Kérdőívenként 1 forintot követel Ahmed H. a nemzeti konzultáció miatt

Publikálás dátuma
2019.01.17. 15:33
MTI Fotó: Ujvári Sándor
A két nap múlva feltétetelesen szabadlábra kerülő szír férfit meghallgatták abban a perben, amelyet jó hírnév megsértése miatt indított a Miniszterelnöki Kabinetiroda ellen. Az egyik kérdés megelőlegezte, hogy elítélik.
A 2015-ben a röszkei határnál történt zavargások után terrorcselekmény miatt először 10, majd 7, végül pedig 5 évre ítélt Ahmed H. kicsivel több, mint egy éve nyújtott be keresetet a Fővárosi Törvényszékhez a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda ellen jó hírnév megsértése miatt. A szír férfi azt kifogásolta, hogy a Soros-tervről szóló nemzeti konzultáció egyik kérdésében az szerepelt, már elítélték amiatt, hogy kövekkel támadt a határt védő magyar rendőrökre - miközben az idő tájt, még nem született jogerős ítélet az ügyében. Ezzel kapcsolatban Ahmed H. a mai tárgyaláson elmondta, úgy érezte, ez nagyon durva nyomásgyakorlás a magyar állam részéről - tudósít az Index.

A bíró főként azért hallgatta meg csütörtökön személyesen a férfit, mert a mostani volt az utolsó lehetősége erre: Ahmed H. január 19-én, azaz szombaton letölti a rá kiszabott 5 éves büntetés kétharmadát, így feltételesen szabadlábra helyezik, ami után rögtön idegenrendészeti eljárásba kerül és kitoloncolják az országból. A mostani eljárást ettől függetlenül a törvényszék a távollétében is lefolytatja, ítéletet várhatóan február elsején hoz majd.

Ahmed H. meghallgatásán többek közt kifejtette, egy idegen országban, a nyelvet nem beszélve, a rabtársaitól értesült arról, hogy kormányzati anyagban már az szerepel, elítélték, holott még a jogerős döntés előtt állt, ezért nyomasztották különösen a történtek. ""Napokig nem tudtam enni, aludni, sírtam és imádkoztam. A magyar kormány tisztességébe vetett bizalmam összetört, azon gondolkodtam, hogy ez befolyásolhatja-e az ügyemet" - fogalmazott.

A per során a minisztérium jogi képviselője ragaszkodott ahhoz, hogy a felperes nem is tudja, valójában miért indította a pert, így az általa előadott sérelmek nincsenek összefüggésben a per tárgyával. Azt is állította, hogy a nemzetközi ismertségét nem a nemzeti konzultáció hozta meg, sőt, éppen azért szerepelhetett a nemzeti konzultációban, mert akkora már szinte szimbólumává vált a röszkei eseményeknek. Amihez az éppen őt képviselő nemzetközi jogi szervezetek is éppúgy hozzájárultak.

A bíró kérdéseivel többször is körbejárta, Ahmed H. tudja-e pontosan, mi az a nemzeti konzultáció, és bár kiderült, nincs teljesen tisztában vele, azt azért tudta, hogy a kérdőív, benne az általa kifogásolt mondattal Magyarország összes háztartásába eljutott. Éppen ezért a beadványban többek közt azt is kérték, a minisztérium konzultációs ívenként egy forintot, azaz összesen 8 milliót fizessen. Ahmed H. hangsúlyozta, szerinte egyértelmű, hogy a magyar kormány konzultációs kijelentése nyomást gyakorolt a bíróság döntésére is.


„Ez egy világos üzenet volt a bíróság számára"

- mondta.

Szerző
Frissítve: 2019.01.17. 15:35

Kétmilliós kár érte a kifosztott Kutyapártot

Publikálás dátuma
2019.01.17. 15:10
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Rendőrök is keresik a betörőt, aki kameraszettet, laptopot vitt el a Magyar Kétfarkú Kutya Párt zuglói irodájából.
Összesen kétmillió forintot ért az elektronikai készlet -kamera, mikroport készlet, puskamikrofon és laptop – amit még vasárnap lopott el valaki az MKKP zuglói, titkos bunkernek is nevezett irodájából.
 A betörésről mi is írtunk; a tettesnek amúgy nem volt nehéz dolga, mert a párt aktivistái épp az emeleti helyiségben voltak, és „előzékenyen” elfelejtették kulcsra zárni az iroda ajtaját.
Feljelentést tettünk persze – mondta a Népszavának Szabó Gergő, a Kutyapárt elnöke, aki azt is megjegyezte, hogy az iroda előtti udvart kamerák pásztázzák, a rendőrök pedig begyűjtötték a felvételeket.
Szerző

Lehűlést hoz a hidegfront, havazás is jöhet

Publikálás dátuma
2019.01.17. 14:31
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Pénteken a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +5 fok között várható.
Éjszaka egy hidegfront éri el az országot, és a megnövekvő felhőzetből péntek délelőttig többfelé várható eső, havas eső, és – főként a hegyekben – hó is eshet. Később a front mögött megkezdődik a száraz, több fokkal hidegebb levegő beáramlása – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.
Pénteken erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd a nap második felétől északnyugat felől jelentősen csökken a felhőzet. A csapadék a nap folyamán egyre keletebbre szorul, és estére a legtöbb helyen megszűnik. Az északnyugati, északi szél megélénkül, a Dunántúlon és középen megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +5 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 2 és 6 fok között alakul, de az ország északnyugati felén már reggel beáll a maximum. 
Szombaton többnyire fátyolfelhős, napos időre számíthatunk, majd délután délnyugat felől fokozatosan megvastagszik a felhőzet, és délen elszórtan havazás, hószállingózás várható. Többnyire mérséklet marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és -8, a legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +4 fok között várható.
Vasárnap eleinte többnyire erősen felhős idő várható, majd főként északon, és nyugaton szakadozottabb lesz a felhőzet. Elsősorban délen és keleten számíthatunk szórványosan havazásra, hószállingózásra. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -6, a legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +3 fok között várható.
Szerző