Már ezernél több TAO-visszaélést lepleztek le, közel 4 milliárd forint a kár

Publikálás dátuma
2019.01.16. 07:29
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A közpénzek szabálytalan felhasználásán ért sportszervezetek száma egyre nő, a legtöbb trükközés a labdarúgás körül történt.
A sportszövetségektől kikért adatok összesítése alapján több mint 3,8 milliárd forintnyi támogatásról állapították meg, hogy nem volt minden rendben a felhasználásával - írja az mfor.hu. A szabálytalanul használt közpénzek összege
  • a labdarúgás terén 2,2 milliárd a 228 milliárd forintnyi, 2017-ig ide került közpénzből;
  • a kézilabdánál 458 millió a 122 milliárdból;
  • a kosárlabda esetében 507 millió a 76,2 milliárdból;
  • a vízilabda területén 566 millió az 55,3 milliárdból;
  • a jégkorong esetében 101 millió a 35,8 milliárdból.
A labdarúgó egyesületeknél 721 visszafizetéssel érintett sportfejlesztési program volt, a kosárlabdánál 169, a kézilabdánál 94, a vízilabdánál 30, a jégkorongnál pedig mindössze 6-ról derült ki eddig, hogy valamilyen visszaélés, szabálytalan felhasználás történt.
A 2011-ben elindult TAO-támogatási rendszer lényege az volt, hogy a nyereséget termelő vállalkozások a társasági adójukkal az általuk választott sportegyesületek sportfejlesztési programját támogassák az összeg államkasszába történő befizetése helyett. A törvény rendelkezett a közpénznek minősülő támogatások felhasználásának felügyeletéről, az ellenőrzés 2014-ig a Nemzeti Sport Intézet (NSI) feladata lett volna, ám ennek mégsem igazán tett eleget a szervezet. A munka 5 évvel ezelőtt átkerült a sportszövetségekhez.
A szabályok értelmében a 300 millió forintot meghaladó sportfejlesztési programok esetében az Emberi Erőforrások Minisztériuma látja el az ellenőrzési feladatokat. Emellett a sportszövetségek által ellenőrzött és felterjesztett programok esetében a szankciókról is a tárcánál döntenek. A sajtóban korábban megjelent hírek szerint azonban nem fordítottak a tárcánál túl nagy energiát erre a feladatra. Volt olyan ügy, mely akár 1,5 évig is elhúzódott, ám az ügymenetet tekintve ez nem is túlságosan meglepő.
Szerző
Témák
TAO közpénz

Márciusig kidőlt Harry Kane

Publikálás dátuma
2019.01.15. 21:47
Fotó: AFP/Adrian Dennis
Az angol Tottenham csapatának kulcsfontosságú meccseken kell majd nélkülöznie gólfelelősét.
Várhatóan csak március elején állhat újra edzésbe Harry Kane, aki a vasárnapi Tottenham-Manchester United bajnoki legvégén szenvedett bokasérülést. Az angol válogatott csatár, aki a szezonban már 20 találatnál jár, így minden bizonnyal lemarad a Dortmund elleni Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő mindkét összecsapásáról. A 25 esztendős Kane emellett az angol Ligakupa elődöntőjének visszavágóját is kénytelen kívülről nézni (az első meccset a Tottenham 1-0-re megnyerte a Chelsea ellen).

Egy gárda első számú sztárjának sérülése sose jön jókor, de ez most különösen nem, hiszen a Premier League 3. helyén álló "Spurs" a következő hetekben egy másik támadóját is nélkülözi: a dél-koreai Son Heung-min éppen most utazott el az Ázsia-kupára.
Szerző

Gyorskorcsolya Eb-t rendezne Debrecen

Publikálás dátuma
2019.01.15. 16:24
Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang
Fotó: Vincent Jannink / ANP / AFP
„Nyilván nem csak bennünk vetődik fel a kérdés: ilyen kiugróan sikeres szereplés után hol máshol lehetne a következő Eb, ha nem Magyarországon?” – tette fel a kérdést Schulek Csaba, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség ügyvezető igazgatója kedden, amikor a hétvégi, holland rendezésű Eb-ről négy arany-, négy ezüst- és egy bronzéremmel hazatért magyar válogatott tagjai sajtónyilvános edzést tartottak a Gyakorló Jégcsarnokban. Schulek Csaba az MTI kérdésére válaszolva hozzátette: a magyar szövetség elnöksége már jóvá is hagyta a pályázati szándékot, így sikeres magyar kandidálás esetén Debrecen lenne a 2020-as rövid pályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság helyszíne. 
„A nemzetközi szövetség számára az eredmények mellett kiváló ajánlólevélként szolgál a 2017-es, budapesti rendezésű világkupa is” – jelentette ki Schulek, aki szerint a 2020 januárjáig hátralévő egy év elegendő idő ahhoz, hogy Debrecen tökéletesen felkészüljön a rendezésre és a hollandokhoz hasonlóan nagyszerű házigazdának bizonyuljon.
A magyar rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott minden idők legeredményesebb Európa-bajnokságát zárta vasárnap Dordrechtben. A váltóban olimpiai bajnok Liu Shaolin Sándor megszerezte a sportág első magyar összetett Eb-címét, sőt, három arany- és két ezüstéremmel a kontinensbajnokság legeredményesebb versenyzője lett. A magyar csapat az éremtáblázat élén végzett. – Shaolin Sándor és az Eb-n két arany- és két ezüstérmet begyűjtött Shaoang egymás iránt érzett tisztelete, valamint kettejük „csapatmunkája” minden elismerést megérdemel – méltatta a testvéreket Schulek.
A gyorskorcsolyázók idénye február elején folytatódik a drezdai és torinói világkupaversenyekkel, majd március elején a szófiai világbajnoksággal zárul.
Szerző