A Médiahatósághoz fordulnak a köztévé melegek meggyógyításáról szóló műsora miatt

Publikálás dátuma
2019.01.18. 14:06

Fotó: MTV
Az LMP és a Liberálisok is lépéseket tesznek az ügyben.
A Magyar Liberális Párt szerint az M5-ös csatorna „Ez itt a kérdés” című műsorának szerdai adásában elhangzott kijelentések kimerítik a közösségi elleni uszítás fogalmát, ezért arra kérik a Médiatanácsot, hogy haladéktalanul vizsgálják ki az adást – derül ki a párt közleményéből. Mint írták, a műsorban elhangzott kijelentések sértik a meleg közösség emberi méltóságát és gyűlöletre szítanak az LMBTQ-közösséggel szemben.
„A Btk. 322. §-a alapján három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, aki nagy nyilvánosság előtt a lakosság egyes csoportjai, illetve azok tagjai ellen szexuális irányultságra tekintettel erőszakra vagy gyűlöletre uszít. A Liberálisok felszólítják a Médiatanácsot, hogy vizsgálják ki az adást, és tegyék meg a szükséges lépéseket!”

– közölte a párt.

Ne maradjon következmények nélkül, ami történt, az adófizetők pénzét senki ne fordíthassa büntetlenül gyűlöletkeltésre – hívták fel a figyelmet a közleményben. 

Ungár Péter is lép az ügyben

Az LMP is közleményt fogalmazott meg az ügyben: mint írták, a műsorban a homoszexuálitásról, mint betegségről és annak gyógyításáról beszéltek, a Pride-on felvonulókat pedig erőszakos magamutogatóknak állították be. Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője a Médiahatósághoz fordul. Felidézték, hogy a műsorban olyan kijelentések hangoztak el, mint például: „a legkevésbé gondolunk viszont azokra, akik ebben az állapotban, betegségben, másságban kell, hogy éljenek nap, mint nap.”, továbbá, hogy „ma Magyarországon ez a téma leginkább évente egyszer, a nyári Pride felvonuláson kerül éles szócsaták középpontjába. Tény: az erőszakos magamutogatók ártanak leginkább annak”. A műsorban arról sem feledkeznek meg, hogy kifejtsék: „kevesen tudják, hogy a világ legkülönbözőbb részein élnek olyan orvosok, pszichiáterek, pszichológusok, akik igenis komoly kutató- és tudományos munka eredményeként képesek homoszexuálisként élt embereket kiemelni ebből az állapotból, betegségből, másságból.” Az LMP szerint a műsorban sértik a homoszexuális embertársaink méltóságát azok az állítások, amelyek személyiségtorzulásként, erőszakos viselkedésként, gyógyítható betegségként állítják be a homoszexualitást.
„Ezt a tényt tovább súlyosbítja, hogy a köztévé ettől eltérő véleménynek sem akkor, sem máskor nem adott teret. Ezért Ungár Péter a Médiahatósághoz fordul, mert álláspontja szerint a műsor megsértette a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvény emberi méltóság védelméről szóló rendelkezéseit”

– közölte a párt.

Az MTI visszadobta a közleményt

Az Index értesülései szerint az LMP hiába juttatta el a közleményt az MTI-hez, az állami hírügynökség megtagadta annak közlését. „A Szabályzat 15. pontja értelmében az MTI jogosult egyes közlemények közzétételét megtagadni, a közlemény közzétételének megtagadásáért semmilyen felelősséggel nem tartozik” – állt a pártnak címzett válaszukban. Az állami hírügynökség az Országos Sajtószolgálat szabályzatának 14. 2. pontjára hivatkozva utasította vissza a szöveg lehozását, amely kimondja, hogy a közlemény „nem sértheti a közmédia szervezeteinek jó hírét és üzleti érdekeit, nem irányulhat a közmédia bármely szervezete vagy annak munkavállalója ellen”.

Elsőként a 444.hu számolt be arról, hogy a közszolgálati televízió kulturális csatornáján, az M5-ön lement műsor ezzel az intróval kezdődött:
„Állapot? Betegség? Torzulás? Vagy csak a sokat emlegetett másság? Nem, kérem, ne legyintsenek, és ne forduljanak el indulatosan azzal a gondolattal, hogy: »Ugyan, kit érdekelnek ők?«

Majd egyebek mellett közölték, „elintézzük annyival, hogy ha valaki ma már nyíltan megélheti mindezt, az a szabadság felszabadulttá, kiteljesedetté teszi. Biztos így van ez? Akkor is, ha vannak – talán sokkal többen, mint gondolnánk –, akik szabadulnának ettől a helyzettől, de nem tudják, hogyan?” Végül bejelentkezett Trombitás Kristóf Keresztély, aki Hodász András katolikus pappal és Szőnyi Szilárddal, a Heti Válasz egykori újságírójával, a Föltámadott a gender című könyv szerzőjével beszélgetett a homoszexualitásról.
Szerző
Frissítve: 2019.01.18. 14:45

Kitiltották az Országházból az Echo TV-st, aki titokban fotózta Ujhelyit a menzán

Publikálás dátuma
2019.01.18. 13:52

Fotó: Vajda József
„Ideje észrevenniük, hogy nekik sem lehet mindent” – hangsúlyozta az MSZP EP-képviselője.
Kitiltották az Országházból és az Országgyűlési Irodaház helyiségeiből az Echo TV munkatársát, aki nemrég titokban lefotózta Ujhelyi Istvánt a Képviselői Irodaház menzáján. Ujhelyi a Facebook-oldalán azt írta: az Országgyűlés sajtófőnöke – a képviselő hivatalos bejelentésére reagálva válaszul – közölte, hogy az EchoTV elismerte, egyik munkatársuk fotózgatta a képviselőket az irodaház menzáján. Az illetőt, aki ráadásul visszaesőként szegi meg a szabályokat, az ülésszak végéig kitiltották.
„A nevét csak azért takartam ki, mert nem a személyét, hanem az általa képviselt arrogáns, etikát és erkölcsöt nem ismerő lakájmédiát kívánom Önöknek megmutatni. Ideje észrevenniük, hogy nekik sem lehet mindent. Hiába hiszik azt, hogy a Fidesz-kormány kiszolgálószemélyzeteként, politikacsináló közszereplőként a rezsim védelmét élvezik. Rosszul hiszik”

– fogalmazott Ujhelyi.

Az EP-képviselő az erről szóló választ is közzétette a közösségi oldalon:
Szerző

Kígyózott a sor a Corvin mozi foteleiért

Publikálás dátuma
2019.01.18. 13:06

Fotó: Draskovics Ádám
Rengetegen gyűltek össze ma délelőtt a Corvin mozinál, hogy jelképes összegért, mindössze darabonként 1000 forintért juthassanak hozzá egy, vagy akár több - egyébként kidobásra szánt - mozis székhez.
A nem mindennapi kiárusítást reggel 10 órára hirdették meg, egyes beszámolók alapján azonban az igazán szemfülesek már 9-kor a mozi bejárata előtt várakoztak, és kevesebb, mint fél óra alatt már hosszan kígyózott a sor. A filmpalota belső felújítása január 21-én kezdődik, ennek keretein belül cserélik le a huszonéves nézőtéri foteleket, valamint a kárpitozás és a belső dizájnelemek is megújulnak. Összesen 980 foglalható szék volt, és egy érdeklődő maximum tizenötöt vehetett magának. Azok, akik szerencsével jártak, az épületbe bejutva megadhatták a regisztrációhoz szükséges adatokat, innen pedig sorszámozott matricákkal ellátva, öt fős csoportokban kísérték fel őket a termekhez, ahol mindenki kiválaszthatta a számára legszimpatikusabb fotelt.
A székek elszállítására a jövő hét folyamán, a termek felújításának megkezdésével egy időben kerül sor, és az érintetteknek 3 nap áll rendelkezésére, hogy a lefoglalt „kincseket” elfuvarozzák. Többeket megkérdeztünk arról, hogy mégis miért van szüksége ezekre a székekre. A várakozók egy része ezt azzal indokolta, hogy valamilyen projekt megvalósításához, kávézóhoz, kisebb vetítőteremhez használja majd fel, de volt olyan is, aki csak otthonra szeretett volna magának 1-2 „különleges” darabot: néhányan közülük régi vágyuk beteljesítéseként, míg mások mindössze hirtelen ötlettől vezérelve válhattak boldog moziszék tulajdonossá.
„Szeretek hazavinni mindenféle nekem tetsző tárgyat az amúgy is eklektikusan berendezett lakásomba, jó lenne egy kis mozi-hangulatot érezni otthon, és a színe is melegséget sugároz. Ráadásul, ha vendégek jönnek, jó szolgálatot tehet a most használatos konyhaszék helyett"

– fogalmazott egy hölgy.

Az érdeklődők rendkívül kitartóan, töretlen reménnyel és lelkesedéssel, jó hangulatban vártak sorukra, még a barátságtalan időjárás ellenére is, és arra a kérdésünkre, hogy meddig terveznek még ott állni, egymástól függetlenül azt az egybehangzó választ adták, hogy: „addig, míg valaki tudomásukra nem hozza, hogy az utolsó szék is elkelt, ők bizony nem mennek sehová”. 
Szerző
Témák
Corvin mozi szék
Frissítve: 2019.01.18. 16:36