Előfizetés

Robbanás volt Észak-Írországban, pokolgépre gyanakszik a rendőrség

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.20. 08:27

Fotó: /POLICE SERVICE OF NORTHERN IRELAND / AFP
A hatóságok előzetes értesítést kaptak a detonációról, éppen a környékbeli épületek kiürítésén dolgoztak.
Robbanás történt szombaton késő este az észak-írországi Londonderry városának központi bírósági épülete előtt. Az MTI összefoglalója szerint a rendőrség arra gyanakszik, hogy autóba rejtett pokolgép lépett működésbe. A CNN azt írja, a hatóságok egyelőre nem neveztek meg gyanúsítottat, és sérültekről sem érkeztek jelentések.      Az észak-írországi rendőrségi szolgálat (PSNI) szombat éjjel Twitter-bejegyzésben közölte, hogy áll a közelben egy másik autó is, amely gyanús az esetet vizsgáló nyomozóknak. Tájékoztatásuk szerint a készülő robbantásról előzetes értesítést kaptak, és éppen hozzákezdtek a környéken több épület – köztük szórakozóhelyek és szállodák – kiürítéséhez, amikor bekövetkezett a detonáció.
Az észak-írországi felekezeti konfliktus évtizedeiben a brit fennhatóság ellen küzdő katolikus milíciák – elsősorban a legnagyobb ilyen csoport, az egykori Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) – rendre kódolt figyelmeztetéseket küldtek a hatóságoknak a merényletek előtt. A PSNI nem közölte, hogy a szombat esti figyelmeztetés hasonlatos volt-e azokhoz, amelyeket az 1998-as nagypénteki rendezési megállapodással lezárult konfliktus idején az IRA használt. A robbantást a legnagyobb észak-írországi katolikus párt, a Sinn Féin és a legnagyobb britpárti protestáns erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) egyaránt elítélte. John Boyle, a város polgármestere pedig közölte: megdöbbentette az éjszaka, a város szívében történt eset. Majd elítélte a támadást, mely sérülést, vagy valaki halálát is okozhatta volna.

Londonderry az észak-írországi brit fennhatóság ellen küzdő katolikus mozgalom fellegvára. Ennek egyik jele, hogy a város félhivatalos közkeletű neve nem is Londonderry, hanem csak Derry. A Londonderry elnevezést az északír fővárostól, Belfasttól 110 kilométerre északnyugatra fekvő településen sehol nem lehet látni. Londonderry volt a színhelye az észak-írországi konfliktus egyik legtragikusabb, a történelembe véres vasárnap néven bevonult eseményének. Brit ejtőernyősök 1972 januárjában tüzet nyitottak az északír katolikus polgárjogi mozgalom által a bírósági végzés nélküli internálások ellen szervezett tüntetés résztvevőire, és 14 felvonulót, köztük hat fiatalkorút megöltek, 17-et súlyosan megsebesítettek. A korabeli első brit vizsgálat szerint a hadsereg csak viszonozta a tüzet, amikor a tüntetők közül az IRA tagjai lőni kezdtek a brit katonákra. Az 1998-ban kezdődött, 2010-ben befejeződött újabb hivatalos brit vizsgálat azonban – amely a leghosszabb és a legköltségesebb volt a brit politikatörténetben – megállapította, hogy a lelőtt tüntetők egyikénél sem volt tűzfegyver, és az első lövést brit katonák adták le. David Cameron akkori konzervatív párti brit miniszterelnök a vizsgálat lezárulta után a londoni alsóházban, „a kormány és az ország nevében” elnézést kért a történtekért.

Eltűnt 120 ember, miután elsüllyedt egy menekülteket szállító csónak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.19. 19:14
Az olasz kikötőkből kitiltott Open Arms Proactiva legénysége egy kameruni asszonyt ment ki a tengerből. A kép július 17-én készü
Fotó: Pau Barrena / AFP
Mintegy 120 embert tartanak eltűntként nyilván az után, hogy Líbia partjainál elsüllyedt egy migránsokat szállító gumicsónak - közölte szombaton a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM).
Az olasz haditengerészet korábban 17 eltűntről adott hírt, illetve arról számolt be, hogy a csónak három utasát sikerült kimenteni, olvasható az atv.hu hírében.  "A három túlélő azt mondta nekünk, hogy 120-an voltak, amikor elhagyták a líbiai Garabullit csütörtök éjszaka. Tíz-tizenegy óra út után (...) a hajó elkezdett süllyedni, és az emberek elkezdtek fuldokolni" - ismertette a túlélők szavait Flavio Di Giacomo, az IOM szóvivője. Közlése szerint a migránsok főleg nyugat-afrikaiak voltak, hozzátéve, hogy a csónakban tíz nő, köztük egy várandós, és két gyerek is volt, egyikük mindössze két hónapos. A süllyedő gumicsónakot egy olasz katonai repülőgép látta meg először, és ledobott két mentőcsónakot, mielőtt kénytelen volt a szűkös üzemanyag miatt elhagyni a helyszínt - mondta Fabio Agostini ellentengernagy a RaiNews24 olasz közszolgálati hírcsatornának. A három embert egy hadihajóról felszállt helikopter mentette ki, majd egy Lampedusa szigetén található kórházba szállították őket kihűlés miatt. "A művelet során legalább három embert lehetett látni a tengerben, akik látszólag halottak voltak" - közölte Agostini. Az olasz haditengerészet saját állítása szerint értesítette a mentési műveleteket összehangoló líbiai hatóságokat, a szerencsétlenség helyszínére vezényelve egy kereskedelmi hajót, de a gumicsónak megtalálására irányuló erőfeszítések eredménytelennek bizonyultak. 

Kitartanak a sárgamellényesek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.19. 18:40

Fotó: Yves Salaun / Hans Lucas / AFP
Alig több mint huszonötezren vonultak utcára Franciaország-szerte a sárgamellényes tüntetéssorozat tizedik szombatján. Bár a demonstrációk létszáma egyre csökken, a mozgalom tagjai nem tágítanak.
Párizsban nagyjából ötezren tüntettek, a tömegben sokan Emmanuel Macron francia elnök lemondását követelték. „Semmi jóra nem számítok a kormánytól, de az lenne a minimum, hogy odafigyeljenek ránk. Be kellene fejezniük a társadalom megosztását, ez pont az ellenkezője annak, mint amit csinálniuk kellene" - mondta az egyik tüntető. A párizsi felvonulás a francia Nemzetgyűlés épületének közeléből indult, és a város számos pontját érintette. Francia újságíró-szervezetek pénteken elindítottak egy petíciót annak érdekében, hogy véget érjen a riporterek zaklatása a tüntetéseken. A sajtószabadság védelmében ők is összegyűltek a sárgamellényesek demonstrációjával egy időben, a Bastille téren. Egy újságíró így fogalmazott: Két hónapja tartanak a sárgamellényes tüntetések, és ezalatt több újságírót is megtámadtak, mások pedig halálos fenyegetéseket kaptak. Ez elfogadhatatlan egy demokráciában. Meg akarjuk mutatni, hogy a sajtó szabad Franciaországban. A sárgamellényes tüntetéssorozat november közepén indult. Az első demonstráció alkalmával még majdnem háromszázezren vonultak az utcára Franciaországban - emlékeztetett cikkében az Euronews.