"Mindent a pénz határoz meg, csak azt lehet mondani, ami a szponzornak, klubvezetőnek megfelel”

Publikálás dátuma
2019.01.19 11:30

Fotó: AFP
Stefan Kretzschmar, korábbi világklasszis kézilabdázó szerint a sportolók nem mondhatják el őszintén a véleményüket, mert ebben az esetben tönkreteszik őket.
Óriási indulatokat kavart Németországban Stefan Kretzschmar, korábbi válogatott kézilabdázó interjúja, melyet a t-online.de című honlapnak adott. A klasszis játékos eredetileg arról beszélt, milyen érzés a kézilabda-világbajnokság berlini csoportmeccseinek nagyköveteként részt venni a tornán. Kretzschmar felidézte a fiatal korát, amikor a fal leomlásakor Berlinben élt, elmondta, hogy abban az időben mindenki szabadon, következmények nélkül elmondhatta a véleményét gyakorlatilag bármiről.
„Akkoriban csak arra kellett figyelni, hogy az esti takarodó után ne találkozzon az ember az edzőjével egy kocsmában, mára megváltozott a helyzet, az élsportolóknak nem lehet saját véleményük, mert ezt nem tolerálja sem a munkáltatójuk, sem a különböző közösségi oldalak közönsége – mondta Kretzschmar. - Nincs szólásszabadság, médiaügynökségek, kommunikációs szakemberek találják ki, mit nyilatkozzanak a sportolók. Annyi szabadságuk van Németországban, hogy nem kell börtöntől tartaniuk, ha véleményt nyilvánítanak, de nem adhatják önmagukat, a valós énüket nem mutathatják meg. A versenyzők nem lehetnek őszinték, nem lehet saját véleményük. Mindent a pénz határoz meg, csak azt lehet mondani, ami a szponzornak, klubvezetőnek megfelel.”
A cikk azután kelt önálló életre, hogy több szélsőjobboldali portál annyit vett át: Kretzschmar szerint Németországban nincs szólásszabadság, ehhez tették hozzá a szerkesztők a saját véleményüket, hogy mindez a kormány felelőssége.
A Facebookon a neonáci csoportok hősként ünneplik Kretzschmart, korábbi rajongói pedig becsapva érzik magukat. Több lap vezércikkben foglalkozott a játékos nyilatkozatával, a sajtó is megosztott abban a kérdésben, hogy miről szabad beszélnie egy sportolónak és miről nem.
„Egy olyan társadalomban, amely a politikai nézeteit tekintve egyre inkább két pártra szakad, a sportoló sosem fog egyértelműen állást foglalni valaki mellett vagy ellen – írta a Die Zeit. - Pedig szükségünk lenne ilyen egyéniségekre, mert sok fiatalt egyáltalán nem érdekel a politika, őket a példaképek, a sportolók tudnák megszólítani. A legtöbb fiatalnak a belső védő fontosabb, mint a belügyminiszter.”
„Egyáltalán nem meglepő, hogy Kretzschmar kijelentései ekkora vihart kavartak, olyan időket élünk, amikor emberek a hozzájuk eljutott információt úgy értelmezik, hogy az illeszkedjen a saját véleményükhöz – olvasható a Leipziger Volkszeitungban. - Mindegy, mit mondott a korábbi kézilabdázó, ezzel senki sem törődik. Csak az számít, hogyan lehet a mondatait beépíteni a saját világképünkbe. A valóság egyre inkább háttérbe szorul, de erről Kretzschmar nem tehet.”
„Mindenkinek joga van hülyeségeket beszélni – vélekedett a Stern publicistája. - Kretzschmarnak sokkal körültekintőbben kellett volna fogalmazni. Groteszknek tartja, hogy a szélsőjobboldali AFD szinte szlogenként használja a szólásszabadságról elhangzott mondatait. Mindezt elkerülhette volna, ha később módosítja a rosszul megfogalmazott szavait.”
„A szólásszabadság nem egyenlő a trágársággal, a másik nyilvános sértegetésével – jelent meg a Brauschweiger Zeitungban. - Aki a nyilvánosság előtt lehülyézi a főnökét, elveszíti az állását. Ha valaki sok butaságot hord össze, azért nem állnak sorba a szponzorok. A szólásszabadság érték, de nem jelenti azt, hogy válogatott sértéseket lehet zúdítani azokra, akiknek más a véleményük.”

Filmekben is szerepelt

Stefan Kretzschmar 1973. február 17-én született Lipcsében, tizenkét éves volt, amikor a családjával Berlinbe költözött, mert édesapja lett az NDK kézilabdázóinak szövetségi kapitánya. Húsz éves korában, 1993-ban lépett először pályára a német válogatottban, ahol a balszélső 218 mérkőzésen 821 gólt szerzett. A 2004-es athéni olimpia után köszönt el a nemzeti együttestől, amellyel legjobb eredményeit 2003-ban a portugáliai világbajnokságon érte el, ahol ezüstérmes lett. Másodikként zárt válogatott pályafutása utolsó olimpiáján is. A 2004-ben Európa-bajnok együttesnek sérülés miatt nem volt tagja. Gyakran szerepelt a lapok címoldalán, a tetoválásai, éjszakai kimaradásai gyakran jelentettek témát: 1998-ban megnősült, két évvel később az akkoriban legnépszerűbb női sportolóval, az úszó Franziska van Almsickkal is egy párt alkotott, 2003-ban elvált, 2004-ben az úszónővel is véget ért a kapcsolata. Öt évvel később ismét elvette korábbi feleségét, akitől 2016-ban elvált. 2011-ben főszereplője volt a „Ha nincs szex, az sem megoldás” című filmvígjátékban, két évvel később a saját életét feldolgozó „Kokowäh 2” című komédiában volt látható. 2009. szeptembere óta a német bajnokság mérkőzéseinek televíziós közvetítéseinél működik közre szakkommentátorként.

Témák
kézilabda
Frissítve: 2019.01.19 11:30

Nem elírás: a magyar válogatott 2-1-re legyőzte a vb-döntős horvátokat

Publikálás dátuma
2019.03.24 19:57
Dzsudzsák Balázs vezéregyéniség volt 100. válogatottságán
Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
A századszor válogatott Dzsudzsák Balázs gólpasszainak is köszönhetően vendéglátóként 2-1-re nyert a vb-ezüstérmes ellen a nemzeti tizenegy a labdarúgó Eb selejtezőjének E csoportjában.
Vasárnap délután lépten-nyomon a magyar vagy a horvát válogatottra utaló öltözéket viselő emberekbe lehetett botlani Budapest-szerte, ahogy közeledett a kezdés 18 órai időpontja, úgy gyűlt össze egyre nagyobb tömeg a stadionhoz közeli csomópontokon. A Corvin negyednél már a meccs előtt másfél órával komoly helyezkedés zajlott a metrópótló-buszokon elérhető helyekért, de hasonló volt a helyzet a Lurdy Házban is az étkezőasztaloknál, ahol hazaiak és vendégek jól megfértek egymás mellett.
Nemcsak a stadion közelében található helyszíneken alakult ki tömeg, hanem a Groupama Aréna belépőkapuinál is: a mérkőzést civilben megtekintő kolléga szerint a kapunyitás után sokáig nem lehetett bejutni bérlettel a stadionba, mivel a rendszer nem ismerte fel a vonalkódot. Az ennek kapcsán kialakult kisebb tömegjelenet után végül mindenki időben elfoglalhatta a helyét, az első labdaérintést (és a kapu mögötti szurkolótábor által bemutatott, Szent Koronát ábrázoló élőképet) telt ház, 23 ezer néző látta. Köztük a vendégszektorban mintegy 1200 horvát.
A többség már a tribünön szembesülhetett azzal, hogy Marco Rossi tartotta a szavát: a szövetségi kapitány a csütörtöki, szlovákok ellen elveszített nyitány után arról beszélt, hogy több ponton is módosítani fog csapatán. A nagyszombati kezdőcsapatból öten kikerültek, ezúttal Dzsudzsák Balázs, Szoboszlai Dominik, Baráth Botond, Pátkai Máté és Nagy Dominik kapott lehetőséget. Apropó, Dzsudzsák: a 32 éves szélső 100. alkalommal ölthette magára a címeres mezt. A két elnök, a horvát szövetség részéről Davor Suker, a magyar oldalról pedig Csányi Sándor külön is köszöntötte. 
A nemzeti tizenegy nagy elánnal vetette bele magát a játékba, különösen a jobbszél élt, ahonnan Dzsudzsák és Lovrencsics Gergő összjátéka után az első tíz percben kétszer is ígéretesen kanyarodott be a labda a vendégek kapuja elé. A biztató kezdet ellenére mégis a horvátoktól volt hangos az aréna a 13. minutumban, amikor Ante Rebic megszerezte a vezetést Horvátországnak.
A szurkolótábor hátrányban is kitartott a válogatott mellett, amely a labdát megtartva, okosan passzolgatva próbált építkezni. A mezőnyjáték percei után aztán a 34. minutumban siker koronázta az erőfeszítéseket: Dzsudzsák remek passzát Szalai Ádám váltotta gólra (1-1)!
Az első félidőből hátralévő időben Rossi cserére kényszerült, a megsérülő Nagy Dominik helyére Varga Roland állt be. A középpályást a tizenhatos vonalánál lökte Dejan Lovren, pontrúgás a szabálytalanság ellenére sem járt.
A térfélcserét követő első gólszerzési lehetőségre jó negyed órát kellett várni, Ivan Perisic talált oldalhálót közelről. A magyar játékosok bátran letámadták a világbajnoki ezüstérmes ellenfelet, jutalmul pedig a 76. percben megszerezték a vezetést: Dzsudzsák szöglete után Pátkai Máté lőtt Lovre Kalinic kapujába (2-1)!
A vendégeket felkészítő Zlatko Dalic azonnal csatárt cserélt be, ennek ellenére alig két perccel később újra a házigazda állt közel a gólhoz. Hat perccel a vége előtt Rossi beküldte Bese Barnabást, ám ennél is fontosabb, hogy Dzsudzsák jött le – a két gólpasszt kiosztó „századost” állva tapsolta a közönség.
Később volt alkalom megünnepelni Rossit és a teljes csapatot is, a végeredmény ugyanis már nem változott: az olasz edző negyedik Groupama Arénában lejátszott meccsén is győztes gárdát irányíthatott. A csoport korábbi mérkőzésén a szlovákok 1-0-ra kikaptak Walestől, így két forduló után Szlovákia, Wales (amely csak egyszer játszott), Horvátország és Magyarország is 3-3 ponttal áll az E csoportban, Azerbajdzsán nullán.
A selejtezősorozat magyar szempontból június 8-án, az Azerbajdzsán elleni idegenbeli mérkőzéssel folytatódik, majd három nappal később jön hazai pályán Wales.
Frissítve: 2019.03.24 20:45

A Veszprém is kétgólos előnyről várhatja a kézi BL-nyolcaddöntő hazai visszavágóját

Publikálás dátuma
2019.03.24 19:42
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A bakonyi gárda a vártnál sokkal nehezebben, 30-28-ra gyűrte le a Sportingot, de a papírforma szerint aligha lehet gondja a továbbjutással a jövő szombati, veszprémi találkozón.
Portugália nem éppen a kézilabdáról híres, ennek ellenére a veszprémi játékosok és szakvezetők fogadkoztak, nem becsülik le ellenfelét, a Sportingot a férfi kézilabda Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzése előtt. Nagy Lászlóéknak ez már csak azért sem lett volna ildomos, mert tavaly óriási meglepetésre a sorozat már ebben a fázisban véget ért számukra, miután kiestek az előzetesen szintén sokkal esélytelenebbnek tartott dán Skjern ellen.

A portugál csapat aztán a vasárnap esti találkozón rá is szolgált arra, hogy komolyan vegyék, hiszen, nyugodtan mondhatjuk, a meccs nagy részében ők vezettek.
Három gólnál azért sosem volt több az előnyük, de amikor ez a számunkra nem túl kellemes szituáció még a 48. percben is fennállt (24-21), már kezdtek kényelmetlenül fészkelődni a magyar drukkerek. Ezt követően azonban egy 4-0-s rohammal átvette a vezetést David Davis együttese, és többet már ki sem adta azt a kezéből.

A végeredmény 30-28 lett, - azaz a Szeged után a Veszprém is kétgólos előnyt szerzett idegenben a nyolcaddöntőben - ami alighanem szűkebb különbség, mint amire a többség számított, ezzel együtt lehet rá építeni a jövő szombaton 17.30-kor kezdődő veszprémi visszavágón.

A továbbjutó a fehérorosz Breszt és a német Flensburg párharcának győztesével játszik a negyeddöntőben - az ottani első meccsen a németek szintén 30-28-ra győztek idegenben.
Frissítve: 2019.03.24 20:07