Bayer Zsolt pert vesztett: fizetnie kell Hadházynak

Publikálás dátuma
2019.01.16. 14:27
Korábbi felvétel.
Fotó: Népszava
Jogerőre emelkedett Hadházy Ákos Bayer Zsolt ellen személyiségi jog megsértése miatt indított pere - értesült az Index. A tavaly márciusi ítéletet hagyta helyben a másodfok.
Eszerint a perköltségen túl Bayer Zsoltnak 15 napja van, hogy fizessen 300 ezer forintot a független országgyűlési képviselőnek, illetve levélben kell bocsánatot kérnie, ezt a levelet pedig blogján – ahol a kifogásolt írás korábban megjelent – 30 napon át kell elérhetővé tennie - írja a portál.
Hadházy két bejegyzést kifogásolt. 2017. október 31-én Bayer Zsolt arról írt, hogy ha Simicska így bedobta a gecizést, akkor „át lehet vonulni a városon egy transzparenssel, amire az van írva: Hadházy geci, Szél Detti nyeli". Egy hónappal később, november 26-án pedig egy sima „Hadházy egy utolsó, szemét, becstelen gazember" című bejegyzésében azzal kapcsolatban fogalmazott meg kritikát, hogy Hadházy azt állította, a kormány nem mond igazat a nemzeti konzultáció visszaküldött íveinek számáról.
„Ezek a taknyok eo ipso ilyenek, és pontosan ezen a helyiértéken kell kezelni Hadházy összes eddigi »tájékoztatóját« a korrupcióról, ezen a helyiértéken kell kezelni ezt a mocskos gazembert. És nagyon helyes: leperelni róla a gatyát is, tanulja meg végre, hol a határ" – idézi az Index Bayer írását. 
A bíróság ítélete szerint a második bejegyzésnél nem állapították meg az emberi méltóság megsértését, mert bár sarkos, lekicsinylő megállapítások, de azok alapvetően Hadházy politikai tevékenységére vonatkoznak. Nem pusztán gyalázkodás volt, hanem egy konkrét politikai tevékenységét kifogásolta a maga stílusában. Az októberi poszttal kapcsolatban azonban már megállapította, hogy Bayer megsértette Hadházy emberi méltóságát. Itt ugyanis a bíróság szerint Hadházy nem adott okot tevékenységével arra, hogy ilyen kifejezést használjon személyével kapcsolatban, a képviselőtársával való ilyen módon történő párhuzamba állítás pedig különösen lealázó kontextus. A bíróság szerint hiába megy transzparenseken, tüntetéseken ez, nem hozható párhuzamba azzal, hogy a bejegyzésben kifejezetten Hadházy megsértésére irányult. A másodfok azzal is kiegészítette, hogy itt a jogsérelem megállapításának nem képezi akadályát az sem, hogy nem minden érintett kért jogvédelmet, akit a közbeszéd során a "geci" szóval illettek.
"A kifejezés jelentős nyilvánosság előtti használata pusztán az érintett megalázását, emberi mivoltának sárba tiprását eredményezi. Semmiféle kritikaként, társadalmilag általánosan elfogadott véleményként értelmezhető jelentése nincs."

- írta a bíróság.

Szerző

Jogellenes bilincselés, maradandó egészségkárosodás - Ennyit fizettek ki a rendőr-főkapitányságok kártérítésre

Publikálás dátuma
2019.01.16. 14:22
illusztráció
Fotó: AFP
Toronymagasan vezet a Budapesti Rendőr-főkapitányság, négy év alatt 82 millió forintot fizetett közigazgatási jogkörben okozott kár jogcímén.
Az Átlátszó kíváncsi volt arra, hogy az elmúlt négy évben mennyi kártérítést fizettek ki a rendőr-főkapitányságok, ezért közérdekű adatigényléseket küldött szét az országban. Azt kérték: adják meg, hogy államigazgatási (közigazgatási) jogkörben okozott kár miatt 2015-ben, 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban október 31-ig hány esetben, milyen ügyben, milyen jogcímen és mekkora összegeket fizettek ki kártérítésként.
A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság nem küldött választ, három testület pedig azt írta, négy év alatt egyetlen ilyen kifizetés sem történt náluk. Sok főkapitányság pedig a kérés ellenére sem részletezte, milyen ügyek miatt fizettek, ám így is érdekes válaszok érkeztek. Kiderült például, hogy
az egész országban a legtöbbet a Budapesti Rendőr-főkapitányság fizetett kártérítésekre, 82 millió forintot.

Ennek több mint felét, 41 milliót 2018 január és október között kellett kifizetniük, összesen 16 ügyben. A második helyen a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság végzett. Ugyan csak három ügyük volt, de az egyikben
33 milliót fizettek ki, mert 2009-ben egy, a főkapitányság fogdáján fogva tartott személy maradandó egészségkárosodást szenvedett.

Harmadik helyre került az államigazgatási jogkörben okozott kár miatti kártérítések kifizetésében a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság, amely négy év alatt 7,1 millió forintot költött ezeknek a teljesítésére. Az Országos Rendőr-főkapitányság viszont például csak 200 ezer forint kártérítést kellett megfizessen. Az okozott károk egyébként széles skálán mozognak országszerte: van, ahol épületről lehullott tárgy miatt kellett fizetni (148 ezer, Nógrád megye), máshol jogellenes bilincshasználatért (303, majd 50 ezer, Somogy megye), vagy rendőrségi felhívásban közzétett valótlan tényállítás miatt (500 ezer, Veszprém megye).
Közigazgatási jogkörben okozott kárért a felelősséget akkor lehet megállapítani, ha a kárt közhatalom gyakorlásával vagy annak elmulasztásával okozták, és a kár rendes jogorvoslattal, továbbá a közigazgatási határozat bírósági felülvizsgálata iránti eljárásban nem volt elhárítható. A főkapitányságok peres és nem peres eljárásokban fizették ki a kártérítéseket többek között jogellenes rendőri intézkedés vagy rendőri intézkedéssel okozott kár miatt.
Szerző
Frissítve: 2019.01.16. 14:33

Megkezdődött az influenzajárvány

Publikálás dátuma
2019.01.16. 14:21
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az előző hetinél 75,6 százalékkal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.
Megkezdődött hazánkban az influenzajárvány – közölte heti jelentésében a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint 2019. január 7 és 13. között az országban 19 300 ember,
az előző hetinél 75,6 százalékkal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

Valamennyi közigazgatási területen emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. A legtöbb beteg Fejér megyében, Budapesten, Pest és Somogy megyében volt, a legkevesebb pedig Somogy, Nógrád és Csongrád megyében. A betegek 19,7 százaléka gyermek, 42,6 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 26,7 százaléka, 11 százalékuk pedig a 60 éven felüliek közül került ki. A második naptári héten a 100 000 azonos korcsoportba tartozó lakosra jutó megbetegedések száma a 15-24 és a 25-34 évesek körében volt a legmagasabb.
Forrás: antsz.hu
Szerző