Találkoznak Palkoviccsal az MTA intézeteinek igazgatói

Publikálás dátuma
2019.01.15. 18:16
Palkovics László miniszterjelölt. Fotó: Népszava
Eleget tesznek Palkovics László meghívásának, csütörtökön találkoznak az innovációs miniszterrel a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóközpontjainak és független intézeteinek igazgatói – értesült lapunk.
Hétfőn a 168ora.hu írta meg: Palkovics anélkül rendelte be az igazgatókat, hogy arról az Akadémia vezetőségével egyeztetett volna. A portálnak nyilatkozó akadémiai forrás szerint a miniszter ezzel törvénytelenül járt el.
Az érintettek nem így látják. A Népszava értesülései szerint hétfőn ülést tartottak az igazgatók, ahol úgy döntöttek: mivel nem hivatalos egyeztetésről vagy tárgyalásról, csak egy miniszteri tájékoztatásról van szó, nem okoznak kárt azzal, ha elmennek. A miniszteri tájékoztatót követően pedig beszámolnak az ott elhangzottakról az Akadémia elnökségének. Tervezik azt is, hogy kérdőre vonják Palkovicsot a kutatóintézeti pénzek visszatartása miatt – már ha egyáltalán szót kapnak a miniszter asztalánál. Az MTA szerint a támogatás visszatartása nemcsak etikai, de jogi aggályokat is felvet.
Szerző

Bayer után a kormánypárti média is rászállt a 18 éves diáklányra

Publikálás dátuma
2019.01.15. 17:34

Fotó: Facebook/Hallgatói Szakszervezet
Több tárgyból is bukásra áll, sokat lóg - kürtölik világgá a Fideszhez lojális médiumok. A gimnazista lány cáfol és jogi lépéseket tenne. Mint mondja, felszólal szombaton a budapesti tüntetésen.
Ahogy azt mi is megírtuk, Bayer Zsolt elképesztő vehemenciával esett neki Nagy Blankának, a 18 éves gimnazistának, aki egy kecskeméti tüntetésen elmondott beszédében alaposan kiosztotta a Fideszt. A lovagkereszttel kitüntetett publicista az Echo TV-n futó "Bayer show" című műsorában azt mondta:
"No, hát akkor, kedves Blanka! Az a helyzet, hogy te nem hős vagy, hanem egy szerencsétlen, nyomorult, ócska kis proli. És hogyha így folytatod, akkor belőled nem hős lesz, hanem maradsz egy szerencsétlen, nyomorult, rohadt, kis proli"

Aki azt hitte, ezzel vége a diáktüntető elleni kormányoldali offenzívának, nagyot tévedett, az igazi úthenger ugyanis úgy fest, csak most indul be. Elsőként a Ripost számolt be arról, hogy Nagy Blanka, akinek a nevét a cikkben a "Mocskos" jelzővel egészítették ki, több tárgyból is bukásra áll, ráadásul sokat is lóg az iskolából, így már az is kétséges, hogy le tud-e érettségizni. A cikket a Lokáltól az Origón át a Figyelőig több, kormánykritikussággal nem vádolható médium is átvette, sőt egyesek ki is egészítették 1-2 saját gondolattal. Az Origo szerint például az, hogy a lány több tárgyból bukásra áll, megmagyarázza, hogy az elhíresült beszédének utolsó mondatában megalkotta a "véglezárásként" szót - írta a cikk szerzője, aki nyilván életében még soha egyetlen hibás kifejezést sem használt élőszóban...

A támadássorozatra Nagy Blanka a hvg.hu-n reagált. Mint mondta, az, hogy több tárgyból is egyesre áll, "rettenetesen meglepő tény, magam sem tudtam róla", majd hozzátette,
"tény, hogy nem én vagyok az osztály legjobb tanulója, de nem tudom, ezt honnan vették."

A gimnazista lány azt is elárulta, jogi lépéseket tesz a róla megjelentek miatt, szánalmasnak tartja, amit a kormánypárti média művel. "Néhány embernek lassú lehet a felfogása" - mondta arra, hogy a tüntetés után egy hónappal kezdtek intenzíven foglalkozni vele.

A kormánypárti média legújabb közellensége később a 24.hu portálnak is nyilatkozott, ahol azt ígérte: a szombati budapesti tüntetésen újra felszólal majd. "Az emberek 85 százaléka gratulál és azt hiszem, életemben nem hívtak még fel ennyien két óra alatt, hogy kifejezzék, hogy mennyire nagyszerűnek tartják, hogy nem omlok össze" - mondta Nagy Blanka, aki a tüntetésen annak ellenére szólal majd fel, hogy sokan azt kérdezték tőle, nem lenne-e jobb kicsit visszahúzódnia.
"Ez is csak azt igazolja, hogy egy megfélemlített országban élünk, ami a kormány hibája, miután olyan szintre emelték a megfélemlítést, hogy az emberek el is hiszik azt, hogy ez egy olyan hely, ahol nem szabad kifejeznünk a véleményünket, mert az veszélyes

- fogalmazott a gimnazista lány.

Szerző
Frissítve: 2019.01.15. 19:54

Országos sztrájkba kezdenek a közszolgák

Publikálás dátuma
2019.01.15. 16:52

Fotó: Németh András Péter
Több szakszervezeti szövetség 200 ezer közalkalmazott érdekében tartana munkabeszüntetést.
Sztrájkot hirdet az önkormányzati köztisztviselők és a kormányzati igazgatásban dolgozó kormánytisztviselők érdekében a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) egyedül, valamint a szociális ágazatban dolgozó közalkalmazottak érdekében a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetével (SZÁD) közösen. A két érdekvédelmi szervezet csütörtökön jelenti be a sztrájkköveteléseit – olvasható közös meghívójukban. Közben délelőtt megalakult az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság is, amelynek létrehozója a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) 13 tagszervezete, köztük a két fenti szervezet is. A konföderáció elnöke lapunknak úgy nyilatkozott, egy héten belül rögzítik sztrájkköveteléseiket, amelyek alapja az országos sztrájkelőkészítő bizottság által megfogalmazott és a miniszterelnöknek megküldött négypontos elvárás-lista lesz. Földiák András ugyanakkor arra emlékeztetett, hogy a közszolgálatban dolgozó egészségügyi alkalmazottak egy része ma is heti 72 órát dolgozik, máshol 60 órát teljesítenek, így nekik a rabszolgatörvény visszavonása nem lesz az első számú követelés. A konföderáció tagszervezetei pedig a közös ágazati sztrájkbizottsághoz történt csatlakozás mellett beléphetnek a formálódó központi sztrájkbizottságba is – jelentette ki a SZEF vezetője. Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) tagszervezetei úgy döntöttek, hogy egyénileg csatlakoznak ehhez a központi sztrájkbizottsághoz, ha majd egyetértenek annak követeléseivel, a sztrájkelőkészítő és demonstrációs bizottságban pedig a konföderáció vezetése változatlanul vegyen részt. 
Frissítve: 2019.01.15. 21:11