Szél és Hadházy azt ígéri: folytatják a „rajtaütéseket”

Publikálás dátuma
2019.01.18. 11:16

Fotó: Vajda József
Elhagyta a közmédia Kunigunda utcai épületét Hadházy Ákos és Szél Bernadett független képviselők. A két képviselő még január 14.-én próbált belépni az épületbe, hogy találkozzon a közintézmény bírósági ítéletben „hírhamisítónak” minősített vezetőjével, Papp Dániellel azok után, hogy a közmédia vezetése karácsony előtt biztonsági őrökkel dobták ki a két képviselőt. A közmédia ezúttal sem akarta beengedni a képviselőket az épületbe, ám Szél Bernadettnek és Hadházy Ákosnak végül sikerült besurranni az egyik bejáraton közmédia területére. Hadházy Ákos és Szél Bernadett végül találkozott Papp Dániel MTVA vezérigazgatóval ám ő nem volt hajlandó érdemben párbeszédet folytatni a két képviselővel, egy közleményféle elmondása után elviharzott, ahogy később Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató igazgatója is leült a két képviselővel, ám Dobos is csak azt hangoztatta, hogy szerinte minden rendben van a közmédiában, „tökéletesen jónak tartja a közmédia hírműsorait”, majd elfoglaltságaira hivatkozva zárta a beszélgetést. A két képviselő még ezután sem hagyta el a közmédia területét, egy melléképületben letáboroztak, ahonnan telefonjukkal online közvetítették az eseményeket, közben az MTVA kamerásai szinte minden lépésüket filmezték. Hadházy Ákos elmondta: amíg a közmédia ebben a formában működik, addig a hatalom nem leváltható Magyarországon. A képviselő szerint értek el részeredményeket, találkoztak a két igazgatóval, akik ha nem is válaszoltak érdemben a kérdéseikre, mégis elhangzottak olyan mondatok, amelyek megmutatják a mai magyar közmédia valós természetét.  
„A mai napon mi most hazamegyünk, ám azt kérem a hírhamisító Papp Dánieltől (HPD), hogy annyira ne könnyebbüljön meg, nem fogjuk abba hagyni"

– szögezte le a képviselő.

 „Vissza fogunk jönni, lesznek még ilyen rajtaütések” - ígérte Hadházy, aki egy tüntetésre is tett utalást: „minden jel szerint szeretnék sokad magammal is visszajönni” illetve bírósági eljárást is indít a közmédiával szemben: „Lesznek természetesen jogi lépések, a maradék bíróságok alapján” - hangsúlyozta.   Hadházy Ákos elmondta: a hatalom betegesen fél. Ők például üzeneteket kaptak belsős, MTVA-s dolgozóktól arról, hogy a „két kis képviselő miatt” elképesztő biztonsági intézkedéseket léptettek életbe: átvizsgálják a dolgozók autóinak a csomagtartóit, de a közmédia mellett egy szakasz rendőr is állomásozott. Sőt, Hadházy Ákos úgy vélte, könnyen lehet, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is azért nem jött a közmédiába péntek reggel, hogy megtartsa a szokásos reggeli rádióbeszédét. Hadházy Ákos szerint törvényben kellene megtiltani a közmédiában a fizetett kormányhirdetéseket, HPD-nek pedig le kell mondania és ki kell nevezni egy konszenzusos vezérigazgatót a közmédia élére. A képviselő végül megköszönte az MTVA munkatársainak is a segítséget. Szerinte látható, hogy minden jel szerint nagyon sok embernek hányingere van attól, ami az épületben megy. Szél Bernadett szerint ez az akció az önbecsülésükről szólt.
„Minket innen kidobtak és azt gondolják ezek az emberek, hogy ez rendjén való volt. Holott senkit nem lehet kidobni egy közintézményből. Ez egy köztévé. Itt nekünk helyünk van, hogy elmondjuk azokat a gondolatokat, amelyeket az ország fele támogat.”

Szél Bernadett szerint a Fidesz történelmi bűne, hogy megosztja az országot, gyűlöletet szít, folyamatosan ostromállapotot tart fenn. "Végtelenül sajnálom, hogy a mai közmédiában olyan műsor mehetett le, ami arról szólt, hogy a homoszexuálisok gyógyíthatóak, holott a homoszexualitás az nem egy betegség" – szögezte le Szél Bernadett. Nem akarunk háborúba élni – mondta ki Szél Bernadett, hozzátéve: a közmédia egy szimbolikus hely, ezt az adófizetőkből él. Szerinte senkinek sem kéne eltűrnie, hogy az általa befizetett adó nem őhozzá és családjához jusson vissza, hanem valaki más kapja meg, illetve egy kormány betonozza be abból magát. „Azt gondolom, hogy ez valaminek a kezdete” - mondta Szél Bernadett.
Frissítve: 2019.01.18. 12:03

„Nálunk most ötöst kaptál” – üzenték az ellenzéki képviselőnők Nagy Blankának

Publikálás dátuma
2019.01.18. 10:46

Fotó: Facebook/Hallgatói Szakszervezet
„A baj azokkal van, akik most bántanak, gyaláznak téged” – fogalmaztak levelükben.
Levelet írtak ellenzéki képviselőnők a középiskolás Nagy Blankának. Ebben egyebek mellett azt üzenték: tudják, hogy bántják őt mostanában, mert volt bátorsága gimnazistaként pár mondatot mondani szívéből, lelkéből, a saját országa kormányáról.
„Voltak benne erős szavak, mondatok. Mi is szoktunk ilyeneket használni időnként. Nincs ezzel baj. A baj azokkal van, akik most bántanak, gyaláznak téged”

– fogalmaztak.

Hozzátették: szerintük mindegy, hogy a lánynak igaza van-e. „Jogod és jogunk van ahhoz, hogy nyilvánosan beszéljünk hazánkról. Úgy, ahogy gondolkodunk róla” – írták.
„A magyar Országgyűlés képviselőnőiként azt mondjuk Neked, hogy nagyszerű ember vagy. Nem a valamelyik tantárgyból elért jegyed, hanem tisztességed, emberi becsületed, helytállásod, bátorságod minősít. És ezekből nálunk most ötöst kaptál. Ismeretlenül is becsülve fejezzük ki tiszteletünket és kívánunk neked erőt megküzdeni a saját ügyedet, ami a mi ügyünk is”

– írták.

A levelet aláírta
 • Bangóné Borbély Ildikó,
 • Bősz Anett,
 • Demeter Márta,
 • Gurmai Zita,
 • Hohn Krisztina,
 • Kunhalmi Ágnes,
 • Potocskáné Kőrösi Anita,
 • Schmuck Erzsébet,
 • Szabó Tímea,
 • Szél Bernadett,
 • Vadai Ágnes,
 • és Varga-Damm Andrea.
Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium diákjáról az egyik kormányzati bulvárlap kedden azt írta: bukásra áll több tárgyból és annyit lógott az iskolából, hogy a kicsapás szélére kerülhet. Ezt megelőzően Bayer Zsolt kormányközeli publicista mondta róla egyebek mellett azt, hogy „egy igazi, kretén, barom állat.” A kormánypárti propagandagépezet egyébként azért indult be, mert Nagy Blanka egy decemberi, kecskeméti tüntetésen obszcén szavakkal illette a Fideszt és Áder János köztársasági elnököt. A képviselők most a lánynak egyebek mellett azt üzenték: tudják, hogy bántják őt mostanában, mert volt bátorsága gimnazistaként pár mondatot mondani szívéből, lelkéből, a saját országa kormányáról.
Szerző

Engedély nélkül épített jógaközpontot a rákos gyerekek nevében gyűjtött pénzből a Daganatos.hu Alapítvány

Publikálás dátuma
2019.01.18. 10:36

Fotó: Gyermek Vital Stúdió / Facebook
Nem kapott hivatalos bejelentést az önkormányzat, az ügyet továbbították a budapesti kormányhivatalhoz. Később az alapítvány közölte: a terasz beüvegezése szerintük nem lett volna engedélyköteles, de a problémák elkerülése érdekében novembere óta máshol folynak a foglalkozások.
Eddig 1,7 milliárd forintot gyűjtött össze egyszázalékos felajánlásokból a Dagantos.hu Alapítvány, a 444.hu cikke szerint pedig a legnagyobb büszkesége mostanában az, hogy létrehoztak egy jógaközpontot, melyet ők Gyermek Vitál Stúdiónak hívnak. A portál szerint a Pünkösdfürdő utcai, 100 négyzetméteres ingatlanban – amihez hozzáépítettek egy üvegfalú termet is a teraszon – pazar a panoráma, és az alapítvány szerint elsősorban azzal a céllal hozták létre, hogy segítséget nyújtsanak a daganatos betegségben érintett családoknak.
Viszont még a saját posztjaikból sem úgy tűnik, hogy kizárólag daganatos gyerekek járnak a stúdióba, használják felnőttek is. Sőt, a portál azt írja, a ház lakói szerint többször is előfordult, hogy a Vitál Stúdióban éjszaka olyan hangosan buliztak, hogy a zajtól csak nehezen lehetett elaludni. De nemcsak ez a probléma: a cikk szerint a Daganatos.hu Alapítvány úgy építette fel az üvegkalitkát a teraszra, és kezdte meg a stúdió működtetését, hogy nem kért arra engedélyt. Emiatt a ház közgyűlése felszólította a Daganatos.hu Alapítványt a homlokzaton engedély nélkül kialakított létesítmény visszabontására, és arra is, hogy szüntessék meg „a lakástól eltérő használati módot is”. A 444.hu az óbudai önkormányzatnál is rákérdezett az ügyre, ahol megerősítették, hogy nem kaptak hivatalos bejelentést az épülettel/építkezéssel kapcsolatosan. Megnézték a helyszínt, valóban azt látták, hogy beépítették a teraszt, „ezzel a beépítés-jelleggel eltértek a telek beépíthetőségi mutatójától, így ez a bővítés már építésiengedély-kötelessé vált.(lett volna)”. Mivel már egy megvalósult építkezésről van szó, az önkormányzatnak erre nincs hatásköre, továbbították az ügyet az ilyen esetekben eljáró szervhez, a budapesti kormányhivatalhoz.
A cikkben felidézik: a Daganatos.hu Alapítvány az RTL Klubnak azt állította, hogy ők valójában sosem gyűjtöttek pénzt a gyermekonkológiai centrumok fejlesztésére, mivel tevékenységük „leginkább a daganatos gyermekkori betegségek prevenciós területeire fókuszál”. A három alapítvány kulcsfigurája, Gombár Györgyi az RTL Klub Házon kívül című műsorának előbb írásban válaszolt, majd még adásba sem került a riport, már az előzetes alapján hazugsággal vádolta meg a műsort. Gombár Györgyi itt fejtette ki, hogy a begyűjtött 1 százalékokból miért nem a daganatos gyerekek családjait támogatják elsősorban. „15 éves munkánk során számos daganatos betegségben szenvedő gyermek családjának nyújtottunk anyagi támogatást, de itt is azt éreztük, hogy ugyan segítségnek érezhették a családok ezt az akkori helyzetükben, de ez szinte sosem szolgálta közvetlenül a beteg gyermekek felépülését. Ezt biztosan több szervezet is alá tudja támasztani, akik a támogatás útját lekövették, hogy ezekben a helyzetekben a családok leginkább a lemaradt közműtartozásra, tűzifára, lakbérhátralékra fordították a támogatást.” Az adósságok felhalmozása azért nem egy meglepő élethelyzet, ha például egy anya egyedül neveli a beteg gyerekét, aki mellett otthon is kell maradnia. Vagy ha kemoterápiás kezelésre kell utazni több hétre egy távolabbi kórházba. Több alapítvány is segít az ilyen helyzetbe került családoknak, de a Daganatos.hu Alapítvány nem erre jutott. „A kuratórium a háttérelemzések, és a sokéves tapasztalatok alapján arra jutott, hogy a legtöbbet akkor tehetjük, ha megpróbáljuk megelőzni a betegség kialakulását, illetve kiújulását, nem pedig sokadikként beállni a sorba, akik fogják a betegágyon a gyermekek kezét, vagy kifizetik a villanyszámlahátralékot. Talán furcsán hangzik, de nem biztos, hogy az anyagi támogatás a legoptimálisabb segítség egy daganatos gyermeknek”.  
A 444.hu a cikkben felidézi, hogy a jógastúdió előtt a Daganatos.hu Alapítvány nagy beruházása egy balatonfüredi nyaraló volt: 2009-ben vették meg az ingatlant és láttak neki az átalakításának, erre eddig 76 millió forintot költöttek, de egyetlen egy gyerek sem nyaralt még az épületben. Gombár Györgyi szerint azért nem, mert tavaly ugyan már elkészültek, de csőtőrés volt az épületben. Azt ígérik, hogy idén már nyaralhatnak ott daganatos gyerekek. A cikkben kiemelik, hogy a Daganatos.hu Alapítvány része annak a több szálon összefonódó alapítványhálónak, amelyik sikeresen gyűjti az egyszázalékos felajánlásokat. Ide tartozik az Országos Állatmentő Alapítvány, aminek a telephelyén a portál egyetlen állatot sem talált, és a Gyermekmentő Támogató Alapítvány is, ami nem ment gyerekeket, és egy fonyódi, elhagyatott faházba van bejelentve.  
A Gyermekmentő Támogató Alapítvány központja

Reagált az alapítvány

A cikk megjelenése után a Dagantos.hu Alapítvány a Facebook-oldalán közölte: az újságíró által sokat kritizált jóga tevékenység csak egy a tevékenységeik közül, számszerűsítve a 0,0004 százalékát teszi ki az alapítvány cél szerinti költéseinek. Mint írták, eredményeik az alábbi linken olvashatók, melyből kiderül, hogy családok támogatására, és kórházak fejlesztésére lényegesen nagyobb volumenben költött az alapítvány. Hozzátették, hogy tegnap délután érkezett hozzájuk újságírói megkeresés, „de mivel ma kora reggel már meg is jelent az újabb lejárató cikk, jól látszik, ezen válaszok ismertetése nem is volt cél”. Hangsúlyozták, hogy az említett ingatlan a Daganatos.hu Alapítvány 1/1 tulajdonában van, a terasz beüvegezése pedig véleményük szerint nem lett volna engedélyköteles. Az, hogy a lakóközösség egy részének nemtetszését váltotta ki, nem hiszik, hogy bármilyen módon is releváns lenne az Alapítvány működését érintő kérdésekben.
„Az ügy tisztázása egyébként még folyamatban van, de a további lakóközösségi problémák elkerülése végett 2018. novembere óta másik helyszínen folynak a jóga foglalkozások”

– tették hozzá.

Kitértek arra is, hogy a Gyermek Vitál Stúdióban főként gyermekek jógafoglalkozása zajlik, ebből kifolyólag a „késő esti” zajok nem származhatnak az ingatlanból. Mint írták, a foglalkozások minden hétköznap legkésőbb 20 óráig véget értek, hétvégén, ünnepnapokon és 20 óra után pedig semmilyen tevékenység nem zajlott. Leszögezték, hogy sem önkormányzattól, sem egyéb más szervtől nem kaptak csendháborítással kapcsolatos megkeresést.
Szerző
Frissítve: 2019.01.18. 15:06