Fegyveres mészárlás Nairobi egyik luxushotelében, legalább négy halott

Publikálás dátuma
2019.01.15. 21:06
Civilek menekülnek katonai fedezet mellett a nairobi DusitD2 hotel közeléből, ahol 2019. január 15-én terrortámadást hajtott vég
Fotó: Kabir Dhanji / AFP
Terroristák támadtak egy kenyai szálloda lakóira, az összehangolt támadásban több embert agyonlőttek és megsebesítettek.
Parkolóban robbant fel három autó, majd öngyilkos merénylő robbantott kedden Nairobi egyik luxusszállodájában, a helyi DusitD2-ben – a két detonáció csak a terrortámadás első felvonását jelentette, utána fegyveresek kezdtek mészárlásba a hétemeletes épület több szintjén.
CNN legkevesebb négy halottról és több sebesültről tud, de halálos áldozatok száma még emelkedhet – sok sérültre utalhat az is, hogy a helyi kórházak azonnali véradást kértek a lakosságtól. A kenyai biztonsági erők kommandósokat és páncélozott járműveket küldtek a helyszínre, a terroristákkal folytatott összecsapások során pedig a hét emeletből hatot ellenőrzésük alá tudtak vonni, de a művelet  jelenleg is tart. A helyszínen készült felvételeken látható, ahogy katonák, kommandósok menekítenek ki sérülteket, illetve civileket a hotel közeléből.
A támadást az al-Shabaab szomáliai dzsihadista terrorszervezet vállalta magára; a jelek szerint egy korábbi, véres tömegmészárlásuk évfordulójára időzítették a merényletét, ugyanis három évvel ezelőtt ezen a napon rohamozták meg az El Adde kenyai katonai bázist, ahol több mint 140 katonát öltek meg.
Szerző

Tízezreket zárt el a külvilágtól a havazás Ausztriában

Publikálás dátuma
2019.01.15. 20:50
Küzdenek a hóval az Alpokban
Fotó: KLAUS-DIETMAR GABBERT / AFP
Nyugati szomszédunknál egyre nagyobb gondot okoz az intenzív havazás.
Több települést elvágott a külvilágtól az elmúlt napok intenzív havazása Ausztriában. Egyedül Salzburg tartományban mintegy 40 ezer ember van az elzárt településeken - számolt be róla az atv.hu. Egyes településeken biztonsági okokból hétfő óta a tanítás is szünetel.

Sok helyütt továbbra is lavinaveszéllyel kell számolni, de a tudósítások szerint ott sem sokkal jobb a helyzet, ahol az újabb havazás után melegebb légáramlatok érkeztek: az olvadó hó miatt több út is járhatatlan, és lakóházakat is elöntött a víz. Az év kezdete óta több tucatnyian haltak meg a nagy hó miatt az Alpok térségében.
Szerző

Elképesztő részletek derültek ki a thaiföldi gyerekek barlangi mentéséről

Publikálás dátuma
2019.01.15. 20:32
Mentőalakulat a Tham Luang barlangban. Fotó: Lillian SUWANRUMPHA / AFP
Egészen más megvilágításba helyezte a tavaly nyári történetet egy most megjelent könyv.
2018. június 23. és július 10. között kis túlzással egy világ szurkolt annak a thaiföldi gyerekfocicsapatnak, amelynek 12 tagja edzőjükkel együtt egy barlangban rekedt, távol annak bejáratától. Tizennyolc nap után végül mentőbúvárok segítségével jutottak ki a szűk, iszapos vízzel teli járatokból. A mentést irányítók akkor azt kommunikálták, a fiúkat megtanították merülni, és két búvár szoros kíséretében úsztak ki a fogságból. Egy most megjelent könyv, amelyet több angolszász oldal szemléz, egészen más megvilágításba helyezi a történeket - számol be róla az Index.

Liam Cochrane, az ABC Australia délkelet-ázsiai tudósítója, a The Cave, azaz A barlang című könyvben feltárja, a fiúk erős nyugtató- és altató gyógyszereket kaptak, majd arccal lefelé vitték őket a víz alatt, a kezüket pedig a hátuk mögött összebilincselték, nehogy ijedtükben leszedjék magukról az odaerősített oxigénmaszkot, ha esetleg útközben magukhoz térnek. A szerző szerint erre azért volt szükség, mert az úszni nem tudó fiataloknak máshogy esélyük sem lett volna kijutni a barlangból, ahol a mentés korai fázisában egy búvár is életét vesztette.

A gyerekeknek állítólag előre őszintén elmondtak mindent, de egyikük sem pánikolt. Úgy voltak vele, mindegy hogyan, de jussanak ki. Mindegyiküknél volt egy nehéz pillanat: amikor az elaltatott gyerekeket levitték a víz alá, mindegyikük légzése 30 másodpercre abbamaradt. A történet egy különösen izgalmas szála pedig, hogy a gyerekeket elaltató orvos és munkatársa a könyvben leírtak szerint diplomáciai mentességet kértek a thai kormánytól, hogy ha az igyekezet ellenére mégis meghal valaki, ne kelljen kitenniük magukat a thai igazságszolgáltatásnak.

A mentőcsapatok végül, mint ismert, mind a tizenhárom bajbajutottat kijuttatták: az első nap négy, a következő nap is négy, végül az utolsó napon öt embert hoztak ki a most napvilágra került módon.
Szerző
Frissítve: 2019.01.15. 20:36