Gyűlöletkeltők

Egy 27 ezres követőtáborral rendelkező oldal jelentetett meg egy írást, amelyben azt követelték, hogy rúgják ki Nagy Blankát, mert egy ellenzéki tüntetésen trágár kifejezéseket mert használni beszédében. Ez önmagában is felháborító, de ami az én álláspontom szerint a legfelháborítóbb, azok a tiltakozó levelemet övező hozzászólások. 
Idős emberek magukból kikelve követelték azt, hogy engem is távolítsanak el az iskolámból, csak mert véleményt mertem megfogalmazni. Egyesek szerint pedig nem vagyok más, mint egy balliberális párttag, aki olcsó tudatmódosítószerek hatására gyűlölködik, mások szerint pedig egy 15 éves gyerek képtelen normális fogalmazásra, főleg egy ilyen politikai témában. Voltak, akik szerint nekem nem is volna szabad véleményt kifejtenem, csak azért, mert fiatalként teszem. 
Nagyon jellemző ezekre a beszűkült látókörű fotelhazafikra, hogy minden fiataltól származó véleményt eleve elvetnek. Nem a tartalma miatt, hanem mert egy 18 alatti még tuti nem dolgozott a gyárban 8 órát - az meg kit érdekel, hogy a suliban is legalább eltölt annyit időt, ha nem többet -, sőt még azt sem tudja, hogy a Kádár idejében milyen jó volt minden.  
Sajnálatos módon nemcsak az ilyen fotelforradalmárok nem hallgatják meg a fiatalokat, hanem a hatalom sem. Erre tökéletes példa a Független Diákparlament, amely évek óta nyújt be javaslatcsomagokat az oktatás megreformálásával kapcsolatban az EMMI-nek, de az éppen aktuális miniszter egy laza kézmozdulattal mindig lesöpör egy évnyi munkát. A diákokat nem hallgatják meg az oktatásban, és nyugodtan kijelenthetem hogy szinte már sehol sem. Lassan ha bármilyen közéleti/politikai témához hozzászól egy kiskorú, akkor szinte keresztes hadjáratot indítanak ellene a korukat érvek helyett használó véleményvezérek.
Én mégis arra buzdítok mindenkit, hogy vegye fel a kesztyűt, fogalmazzon meg kritikát, és teljes szívéből álljon ki ember- és diáktársaiért. Ebben az országban csak így lehet változást elérni.
Szerző
Szolga Bálint
Frissítve: 2019.01.17. 09:49

Menesztés másként

Orbán Viktor a minap rövid, kegyetlen határozatban, azonnali hatállyal elcsapta Aszódi Attila államtitkárt, a paksi bővítés arcát. Érdemeit nem ismerték el, hivatalos magyarázat nincs.
Nem tudom, mire ez az idegesség az „évszázad üzlete” kapcsán. Miért pont most veri szét a kormányfő a fejlesztés mögött álló stábot? Hisz eddig teflonként pattintotta le az észérveket. Hogy kell-e egyáltalán atom. És ha igen, az építést miért épp Putyinra bízták, moszkvai kölcsönből, pályázat nélkül? Miért titkolják a részleteket, miért sumákolnak a lobbisták vagy épp a magyar szerepvállalás kapcsán? És ha így alakult is, miért nem tartanak be már a legelején se egyetlen, korábban általuk vállalt határidőt? Illetve a kormányfő a csúszásokért miért csak az ismert átfutási idővel dolgozó uniós adminisztrációt kárhoztatja, és az oroszokat miért nem, akik a jelek szerint a magyar blokkok tervezése során nagyjából tesznek a magyar szabályokra?
Ehhez képest Orbán Putyin oldalán a szokásos ajakbiggyesztéssel vonogatja a vállát: a késés másodlagos, a lényeg a biztonság. Ezzel alighanem még nála is jobban egyetértek. Pont emiatt fura, hogy akkor miért teszi lapátra mégis az előkészítést irányító államtitkárt.
Azt az embert, aki megkérdőjelezhetetlen nukleáris szaktekintélyként hajlandó és alkalmas bárkivel szemben akár a legapróbb részletekig is védeni úgy a konkrét elképzelést, mint általában az atomtechnológiát. Az ügyet eleve veszettnek érző, ellenséges szakértők hada se volt képes soha tényszerűen cáfolni, lódításon kapni. Neki elhiszem, hogy létezik a nukleáris áramtermelés melletti, szakmailag megalapozott, a veszélyekre is kitekintő érvrendszer. Ellentétben Orbánékkal vagy épp az őt állítólag kitúró Paks 2-ügyi miniszterrel, Süli Jánossal, akik rendre kitérnek a független nyilvánosság megkeresései elől. Hisz ők bizonyára ismernek megválaszolhatatlan kérdéseket.
Aszódi Attilának alighanem azért kellett távoznia, mert az egész Orbán-kormányból csak ő hitt tényleg a paksi bővítésben.
Szerző
Marnitz István
Frissítve: 2019.01.17. 09:49

Madarat tolláról

Steve King képviselőt fenéken billentették. Sajátjai, a Republikánus Párt vezetői hívták vissza bizottsági tisztségeiből. King ugyanis azt találta kérdezni a New York Times újságírójától, hogy vajon miképpen váltak sértővé az olyan kifejezések, mint a "fehér nacionalista", a "fehér felsőbbrendűségben hívő" vagy a "nyugati civilizáció". A felsőházi konzervatív frakció vezetője, Mitch McConnel azt tanácsolta neki, hogy ha tényleg nem érti, akkor talán válasszon magának más munkát. King képviselő régi motoros. Korábban az abortuszhoz hasonlította a kongresszusi fekete képviselőcsoportot, és kétségbe vonta, hogy más népcsoportok is a fehérekhez mérhető módon járultak volna hozzá a civilizáció fejlődéséhez. Ő hívta meg Washingtonba a rasszista holland  Geert Wilderst, ő volt az első megválasztott amerikai politikus, aki találkozott Marine LePennel. Amikor 2017 novemberében Orbán Viktor azt írta ki az internetre, hogy nem marad meg az a nemzet, amelyik a migránsoktól várja biológiai fennmaradását, King lelkesen küldte tovább az üzenetet: "Orbán Viktor miniszterelnök a történelem és az emberiség axiómáját mondta ki. Soros György és a baloldal a nyugati civilizációt támadja."  Kinghez a hitlerista Defend Europa honlap közvetítésével jutottak el Orbán szavai. Az iowai képviselő nem sokkal később a menekültellenes Voice of Europe honlapról tolta tovább Orbán egy másik örökbecsűjét: "A kultúrák keveredése nem magasabb, hanem alacsonyabb életszínvonalhoz vezet." A jelek szerint a hasonló dumák még a Trump nevével fémjelzett amerikai jobboldalon is kiverik a biztosítékot. Kingről már a legutóbbi botrány előtt is sokat írt az amerikai sajtó - akárcsak a másik hírhedt orbánsimogatóról, az amúgy Vlagyimir Putyinba szerelmes Dana Rohrabacherről. Aki novemberben kibukott saját, bombabiztosnak vélt választókörzetéből.
Frissítve: 2019.01.17. 09:48