Az ígéret szerint már a számlán kellene lennie, sokan mégis csak hétfőn jutnak a nyugdíjukhoz

Publikálás dátuma
2019.01.12. 15:36

Fotó: Shutterstock
A Magyar Államkincstár (MÁK) ígérgetése ellenére nem érkezett meg minden idős ember számlájára a megszokottnál később átutalt havi ellátás.
Sok nyugdíjas még tegnap este sem kapta meg a nyugdíját, amihez már pénteken reggel hozzá kellett volna jutnia. Többen jelezték azt is országos nyugdíjas szervezetek vezetőinek, hogy a házaspár egyik tagjának utaltak, a másiknak nem, holott ugyanannál a banknál van számlájuk. Több hírportál állítása szerint a Magyar Államkincstár egyik munkatársa rossz dátumot adott meg az ellátások átutalására a tízmilliárd forintért fejlesztett új informatikai rendszerben, ez okozta január 11-én kora reggel a hibát. Az idős emberek szerint azonban nincsenek véletlenek. A Nyugdíjasok Országos Képviseletének (NYOK) közösségi oldalán olvasható egyik bejegyzés szerint „az informatika mindig a fontos esetekben mondja fel a szolgálatot, úgy, mint a választási rendszernél”. Mások úgy gondolják, az állam jár jól a 3 napos késéssel, ami milliárdos kamatot hoz az államháztartás számlájára. S ezt ráadásul úgy nyeri meg a kormány, hogy nem esik csorba a nevén, hiszen a kisnyugdíjasok a bankokat szidják és nem az államkincstárt vagy a kormányt – érvelnek többen is. Másokban az is felvetődött, hogy a kormány ugyanazt tette a nyugdíjak „visszatartásával”, mint amikor a magasabb valós inflációs adat helyett a 2,7 százalékos előzetes becslés értékével emelte meg az év elejétől a nyugdíjakat, vagyis – állítják - az idősek és más ellátásra szorulók pénzével tömködi be a költségvetési hiány hézagait. Hegyesiné Orsós Éva szombaton folyamatosan kapta az üzeneteket és hívásokat, hogy ki mindenki nem kapta meg a számlájára a járandóságát. A Nyugdíjasklubok és Idősek „Életet az éveknek” Országos Szövetségének vezetője a Népszavának elmondta, hogy rengeteg idős ember a késés felelőseinek, elsősorban a Magyar Államkincstár vezetőjének, Mészáros Józsefnek és Varga Mihály pénzügyminiszternek a lemondását várja, de volt, aki egészen a miniszterelnökig elmenne a számonkérésben. A legtöbben mégis azért háborodtak fel elemi erővel, mert a közszolgálati hírműsorok hosszú ideig nem tájékoztatták a nyugdíjasokat, hogy miért nem kapták meg a megszokott időben a pénzüket.

Sztrájkbizottságot hozott létre a PDSZ

Publikálás dátuma
2019.01.12. 15:13

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Megalakult a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) sztrájkbizottsága annak érdekében, hogy a sztrájktörvény keretei között kényszeríthessék egyeztetésre a kormányt – értesült lapunk.
Szűcs Tamás PDSZ-elnök úgy nyilatkozott: a cél továbbra is az, hogy egy közös szakszervezeti sztrájkbizottság jöjjön létre, így várják a többi érdekvédelmi szervezet sztrájkbizottságainak megalakulását. A PDSZ által megfogalmazott követelések – amelyeknek csak egy része vonatkozik konkrétan a pedagógusokra – is nyitottak, azokhoz bárki csatlakozhat. 

Általános követelések:

 • Vonják vissza a rabszolgatörvényt, legyen egyeztetés a munka törvénykönyvének munkavállalóbarát módosítása érdekében!
 • Rendezzék a közalkalmazotti illetménytáblát! Biztosítson valódi előmenetelt a közalkalmazottak számára!
 • Jogszabályban biztosítsák a járulékmentes béren kívüli juttatások lehetőségét!
 • A többletmunkáért járó ellenértéket minden esetben fizessék ki! Ez egyértelműen legyen szabályozott a munka törvénykönyvében, és egyéb, ágazati, valamint jogállási törvényekben, rendeletekben!
 • Legyen a minimálbérhez kötött, azaz a minimálbér meghatározott százalékával kifejezett diplomás bérminimum!
 • Követeljük a sztrájktörvény módosítását, a sztrájkjog gyakorolhatóságának biztosítását!
 • Korrekt érdekegyeztetést! Vegye komolyan a kormány a munkáltatókkal és a szakszervezetekkel folytatott tárgyalásokat! Érdemi, rendszeres érdekegyeztetésre alkalmas fórumokat kell létrehozni és működtetni!

Ágazati követelések:

 • A pedagógus-illetmények számítási alapja ismét a mindenkori minimálbér legyen!
 • Állítsák vissza a pedagógusok közoktatási törvény szerinti kötelező óraszámát, a helyettesítést, túlórákat pedig fizessék ki!
 • Csökkenjen a diákok és a pedagógusok munkaterhelése!
 • Kezdődjön meg a pedagógus-előmeneteli rendszer módosításáról szóló szakmai vita!
 • Állítsák vissza az intézmények gazdasági és szervezeti autonómiáját!
Szerző

Orbán idén is Várkert Bazárban értékeli az évet

Publikálás dátuma
2019.01.12. 15:07

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A miniszterelnök február 10-én, várhatóan a Várkert Bazárban tartja évértékelő beszédét - informál a kormányközeli Magyar Idők.
Az elmúlt évhez képest korábban, február 10-én, vasárnap tartja 21. évértékelőjét Orbán Viktor miniszterelnök, jó eséllyel a Várkert Bazárban - "tudta meg" a napilapAz időpont megválasztása összefüggésben van azzal, hogy a kormánypártok – a korábbi évek gyakorlatától eltérően – az évértékelőt követő héten rendezik szokásos kihelyezett frakcióülésüket, az Országgyűlés tavaszi ülésszakát megelőzően. Tavaly a képviselőcsoportok tanácskozása megelőzte Orbán Viktor évértékelőjét, most viszont olyan fontos bejelentések várhatók a február 10-i kormányfői beszédben, amelyek feladatot rónak majd a frakciókra a törvényhozásban - állítja a jól informált lap.  Az évértékelőn a miniszterelnök ismerteti a kormány legújabb családtámogatási döntéseit, és az európai parlamenti választás tétjéről is beszélni fog.   A kormánypártok kihelyezett, összevont frakcióülését információink szerint február 13–14-én tartják meg, az Országgyűlés tavaszi ülésszaka pedig a következő hétfőn, február 18-án kezdődik.  
Szerző