Győzött Ujhelyi István a médiahatósággal szemben

Publikálás dátuma
2019.01.14. 15:27

Fotó: Genevieve Engel / Európai Parlament
Az NMHH szerint az is elég volt a kiegyensúlyozott tájékoztatáshoz, hogy az ellenzéki politikus neve elhangzott a TV2-ben a Sargentini-jelentés kapcsán. A bíróság ezt nem így látta.
 Kiütéses győzelem – így aposztrofálta Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti politikusa, hogy bírósági döntéssel kényszerítette új eljárásra a Nemzeti Média -és Hírközlési Hatóságot. Az ügy előzménye, hogy Ujhelyi tavaly ősszel közleményt akart megjelentetni a TV2 Tények című műsorában, azután, hogy az Európai Parlament elfogadta a jogállamiság magyarországi helyzetét bíráló Sargentini-jelentést. A Tények – ami paradox módon, „Orbánt éltetik Európa-szerte” című összeállításban számolt be a történtekről – nem idézte az adás előtt három és fél órával befutó közleményt, és nem szólaltatott meg ellenzéki képviselőket sem, csak a kormánypárt politikusait.
Ujhelyi emiatt eljárást kért az NMHH-tól, ami kurta-furcsa válasszal utasította el a beadványt (a TV2 nem is reagált a megkeresésre): az MSZP-s politikus neve elhangzott az adásban, az is, hogy mire voksolt, a műsor tehát nem sértette meg a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményeit.  A bíróság ezt másként látta: mint Ujhelyi és ügyvédje beszámolt róla, megsemmisítették az NMHH határozatát, új eljárás lefolytatására, és 10 ezer forintos illeték megfizetésére is kötelezték őket, amiért a csatorna kicsúszott egy ügyintézési határidőből. A médiahatóságnak így két hete van arra, hogy új eljárást indítson. Ujhelyi győzelemnek, ügyvédje részsikernek értékelte a fejleményeket. Nem tudom, meddig működhet független igazságszolgáltatás Magyarországon, de amíg nem áll fel az orbáni közigazgatási bíróság, ezt százszor is meg kell ismételnünk – mondta Facebook-bejelentésében a szocialista EP-képviselő. 
Szerző
Frissítve: 2019.01.14. 19:19

Marad az erős szél: keddre is figyelmeztetést adtak ki

Publikálás dátuma
2019.01.14. 15:26

Fotó: Shutterstock
Kisebb havazás, hózápor is jöhet. Az Északi-középhegység havas, szélvédettebb völgyeiben -7 foknál is hidegebb lehet.
Kedden is folytatódik a szeles idő, és a délutáni óráktól nedvesebb, kissé enyhébb léghullámok érkeznek térségünk fölé – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből. A nap nagy részében a felhőátvonulások mellett több-kevesebb napsütésre számíthatunk, majd a késő délutáni, esti óráktól az ország északkeleti felén megvastagszik a felhőzet. Elszórtan várható hózápor, nyugaton vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és -7 fok között valószínű, de az Északi-középhegység havas, szélvédettebb völgyeiben több fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +6 fok között alakul. A nap második felében főként északkeleten lehet kisebb havazás. Az északnyugati, nyugati szelet nagy területen kísérik majd erős, több helyen viharos lökések. A szél miatt csaknem az egész országra (Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyén kívül az összes megyére) elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.
Forrás: OMSZ
Szerdán nyugat, délnyugat felől csökken a felhőzet, és közepesen, illetve erősen felhős időszakok váltakoznak. Északkeleten viszont végig döntően erősen felhős lesz az ég. A nap első felében főként az északi és a keleti megyékben fordulhat elő gyenge vegyes halmazállapotú csapadék, néhol átmeneti ónos eső sem kizárt. Kezdetben többfelé lesz erős, néhol viharos a nyugatira, délnyugatira forduló szél, majd fokozatosan mérséklődik a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet az éjszaka első felében áll be, általában +2 és -6 fok között alakul, de a kezdetben derült, havas északkeleti vidékeken ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 10 fok között várható, délnyugaton lesz a legenyhébb az idő. 
Csütörtökön napközben változóan felhős lesz az ég, csapadék nem várható. Este viszont felhősödés kezdődik, néhol eső is előfordulhat. A délnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és +5 fok között alakul, de a kevésbé felhős, havas északkeleti tájakon ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 6 és 13 fok között várható, de északkeleten ennél néhány fokkal alacsonyabb értékek valószínűek. 
Pénteken többnyire erősen felhős lesz az ég, és több helyen valószínű eső, északkeleten havas eső is várható. Mérsékelt lesz a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és +3 fok között alakul, de északkeleten ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 9 fok között várható.
Szombaton erősen felhős vagy borult időre van kilátás több helyen esővel, északon, északkeleten havas eső, és néhol hó is eshet. Mérsékelt légmozgásra számíthatunk. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában +2 és -3, a legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 8 fok között alakul. 
Vasárnap is erősen felhős vagy borult idő várható, és több helyen valószínű csapadék: az esőt észak, északnyugat felől egyre többfelé havas eső, havazás válthatja fel. Az északi, északkeleti szél megélénkül, több helyen meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +2, -4, a legmagasabb nappali hőmérséklet -1, +5 fok között valószínű.
Szerző

A MediaMarkt sem kér a 400 túlórából

Publikálás dátuma
2019.01.14. 15:16

Fotó: AFP
Elvárásunk a munkavállalókkal szemben továbbra is a törvény által biztosított heti maximum 40 óra munkavégzés – közölte az áruházlánc.
„Az elmúlt évek adatai alapján a MediaMarkt a 250 órás túlórakeretet sem mindig használta ki. Ugyanakkor az áruházban dolgozók számára biztosított, hogy aki akar, vállalhat normál munkaidőn túl többlet feladatokat, amivel kiegészítheti jövedelmét”

– olvasható az áruházlánc túlóratörvénnyel kapcsolatos állásfoglalásában. Hozzátették, hogy a MediaMarkt minden esetben szigorúan követi a vonatkozó jogszabályi előírásokat a foglalkoztatás terén.
„Az áruházakban munkaidőkeretekkel dolgozunk, a dolgozók beosztásait három hónapra előre készítjük, hogy kollégáink számára tervezhetőbb legyen a munkaidő beosztás, valamint a rendelkezésre álló szabadidő, műszakos beosztásokat nem használunk. Elvárásunk a munkavállalókkal szemben továbbra is a törvény által biztosított heti maximum 40 óra munkavégzés”

– közölték.

Mint írták, az áruház zavartalan működésének fenntartása érdekében előfordul túlóra, de az eddigi, éves szinten 250 órás túlórakeretet sem minden régióban, munkakörben merítették ki az elmúlt években.
A szakszervezetek kezdettől fogva tiltakoztak a rabszolgatörvény néven híressé vált módosítás ellen, és most úgy tűnik, a cégek sem igazán kívánnak élni az évi 400 órányi túlmunka elrendelésének lehetőségével. A múlt héten például kiderült, hogy a Spar Magyarországnem emelne az érvényes kollektív szerződésben szereplő évi 300 túlórán, és erről megállapodást is aláírtak a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével (KASZ). De a többi nagy kereskedelmi üzletlánc is fogékony a KASZ túlórakeret emelését elvető javaslatára. A túlóratörvény ugyanakkor nem is annyira a kereskedelemnek, mint inkább az iparnak – azon belül is az autógyáraknak – jöhet kapóra. Erről itt írtunk bővebben.
Szerző