Dzsihadista terroristacsoportot kapcsoltak le Spanyolországban

Publikálás dátuma
2019.01.15. 14:31
Illusztráció: ROBERT SCHLESINGER / picture alliance / DPA
A katalán rendőrség feltételezett dzsihadista terroristasejtet számolt fel Barcelonában kedden.
A nagyszabású, Alexandria-művelet elnevezésű akcióban tizennégy embert vettek őrizetbe, hat helyszínen tartottak házkutatást, Barcelonán kívül Igualadában is, amely 60 kilométerre található a katalán fővárostól. Az akciót hosszú nyomozás előzte meg, a rendőrség még 2017-ben figyelt fel a csoportra, amely nem foglalkozott propagandaterjesztéssel és toborzással, mint a legtöbb hasonló sejt, viszont a gyanú szerint támadások elkövetését tervezte. A csoport ötfős, algériai állampolgárokból álló "kemény magja" lopás, rablás, drogkereskedelem miatt is ismert volt korábban a rendőrség előtt. Az őrizetbe vett személyek közül többeket terrorizmussal, illetve vagyon elleni bűncselekményekkel gyanúsítanak. A spanyol belügyminisztérium keddi közleménye szerint Málagában, egy másik akcióban a spanyol rendőrség őrizetbe vett egy 27 éves marokkói állampolgárt, akiről úgy tudják, hogy az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista terrorszervezet felesküdött tagja. Információik szerint a férfi arra készült, hogy elhagyja a dél-európai országot, Szíriában csatlakozzon a terrorszervezethez, és részt vegyen az ott dúló harcokban. A szaktárca internetes oldalán található összesítéséből kiderült: a múlt évben Spanyolországban 29 embert vettek őrizetbe dzsihadista terrortevékenységgel összefüggésben. A spanyol hatóságok ezen kívül 32 feltételezett dzsihadista terrorista elfogásában közreműködtek más országokban. 
Szerző

Maradnak a börtönben: meghosszabbította Moszkva az elfogott ukrán tengerészek letartóztatását

Publikálás dátuma
2019.01.15. 14:28

Fotó: Alexey Malgavko / AFP
A 24 tengerész közül négy előzetes letartóztatásának meghosszabbításáról hozott döntést egy bíróság.
Ítéletet hozott egy moszkvai bíróság a novemberben elfogott 24 ukrán tengerész közül négy ügyében, írja a Reuters. Az előzetes letartóztatásuk április 24-ig tartó meghosszabbításáról született döntés.
Orosz egységek tavaly november 24-én támadták meg az ukrán haditengerészet három hajóját. Tüzet nyitottak rájuk Krím partjaitól 13-14 tengeri mérföldre, a Kercsi-szorosnál, majd elfoglalták a hajót. A történtek nemzetközi tiltakozást váltottak ki, ám hiába szólította fel mások mellett Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök is Moszkvát, a tengerészeket nem hajlandó kiadni az orosz vezetés. November óta megduplázta Ukrajna a fekete-tengeri ellenőrzött területeit, és egy brit hadihajó is a térségbe érkezett.
Szerző

Egy műholdjuk lezuhant, de mindjárt indul a következő - Dübörög az iráni rakétaprogram

Publikálás dátuma
2019.01.15. 14:25

Fotó: AFP/Iráni Védelmi Minisztérium
Első űreszközüket a rezsim 30. évfordulóján indították útnak, a 40. pedig idén februárban lesz - további kilövésekre lehet számítani.
Műholdat próbált fellőni Irán, annak ellenére, hogy ezzel egy ENSZ-határozatot sérthet meg. Ám a Pajam azonban nem tudott Föld körüli pályára állni, írja az Euronews. Ezt kedden jelentette be az ország távközlési minisztere, aki baljóslatúan azt is hozzátette:
a hordozórakéta megfelelően működött, csak a kilövés későbbi fázisában akadtak problémák.

Elmondása szerint a kilövés harmadik fázisában történtek komplikációk, a rakéta nem tudott felgyorsulni a szükséges sebességre. A lezuhant műhold állítólag telekommunikációs célokat szolgált volna, és három évig keringett volna 500 kilométeres magasságban.
A kilövést megelőzően felszólította az országot az Egyesült Államok, hogy tegyen le űrprogramja keretében a rakétaindításokról, mert ezzel szembemegy az ENSZ BT egyik határozatával, és Washington ezt provokációnak fogja tekinteni. A probléma az iráni űrprogrammal az, hogy - mint arra a Reuters felhívja a figyelmet -
a műholdak világűrbe juttatására alkalmas ballisztikus rakétákkal atomtölteteket is célba lehet juttatni a bolygó bármely pontján.

Irán szerint azonban a műholdprogram pusztán tudományos célokat szolgál. Ennek némileg ellentmond, hogy Hasszán Rohani iráni elnök nemrég arról beszélt, a rakétaprogram az ország védelmének fontos eszköze.
Irán 2009-ben, a mostani rezsim fennállásának 30. évfordulóján lőtte fel az első műholdját. Egy angol átírásban Doosti nevű eszköz jelenleg is az indításra vár, és a rezsim 40. évfordulóját ünnepli februárban.
Szerző