Előfizetés

Elképesztő részletek derültek ki a thaiföldi gyerekek barlangi mentéséről

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.15. 20:32
Mentőalakulat a Tham Luang barlangban. Fotó: Lillian SUWANRUMPHA / AFP
Egészen más megvilágításba helyezte a tavaly nyári történetet egy most megjelent könyv.
2018. június 23. és július 10. között kis túlzással egy világ szurkolt annak a thaiföldi gyerekfocicsapatnak, amelynek 12 tagja edzőjükkel együtt egy barlangban rekedt, távol annak bejáratától. Tizennyolc nap után végül mentőbúvárok segítségével jutottak ki a szűk, iszapos vízzel teli járatokból. A mentést irányítók akkor azt kommunikálták, a fiúkat megtanították merülni, és két búvár szoros kíséretében úsztak ki a fogságból. Egy most megjelent könyv, amelyet több angolszász oldal szemléz, egészen más megvilágításba helyezi a történeket - számol be róla az Index.

Liam Cochrane, az ABC Australia délkelet-ázsiai tudósítója, a The Cave, azaz A barlang című könyvben feltárja, a fiúk erős nyugtató- és altató gyógyszereket kaptak, majd arccal lefelé vitték őket a víz alatt, a kezüket pedig a hátuk mögött összebilincselték, nehogy ijedtükben leszedjék magukról az odaerősített oxigénmaszkot, ha esetleg útközben magukhoz térnek. A szerző szerint erre azért volt szükség, mert az úszni nem tudó fiataloknak máshogy esélyük sem lett volna kijutni a barlangból, ahol a mentés korai fázisában egy búvár is életét vesztette.

A gyerekeknek állítólag előre őszintén elmondtak mindent, de egyikük sem pánikolt. Úgy voltak vele, mindegy hogyan, de jussanak ki. Mindegyiküknél volt egy nehéz pillanat: amikor az elaltatott gyerekeket levitték a víz alá, mindegyikük légzése 30 másodpercre abbamaradt. A történet egy különösen izgalmas szála pedig, hogy a gyerekeket elaltató orvos és munkatársa a könyvben leírtak szerint diplomáciai mentességet kértek a thai kormánytól, hogy ha az igyekezet ellenére mégis meghal valaki, ne kelljen kitenniük magukat a thai igazságszolgáltatásnak.

A mentőcsapatok végül, mint ismert, mind a tizenhárom bajbajutottat kijuttatták: az első nap négy, a következő nap is négy, végül az utolsó napon öt embert hoztak ki a most napvilágra került módon.

Trump még a NATO-ból is kivonult volna

Kárpáti János
Publikálás dátuma
2019.01.15. 20:27
Trump visszavonulót fújt FOTÓ: Handout/Getty Images
Az amerikai elnök tavaly több ízben felvetette munkatársai előtt azt a saját ötletét, hogy az Egyesült Államok lépjen ki az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéből, amely Európa és Észak-Amerika biztonságának a fő garanciáját jelenti.
Erről a New York Times írt, magas beosztású kormányzati tisztségviselőktől származó értesülésekre hivatkozva. E beszámolók szerint kezdetben nem vették komolyan az elnök szavait, de aztán aggodalommal tapasztalták, hogy Donald Trump ezt újra és újra felvetette. Úgy vélik, félő, hogy ezt ezután is meg fogja tenni, ha azt látja, hogy az európai szövetségesek tovább vonakodnak az eddiginél nagyobb mértékben hozzájárulni a közös katonai költségekhez.   A NATO cserbenhagyásának a gondolatát eszerint Trump többször megfogalmazta tavaly nyáron, az atlanti szövetség csúcstalálkozójának a napjaiban, amikor azt mondta nemzetbiztonsági csapatának a vezetői előtt, hogy az adott körülmények között nem látja semmi értelmét a NATO további létezésének. Akkor - az időközben a szíriai kivonulás trumpi bejelentése miatt tiltakozásul lemondott - James Mattis védelmi miniszter, valamint a továbbra is hivatalban levő John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó ragaszkodott ahhoz, hogy a NATO-val kapcsolatos amerikai stratégiában ne kapjon hangot az amerikai távozásnak még a halvány eshetősége sem. Utóbb azonban az elnök ismételten felvetette ezt a kérdést, és a New York Timesnak ez az értesülése különös figyelmet keltett  Washingtonban annak fényében, hogy szintén kiszivárgott: Trump legközelebbi munkatársaival sem osztja meg, mi mindenről esett szó, pontosan milyen ígéretek hangzottak el a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel különböző alkalmakkor négyszemközt - pontosabban csak a tolmácsok jelenlétében - folytatott bizalmas megbeszélésein.  James G. Stavridis nyugalmazott admirális, a szövetséges NATO-erők volt főparancsnoka a New York Timesnak nyilatkozva úgy fogalmazott: önmagában az, ha egyáltalán szóban felmerül az Egyesült Államok esetleges kivonulása az általa létrehozott atlanti szövetségből, "az évszázad ajándéka" Putyin számára.  

Dzsihadista terroristacsoportot kapcsoltak le Spanyolországban

MTI
Publikálás dátuma
2019.01.15. 14:31
Illusztráció: ROBERT SCHLESINGER / picture alliance / DPA
A katalán rendőrség feltételezett dzsihadista terroristasejtet számolt fel Barcelonában kedden.
A nagyszabású, Alexandria-művelet elnevezésű akcióban tizennégy embert vettek őrizetbe, hat helyszínen tartottak házkutatást, Barcelonán kívül Igualadában is, amely 60 kilométerre található a katalán fővárostól. Az akciót hosszú nyomozás előzte meg, a rendőrség még 2017-ben figyelt fel a csoportra, amely nem foglalkozott propagandaterjesztéssel és toborzással, mint a legtöbb hasonló sejt, viszont a gyanú szerint támadások elkövetését tervezte. A csoport ötfős, algériai állampolgárokból álló "kemény magja" lopás, rablás, drogkereskedelem miatt is ismert volt korábban a rendőrség előtt. Az őrizetbe vett személyek közül többeket terrorizmussal, illetve vagyon elleni bűncselekményekkel gyanúsítanak. A spanyol belügyminisztérium keddi közleménye szerint Málagában, egy másik akcióban a spanyol rendőrség őrizetbe vett egy 27 éves marokkói állampolgárt, akiről úgy tudják, hogy az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista terrorszervezet felesküdött tagja. Információik szerint a férfi arra készült, hogy elhagyja a dél-európai országot, Szíriában csatlakozzon a terrorszervezethez, és részt vegyen az ott dúló harcokban. A szaktárca internetes oldalán található összesítéséből kiderült: a múlt évben Spanyolországban 29 embert vettek őrizetbe dzsihadista terrortevékenységgel összefüggésben. A spanyol hatóságok ezen kívül 32 feltételezett dzsihadista terrorista elfogásában közreműködtek más országokban.