Tizenhárom éve zuhant le a szlovák katonai gép a Zempléni-hegységben

Publikálás dátuma
2019.01.19 17:17
Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka megkoszorúzza a hejcei emlékművet
Fotó: MTI/ Vajda János
A szlovák védelmi erők újkori történelmének legnagyobb katasztrófája volt a légierő csapatszállító repülőgépének 2006. január 19-ei lezuhanása.
A tizenhárom évvel ezelőtti hejcei légi katasztrófa áldozataira emlékeztek szombaton a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei községben. A koszovói békemisszióból Szlovákiába tartó AN 24-es gép a Hejce fölötti Borsó-hegyre zuhant le; a fedélzetén utazó 43 békefenntartó katona közül csak egy élte túl a szerencsétlenséget.
Peter Gajdos szlovák védelmi miniszter a Hejce központjában lévő emlékműnél, az áldozatok családtagjai, a katonatársak, a mentésben részt vevők és a helybéliek előtt azt mondta: katasztrófa mindörökre megváltoztatta negyvenkét család sorsát, és mélyen beleivódott az emlékezetbe. A szlovák miniszter kiemelte, tisztelettel adóznak az áldozatok - a Koszovóból hazatérő harminckilenc férfi és három nő - emléke előtt; lehetetlen megbékülni a veszteséggel.
Benkő Tibor magyar honvédelmi miniszter arról szólt: az elvesztett katonák Koszovóban a békéért szolgáltak, reményt adtak a balkáni országok népeinek, és erre büszkének kell lenni, mert "ők is büszkén látták el feladatukat", ám néhány percre hazájuktól és szeretteiktől, a sikeres küldetés után életüket vesztették. Az eseményen az idén is jelen volt a szerencsétlenség egyetlen túlélő katonája, Martin Farkas, aki elhelyezte koszorúját elvesztett katonatársai emlékművénél. A megemlékezésen Keszi Marcella, a lezuhant repülőgép parancsnokának testvére beszédében azt mondta: öccse úgy hagyta el a világot, hogy bűnösnek nyilvánították, meggyanúsították a baleset okozásával. Felszólította a szlovák védelmi minisztert, hogy szüntesse meg a dokumentumok titkosítását, adjon parancsot a vizsgálatok eredményének felülvizsgálatára. 
Szerző

Üvegszilánkot találtak az Auchan termékében - Magyarországra is érkezhetett belőle

Publikálás dátuma
2019.02.22 16:53
illusztráció
Fotó: AFP/ STEPHANE DE SAKUTIN
A Nébih arra kéri a fogyasztókat, hogy amennyiben vásároltak a cikkben is szereplő azonosítókkal ellátott termékből, ne fogyasszák el azt.
Belga bejelentés szerint két francia vásárló Auchan saját márkás fagyasztott rösztiben üvegszilánkokat talált - írja honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) . Mivel a termékből Magyarországra is érkezett, a Nébih arra kér mindenkit, hogy amennyiben vásárolt a lenti azonosítókkal ellátott termékből, ne fogyassza azt el.

A termékek adatai:
A termék megnevezése: Auchan Rösti Kiszerelés: 1 kg, fagyasztott Minőség-megőrzési idő: 09/2020 Tételszám: 182606 RASFF referenciaszám: 2019.0408


A magyar hatóság miután értesült a riasztásról, azonnal felvette a kapcsolatot a forgalmazóval annak érdekében, hogy a kifogásolt tétel a továbbiakban ne juthasson el a fogyasztókhoz.

Eddig 135-en fagytak halálra az idei télen a Magyar Szociális Fórum szerint

Publikálás dátuma
2019.02.22 16:19
Illusztráció. A Menhely Alapítvány 24 órában működő Krízisautó szolgálatának munkatársa beszélget egy hajléktalan férfival
Bár nőtt a szabad ég alatt kihűltek száma is, a többség továbbra is a fűtetlen lakásokban, illetve kórházba szállítás közben és odaérkezés után halt meg.
Február 20-ig 135-en szenvedtek fagyhalált Magyarországon – jelentette a Magyar Szociális Fórum (MSZF) a rendelkezésére álló adatok alapján. Mint írják, a "szeptemberi hideg napoktól február 3-ig 101-en fagytak meg, azt követően pedig napi átlagban két embertársunk hűlt ki végzetesen."

Az MSZF szerint valamelyest nőtt ugyan a szabad ég alatt elhunytak száma, de összességében továbbra is a fűtetlen lakásokban, illetve kórházba szállításuk közben és odaérkezésük után meghaltak vannak többségben. "A fagyhalál elsősorban idős, beteg, magányos embereket ragadott magával, de akadt köztük huszonéves hajléktalan is" – értesült a szervezet.