Előfizetés

Megfosztották címeitől a Nobel-díjas James Watsont rasszista megjegyzései miatt

MTI
Publikálás dátuma
2019.01.14. 09:37
James Watson
Fotó: ODD ANDERSEN / AFP
Rasszista megjegyzései miatt kutatóintézete megfosztotta minden címétől az amerikai James Watson professzort, aki két tudóstársával együtt a DNS szerkezetének megfejtője, és amelyért Nobel-díjat kapott - közölte az amerikai közszolgálati rádió (NPR) a tudós laboratóriumának közleményére hivatkozva.
A New York-i Cold Spring Harbor Laboratory közleményben tudatta, hogy James Watson "személyes véleménye alaptalan és meggondolatlan". A 90 esztendős tudós az amerikai közszolgálati televízióban (PBS) a hónap elején egy róla szóló dokumentumműsorban azt mondta: nem változtak eddigi nézetei, és továbbra is azt vallja, hogy a gének miatt lényeges különbségek vannak a fehér és a fekete bőrű emberek intelligenciaszintje között, a fehérek javára. A tudós 2007-ben Afrika kilátásairól szólva már tett egyszer ilyen kijelentést, mondván: "borúsnak" látja a kontinens jövőjét, éppen a fehérek és feketék közötti, genetikailag meghatározott intelligenciakülönbség miatt. Akkor bocsánatot kért szavaiért, ennek ellenére elveszítette az angliai Cambridge Egyetem egyik kutatólaboratóriumának tiszteletbeli vezetői posztját, és megfosztották minden adminisztratív feladatától is. Ezt követően - 2014-ben - Watson eladta az 1962-ben kapott Nobel-díjjal járó arany emlékérmet, arra hivatkozva, hogy megjegyzései után a tudományos közélet akadályozta őt a munkájában. A Cold Spring Harbor Laboratory akkor nem fosztotta meg őt a címeitől. Most viszont - a dokumentumfilmben elhangzottak nyomán - az az álláspontja, hogy Watson kijelentéseivel semmissé tette 2007-ben elhangzott bocsánatkérését. "Dr. Watson megállapításai elítélendők, a tudomány nem támasztja alá ezeket"- olvasható a tudományos intézet közleményében. A tudóst egy New York államban lévő szanatóriumban ápolják, mert autóbalesetet szenvedett. Az NPR szerint nem észleli a külvilágot. James Watson az új-zélandi születésű brit fizikus Maurice Wilkinsszel és Francis Crick angol biológussal közösen kapott 1962-ben orvostudományi Nobel-díjat a DNS szerkezetének - a kettős spirálnak - a felfedezéséért.

Ellepte a hó Amerika keleti partját is

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.01.14. 09:33

Fotó: ALEX EDELMAN / AFP
A középnyugati államok után már az Egyesült Államok keleti partvidékét is vastag hótakaró borítja.
A széles viharzóna, amely szombaton még Új-Mexikótól a Nagy-síkságig és a Sziklás-hegységig húzódott, az Egyesült Államok keleti partvidékén is havazást, helyenként hóviharokat hozott mintegy 2900 kilométer széles sávban.
Tíz amerikai államban és a szövetségi fővárosban viharriadót rendeltek el, a Washingtonnal délen szomszédos Virginiában rendkívüli állapotot hirdettek ki a heves hóviharok miatt.
Az erős havazás következtében utakat és főutakat zártak le, sok államban áramkimaradás van. Észak-Karolinában és Virginiában például több mint 200 ezer háztartás maradt áram nélkül. Hétfőtől sok helyütt - így Washingtonban is - zárva tartanak az iskolák és egyes intézmények. Washingtont és környékét mintegy 30 centiméteres hó borítja, és vasárnap estétől a hó és a fagy miatt a tömegközlekedést is szüneteltetik.
Az útviszonyok miatt Missouriban négy, Kansas-ben három ember vesztette életét autóbalesetben. A középnyugati államokban még a hétvégén 1431 légi járatot töröltek, vasárnap Washington három fő repülőterén pedig több mint 250-et.

Kritikus állapotban a megkéselt polgármester

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2019.01.14. 09:11

Fotó: MICHAL FLUDRA / NURPHOTO
Pawel Adamowiczot vasárnap este egy jótékonysági célú rendezvényen támadták meg. A politikust újra kellett éleszteni.
Kritikus az állapota Gdansk független polgármesterének, akit vasárnap késelt meg egy férfi egy jótékonysági eseményen. Pawel Adamowiczot kora hajnalban műtötték meg. A sebészeti beavatkozást végző Tomasz Stefaniak hajnali fél 3-kor lépett az újságírók elé, s közölte, a polgármester életben van, de „nagyon, nagyon súlyos az állapota”. Adamowicz vasárnap vett részt a „Karácsonyi Jótékonysági Nagy Zenekar” általszervezett eseményen. Ez a csoportosulás évről évre szervez koncerteket, s kórházak felszereltségének javítására gyűjt pénzt. Beszámolók szerint a támadó, a 27 éves Stefan W. a pódiumhoz rohant, többször a polgármesterbe szúrt, majd magához ragadta a mikrofont és azt közölte, „ártatlanul ültem a börtönben, a Polgári Platform megkínzott, ezért kellett Adamowicznak meghalnia”. Pawel Adamowicz ugyanis korábban a Polgári Platform, jelenleg ellenzéki párt politikusa volt, most azonban Gdansk független polgármestere. A merénylő a média képviselőjének adta ki magát, így juthatott be az eseményre – közölte Karina Kaminska rendőrségi szóvivő. A támadót végül a rendőrség tette ártalmatlanná. A férfit 2014-ben ítélték el rablás miatt. Öt és fél éves börtönbüntetésre ítélték. Összesen 15 ezer lengyel zloty értékben rabolt, a tárgyalásán bűnösnek vallotta magát – közölte az Onet portálja. Adamowiczot a merénylet után az Egyetemi Klinikai Központba szállították, ahol megműtötték. Az operáció öt órán át tartott. Mint a beavatkozást végző orvos rövid sajtóértekezletén elmondta, a következő órák döntőek lesznek a polgármester állapota szempontjából. „Imádkozzanak érte” – hangoztatta. Aleksandra Dulkiewicz, Gdansk polgármestere köszönetet mondott az emberek támogatásáért. Egyúttal véradásra kérte a helyieket. A rendőrség a Twitteren annyit közölt: semmi sem utalt a készülő merényletre. A vasárnapi események felkavarták a lengyel társadalmat, s többen úgy vélik, az emberek lelkének megmérgezéséhez vezet az, ha a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) kormánypárt maga is gyűlöletet gerjeszt. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, a Polgári Platform volt vezetője, aki 2015-ig hazája miniszterelnöke volt, arra kérte az embereket, imádkozzanak Adamowiczért. Andrzej Duda lengyel államfő, a PiS politikusa a Twitteren azt írta, politikailag ugyan nem egyezett a véleményük a polgármesterrel, de most „feltétel nélkül vele vagyok”. A vasárnapi eseményt szervező segélyszervezet alapítóját, Jerzy Owsiakot többször támadta a katolikus egyház és a Jog és Igazságosság kormánypárt, mert szerintük „túl politikai színezetű” eseményt szervez, s „csak a pénzt herdálja”. A szervezet a kormányellenesek jelképéé vált. Népszerűségét mutatja, hogy 2018-ban 126 millió zlotyt (29 millió euró) gyűjtött jótékony célra, míg 2015-ben még csak 50 millió zlotyt (12 millió euró). Owsiak egy ízben azt közölte, ma már oda jutott az ország, hogy egy jótékonysági akciót sem tud értékelni. A támadás után pedig kijelentette: „Ne tegyünk ilyet. Szeressük egymást, lengyelek”.