Március 14-én lehet a közszolgálati sztrájk

Publikálás dátuma
2019.01.17. 11:46

Fotó: Németh András Péter
Március, 14-én csütörtökön sztrájkot tartanak a közszféra dolgozói közül a szociális ágazat, az önkormányzati terület és a kormányzati igazgatás alkalmazottai - jelentette be délelőtti sajtótájékoztatóján Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) elnöke.
A munkabeszüntetéssel nagyjából kétszázezer munkavállaló követeléseit nyomatékosítják. Az egyes területek egyedi elvárásai mellett minden résztvevő szakszervezet egyetért abban, hogy szükség van egy egységes érdekegyeztető fórumra, egy rugalmasabb nyugdíjba vonulás rendszer kidolgozására és tisztességes béremelésre.
Az MKKSZ elnöke elmondta azt is, a közszolgálat súlyos foglalkoztatási problémáinak leglényegesebb oka "a tarthatatlan, követhetetlen, szakmailag értelmezhetetlen bérpolitika" és a "teljesen összekuszált bérrendszer", elsősorban ezen szeretnének változtatni. Hozzáfűzte, nem tudják elfogadni a rabszolgatörvényt sem.
Frissítve: 2019.01.17. 12:44

Ajka is nemet mondott a rabszolgatörvényre

Publikálás dátuma
2019.01.17. 11:42

Fotó: Tóth Gergő
A képviselőtestület elutasította a jogszabály alkalmazását. Szombaton félpályás útlezárással tiltakoznak.
Önkormányzati szinten Ajka az országban ötödikként tiltakozott a rabszolgatörvény ellen. A legutóbbi tartott képviselőtestületi ülésen a többségi szocialista frakció tagjai kinyilatkoztatták, elfogadhatatlannak tartják a 400 órányi túlórát, s olyan Magyarországot szeretnének, ahol napi 8 óra munkából megfelelő életszínvonalat teremthet a dolgozó. A túlóra a munkavállaló egészségét és családi életét is veszélyeztetheti, hiszen a pihenés és a család elől veszi el az időt. Korábban Szegeden, Salgótarjánban, Dombóváron és Szombathelyen szavazták meg a túlóratörvény elutasítását. Németh Angéla XV. kerületi polgármester és az őt támogató frakció pedig beterjesztett egy javaslatot, amely az önkormányzati intézmények, cégek esetében tiltja a jogszabály alkalmazását. Felvetette a rabszolgatörvény alkalmazásának tiltását Karácsony Gergely zuglói polgármester is.  

Félpályás útlezárás

A 24.hu felidézi, hogy Ajkán most szombaton, 19-én az Ajkai Alumíniumipari Szakszervezet félpályás útlezárást szervez egyebek mellett a rabszolgatörvény ellen. Az akció Bakonygyepesen, a 8-as számú főút Körmend felé vezető sávjában lesz reggel kilenc órától, és mintegy 25 gépkocsi (körülbelül negyven demonstráló) jelenlétével számolnak. A rendezvény lezárására – az autós tiltakozó menet felvonulását követően – a polgármesteri hivatal parkolójában kerül sor. A forgalomlassító megmozdulással a szakszervezet és a hozzájuk csatlakozók a túlóratörvény ellen kívánnak tiltakozni, valamint felemelik a szavukat a kafetéria megadóztatása, a lakástakarék pénztárak szétverése és a közigazgatási bíróságok felállítása ellen.

Szerző
Frissítve: 2019.01.17. 12:17

Blikk: a Honvédkórházban folytatja a munkát a kirúgott szívsebész

Publikálás dátuma
2019.01.17. 10:29

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A lap információi szerint Székely László január 15-én munkába állt.
Blikk információi szerint a Honvédkórházban folytatja a munkát Székely László szívsebész, akit szeptember közepén műszakkezdés előtt küldtek el az Országos Kardiológiai Intézetből. A lap úgy tudja, elbocsátása után a jó nevű orvos több ajánlatot is kapott, vidékit és külföldit egyaránt, ám ő maradt Budapesten, és január 15-én már munkába is állt a Honvédkórházban.
Szerző