanulják, bár az furcsa, hogy a Premier League-ben nem alkalmazzák, a Ligakupában pedig igen.” 
Néhány nappal korábban egészen furcsa perceket éltek át a szurkolók és a játékosok is a Burnley–Barnsley FA-kupa-találkozón. A játékvezető büntetőt ítélt a Burnley javára, Matej Vydra már nekifutni készült, hogy elrúgja a labdát, amikor Simon Hooper jelezte, vissza kell nézni az esetet a videobíró segítségével. Ezután megváltozott az ítélet, les miatt szabadrúgást ítélt kifelé. 
Spanyolországban is borzolta a kedélyeket a videobíró. A Real Madrid 2-0-ra kikapott a Real Sociedadtól, a blancók pedig azóta is egy büntetőt kérnek számon a rendszeren. Gerónimo Rulli a 79. percben 1-0-ás vezetésnél buktatta Junior Vinicust, a játékvezető továbbot intett, s még fel sem merült benne, hogy esetleg videón utána nézzenek az esetnek.

Az MLSZ nem tervezi a bevezetést

A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) egyelőre nem tervezi a technikai segítség bevezetését a labdarúgó NB I-ben. Csányi Sándor, az MLSZ elnöke év végi interjújában a sportnapilapnak azt mondta, nagyon sokba kerül a videóbírós rendszer. Pár nappal később az MTI arról számolt be, hogy Horvátországban a következő bajnoki szezontól lesz videóbíró, a költségek (másfél millió dollár) nyolcvan százalékát a nemzetközi szövetség (FIFA) fedezi. Csányi Sándor a FIFA alelnöke.

Szerző
Témák
labdarúgás
Frissítve: 2019.01.12. 13:15

Gyengécske nyitány a kézilabda vébén: kiszenvedett döntetlen Argentína ellen

Publikálás dátuma
2019.01.11. 19:47

Fotó: Illyés Tibor / MTI
A magyar válogatott esélyesként várta az Argentína elleni első csoportmérkőzést a dán-német közös rendezésű férfi kézilabda-világbajnokságon, ám végül a 25-25-ös eredménynek is örülnie kellett.
A torna eddigi legnagyobb meglepetésével kezdődött a magyarok csoportja, a hatodik, utolsó helyre várt Angola 24-23-ra nyert a négy évvel ezelőtti vb-ezüstérmes Katar ellen. 
A magyar válogatott a papírforma alapján esélyesnek számított az argentinok elleni csata előtt, különösen annak ismeretében, hogy a dél-amerikaiak legnagyobb sztárja, Diego Simonet nem jött el a vb-re. A Montpellier-vel tavaly BL-t nyerő és a kupasorozat legjobbjának választott klasszis sérülés miatt kénytelen otthon maradni.
„A magyarok jobb képességű játékosokból állnak, gyors indításokkal, egyéni betörésekkel lehet esélyünk ellenük – vélekedett Manolo Cadenas szövetségi kapitány a mérkőzés előtt. - Kockázatot kell vállalnunk és egységes csapatjátékra lesz szükségünk, enélkül nem tudunk meglepetést okozni.”
A magyar válogatottnak az ellenfél mellett figyelni kellett a rendkívül szigorú játékvezetői felfogásra is. A csapatok a rajt előtt egy videó-összeállítást kaptak arról, milyen szabálytalanságokért jár azonnal piros lap: nem tolerálják a bírók az ellenfél testi épségének veszélyeztetését, a szándékos ütést, levegőben lévő játékos lökését. A videóanyag legtöbb jelenetét a magyar-szlovén vb-selejtezőből vették ki.
Csoknyai István a mérkőzés előtt azt mondta az M4 Sportnak, hogy türelmes, nyugodt játékot kért csapatától.
Kiválóan kezdett a magyar csapat, amely hibátlanul védekezett, támadásait türelmesen vezette, és könyörtelenül kihasználta az ellenfél megingásait, Cadenas kapitány tíz perc elteltével, 5-0-ás magyar vezetésnél kért időt. A dél-amerikaiak szakvezetője ekkor már rendelkezett egy sárga lapos figyelmeztetéssel, a bírók ugyanis a kapitányi reklamálásokat is szigorúan szankcionálják.
Az időkérés után két gólt szerzett a rivális, mindkettőt a bal szélről betörve, Balogh Zsolt remek távoli lövéssel törte meg a közel három perces magyar gólcsendet (6-2). A 16. percben először került emberelőnybe a magyar válogatott, amit Lékai Máté és Balogh egy-egy találatával sikerült zárni (8-4).
A dél-amerikaiak nem törtek meg, három perc alatt három gólt szereztek a beállós pozíciójából (8-7), ráadásul Baloghot is kiállították lökésért. Ebből szerencsére nem lett baj, ismét összeállt a védekezés, és a 27. percben 11-7-re vezettek a magyarok, amikor a videóbíróé lett a főszerep: a zsűri szabálytalan argentin cserét vélt látni, két perc videózás után született meg a döntés, az argentinok kapusa, Matias Schultz nem ott hagyta el a játékteret, ahol kell, ezért került emberelőnybe a magyar csapat.
Az utolsó percben időt kértek a magyarok, de biztos nem azt beszélték meg, ami történt: a támadást nem sikerült lövéssel befejezni, az ellenakcióból az argentinok szereztek gólt, ráadásul a szabálytalankodó Lékait kiállították. Balogh időn túl szerzett hétméterese után három gólos előnnyel ért véget a játékrész (13-10).
Két argentin találattal kezdődött a második félidő (13-12), Balogh az ötödik megítélt hétméterest is értékesítette, de nem lehetett fellélegezni, mert ismét emberhátrányba került a magyar csapat, ezúttal Ancsin János kiállítása miatt, ráadásul gólt is kapott (14-13).
A 36. percben először lépett pályára Nagy László, első lövéséből gólt szerzett, de az argentinok középkezdés után az üres kapuba lőttek (15-14). Egy perccel később újabb üres kapus találattal egyenlített az ellenfél (15-15). A 39. percben Federico Fernandez hetesével először vezettek az argentinok (15-16), szétesett a magyarok játéka, talán egy időkérés segített volna.
Szenvedett, de küzdött a válogatott, Bánhidi Bence két védőt beborítva szerezte meg a vezetést a 46. percben (19-18). Alig fél percig vezettek a magyarok, 20-19-nél ismét az argentinoknál volt az előny. A két együttes legutóbbi három egymás elleni mérkőzésén minden alkalommal több mint tíz góllal nyert a magyar csapat, erre ezúttal nem volt esély.
Magyar időkérés után Balogh, a csapat legjobbja megszerezte saját maga tizedik gólját, ezzel sikerült egyenlíteni tizenegy perccel a vége előtt (21-21), Mikler Roland bravúros védése után Bánhidi ismét megszerezte a vezetést (22-21).
Nyolc perccel a vége előtt 22-22-nél Lékai veszítette el a labdát a félpályánál, Fernandez egyedül tört kapura, de Mikler parádés mozdulattal védett. Ilyen izgalmas végjátékra kevesen számítottak, főleg, a kiváló kezdés után.
Öt perc volt hátra, amikor kimaradt az első magyar hetes, Balogh lövését a kapu fölé tolta Schultz, az ellentámadásból vezetést szereztek az argentinok (23-24). Két perccel a befejezés előtt Bánhidi révén sikerült egyenlíteni (24-24). Rendkívüli izgalmak következtek, Mikler tizenhárom másodperccel a vége előtt 25-25-nél ziccert védett, a magyarok időt kértek, az utolsó támadásnál azonban egy rossz átadással az oldalvonalon kívülre került a labda, így az eredmény nem változott.
Témák
kézilabda