Az erős szél miatt nem jár a Libegő

Publikálás dátuma
2019.01.14. 11:14

Fotó: Németh András Péter
Hétfőre tizenöt megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).
Az erős szél miatt nem üzemel a Libegő – közölte hétfő délelőtt a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Facebook-oldalán.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn az ország nagy részére (Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Békés megyén kívül az összes megyére) elsőfokú figyelmeztetést adott ki a szél miatt. Az érintett területeken a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/h-t. A hegyvidéki területeken 100 km/h feletti széllökésekre is számítani lehet.
Forrás: OMSZ
Szerző
Témák
BKK libegő

A közmédia főnöke azt üzente Hadházynak, hogy kerülje munkatársai megkeresését

Publikálás dátuma
2019.01.14. 11:08

Fotó: Markoszov Szergej
„Munkatársaim zaklatása politikai nyomásgyakorlásnak minősül a tartalomkészítők munkájára” – közölte Papp Dániel.
Levélben kért időpontot a közmédia vezetőitől egy személyes találkozóra Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő még december elején, az MTVA székházában történt tettlegesség előtt. A 444.hu cikke szerint Hadházy először december 10-én írt levelet Németh Zsoltnak, az M1 csatornaigazgatójának és Papp Dánielnek, az MTVA megbízott vezérigazgatójának, hogy találkozni szeretne velük, és a közmédiáról beszélgetni. Hadházy több időpontot is felkínált a vezetőknek, de mindketten azt válaszolták, hogy munkahelyi feladataik mennyisége miatt nincs idejük találkozni vele, illetve hogy szerintük Hadházy korábban negatív dolgokat mondott a közmédiával kapcsolatban. December 17-én, az MTVA-nál történtek után Hadházy újabb levelet írt, ekkor már csak Papp Dániel megbízott vezérigazgatónak, hogy akkor javasoljon ő időpontot a találkozóra, mert személyesen szeretne beszélgetni vele a közmédia ügyeiről. Papp erre a levélre a napokban válaszolt, és azt írta:
  • december 16-án és december 17-én az ellenzéki képviselők „megfélemlítették, fenyegették, inzultálták az MTVA munkatárait, nyilvánosságra hozták személyes adataikat”,
  • emiatt Papp Dánielnek nem csak kollégái kaptak fenyegetéseket, hanem az ő családját is zaklatták,
  • ezeknek ellenére ők továbbra is hajlandóak írásban válaszolni Hadházy kérdéseire,
  • és esetleg forduljon az NMHH-hoz vagy az országgyűlés kulturális bizottságához.
Papp Dániel mindemellett arra kérte Hadházyt, hogy
„a jogszabályi előírások betartása érdekében kerülje munkatársaim közvetett vagy közvetlen megkeresését. Nyomatékkal kérem a törvényi szabályozás figyelembevételét tartalmi ügyekben, ahol munkatársaim zaklatása politikai nyomásgyakorlásnak minősül a tartalomkészítők munkájára!”

Péterfalvi szerint szabályt sérthettek az ellenzéki képviselők

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke hétfő reggel az M1 műsorában arról beszélt, hogy szerinte milyen szabályt sérthettek meg az MTVA székházába tavaly év végén bejutott ellenzéki képviselők. Az MTI összefoglalója szerint Péterfalvi azt mondta, az ellenzéki képviselők székházból történő internetes közvetítései miatt a visszaélés személyes adattal bűncselekmény merülhet fel, ami a jogellenes adatkezelésnek egy büntetőjogi aspektusa. Az ügyben azt is vizsgálni kell, hogy a képviselők milyen célból kezelhetnek személyes adatokat. A szabályok értelmében a képviselők a feladataikkal összefüggésben gyakorolhatnak különböző jogokat, és azokba az intézményekbe léphetnek be, amelyek a végrehajtó hatalom alá tartoznak – közölte az elnök, hozzátéve: rögzíteni kell, hogy ezen intézmények ellenőrzése során milyen személyes adatokhoz férhetnek hozzá, s miként kezelhetik ezeket, ugyanis erre vonatkozóan nincsen konkrét szabály. 

Szerző

Megvonták az alpolgármester hatásköreit, miután Szombathely leszavazta a rabszolgatörvényt

Publikálás dátuma
2019.01.14. 11:07

Fotó: Hegedűs Márta
Múlt héten endkívüli közgyűlést hívott össze az ellenzék, hogy megszavazzák a rabszolgatörvény néven híressé vált módosítás elutasítását. Molnár Miklós megszavazta a napirendi javaslatot.
Rendkívüli közgyűlést hívott össze a múlt héten a szombathelyi ellenzék, hogy megszavazzák a túlóratörvény elutasítását, vagyis megtiltsák az önkormányzati cégeknek annak alkalmazását. Az alpolgármester, Molnár Miklós (ProSavaria) megszavazta a napirendi javaslatot, és ezzel határozatképes lett a közgyűlés. Az Index azt írja, Molnár a határozatot már nem szavazta meg, de ez ennek ellenére átment a szavazáson, ugyanis a Fidesz-frakció nem ment el az ülésre. Most a vaol.hu azt írja: Puskás Tivadar polgármester megvonta a Molnár Miklós alpolgármesterre átruházott jogokat. A portál idézi Barki Andrea, a szombathelyi önkormányzat kommunikációs vezetőjének tájékoztatását: „A mai napon Dr. Puskás Tivadar polgármester megvonta Molnár Miklós alpolgármesterre átruházott hatásköreit. A gazdaságfejlesztés és mérnökképzés, valamint a Szombathelyi Vagyonhasznosító és Városgazdálkodási Nonprofit Zrt., a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft., a SZOMHULL Szombathelyi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft., a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ cégfelügyelete, illetve a Művelődési Intézmények Gazdasági, Műszaki Ellátó és Szolgáltató Szervezete felügyelete, irányítása kapcsán Illés Károly alpolgármester, míg a pénzügyek és a költségvetés tekintetében a Polgármester gyakorolja a jogokat a továbbiakban.” Puskás Tivadar polgármester korábban egy interjújában a közgyűlésben történtekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: „Molnár Miklós elárulta azt a polgári, jobboldali közösséget, amelyik bizalmából listás képviselői helyet szerzett 2014-ben. Molnár átállt a szocialistákhoz, és felrúgta azt az írásos megállapodást, amelyet a Fidesz-KDNP pártszövetséggel kötött”. 
Szerző
Frissítve: 2019.01.14. 11:59