Előfizetés

Az egyik legnagyobb állami vállalat, az MVM sem kér a rabszolgatörvényből

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.18. 16:13

A túlóra maximuma marad, amennyi volt, 300 óra.
Tervezi-e a Magyar Villamos Művek Zrt., hogy él a rabszolgatörvény adta lehetőséggel és évi 400 óra túlórára kötelezi dolgozóit - ezt tudakolta levélben Bangóné Borbély Ildikó Kóbor Györgytől. Az MVM elnök-vezérigazgatója péntek délután válaszolt az MSZP-s politikus kérdésére. Mint írta, az MVM Csoport (a gáztározóktól a paksi atomerőműig számos vállalkozás tartozik ide) kollektív szerződése az adott évben elrendelhető rendkívüli munkavégzés felső határát háromszáz órában határozza meg. "Társaságunk jelenleg nem tervezi, hogy az évi háromszáz órás felső határon túli rendkívüli munkavégzést rendeljen el a munkavállalók számára, és nem is tettünk ilyen irányú munkaszervezési lépéseket" - tette világossá Kóbor, hogy az állami vállalat nem él a közfelháborodást kiváltó új lehetőséggel.
Az MVM az egyik legnagyobb állami foglalkoztató, a cég majdnem

10 ezer
embernek ad munkát.

Ellenzéki pártok és szakszervezetek lassították a forgalmat Nagykanizsán

Népszava-MTI információ
Publikálás dátuma
2019.01.18. 15:37
Képünk illusztráció
Fotó: Ceglédi Városi Televízió
A Zala megyei városban az ellenzéki pártok, valamint több szakszervezet képviselői péntek délután csaknem ötven autóval sorakoztak fel a 7-es főúton, hogy félpályás forgalomlassító demonstráción tiltakozzanak a "túlóratörvény" és a kormány ellen.
A péntek délután kétórás időtartamra a 7-es főút Nagykanizsára keletről bevezető szakaszára meghirdetett tiltakozáson az olajipari szakszervezet, az MSZOSZ és a Vasutas Szakszervezetek, továbbá a Jobbik, az MSZP, a DK és az LMP lobogóival sorakoztak fel a résztvevők. Az autókra helyezett vagy azoknak támasztott transzparenseken szerepelt egyebek mellett, hogy "Dolgozók, diákok, veletek vagyunk!", illetve az európai ügyészséghez való csatlakozás követelése.

Zakó László, a szervező Jobbik regionális igazgatója a helyszínen újságíróknak azt mondta: a "túlóratörvényen" túlmutat az ellenzéki pártokkal és a szakszervezetekkel közösen meghirdetett tiltakozó akció, ami sokkal inkább kormányellenes demonstráció.

Az MTI tájékoztatás szerint a forgalmas főút rendőri biztosítással történt félpályás lezárása miatt mindkét irányban kilométer hosszan járművek sokasága torlódott fel, hosszú percekig tartó várakozásra ítélve a közlekedőket. Az autósok egy része integetéssel vagy dudálással jelezte a résztvevőknek a szimpátiáját vagy éppen a tiltakozással kapcsolatos ellenvéleményét.

Annyit várt egy műtétre, hogy belehalt - Feljelentést tett az MSZP

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.01.18. 15:09
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Egy tavaly ősszel a Honvéd Kórházban életét vesztő nő ügyében tett feljelentését a párt, hogy kiderüljön, miért történt a tragédia, és ki ezért a felelős.
Az MSZP feljelentést tett a Legfőbb Ügyészégen egy tavaly ősszel a Honvédkórházban elhunyt beteg ügyében - közölte az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese. Bangóné Borbély Ildikó azt mondta, tavaly nyáron kiderült, válságos helyzetben van a Honvédkórház: a sürgősségi osztályon kifizetetlen túlórákról, orvos-, nővér- és eszközhiányról, vezetői felmondásokról szóltak a hírek. Hozzátette:
annyira kevés a szakorvos az intézményben, hogy életveszélyben lévő betegeket is kénytelenek kórházak között utaztatni. Ennek lett áldozata tavaly novemberben egy 62 éves nő.

Háromszor küldözgettek két telephely között oda-vissza azért, hogy el tudjanak végezni rajta egy egyszerű ultrahangvizsgálatot - mondta. Késve hajtottak végre a betegen egy műtétet, aki ezért meghalt. Ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek ezért, mondta el Bangóné Borbély Ildikó, hogy kiderüljön, a betegnek miért kellett meghalnia, és hogy kivizsgálják, ki a felelős a haláláért. Kitért arra, a Fideszt nem érdekli, hogy
egy felmérés szerint a 75 év alatti betegek 41 százaléka azért hal meg, mert nem kap megfelelő ellátást.

A szocialista politikus szerint az sem érdekli Orbánékat, hogy Magyarország messze magasan vezet az EU-ban a krónikus betegségek miatti halálozásokban. Amikor az egészségügy ilyen borzalmas állapotban van, akkor az állami vezetőknek nem jár kiemelt egészségügyi ellátás, ezért kezdeményezett az MSZP népszavazást. Az MSZP bízik abban, hogy a Kúria úgy dönt, meg lehet ezt a népszavazást tartani.

Reagál a kórház

A Honvédkórház visszautasítja Bangóné Borbély Ildikó szocialista politikus állításait, derül ki az MSZP bejelentése után néhány órával kiadott közleményükből. A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (Honvédkórház) közlése szerint "a kórházban a betegellátás feltételei adottak, jelenleg is jelentős fejlesztések vannak, és a dolgozók anyagi megbecsülését újabb béremelések segítik", a szocialisták pedig politikai célok miatt támadják az intézményt.