Előfizetés

Idén már látni fogják, hol nyaralnak a magyarok – Mutatjuk, milyen adatok nem maradhatnak titokban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.20. 10:22
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A már működő szállodáknak legkésőbb június 30-ig, a panzióknak pedig szeptember végéig kell regisztrálniuk magukat. Ezzel egy időben kötelesek telepíteni a „szálláshelykezelő szoftvert”.
Az idei évtől kezd élesben működni a turizmus törvény novemberben elfogadott módosítása, aminek eredményeként napra pontosan nyomon lehet követni az emberek mozgását, ha szálláshely-szolgáltatást vesznek igénybe. A módosítás rendesen kitágítja a vendégekről a hatóságok előtt a vendégekről megismerhető adatok körét – derül ki a balatontipp.hu cikkéből.
A törvényt kiegészítő decemberi kormányrendelet szerint a már működő szállodáknak legkésőbb június 30-ig, a panzióknak szeptember 30-ig, a kempingeknek, üdülőházaknak, közösségi szálláshelyeknek és a magánszállásadást is magába foglaló „egyéb szálláshelyeknek” december 31-ig kell regisztrálniuk magukat a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. (MTÜ) üzemeltetésében lévő Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnál (NeTAK). Ezzel egy időben kötelesek telepíteni a „szálláshelykezelő szoftvert” (SzSZ), hogy legkésőbb a regisztrációt követő hónap első napjától meg tudják kezdeni a folyamatos adatszolgáltatást a vendégeikről. Ha a szálláshely-szolgáltató a napi adatszolgáltatást a NeTAK üzemeltetőjének felhívása ellenére ismételten nem teljesítené, az MTÜ az érintett hatósági ellenőrzését kezdeményezi az illetékes jegyzőnél.
A portál kiemeli, hogy az érintett törvény szeptember 1-én hatályba lépő másik módosítása az eddigiekhez képest totálisan kitágítja a vendégekről a rendőrség számára folyamatosan és szabadon kereshetővé tett adatok körét. Ahogy eddig is, a szálláshely-szolgáltatónak az igénybevétel kezdetekor rögzíteni kell – a vendég családi és utónevét, – születési családi és utónevét, – születési helyét és idejét, – nemét, – anyja születési családi és utónevét, – a személyazonosításra alkalmas okmányának, illetve úti okmányának azonosító adatait, – a szálláshely-szolgáltatás címét, – és a szálláshely igénybevételének kezdő és várható befejező időpontját. Ami igazán új a rendszerben, hogy a szállásadó által rögzített adatokat a NeTAK-hoz is használt szoftver automatikusan feltölti egy olyan tárhelyre, ahol nem csak a szállásadó, hanem a rendőrség is közvetlenül hozzáfér az információkhoz. Amennyiben pedig részletes adatokra lennének kíváncsiak, a cél megjelölésével adatszolgáltatást kérhet, amit a szálláshely-szolgáltatónak térítésmentesen teljesíteni kell. A rendőrségnek ezen kívül arra is lehetősége lesz, hogy a szállásadó, vagy bárki más tudta nélkül egyedi kereséseket folytasson a szállásadók által feltöltött adatokat tartalmazó tárhelyen – ehhez elég lesz azt gondolnia, hogy a keresést a bűnüldözés, a bűnmegelőzés, valamint a közrend, a közbiztonság, az államhatár rendjének, az érintett és mások jogainak, biztonságának és tulajdonának védelme, és a körözési eljárás lefolytatása érdekében teszi. A kereséssel annyit tudhat meg, hogy az általa megadott adatok szerinti személy mely szálláshely-szolgáltatónál szerepelnek igénybe vevőként, a további információhoz a korábban említett konkrét adatszolgáltatási kéréssel juthat hozzá. A fentiek nem csak az „idegenrendészeti törvény” hatálya alá tartozó személyekre, hanem minden olyan vendégre vonatkoznak, akik valamely szállásadónál bejelentkeznek. A jogszabály kizárja, hogy egy vendég esetleg kamuadatokkal, vagy más adatainak használatával kibújjon saját adatainak rögzítése alól. A törvény ugyanis kimondja, a szálláshely-szolgáltató csak akkor fogadhat valakit vendégként, ha az előírt okmányokat bemutatta. Ennek hiányában meg kell tagadni a szolgáltatást. Az új rendszerben a tárhelyre kötelezően bekerülő adatok között nem szerepel a vendégek szobaszáma, így elvileg továbbra is a magánügyek körében marad, hogy a vendég kivel osztotta meg a szobáját.

Havazás miatt adtak ki figyelmeztetést, eső is jöhet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.20. 08:51

Fotó: Shutterstock
Késő estére -4, +1 fokra hűl le a levegő vasárnap.
BékésHajdú-BiharSzabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyére is elsőfokú figyelmeztetést adott ki vasárnapra havazás miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ), az érintett területeken 12 óra alatt 5 centimétert meghaladó friss hó hullhat. Az előrejelzés szerint a Dunántúlon a déli órákban, míg máshol délutántól, estétől fokozatosan megszűnik, illetve keletre szorul vissza a havazás. Tapadó hóra leginkább az Alföld déli és keleti tájain lehet számítani. Elsősorban a déli, délkeleti megyékben havas eső, eső is felválthatja a havazást. A lehullott vagy lehulló hó napközben síkvidéken többfelé olvadni fog, főként az ország délnyugati felén elolvadhat. A nap nagy részében borult lesz az ég, de késő délutántól északnyugaton, majd estétől északon máshol is felszakadozik a felhőzet. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +2 fok között várható, késő estére -4, +1 fokra hűl le a levegő.
Forrás: OMSZ

Óvatosságra int a rendőrség

A megváltozott útviszonyoknak megfelelő közlekedés fokozott figyelmet igényel a járművezetőktől – hangsúlyozza honlapján a rendőrség. A csapadékos időjárás miatt arra hívják fel a gépkocsivezetők figyelmét, hogy – legyenek tekintettel a korlátozott látási viszonyokra és a csúszós utakra, valamint a szokásosnál is jóval óvatosabban közlekedjenek; – járműveik sebességét mérsékeljék úgy, hogy biztonságosan tudjanak közlekedni, és autójuk megcsúszását még korrigálni tudják; – vezetés közben a könnyebb manőverezés érdekében célszerű két kézzel fogni a kormányt; – a havas, jeges, nedves úton javasolt a nagyobb követési távolság tartása, amely a sebességtől függően akár a normál sebesség háromszorosa vagy ötszöröse is lehet, tekintve, hogy a tapadási tényező csökkenése miatt a féktávolság rendkívüli mértékben megnő. Ilyenkor érdemes a kialakult forgalom dinamizmusát követni és az előzést kerülni; – a gyalogosok észlelése esős, illetve havas időben nehezebb, ezért azt kérik, hogy a gyalogos-átkelőhelyeknél vezessenek lassabban, körültekintőbben; – és ne feledjék, hogy a szélvédők tisztán tartása és párátlanítása alapvető fontosságú a biztonságos közlekedés érdekében.

Nagy Blanka: Bencsik úr és Bayer Zsolt két éretlen óvodás

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.01.20. 08:30

Fotó: Tóth Gergő
Közömbös tud maradni a kormánymédia mocskolódásaival szemben a kecskeméti tüntetés gimnazista szónoka, aki a saját környezetében is tapasztalja a túlóratörvény hatásait.
Tudatosan szónokoltál szabad szájúan a kecskeméti tüntetésen, vagy hatalmába kerített az indulat? Megírtam egy beszédet, amit viszont a sötétben nem láttam – improvizálnom kellett. Ezek a gondolatok azonban már rég forrtak bennem, valószínűleg most kellett kitörniük valamilyen formában. Mit kezdesz azzal, hogy a megfogalmazás miatt könnyebb volt félresöpörni a tartalmat, és inkább a formára koncentrálva arról magyarázni: nem illendő, hogy egy fiatal lány káromkodjon, és csúnyán beszéljen az államfőről. Senki ne akarja eldönteni, hogy mi illik egy fiatal lányhoz, és mi nem. Nem vitás, szidtam a köztársasági elnököt. De hogy dicsérhettem volna meg valakit, aki a rabszolgatörvény aláírásával sok-sok embert nyomorított meg? Hat az életedre, a közvetlen környezeted mindennapjaira a rabszolgatörvény? A saját családom tagjain és a barátaimén is azt tapasztalom, hogy borzasztóan lefáradva jönnek haza a munkából. Keményen dolgoznak, alszanak, és amikor felkelnek, tulajdonképpen már indulhatnak is munkába: szinte egyáltalán nincs időnk foglalkozni egymással. Az iskolatársaid, a barátaid, a családtagjaid másképp viszonyulnak hozzád, mióta politikai színpadra léptél? Nem voltam azóta iskolában, épp most gyógyultam fel egy betegségből. Nyilván akadtak olyanok, akik azt mondták: a jövőben ne is ismerjük egymást. De a barátaim nagyon támogatnak, ahogy a családom is mindenben mellettem áll. A tanáraiddal mi a helyzet? A legtöbbjük nem foglalkozik az esettel, és én ennek nagyon örülök: az iskolába azért járok, hogy tanuljak. És az idén nagyon sok dolgom van – ezért nem jelentkeztem például újra a Független Diákparlamentbe, noha két évig tagja voltam. Hogy dolgozod fel, hogy a kormánymédia alantas módszerekkel próbál hitelteleníteni?  Nem érzem magam rosszul a lejárató kampány miatt, közömbös tudok maradni, azt hiszem vagyok annyira érett, hogy ne vegyem fel ezeket a negatív dolgokat. Az sem rendített meg, hogy miután Bayer Zsolt leprolizott, Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője útszéli ribanchoz hasonlított? Bencsik úr és Bayer Zsolt két éretlen óvodás. És ennyit arról, amikor felnőttek mondják nekem, hogy fiatalként nem szabad csúnyán beszélnem, és nőként nem használhatnék ilyen kifejezéseket. Sokkal gázabb, ahogy ők beszélnek egy tizenkilenc éves lányról.  Akkor attól sem tartasz, hogy a hatalom utánad nyúl, és megnehezíti a továbbtanulást, a munkavállalást? Vagyok annyira talpraesett, hogy a jég hátán is megéljek. Szóval nem tartok attól, hogy szerepvállalásom miatt évek múltán nem vesznek fel egy munkahelyre. Különben is, az a munkahely, amelyik politikai indokok alapján utasít el valakit, amúgy is vállalhatatlanul inkorrekt lenne nekem.