Ismét az MTVA székházánál próbálkozott Szél és Hadházy

Publikálás dátuma
2019.01.14. 14:35

Fotó: Draskovics Ádám
Nagy nehezen bejutottak az épületbe, és átadtak egy hirdetést az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról szóló kampányról. Később megjelent Papp Dániel is.
Hétfőn ismét elindult az MTVA épületébe Hadházy Ákos és Szél Bernadett. A Facebookon közzétett élő videóból kiderült, hogy a képviselők először az épület főbejáratán próbáltak bemenni, ahonnan egy oldalbejárathoz irányították őket, amely zárva volt. Így visszamentek a főbejárathoz, de már nem tudtak bejutni.
A helyszínen elmondták, hogy nem adásba szeretnének kerülni, hanem találkozni Papp Dániellel, az MTVA megbízott igazgatójával, valamint egy közérdekű hirdetést szeretnének leadatni az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról szóló kampányról. Végül bejutottak az épületbe: műsorokba érkeztek vendégek, és kiment hozzájuk az MTVA kommunikációs igazgatója. A képviselőknek azt mondták, Papp Dániel nem ér rá, de kijelölnek valakit, aki nyilatkozik helyette.
Egész egyszerűen nem lehet azt az egészen abszurd levelet elfogadni, amit a hírhamisító Papp Dániel, ennek az intézménynek az igazgatója küldött – aki azt mondta, hogy senki mással nem beszélhetünk ebben az intézményben, csak vele” – mondta Hadházy. A képviselőket később arról tájékoztatták, hogy Dobos Menyhért várja őket, ám Hadházy úgy reagált, szerinte csak az időhiány lehet az oka ennek, és inkább megvárják Papp Dánielt. A társadalmi célú hirdetéssel kapcsolatos elképzelését azonban átadta a kommunikációs igazgatónak. „Nincs illúzióm azzal kapcsolatban, mi fog történni ezzel a papírral“ – jegyezte meg Szél a videóban.
Végül Papp Dániel is megjelent, és leszögezte, hogy nem járul hozzá a felvétel készítéséhez. Mikor Hadházy felhívta a figyelmét arra, hogy a köztévések is videóznak, annyit mondott, hogy „önöknél nem járulok hozzá”. „Határozottan cáfolom, hogy nem kommunikálunk egymással, hiszen ahogy a levelezésünkben is írtam, válaszolni természetesen a megkeresésükre fogunk” – fogalmazott. Szerinte azzal a módszerrel van gond, amit a képviselők a múltkor is elkövettek: „az intézmény és az intézmény dolgozói ellen, erőszakkal inzultálták a kollégáinkat, személyes adataikat hozták nyilvánosságra”. Hozzátette, hogy fenyegetések érték a kollégáit. „Szerintem önök is ismerik a képviselői jogállást, ismerik a médiatörvényt, ahogy meg is írtam el tudnak menni a megfelelő joghatósághoz, a kulturális bizottság ülésén el tudják mondani a véleményüket” – jelentette ki, hozzátéve, szerinte az „erőszakos módszer” nem illik egy képviselői munkához. Azt mondta, írásban áll a rendelkezésükre, és „most természetesen nem” ül le beszélni a képviselőkkel.
Papp Dániel ezt követően távozott, Hadházy pedig közölte: látszik, mennyire félnek ebben az intézményben, gyakorlatilag két képviselőtől is. Ez egy annyira abszurd történet, hogy elmozdulásra van szükség, nem mehet így tovább semmi sem ebben az országban – tette hozzá.  Szél pedig kijelentette, hogy szerinte „megmutatta már megint a közmédia, hogy kit szolgál”. Azt mondta, Papp Dánielnek kötelessége lett volna segíteni a munkájukat. Még maradnak, és 18 órakor „egy közszolgálati híradót” közvetítenek majd az épületből.

A vécé, mint kiskapu

Nem engedték a mosdóba Szél Bernadettet, a tévészékházat védő biztonságiak arra hivatkozva utasították vissza a képviselők kérését, hogy üzemi területre lépnének be. Ehelyett egy másik épületszárnyat ajánlgattak nekik, ám a Szél és Hadházy attól tartott, hogy utána már nem engedik vissza őket a tévészékház előterébe. Az aulában a jelek szerint lekapcsolták a villanyt, a szekuritisok pedig háttal állak sorfalat a politikusoknak - így próbálják megakadályozni, hogy lekamerázzák őket. 

Papp gazdasági igazgató is volt a Jobbikban

Papp Dániel, az MTVA megbízott vezérigazgatója nemcsak a Jobbik médiapolitikai kabinetvezetője, hanem első gazdasági igazgatója is volt – erősítette meg lapunk információját Szabó Gábor jobbikos pártigazgató. Továbbá: Papp Dániel a Jobbik alapító tagja. A Jobbik 2003-ban alakult párttá, a tizennégy alapító közül Papp Dániel látszott a legalkalmasabbnak arra, hogy betöltse a gazdasági igazgatói tisztséget – idézte fel a kiválasztás szempontjait a Népszavának nyilatkozva Szabó Gábor. Ekkoriban alakították ki a kabinetrendszert, Papp Dánielt a gazdasági igazgatói poszt mellett a médiaügyi kabinet vezetésével is megbízták. (Utóbbit korábban már megírta az Index.) Ami a gazdasági feladatokat illeti, Szabó Gábor elmondása szerint Papp Dánielnek a születő új párt esetében igazgatóként nem akadt sok dolga, ebben az időben ugyanis a Jobbiknak még nem volt komoly pénzforgalma. Papp Dániel nem egészen fél év után, 2004 márciusában leköszönt tisztségéről, a sajtóban folytatta. (Életrajza szerint 2004-től a Magyar Televízió Budapesti Regionális Stúdiójának szerkesztő-riportereként dolgozott.) „Abbahagyta a politikai pályát, még mielőtt igazán elkezdte volna” – mondta Szabó Gábor. Papp Dánielt gyakran hírhamisítóként emlegetik a kormánykritikus sajtóban. Ő készítette azt a tudósítást, amely a valóságtól eltérően azt a látszatot keltette, mintha az Orbán Viktort keményen bíráló Daniel Cohn-Bendit uniós képviselő elmenekült volna egy kínos kérdés elől. Papp Dániel hírszerkesztőségi vezető volt, amikor egy tudósításban manipulatív módon „kitakarták” Lomnici Zoltán volt főbíró arcát. A botrányos ügyek nem gátolták karrierjében, Papp Dánielt tavaly ősszel kinevezték az MTVA megbízott vezérigazgatójává. Szabó Gábor 2004 óta nem találkozott Papp Dániellel. Kérdésünkre, hogy mi a véleménye az MTVA-vezér ténykedéséről, a pártigazgató csak annyit mondott: „erről inkább nem szeretnék nyilatkozni”. Cz. G.

Szerző
Frissítve: 2019.01.14. 19:40

Már a finomhangolásnál tart a magyar Bocuse d'Or-csapat

Publikálás dátuma
2019.01.14. 14:31
Pohner Ádám júniusban Turinban
Fotó: MARCO BERTORELLO / AFP
Jól halad a magyar csapat felkészülése a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny január 28-29-i lyoni világdöntőjére, Pohner Ádám séf, Segal Viktor coach és Csillag Richárd commis (segítő) már a finomhangolásokat végzik.
A két évvel ezelőtti világdöntő óta generációváltás zajlott a magyar csapatnál: noha Pohner Ádám commis-ként már kipróbálta magát a Bocuse d'Oron, séfként a mezőny legfiatalabb tagjának számít, Segal Viktor és Csillag Richárd pedig először szerepelnek majd a magyar csapat tagjaként - írta az MTI a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke a csapat hétfői budaörsi sajtótájékoztatóján elhangzottak alapján.
Hamvas Zoltán a Forma-1 világához hasonlította a Bocuse d'Ort, hiszen a világ legrangosabb szakácsversenyének innovációi később rendszerint átszivárognak a éttermi gasztronómiába is. Minden körülmény adott a jó szerepléshez, hiszen rengetegen, például norvég sztárséfek is segítik a magyar csapatot az öt és fél órás versenyprogram tökéletesre csiszolásában - jegyezte meg Hamvas Zoltán.
Pohner Ádám felidézte, hogy 2015-ben Molnár Gábor mellett commis-ként versenyezhetett a lyoni világdöntőben, majd 2016-ban séfként indult, és Széll Tamás mögött második lett a magyarországi döntőben. Mint elárulta, a csapat tagjai hónapok óta heti hat napot gyakorolnak, a versenyre szánt fogásokat folyamatosan fejlesztve, mostanra pedig már a finomhangolásoknál tartanak.
A fogásokhoz igyekeznek minél több minőségi magyar alapanyagot - például tokaji bort, egri bikavért, magyar eceteket - felhasználni, valamint magyar technológiai eljárásokat - mint a derelyekészítés vagy a savanyítás - alkalmazni.
Segal Tamás és Csillag Richárd szintén arról számoltak be, hogy a felkészülés kiválóan halad és hogy a csapat mind technikailag, mind pszichésen jól felkészült a január végi világdöntőre.
A Bocuse d'Or döntőjét a SIRHA élelmiszeripari szakkiállítás keretein belül rendezik meg január 28-29-én, mindkét napon 12-12 csapat készíti majd el fogásait. A tányértéma idén egy francia klasszikus, a chartreuse lesz, amelyet meghatározott kagylófélékkel kell majd elkészíteni, a hústál kötelező alapanyaga pedig a csontos borjúkaraj lesz, amelyet csonttal együtt, egészben kell megsütniük a versenyzőknek.
Szerző
Témák
Bocuse d'Or

A rabszolgatörvény megsemmisítését kérik az Alkotmánybíróságtól az ellenzéki pártok

Publikálás dátuma
2019.01.14. 13:29

Fotó: Vajda József / Népszava
Az ülésnapon megszavazott, a jelenlévők kétharmadát megkövetelő sarkalatos törvények esetében is kérik a közjogi érvénytelenség megállapítását.
Az ellenzéki pártok a rabszolgatörvény megsemmisítését kérik az Alkotmánybíróságtól, miután az Országgyűlésben történt eljárási törvénytelenségek miatt a jogszabály közjogilag érvénytelen. Az ellenzéki pártok és képviselők közleménye szerint
a beadványt támogatták a DK, a Jobbik, az LMP, az MSZP és a Párbeszéd frakcióinak tagjai, továbbá a független képviselők is, így összegyűlt a szükséges 50 aláírás.

A közleményben felidézik: a december 12-ei ülésen az Országgyűlés tárgyalásának rendje, az ülésvezetés és a szavazás módja egyaránt ellentétes volt az Országgyűlésről szóló törvénnyel. Többek között az üléstermi szavazógépek is „kártya nélküli” üzemmódban működtek, így nem lehetett pontosan megállapítani, hogy hány képviselő volt jelen az ülésen. Az ellenzéki politikusok ezért a rabszolgatörvény mellett az ülésnapon megszavazott, a jelenlévők kétharmadát megkövetelő sarkalatos törvények esetében is kérik az Alkotmánybíróságtól a közjogi érvénytelenség megállapítását – írták, hozzátéve, hogy
„a rabszolgatörvény elfogadott módosítása ezen túlmenően tartalmi értelemben sem felel meg az Alaptörvénynek, hiszen ellentétes a pihenéshez való alapjoggal. Az ellenzéki pártok a jövőben is közösen küzdenek a törvény visszavonásáért.”

Az ellenzéki pártok a jövőben is közösen küzdenek a törvény visszavonásáért. A sajtóközleményt
  • Szabó Tímea (Párbeszéd)
  • Tóth Bertalan (MSZP)
  • Szabó Gábor (Jobbik)
  • Vadai Ágnes (DK)
  • Keresztes László Lóránt (LMP)
  • Hadházy Ákos (Független)
  • Szél Bernadett (Független)
  • és Bősz Anett (Független) jegyzi.
Szerző