Nagy Blanka: Bencsik úr és Bayer Zsolt két éretlen óvodás

Publikálás dátuma
2019.01.20 08:30

Fotó: Tóth Gergő
Közömbös tud maradni a kormánymédia mocskolódásaival szemben a kecskeméti tüntetés gimnazista szónoka, aki a saját környezetében is tapasztalja a túlóratörvény hatásait.
Tudatosan szónokoltál szabad szájúan a kecskeméti tüntetésen, vagy hatalmába kerített az indulat? Megírtam egy beszédet, amit viszont a sötétben nem láttam – improvizálnom kellett. Ezek a gondolatok azonban már rég forrtak bennem, valószínűleg most kellett kitörniük valamilyen formában. Mit kezdesz azzal, hogy a megfogalmazás miatt könnyebb volt félresöpörni a tartalmat, és inkább a formára koncentrálva arról magyarázni: nem illendő, hogy egy fiatal lány káromkodjon, és csúnyán beszéljen az államfőről. Senki ne akarja eldönteni, hogy mi illik egy fiatal lányhoz, és mi nem. Nem vitás, szidtam a köztársasági elnököt. De hogy dicsérhettem volna meg valakit, aki a rabszolgatörvény aláírásával sok-sok embert nyomorított meg? Hat az életedre, a közvetlen környezeted mindennapjaira a rabszolgatörvény? A saját családom tagjain és a barátaimén is azt tapasztalom, hogy borzasztóan lefáradva jönnek haza a munkából. Keményen dolgoznak, alszanak, és amikor felkelnek, tulajdonképpen már indulhatnak is munkába: szinte egyáltalán nincs időnk foglalkozni egymással. Az iskolatársaid, a barátaid, a családtagjaid másképp viszonyulnak hozzád, mióta politikai színpadra léptél? Nem voltam azóta iskolában, épp most gyógyultam fel egy betegségből. Nyilván akadtak olyanok, akik azt mondták: a jövőben ne is ismerjük egymást. De a barátaim nagyon támogatnak, ahogy a családom is mindenben mellettem áll. A tanáraiddal mi a helyzet? A legtöbbjük nem foglalkozik az esettel, és én ennek nagyon örülök: az iskolába azért járok, hogy tanuljak. És az idén nagyon sok dolgom van – ezért nem jelentkeztem például újra a Független Diákparlamentbe, noha két évig tagja voltam. Hogy dolgozod fel, hogy a kormánymédia alantas módszerekkel próbál hitelteleníteni?  Nem érzem magam rosszul a lejárató kampány miatt, közömbös tudok maradni, azt hiszem vagyok annyira érett, hogy ne vegyem fel ezeket a negatív dolgokat. Az sem rendített meg, hogy miután Bayer Zsolt leprolizott, Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője útszéli ribanchoz hasonlított? Bencsik úr és Bayer Zsolt két éretlen óvodás. És ennyit arról, amikor felnőttek mondják nekem, hogy fiatalként nem szabad csúnyán beszélnem, és nőként nem használhatnék ilyen kifejezéseket. Sokkal gázabb, ahogy ők beszélnek egy tizenkilenc éves lányról.  Akkor attól sem tartasz, hogy a hatalom utánad nyúl, és megnehezíti a továbbtanulást, a munkavállalást? Vagyok annyira talpraesett, hogy a jég hátán is megéljek. Szóval nem tartok attól, hogy szerepvállalásom miatt évek múltán nem vesznek fel egy munkahelyre. Különben is, az a munkahely, amelyik politikai indokok alapján utasít el valakit, amúgy is vállalhatatlanul inkorrekt lenne nekem.
Frissítve: 2019.01.20 10:54

A neonáci tüntetést Soros szervezte - Trump begőzölt támogatójával akarja naggyá tenni a kormány a családokat

Publikálás dátuma
2019.03.23 17:24

Fotó: AFP/ MANDEL NGAN
Több ominózus díszvendége is volt annak a "Makig Families Great Again!" (Tegyük újra naggyá a családokat!) elnevezésű rendezvénynek, amit március közepén tartottak Magyarország Washingtoni nagykövetségén, írja a 444.hu.
Egyrészt megjelent Donald Trump volt biztonságpolitikai tanácsadója, a Magyarországon korábban körözés alatt álló, kétes előéletű, magyar származású Sebastian Gorka. Másrészt ott volt Trump tanácsadója, Kathryn Talento, abortuszellenes aktivista, aki szerint a hormonális fogamzásgátlók úgy működnek, hogy a már megfogant magzatot kilökik a szervezetből, anélkül, hogy a nő tudna róla, hogy terhes volt.
És a "családvédő csapatot" erősítette egy republikánus képviselő is. Akit kilenc testvére annyira utál, hogy a tavaly őszi kongresszusi választásokon 9 testvére inkább a demokrata ellenfele kampányfilmjeiben szerepelt.
De ez csak a Gosar-jéghegy csúcsa, a mélyben sokkal durvább dolgok rejtőznek. Például:
  • Gosar bojkottálta Ferenc pápa kongresszusi beszédét, tiltakozásul amiatt, hogy a pápa hisz a klímaváltozásban, ami szerinte csak áltudományos humbug.
  • A republikánus állította, hogy a charlottesville-i neonáci tüntetést az amerikai baloldal és Soros szervezte, hogy lejárassák Trumpot.

Kiemelték és hatástalanították a budafoki bombákat

Publikálás dátuma
2019.03.23 15:27

Fotó: Facebook/ Mh. 1 Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred
Hajóról, csörlőkkel emelték ki a vízből tonnás súlyú amerikai bombákat, majd kiszerelték gyújtószerkezetüket.
Hozzálátott az óriási világháborús bombák kiemeléséhez szombat délután az Mh 1 Honvéd Tűzszerész és Hadihajós ezred szakértő csapata: mint Facebook-oldalukon is látható, egy hajóra állított daruról emelték ki az egyenként egytonnás amerikai gyártmányú robbanótesteket.  A két robbanótestet egyébként már tavaly októberben felfedezték, de a rendkívül alacsony, helyenként csupán 45 centis vízállás miatt akkor nem lehetett megoldani kiemelésüket. 

Kiszerelték a gyújtószerkezeteket

Délután fél öt előtt aztán a tűzszerészek kiszerelték a bombák gyújtószerkezeteit, és ezzel hatástalanították a robbanószerkezeteket. 
A műveletet megelőzően egy kilométeres körzetben ürítették ki a környékbeli épületeket – mivel a bombák rosszabb esetben ekkora hatósugárban szórhatnák szét repeszeiket – az evakuálás során pedig mintegy négyezer embernek kellett elhagynia ideiglenesen otthonát.  A bombák hatástalanítása után a  lakosok visszatérhetnek, a 6-os számú főúton és az érintett utcákban, valamint a MÁV Kelenföld-Érd alsó közötti vonalszakaszán ismét megindulhat a forgalom.
Frissítve: 2019.03.23 17:19