"Mindent a pénz határoz meg, csak azt lehet mondani, ami a szponzornak, klubvezetőnek megfelel”

Publikálás dátuma
2019.01.19. 11:30

Fotó: AFP
Stefan Kretzschmar, korábbi világklasszis kézilabdázó szerint a sportolók nem mondhatják el őszintén a véleményüket, mert ebben az esetben tönkreteszik őket.
Óriási indulatokat kavart Németországban Stefan Kretzschmar, korábbi válogatott kézilabdázó interjúja, melyet a t-online.de című honlapnak adott. A klasszis játékos eredetileg arról beszélt, milyen érzés a kézilabda-világbajnokság berlini csoportmeccseinek nagyköveteként részt venni a tornán. Kretzschmar felidézte a fiatal korát, amikor a fal leomlásakor Berlinben élt, elmondta, hogy abban az időben mindenki szabadon, következmények nélkül elmondhatta a véleményét gyakorlatilag bármiről.
„Akkoriban csak arra kellett figyelni, hogy az esti takarodó után ne találkozzon az ember az edzőjével egy kocsmában, mára megváltozott a helyzet, az élsportolóknak nem lehet saját véleményük, mert ezt nem tolerálja sem a munkáltatójuk, sem a különböző közösségi oldalak közönsége – mondta Kretzschmar. - Nincs szólásszabadság, médiaügynökségek, kommunikációs szakemberek találják ki, mit nyilatkozzanak a sportolók. Annyi szabadságuk van Németországban, hogy nem kell börtöntől tartaniuk, ha véleményt nyilvánítanak, de nem adhatják önmagukat, a valós énüket nem mutathatják meg. A versenyzők nem lehetnek őszinték, nem lehet saját véleményük. Mindent a pénz határoz meg, csak azt lehet mondani, ami a szponzornak, klubvezetőnek megfelel.”
A cikk azután kelt önálló életre, hogy több szélsőjobboldali portál annyit vett át: Kretzschmar szerint Németországban nincs szólásszabadság, ehhez tették hozzá a szerkesztők a saját véleményüket, hogy mindez a kormány felelőssége.
A Facebookon a neonáci csoportok hősként ünneplik Kretzschmart, korábbi rajongói pedig becsapva érzik magukat. Több lap vezércikkben foglalkozott a játékos nyilatkozatával, a sajtó is megosztott abban a kérdésben, hogy miről szabad beszélnie egy sportolónak és miről nem.
„Egy olyan társadalomban, amely a politikai nézeteit tekintve egyre inkább két pártra szakad, a sportoló sosem fog egyértelműen állást foglalni valaki mellett vagy ellen – írta a Die Zeit. - Pedig szükségünk lenne ilyen egyéniségekre, mert sok fiatalt egyáltalán nem érdekel a politika, őket a példaképek, a sportolók tudnák megszólítani. A legtöbb fiatalnak a belső védő fontosabb, mint a belügyminiszter.”
„Egyáltalán nem meglepő, hogy Kretzschmar kijelentései ekkora vihart kavartak, olyan időket élünk, amikor emberek a hozzájuk eljutott információt úgy értelmezik, hogy az illeszkedjen a saját véleményükhöz – olvasható a Leipziger Volkszeitungban. - Mindegy, mit mondott a korábbi kézilabdázó, ezzel senki sem törődik. Csak az számít, hogyan lehet a mondatait beépíteni a saját világképünkbe. A valóság egyre inkább háttérbe szorul, de erről Kretzschmar nem tehet.”
„Mindenkinek joga van hülyeségeket beszélni – vélekedett a Stern publicistája. - Kretzschmarnak sokkal körültekintőbben kellett volna fogalmazni. Groteszknek tartja, hogy a szélsőjobboldali AFD szinte szlogenként használja a szólásszabadságról elhangzott mondatait. Mindezt elkerülhette volna, ha később módosítja a rosszul megfogalmazott szavait.”
„A szólásszabadság nem egyenlő a trágársággal, a másik nyilvános sértegetésével – jelent meg a Brauschweiger Zeitungban. - Aki a nyilvánosság előtt lehülyézi a főnökét, elveszíti az állását. Ha valaki sok butaságot hord össze, azért nem állnak sorba a szponzorok. A szólásszabadság érték, de nem jelenti azt, hogy válogatott sértéseket lehet zúdítani azokra, akiknek más a véleményük.”

Filmekben is szerepelt

Stefan Kretzschmar 1973. február 17-én született Lipcsében, tizenkét éves volt, amikor a családjával Berlinbe költözött, mert édesapja lett az NDK kézilabdázóinak szövetségi kapitánya. Húsz éves korában, 1993-ban lépett először pályára a német válogatottban, ahol a balszélső 218 mérkőzésen 821 gólt szerzett. A 2004-es athéni olimpia után köszönt el a nemzeti együttestől, amellyel legjobb eredményeit 2003-ban a portugáliai világbajnokságon érte el, ahol ezüstérmes lett. Másodikként zárt válogatott pályafutása utolsó olimpiáján is. A 2004-ben Európa-bajnok együttesnek sérülés miatt nem volt tagja. Gyakran szerepelt a lapok címoldalán, a tetoválásai, éjszakai kimaradásai gyakran jelentettek témát: 1998-ban megnősült, két évvel később az akkoriban legnépszerűbb női sportolóval, az úszó Franziska van Almsickkal is egy párt alkotott, 2003-ban elvált, 2004-ben az úszónővel is véget ért a kapcsolata. Öt évvel később ismét elvette korábbi feleségét, akitől 2016-ban elvált. 2011-ben főszereplője volt a „Ha nincs szex, az sem megoldás” című filmvígjátékban, két évvel később a saját életét feldolgozó „Kokowäh 2” című komédiában volt látható. 2009. szeptembere óta a német bajnokság mérkőzéseinek televíziós közvetítéseinél működik közre szakkommentátorként.

Témák
kézilabda

Továbbjutott a Babos-Fucsovics páros

Publikálás dátuma
2019.01.19. 09:36

Fotó: Facebook
Babos Tímea és Fucsovics Márton bejutott a Melbourne-ben zajló ausztrál nyílt teniszbajnokság vegyes páros versenyének második fordulójába.
Az először összeállt magyar duó szombaton döntő rövidítésben verte a kínai Csang Su-ajt és az ausztrál John Peerst, a találkozó 1 óra 14 percig tartott. A női párosban címvédő Babos tavaly az indiai Rohan Bopannával az oldalán döntőt vívott vegyes párosban Melbourne-ben. Eredmény: vegyes páros, 1. forduló (a 16 közé jutásért) ---------------------------------------- Babos Tímea, Fucsovics Márton - Csang Su-aj, John Peers (kínai, ausztrál) 6:3, 4:6, 10-7 - döntő rövidítés
Szerző

Sarapova legyőzte a címvédőt

Publikálás dátuma
2019.01.18. 18:37

Fotó: Recep Sakar / ANADOLU AGENCY
Az ötszörös Grand Slam-tornagyőztes eltiltása óta először jutott el a legjobb tizenhatig Ausztráliában. A verseny túl van történetének legkésőbbi mérkőzésén is.
Az orosz Marija Sarapova 2 óra 24 perces csatában 6:4, 4:6, 6:3-ra legyőzte a címvédő dán Caroline Wozniackit az ausztrál nyílt teniszbajnokság harmadik fordulójában. A 31 éves, ötszörös Grand Slam-tornagyőztes Sarapova első alkalommal jutott el a legjobb tizenhatig Ausztráliában eltiltása után. (Az orosz játékos tizenöt hónapig nem léphetett pályára, mert 2016 januárban az Australian Openen elvégzett doppingvizsgálat alkalmával a tiltott szernek számító meldonium nevű szívgyógyszer nyomait mutatták ki a szervezetében.) 
Sarapova ellenfele a nyolc közé kerülésért a hazaiak játékosa, Ashleigh Barty lesz. Barty a görög Maria Szakkarinál bizonyult jobbnak 7:5, 6:1-re. 
A torna történetének egyik legkésőbb befejeződött mérkőzését játszotta egymással a spanyol Garbine Muguruza és a brit Joanna Konta. A találkozó helyi idő szerint éjjel fél 1-kor kezdődött és hajnali 3 óra 12-kor fejeződött be. Muguruza 6:4, 6:7, 7:5-re nyert, de nem volt felhőtlenül boldog. 
"Megyek azonnal reggelizni, nincs már értelme lefeküdni - mondta Muguruza. - Azt gondolom, ez nem normális, hogy ilyen későn kell játszanunk, a nézőknek sem ideális ez a helyzet, sokkal többen lettek volna, ha nem éjszaka játszunk." 
A verseny történetében ilyen későn még sosem kezdtek el mérkőzést. A csúszás oka, hogy a Margaret Court Arénában az előző férfi mérkőzés a tervezettnél tovább tartott (a német Zverev öt szettben, több mint négy óra alatt nyert a francia Jeremy ellen). A szervezők át akarták vinni egy szabadtéri pályára a női találkozót, de ott nem lehetett játszani, mert a játéktér tele volt galambürülékkel. 
"Nem voltak ideálisak a körülmények, szerintem a játékosok egészségének sem tesz jót, ha ilyen időpontban kell játszani - jelentette ki Konta. - Nem ezen múlt a győzelem, ellenfelem jobb volt, de remélem, a jövőben a szervezők jobban odafigyelnek arra, hogy ne kelljen ilyen lehetetlen időpontban pályára lépnünk."
Szerző
Frissítve: 2019.01.18. 19:01