Tíz évre kiutasították az országból Ahmed H.-t

Publikálás dátuma
2019.01.14. 16:26
Ahmed H. Cipruson élő szír állampolgár (első sor, j2) az ellene tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépé
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI
A bíróság határozatát az ügyész, az elítélt és a védő is tudomásul vette, így az jogerős.
A Nyíregyházi Törvényszék elrendelte Ahmed H. feltételes szabadságra bocsátását január 19-i hatállyal, az öt nap múlva szabaduló férfi tíz évig nem térhet vissza az országba – írja a 24.hu. A portál felidézi: 2015. szeptemberében több százan gyülekeztek a Röszke–Horgos közúti határátkelőhely szerb oldalán. A Magyarországra belépni akaró, kezdetben békés tömeg idővel agresszívvá vált, a kerítést ki akarta dönteni, majd néhányan kövekkel dobálták meg a magyar oldalon felsorakozott rendőröket. Az összecsapásokban több rendőr megsérült. Az elsőfokú ítélet szerint a Cipruson élő Ahmed H. a kordon bedöntésével, az egyenruhások megtámadásával fenyegetőzött. A vádlott többször is megafonnal beszélt a tömeghez, három alkalommal maga is dobált a rendőrök felé, majd az átkelőt lezáró kapu kinyitását követően illegálisan magyar területre lépett. A Szegedi Törvényszék 2016 decemberében, első fokon a határzár tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett tiltott átlépése és állami szerv kényszerítése céljából, személy elleni erőszakos bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bűntettében mondta ki bűnösnek a szír férfit, és tíz év fegyházra ítélte. A Szegedi Ítélőtábla 2017. június 15-én hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet, és új eljárás lefolytatását rendelte el. A megismételt elsőfokú eljárásban hét év fegyházzal sújtotta Ahmed H.-t a törvényszék, a bíróság határzár tiltott, tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett átlépése és társtettesként elkövetett terrorcselekmény bűntettében mondta ki bűnösnek. A Szegedi Ítélőtábla végül jogerősen öt év börtönre ítélte Ahmed H.-t. A portál azt írja, az elítéltet fogva tartó büntetésvégrehajtási intézet előterjesztése alapján a bíróság múlt pénteken meghallgatta az elítéltet, és feltételes szabadságra bocsátotta. Amennyiben az elítélt a fennmaradó 1/3 időtartam alatt elkövetett bűncselekményért szabadságvesztésre ítélik, abban az esetben le kell töltenie a teljes szabadságvesztést, valamint az új büntetéséből sem szabadulhat feltételes szabadsággal. A bíróság határozatát az ügyész, az elítélt és a védő tudomásul vette, így az jogerős. Az elítélttel szemben ezt követően a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal végrehajtja a kiutasítást. Ennek értelmében köteles Magyarországot elhagyni, és 10 évig nem térhet vissza. 
Szerző

Győzött Ujhelyi István a médiahatósággal szemben

Publikálás dátuma
2019.01.14. 15:27

Fotó: Genevieve Engel / Európai Parlament
Az NMHH szerint az is elég volt a kiegyensúlyozott tájékoztatáshoz, hogy az ellenzéki politikus neve elhangzott a TV2-ben a Sargentini-jelentés kapcsán. A bíróság ezt nem így látta.
 Kiütéses győzelem – így aposztrofálta Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti politikusa, hogy bírósági döntéssel kényszerítette új eljárásra a Nemzeti Média -és Hírközlési Hatóságot. Az ügy előzménye, hogy Ujhelyi tavaly ősszel közleményt akart megjelentetni a TV2 Tények című műsorában, azután, hogy az Európai Parlament elfogadta a jogállamiság magyarországi helyzetét bíráló Sargentini-jelentést. A Tények – ami paradox módon, „Orbánt éltetik Európa-szerte” című összeállításban számolt be a történtekről – nem idézte az adás előtt három és fél órával befutó közleményt, és nem szólaltatott meg ellenzéki képviselőket sem, csak a kormánypárt politikusait.
Ujhelyi emiatt eljárást kért az NMHH-tól, ami kurta-furcsa válasszal utasította el a beadványt (a TV2 nem is reagált a megkeresésre): az MSZP-s politikus neve elhangzott az adásban, az is, hogy mire voksolt, a műsor tehát nem sértette meg a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményeit.  A bíróság ezt másként látta: mint Ujhelyi és ügyvédje beszámolt róla, megsemmisítették az NMHH határozatát, új eljárás lefolytatására, és 10 ezer forintos illeték megfizetésére is kötelezték őket, amiért a csatorna kicsúszott egy ügyintézési határidőből. A médiahatóságnak így két hete van arra, hogy új eljárást indítson. Ujhelyi győzelemnek, ügyvédje részsikernek értékelte a fejleményeket. Nem tudom, meddig működhet független igazságszolgáltatás Magyarországon, de amíg nem áll fel az orbáni közigazgatási bíróság, ezt százszor is meg kell ismételnünk – mondta Facebook-bejelentésében a szocialista EP-képviselő. 
Szerző
Frissítve: 2019.01.14. 19:19

Marad az erős szél: keddre is figyelmeztetést adtak ki

Publikálás dátuma
2019.01.14. 15:26

Fotó: Shutterstock
Kisebb havazás, hózápor is jöhet. Az Északi-középhegység havas, szélvédettebb völgyeiben -7 foknál is hidegebb lehet.
Kedden is folytatódik a szeles idő, és a délutáni óráktól nedvesebb, kissé enyhébb léghullámok érkeznek térségünk fölé – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből. A nap nagy részében a felhőátvonulások mellett több-kevesebb napsütésre számíthatunk, majd a késő délutáni, esti óráktól az ország északkeleti felén megvastagszik a felhőzet. Elszórtan várható hózápor, nyugaton vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és -7 fok között valószínű, de az Északi-középhegység havas, szélvédettebb völgyeiben több fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +6 fok között alakul. A nap második felében főként északkeleten lehet kisebb havazás. Az északnyugati, nyugati szelet nagy területen kísérik majd erős, több helyen viharos lökések. A szél miatt csaknem az egész országra (Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyén kívül az összes megyére) elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.
Forrás: OMSZ
Szerdán nyugat, délnyugat felől csökken a felhőzet, és közepesen, illetve erősen felhős időszakok váltakoznak. Északkeleten viszont végig döntően erősen felhős lesz az ég. A nap első felében főként az északi és a keleti megyékben fordulhat elő gyenge vegyes halmazállapotú csapadék, néhol átmeneti ónos eső sem kizárt. Kezdetben többfelé lesz erős, néhol viharos a nyugatira, délnyugatira forduló szél, majd fokozatosan mérséklődik a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet az éjszaka első felében áll be, általában +2 és -6 fok között alakul, de a kezdetben derült, havas északkeleti vidékeken ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 10 fok között várható, délnyugaton lesz a legenyhébb az idő. 
Csütörtökön napközben változóan felhős lesz az ég, csapadék nem várható. Este viszont felhősödés kezdődik, néhol eső is előfordulhat. A délnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és +5 fok között alakul, de a kevésbé felhős, havas északkeleti tájakon ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 6 és 13 fok között várható, de északkeleten ennél néhány fokkal alacsonyabb értékek valószínűek. 
Pénteken többnyire erősen felhős lesz az ég, és több helyen valószínű eső, északkeleten havas eső is várható. Mérsékelt lesz a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és +3 fok között alakul, de északkeleten ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 9 fok között várható.
Szombaton erősen felhős vagy borult időre van kilátás több helyen esővel, északon, északkeleten havas eső, és néhol hó is eshet. Mérsékelt légmozgásra számíthatunk. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában +2 és -3, a legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 8 fok között alakul. 
Vasárnap is erősen felhős vagy borult idő várható, és több helyen valószínű csapadék: az esőt észak, északnyugat felől egyre többfelé havas eső, havazás válthatja fel. Az északi, északkeleti szél megélénkül, több helyen meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +2, -4, a legmagasabb nappali hőmérséklet -1, +5 fok között valószínű.
Szerző