Előfizetés

Tizenhárom éve zuhant le a szlovák katonai gép a Zempléni-hegységben

MTI
Publikálás dátuma
2019.01.19. 17:17
Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka megkoszorúzza a hejcei emlékművet
Fotó: Vajda János / MTI
A szlovák védelmi erők újkori történelmének legnagyobb katasztrófája volt a légierő csapatszállító repülőgépének 2006. január 19-ei lezuhanása.
A tizenhárom évvel ezelőtti hejcei légi katasztrófa áldozataira emlékeztek szombaton a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei községben. A koszovói békemisszióból Szlovákiába tartó AN 24-es gép a Hejce fölötti Borsó-hegyre zuhant le; a fedélzetén utazó 43 békefenntartó katona közül csak egy élte túl a szerencsétlenséget.
Peter Gajdos szlovák védelmi miniszter a Hejce központjában lévő emlékműnél, az áldozatok családtagjai, a katonatársak, a mentésben részt vevők és a helybéliek előtt azt mondta: katasztrófa mindörökre megváltoztatta negyvenkét család sorsát, és mélyen beleivódott az emlékezetbe. A szlovák miniszter kiemelte, tisztelettel adóznak az áldozatok - a Koszovóból hazatérő harminckilenc férfi és három nő - emléke előtt; lehetetlen megbékülni a veszteséggel.
Benkő Tibor magyar honvédelmi miniszter arról szólt: az elvesztett katonák Koszovóban a békéért szolgáltak, reményt adtak a balkáni országok népeinek, és erre büszkének kell lenni, mert "ők is büszkén látták el feladatukat", ám néhány percre hazájuktól és szeretteiktől, a sikeres küldetés után életüket vesztették. Az eseményen az idén is jelen volt a szerencsétlenség egyetlen túlélő katonája, Martin Farkas, aki elhelyezte koszorúját elvesztett katonatársai emlékművénél. A megemlékezésen Keszi Marcella, a lezuhant repülőgép parancsnokának testvére beszédében azt mondta: öccse úgy hagyta el a világot, hogy bűnösnek nyilvánították, meggyanúsították a baleset okozásával. Felszólította a szlovák védelmi minisztert, hogy szüntesse meg a dokumentumok titkosítását, adjon parancsot a vizsgálatok eredményének felülvizsgálatára. 

Havazni fog éjszaka, de havas eső is lehet

MTI
Publikálás dátuma
2019.01.19. 17:06
Fotó: Shutterstock
Vasárnap fagypont körül alakul a hőmérséklet, délen és keleten lehet a legtöbb hó.
Az időjárási prognózis szerint éjszaka túlnyomóan borult lesz az ég, és dél felől egyre többfelé várható havazás, a déli, délkeleti határvidéken havas eső is lehet. Vasárnap a nap nagy részében többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, de késő délutántól északnyugaton, majd estétől északon másutt is felszakadozik a felhőzet. Eleinte több helyen, délután egyre inkább keleten valószínű havazás, a délkeleti, déli határvidéken átmenetileg havas eső is lehet. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -5 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap -2 és +2 fok között várható. 

Erőst közeleg az oszlatás, a tüntetők bevetik az ülőstratégiát (élő videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.19. 16:44

Fotó: Tóth Gergely
A Várkert bazár előtt ellanyhuló demonstráció résztvevői úgy döntöttek, csöppet hídfoglalnak.

18:24 - Mindenkit kivitt a rendőrség

Végül a lánchídi blokádból fél tucat ember tart ki az úttesten ülve. De nem sokáig, a rendőrök mindenkit kicipeltek. Így a demonstrációnak, tüntetők hiányában vége.

18:01 - Elolvadt a tömeg

A jelek szerint a felmorzsolási technika bevált: igazoltatás után a demonstrálók érdemi része elszivárgott, miután a rendőrség új irányt szabott az intézkedésnek, és aki a járdán halad, az teheti. Így például a Margitszigetre igyekvő turisták például simán átjutottak a lezárt területen.

17:45 - Mindenkit fel kell jelenteni

Változott a rendőrség nézőpontja, ugyanis már az sem hagyhatja el a hidat (szigorúan a járdán), aki akarja. Az új parancs az. hogy mindenkit igazoltatni kell, és persze fel is kell jelenteni - tudta meg kollégánk egy magát szabályszerűen azonosító rendőrtől. Úgyhogy a helyzet az, hogy a demonstrálók csapdába estek, hiszen a híd mindkét végén ott a rendőrség - és hátulról el is kezdik nyomni a tömeget. Ez némiképp ellentmondás, ugyanis a hátulról érkező közegek azt követelik, hogy mindenki hagyja el a helyszínt. De nem lehet.

17:37 - Megvolt az első próbálkozás

Négysorosra sűrűsödött a rendőrsorfal a Széchenyi téren, fenékre pattannak a tüntetők, a rendőrök finoman érdeklődnek: "Maga mit csinál?". "Bűnözőket védtek!", kiabálja a tömeg, miközben a rendőrök megpróbálják felrángatni az ülőket. Egyelőre tuszakodás.

17:22 - A rendőrség is velünk van! Ja, mégse!

Némi jogértelmezési vita alakul ki arról, hogy a forgalom akadályoztatása miatt a rendőrség kiszoríthatja-e a tüntetőket a hídról. A demonstrálók jogértelmezése szerint nem, hiszen a hidat lezárta a rendőrség, azaz nincs forgalom, amit hátráltatna a demonstráció. Aztán a protestálók köszönetet mondanak a rendőrségnek, hogy nem engedi fel a járműveket a hídra, azaz elősegíti a tüntetés kiteljesedését. "A rendőrség is velünk van!". Utóbbi megállapítás nem bizonyul helytállónak, hiszen a hatósági hangosbemondó továbbra is a távozást szorgalmazza.

17:13 - Se veled, se nélküled

A rendőrség nem kapkodja el, a helyszínen intézkedő törzsőrmester legalább hatodszor darálja el, hogy irányban el kellene hagyni a hidat. "Hányszor mondod még el?" - felelnek rá a tüntetők. Egyelőre patthelyzet. Vagy valami olyasmi. 
17:10 - Mindjárt oszlatnak
A rendőrök komótosan háromszor eldarálják, hogy az úttesten tartózkodni szabálysértés, és mindenki fáradjon fel a járdára. A három felszólítás után a szabályok szerint jöhet az oszlatás. A tüntetők stratégiát váltanak, és sokan leülnek (vagy a hideg aszfaltra való tekintettel guggolnak).

16:59 - Tüntető fogta rendőr, és fordítva

"Álljatok félre!", skandálja a tömeg a rendőröknek, akik a Lánchíd pesti betorkolásánál felsorakoznak, és azt ajánlják a demonstrálóknak, tüntessenek a járdán. Az emberek nem fogadják meg a tanácsot, "mi ráérünk, ha ti túlórázni akartok". A rendőrök nem tágítanak, úgyhogy az új jelszó: "kerüljük meg őket" - persze a járdán.

16:50 - A hídfoglalás elmaradt

A híd közepén megreked a tömeg, a többség tanácstalanul tekinget - aztán jön a rigmus, miszerint: "mocskos Fidesz!", "túlórázni jöttünk!", no meg "Orbán takarodj!" Több száz ember gyűlik fel a hídra, de egyelőre semmi, a tömegben rendőrök mennek elszórtan, de nem csinálnak semmit. "Persze amikor a múltkor itt voltunk, akkor kikaptak egy momentumost", szítják felháborodásukat emlékekkel a tüntetők. Közben átértek a hídon.

16:38 - Pici füstgyertya

Úton a lánchídnál rendőrségi szállító-kisbusz. A tudósító észlelése szerint egy "pirotechnikai gyerekjátékot" birtokló férfit igazoltatnak. Donáth Anna a Momentum elnöke faggatja a rendőrt, mi is történt. A hivatalos válasz szerint most a rendőrség mérlegeli a helyzetet - a füstgyertya élesítése valószínűleg csak szabálysértés, úgyhogy adategyezteés után szabad távozás. Közben a rendőrök lezárták a hidat a forgalom elől.