Marad az erős szél: keddre is figyelmeztetést adtak ki

Publikálás dátuma
2019.01.14. 15:26

Fotó: Shutterstock
Kisebb havazás, hózápor is jöhet. Az Északi-középhegység havas, szélvédettebb völgyeiben -7 foknál is hidegebb lehet.
Kedden is folytatódik a szeles idő, és a délutáni óráktól nedvesebb, kissé enyhébb léghullámok érkeznek térségünk fölé – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből. A nap nagy részében a felhőátvonulások mellett több-kevesebb napsütésre számíthatunk, majd a késő délutáni, esti óráktól az ország északkeleti felén megvastagszik a felhőzet. Elszórtan várható hózápor, nyugaton vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és -7 fok között valószínű, de az Északi-középhegység havas, szélvédettebb völgyeiben több fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +6 fok között alakul. A nap második felében főként északkeleten lehet kisebb havazás. Az északnyugati, nyugati szelet nagy területen kísérik majd erős, több helyen viharos lökések. A szél miatt csaknem az egész országra (Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyén kívül az összes megyére) elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.
Forrás: OMSZ
Szerdán nyugat, délnyugat felől csökken a felhőzet, és közepesen, illetve erősen felhős időszakok váltakoznak. Északkeleten viszont végig döntően erősen felhős lesz az ég. A nap első felében főként az északi és a keleti megyékben fordulhat elő gyenge vegyes halmazállapotú csapadék, néhol átmeneti ónos eső sem kizárt. Kezdetben többfelé lesz erős, néhol viharos a nyugatira, délnyugatira forduló szél, majd fokozatosan mérséklődik a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet az éjszaka első felében áll be, általában +2 és -6 fok között alakul, de a kezdetben derült, havas északkeleti vidékeken ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 10 fok között várható, délnyugaton lesz a legenyhébb az idő. 
Csütörtökön napközben változóan felhős lesz az ég, csapadék nem várható. Este viszont felhősödés kezdődik, néhol eső is előfordulhat. A délnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és +5 fok között alakul, de a kevésbé felhős, havas északkeleti tájakon ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 6 és 13 fok között várható, de északkeleten ennél néhány fokkal alacsonyabb értékek valószínűek. 
Pénteken többnyire erősen felhős lesz az ég, és több helyen valószínű eső, északkeleten havas eső is várható. Mérsékelt lesz a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és +3 fok között alakul, de északkeleten ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 9 fok között várható.
Szombaton erősen felhős vagy borult időre van kilátás több helyen esővel, északon, északkeleten havas eső, és néhol hó is eshet. Mérsékelt légmozgásra számíthatunk. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában +2 és -3, a legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 8 fok között alakul. 
Vasárnap is erősen felhős vagy borult idő várható, és több helyen valószínű csapadék: az esőt észak, északnyugat felől egyre többfelé havas eső, havazás válthatja fel. Az északi, északkeleti szél megélénkül, több helyen meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +2, -4, a legmagasabb nappali hőmérséklet -1, +5 fok között valószínű.
Szerző

A MediaMarkt sem kér a 400 túlórából

Publikálás dátuma
2019.01.14. 15:16

Fotó: AFP
Elvárásunk a munkavállalókkal szemben továbbra is a törvény által biztosított heti maximum 40 óra munkavégzés – közölte az áruházlánc.
„Az elmúlt évek adatai alapján a MediaMarkt a 250 órás túlórakeretet sem mindig használta ki. Ugyanakkor az áruházban dolgozók számára biztosított, hogy aki akar, vállalhat normál munkaidőn túl többlet feladatokat, amivel kiegészítheti jövedelmét”

– olvasható az áruházlánc túlóratörvénnyel kapcsolatos állásfoglalásában. Hozzátették, hogy a MediaMarkt minden esetben szigorúan követi a vonatkozó jogszabályi előírásokat a foglalkoztatás terén.
„Az áruházakban munkaidőkeretekkel dolgozunk, a dolgozók beosztásait három hónapra előre készítjük, hogy kollégáink számára tervezhetőbb legyen a munkaidő beosztás, valamint a rendelkezésre álló szabadidő, műszakos beosztásokat nem használunk. Elvárásunk a munkavállalókkal szemben továbbra is a törvény által biztosított heti maximum 40 óra munkavégzés”

– közölték.

Mint írták, az áruház zavartalan működésének fenntartása érdekében előfordul túlóra, de az eddigi, éves szinten 250 órás túlórakeretet sem minden régióban, munkakörben merítették ki az elmúlt években.
A szakszervezetek kezdettől fogva tiltakoztak a rabszolgatörvény néven híressé vált módosítás ellen, és most úgy tűnik, a cégek sem igazán kívánnak élni az évi 400 órányi túlmunka elrendelésének lehetőségével. A múlt héten például kiderült, hogy a Spar Magyarországnem emelne az érvényes kollektív szerződésben szereplő évi 300 túlórán, és erről megállapodást is aláírtak a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével (KASZ). De a többi nagy kereskedelmi üzletlánc is fogékony a KASZ túlórakeret emelését elvető javaslatára. A túlóratörvény ugyanakkor nem is annyira a kereskedelemnek, mint inkább az iparnak – azon belül is az autógyáraknak – jöhet kapóra. Erről itt írtunk bővebben.
Szerző

Kétszáz éves freskókat mázoltak hófehérre Orbán Viktor hivatalában

Publikálás dátuma
2019.01.14. 14:43

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Egyes hírek szerint azért kellett eltüntetni a barokk műalkotásokat, mert a fehér falak jobban sugallják a hőn áhított puritánságot.
Orbán Viktor új munkahelyéről eddig alig jelentek meg belső felvételek. A Karmelita kolostorba költöző Miniszterelnökség épületébe biztonsági előírásokra hivatkozva nem engedtek be fotósokat, helyette csupán a kormányfő személyi sajtósa küldött szét néhány fényképet a médiának. Ezt az elővigyázatosságot látva az ember esetleg azt gyanítaná, vannak olyan részletei is az épületnek, amelyeket valamilyen okból nem szívesen tárnának a nyilvánosság elé. Azt nem tudjuk, ez valóban így van-e, de most kiderült, hogy még ebből a kevés számú, bizonyára alaposan megszűrve napvilágra került fotóból is kisebbfajta botrány kerekedett.

Több olvasója is felhívta ugyanis az Index hírportál figyelmét, hogy az egyik tárgyalóval valami nem stimmel. A terem, amely korábban a szerzetesek refektóriumaként, azaz étkezdéjeként szolgált, mennyezete ugyanis korábban egy késő barokk freskóegyüttessel volt díszítve, amiknek a legújabb fotókon semmi nyomuk. A falakat és a mennyezetet nemes egyszerűséggel hófehérre festették. A portál hihetetlennek nevezi, hogy egy olyan felújítás során, ahol csak a belsőépítészre majdnem 4 milliárd forint jut, az egész projekt végösszege pedig 16 milliárd forint körül járhat, tehát ahol tényleg nem számít a pénz, az épület belsejének pont a műemléki szempontból legnagyobb értéke tűnjön el. Arról nem beszélve, hogy a Karmelita komplexum a budapesti világörökség részét alkotja, ezért bármely elemének eltüntetése vagy megváltoztatása sértheti Magyarország nemzetközi szerződésbe foglalt vállalását az érték megőrzésére.

A legmegdöbbentőbb talán, hogy az Index forrásai közül többen azt feltételezték, hogy a fehérre festés annak az általános koncepciónak a része volt, hogy a belső térnek, és végső soron az egész miliőnek puritánságot kell sugároznia, ahogy az a hivatalos kommunikációban szerepelt. Ha ez igaz, akkor a kétszáz éves freskók (egész pontosan száraz vakolatra festett szekkók) egy PR-fogásnak estek áldozatul, azért tüntették el őket, nehogy valaki urizálással vádolja a miniszterelnököt.

A cikk hozzáteszi, az örökségvédelmi hatóság szakemberei állítólag sokáig ellenezték a lépést, és nekik köszönhető, hogy a freskókat nem végleg tüntették el: teljes restaurálást kaptak, aztán egy üvegszálas vászonréteget tettek rájuk, majd erre került rá a fehér festés. Azaz egyszer talán még helyrehozhatóak lesznek.

Reagált az ellenzék

Az ügyben közleményt adott ki az MSZP, amelyben úgy fogalmaztak, "az egykori karmelita kolostor freskói 1786 óta rengeteg mindent túléltek: átépítéseket, felújításokat, forradalmakat, két világháborút, különböző politikai rendszereket. 232 év után azonban Orbán Viktor beköltözését már nem sikerült túlélniük, fehér festék alá kerültek." Mint írják, "Orbán harca ezzel a lépéssel új szintre ért: a miniszterelnök most már a közös történelmünk felbecsülhetetlen értékű örökségeit is képes eltüntetni."
A "freskórongálást" a Liberálisok is kikérték maguknak, a párt azt is közölte, "adatigényléssel fordul a Miniszterelnökséghez annak érdekében, hogy megtudja: ki adott engedélyt arra, hogy Orbán Viktor új rezidenciáján egy több mint kétszáz éves freskót fehérre mázolhassanak." Hiszen szerintük "akár az építkezés felgyorsítása érdekében, akár PR-célból tüntették el a különleges falfestményeket, közönséges rongálás, ami történt." A Demokratikus Koalíció (DK) felháborító barbárságnak tartja, hogy a Karmelita kolostor felújítása során több mint 200 éves freskókat festettek le, ezért kezdeményezi az Országgyűlés kulturális bizottságának összehívását és az UNESCO-hoz. A képviselő szerint a török hódoltság és a Rákosi-korszak idején volt példa ehhez hasonló barbárságra.  

Szerző
Frissítve: 2019.01.14. 15:17