Előfizetés

Megtalálták az októberben lezuhant indonéz gép másik feketedobozát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.14. 07:15

Fotó: ADEK BERRY / AFP
A Lion Air légitársaság október 29-én tengerbe zuhant gépének most megtalált feketedoboza a hangokat rögzítette a pilótafülkében,
Az indonéz hatóságok bejelentették, sikerült lokalizálniuk a Lion Air indonéz légitársaság október 29-én tengerbe zuhant repülőgépének másik feketedobozát, amely a hangokat rögzíti a pilótafülkében - tudósít az Index.

A Jakartából a tőle északra található Pangkal Pinang városába tartó Boeing 737 MAX 8 típusú gépen tartózkodó 189 ember életét vesztette, miután a gép a Jáva-tengerbe zuhant. A repülési adatokat rögzítő feketedobozt a szerencsétlenség után három nappal megtalálták. Hario Szatmiko, az indonéz közlekedésbiztonsági hivatal vezetőhelyettese közölte: a hangrögzítő fekete dobozt nem messze találták meg a tengerbe zuhanás helyétől, 30 méter mélyen az iszapba temetve.

Megkéselték Gdansk polgármesterét

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.01.13. 21:49
Ebben a gdanski kótházban küzdenek a polgármester életéért
Fotó: Michal Fludra/NurPhoto / AFP
Pawel Adamowiczot vasárnap este egy jótékonysági célú rendezvényen támadták meg. A politikust újra kellett éleszteni. Éjszaka öt órán át műtötték, 41 egység vért kapott.
A gdanski főpolgármesteri hivatal szóvivője arról tájékoztatta a PAP hírügynökséget, hogy Adamowiczot egy "éles tárggyal" támadták meg az egyik legnépszerűbb lengyelországi karitatív gyűjtést záró ünnepségen. Sajtóinformációk szerint egy vagy két késszúrás érhette. Az 53 esztendős politikus hétfőre virradóra ötórás műtéten esett át, állapota azonban kritikus. A BBC idézi a Dr. Tomasz Stefaniakot, az operációt végző gdanski kórház igazgatóját, aki elmondta, a polgármester nagyon súlyos hasi sérüléseket szenvedett és az éjszaka folyamán összesen 41 egység vért kapott. "Továbbra is nagyon, nagyon súlyos az állapota. A következő órák sorsdöntők lesznek" - nyilatkozta Dr. Stefaniak. A lengyel közszolgálati hírtelevízió (TVP Info) úgy tudja, az elkövetőt őrizetbe vették. A TVN24 kereskedelmi hírtévének a gdanski rendőrkapitányság szóvivője azt mondta, hogy a támadó egy 27 éves férfi volt. A beszámolók szerint a férfi a merénylet során azt kiabálta, ártatlanul ült börtönben az előző kormány alatt, amely a polgármestert is támogatta. Adamowicz több ciklus óta vezeti Gdansk városát polgármesterként. A jelenleg az országos szinten ellenzékben lévő Polgári Platform alapító tagja, a tavaly októberi helyhatósági választásokon független jelöltként választották újra. A támadást Andrzej Duda államfő, Mateusz Morawiecki kormányfő és Joachim Brudzinski belügyminiszter azonnal elítélte. "Utasítottam Joachim Brudzinski belügyminisztert, hogy folyamatosan tájékoztasson a helyzetről" - írta Morawiecki a Twitteren. 

Még mindig nem kap fizetést 800 ezer ember

Kárpáti János
Publikálás dátuma
2019.01.13. 20:47

Fotó: Chris Kleponis
A hét végén negyedik hetébe lépett, és ezzel – összevetve a korábbi leállások időtartamával - történelmi rekordot döntött az amerikai szövetségi kormányzati intézmények működésének részleges megbénulását okozó patthelyzet.
Azért nincs elég pénz a hivatalok működtetésére, mert Donald Trump nem hajlandó aláírni olyan költségvetést, amely nem tartalmazza a végig a mexikói határ mentén kiépítendő műszaki védelmi létesítmény építési költségeit. A demokraták az elnök által eredetileg védőfal felhúzására követelt 5,7 milliárd dollár megajánlását haszontalan pénzkidobásnak tartanák, és egyelőre arra sem adtak kedvező visszajelzést, hogy Trump időközben fal helyett már csak acélkerítésről kezdett beszélni.  Mindeközben mintegy 400 ezer közalkalmazott végzi elengedhetetlennek minősített munkáját úgy, hogy nem kap érte munkabért, és nagyjából ugyanennyi embert fizetés nélküli kényszerszabadságra küldtek.  Donald Trump tagadja, hogy nem lenne stratégiája az egyre tarthatatlanabbá váló helyzet megoldására, de a Fox tévéhálózatnak nyilatkozva elismerte: fogalma sincs, hogy lehetséges-e megállapodásra jutnia Nancy Pelosival, a minap újjáalakult – és immár demokrata párti többségű – képviselőház frissen megválasztott elnökével. Az amerikai elnök kezében elvben adott a lehetőség arra, hogy a törvényhozás egyetértésének a hiányában is rendkívüli állapotot hirdessen ki, de ahhoz nagyon súlyos, meggyőző érvekre van szükség, hogy kiállja a próbát a döntés indokoltságának utólagos, bíróság előtt történő megítélésekor. Ha Trump ezt a lépést megteszi, jelentős jogi és politikai kockázatot vállal. Eközben továbbra is lezáratlan az a vizsgálat, amely annak kiderítésére irányul, hogy a 2016-os elnökválasztás előtt Trump republikánus elnökjelölt kampánycsapata titokban együttműködött-e olyan oroszokkal, akik megpróbálták befolyásolni az elnökválasztás kimenetelét, Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt negatív színben való feltüntetésével. Trump korábbi legszűkebb környezetének több tagja ellen indult eljárás – nem feltétlenül csupán az orosz szál, hanem különböző más ügyek miatt –, és az elnök feje fölött Damoklész kardjaként lebeg annak az eshetősége, hogy ezen emberek némelyike vádalku alapján Trumpra nézve terhelő vallomást tesz. Élénk érdeklődéssel várják például Trump egyik volt magánügyvédjének a nyilvános megszólalását – az illető az elnökválasztási kampány alatt hallgatási pénzt fizetett olyan nőknek, akik azt állították, korábban viszonyuk volt Trumppal.    Az orosz szállal kapcsolatos gyanút az is táplálja, hogy elnökként Donald Trump megütközést keltően meghitt viszonyt alakított ki Vlagymir Putyin orosz államfővel. A Washington Post szombati számában arról írtak – kilétének felfedésétől elzárkózó kormányzati tisztségviselő elmondása alapján –, hogy Trump legközvetlenebb biztonságpolitikai munkatársai sem kaptak teljes körű tájékoztatást elnöküktől arról, hogy miről is esett szó, pontosan mi hangzott el Putyinnal folytatott különböző négyszemközti megbeszélésein.