Előfizetés

Idén is eljön hozzánk Vlagyimir Putyin

Kósa András
Publikálás dátuma
2019.01.17. 12:20

Fotó: Botár Gergely / AFP
Egyelőre sem a látogatás időpontja, sem a napirendje nem biztos, a jelek szerint az orosz fél dönt mindkettőben. Aszódi Attila menesztése is összefüggésben lehet a vizittel.
Magyarországra jön idén is Vlagyimir Putyin – értesült egymástól több, független forrásból a Népszava. A magyar és az orosz elnök az elmúlt években mindig találkozott legalább egyszer, így ebből a szempontból nem meglepetés a vizit, egy kormányzati forrásunk egyenesen „logikusnak” nevezte a látogatást. Ami az út körülményeit kicsit érdekesebbé teszi, hogy – szintén több forrásból származó információink szerint – egyelőre sem a látogatás időpontja, sem a napirendje nem biztos még: volt aki azt mondta, erre akár már februárban sor kerülhet, de mindenképpen még az év első felében, más forrásból viszont úgy értesültünk, a szeptemberi időpont sincs kizárva. „jelen pillanatban úgy tűnik, az orosz félen múlik, mikor jön” - mondta egy informátorunk. Ugyanez a helyzet a látogatás napirendjével: jelenleg egyszerűen nincs olyan fajsúlyos ügy, ami egy csúcstalálkozót indokolna és úgy tudjuk, emiatt a magyar fél kissé gondban is van. Hosszútávú gázszerződést nem akarunk kötni (évek óta a meglévőt hosszabbítgatjuk meg egy-egy évvel), aktuális – és ekkora horderejű – kulturális, politikai ügy nincs napirenden. Ukrajna ügye természetesen az lenne, de Orbán Viktor már kinyilvánította, hogy ezt szerinte a „Normandiai Négyeknek”, vagyis Ukrajnának, Franciaországnak, Németországnak és Oroszországnak kellene megtárgyalnia. Természetesen marad egy fajsúlyos ügy: a paksi bővítés. Mint legutóbb megírtuk, akár Aszódi Attila menesztése is összefüggésben állhat egy Putyin-vizittel, hiszen így legalább a beruházás késlekedése miatt elégedetlenkedő oroszoknak Orbán Viktor fel tudná mutatni a menesztett államtitkárt, mint „fő felelőst”.

Bayer Zsolt ötforintosokban fizet Hadházynak, de nem kér tőle bocsánatot

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.17. 12:06

Fotó: Vajda József
A publicista „világraszóló győzelemként” értékelte az őt 300 ezer forint megfizetésére kötelező ítéletet. A pénzt ötforintosokban fogja kifizetni, bocsánatkérésre a bírósági ítélet ellenére sem hajlandó.
Ilyen fényes győzelmet még senki sem aratott azzal, hogy elveszített egy pert” – így kommentálta blogján Bayer Zsolt, hogy bíróság mondta ki: fizetnie kell Hadházy Ákosnak, valamint bocsánatot kell kérnie a politikustól. A publicista felidézte: még 2017 májusában találkozott Szél Bernadettel egy sörözőben, ahol közölte vele, hogy mostanában olyan transzparensek vannak a tüntetőknél, melyekre például az van felírva, „ORBÁN GECI, ÁDER NYELI”. Majd megkérdezte tőle, mit szólna hozzá, ha olvasna valahol egy olyan feliratot: „HADHÁZY GECI SZÉL DETTI NYELI”. Hadházy beperelte, a bíróság ítélete szerint pedig
300 ezer forintot kell fizetnie Hadházynak, illetve bocsánatot kell kérnie tőle.

Szerinte egyébként azért ítélték el, mert „az ügyben eljáró bírók intelligencia szintje nem éri el egy második elemis, közepes képességű kisdiákét, vagy politikailag motiváltak”. Bayer beszámolója szerint a bírósági ítélet indoklásában egyebek mellett kimondta, hogy
a kifejezés jelentős nyilvánosság előtti használata pusztán az érintett megalázását, emberi mivoltának sárba tiprását eredményezi.

Ezt pedig Bayer „világraszóló győzelemként” értékelte, mivel úgy véli, ezt a kifejezést emelte politikai programjának középpontjába az ellenzék , és az O1G a politikai védjegyük, most pedig bíróság mondta ki, amit kimondott. „Nekem, nekünk ezután semmi más dolgunk nincs, mit az ellenem – amúgy teljesen igazságtalanul és indokolatlanul – meghozott ítéletet kell mindig az orruk alá tolni, amikor megjelenik valahol az O1G” – értékelte az ítéletet. Bayer azt is írta, hogy 5 forintosokban fogja kifizetni a 300 ezer forintot Hadházynak, és egy zsákban, tanúk jelenlétében hajítja majd a kertjébe, hogy vegyen magának zoknit. Bocsánatot viszont nem kér tőle, csak majd „amikor Hadházyék bocsánatot kérnek a miniszterelnöktől és a köztársasági elnöktől”.

10-ből 8 letelepedési kötvényt kínai állampolgárok vettek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.17. 12:00
Képünk illusztráció
Fotó: Bohanek Miklós
Utánuk az oroszok jönnek, de több száz közel-keleti vevő is akadt, derül ki az eddigi legpontosabb adatbázisból.
Összesen 59 ország 6543 kötvényt jegyző állampolgára, és ezek 13,3 ezer családtagja jutott magyarországi tartózkodási vagy letelepedési engedélyhez 2013 és 2017 között, írja a G7. Az adatokat a Transparency International Magyarország (TI) korrupcióellenes szervezet kérte ki a Bevándorlási és Menekültügyi Hivataltól. Ez alapján kiderült, hogy a 19 838 letelepedési engedélyt kiváltó külföldi közül 15 754 érkezett Kínából, vagyis
a kötvényes bevándorlók 81 százaléka kínai.

Őket követi a toplistán 1265 orosz, 305 iráni, 241 pakisztáni, 222 iraki, 211 vietnámi, 204 török és 171 szír állampolgár. Sokan offshore adóparadicsomként számontartott országokból érkeztek, melyekben jellemzően nagyon egyszerű állampolgársághoz jutni, és így megszabadulni például egy hazai büntetett előélettől. A Magyar Nemzet erre korábban egy adócsalásért elítélt orosz esetét hozta példának, aki St. Kitts és Nevis szigetéről adott be tiszta erkölcsi bizonyítványt a magyar hatóságoknak, amelyek a dokumentumot elfogadták.
A letelepedési államkötvények forgalmazása az egyik legnagyobb biztonsági fenyegetés, amelyet a kormány önként és szándékosan szabadított rá Magyarországra

- nyilatkozta a megszerzett dokumentumok kapcsán Ligeti Miklós, a TI jogi igazgatója. Hangsúlyozta, a 20 ezer külföldi állampolgár átvilágítása, illetve az általuk befektetett pénzek eredetének ellenőrzése egyaránt alkalmatlan annak megelőzésre, hogy bűnözők vagy terroristák Magyarországon mossák tisztára vagyonukat. Példa nélkülinek nevezte azt is, hogy a kormány az adófizetőknek 17 milliárd forint veszteséget okozva juttat száz milliárdos nyereséghez döntően offshore hátterű, ismeretlen személyek érdekeltségébe tartozó cégeket, melyek a kötvényeket árulhatták.
A TI adatigényléséből az is kiderült, hogy a közel húszezer kérelmezőből nemzetbiztonsági kifogás miatt csupán 20 kötvényjegyző és 44 családtag esetében utasították el a magyar hatóságok a letelepedési kérelmeket.