Előfizetés

Már 73 halálos áldozata van a mexikói vezetékrobbanásnak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.20. 11:42

Fotó: FRANCISCO VILLEDA / AFP
A legfrissebb információk szerint 74 ember megsérült. Egyelőre senkit sem tartóztattak le az ügyben.
73-ra emelkedett a megcsapolt üzemanyag-vezetéknél pénteken történt robbanás halálos áldozatainak száma. Az eset során a legfrissebb információk szerint 74 ember megsérült, köztük heten 18 évnél fiatalabbak, egyikük pedig csupán 12 éves – írja a CNN. A robbanás Mexikó központi részén történt, a Mexikóvárostól száz kilométerre északra fekvő Tlahuelilpan településen. A keletkezett tüzet csak órákkal később sikerült eloltani. A mexikói állami olajvállalat, a Pemex közölte, a vezeték néhány órával azt követően robbant fel, hogy tolvajok illegális csapoló nyílást fúrtak rajta és helybéliek vödrökben gyűjteni kezdték a szétfolyó üzemanyagot. Alejandro Gertz Manero főügyész szerint egyelőre senkit sem tartóztattak le az ügyben, de vasárnap kihallgatások lesznek. A helyszínen jelenleg is dolgoznak a mentőcsapatok.
A helyszínről készült korábbi felvételeken a vezetékből a levegőbe sugárban feltörő üzemanyagot lehetett látni, és embereket, akik vödrökkel próbálták a folyadékot begyűjteni. A robbanást követően készült videókon pánikszerűen menekülő emberek és az éjszakai égen a vezetékből magasra csapó lángcsóvák láthatók.

Két ember meghalt, amikor tűz ütött ki egy francia síközpontban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.20. 11:24
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az embereket létrák segítségével próbálták kimenteni a többszintes épületből a tűzoltók.
Tűz ütött ki vasárnap hajnalban Franciaországban, a Courchevel síközpontban, egy idénymunkásoknak szállást adó épületben. A tűzesetben két ember életét vesztette és 22-en megsérültek, közülük négyen súlyos állapotban vannak – írja a BBC. A cikk szerint a lángok összesen három épületre terjedtek ki. Egyelőre nem tisztázott, hogy mi okozta a tüzet, az esettel kapcsolatban vizsgálatot indítottak. A helyszínen hetven tűzoltó dolgozott a tűz megfékezésén, és az embereket létrák segítségével próbálták kimenteni a háromszintes épületből. Három embert mentőhelikopterrel vittek kórházba.

Nemet mondtak Trump ajánlatára

Kárpáti János
Publikálás dátuma
2019.01.20. 10:16

Fotó: RON SACHS / CONSOLIDATED NEWS PHOTOS / DPA
A demokrata párti törvényhozók azonnal visszautasították az elnök felvetését, hogy haladékot adna a fiatal illegális bevándorlóknak a kitoloncolás alól, ha megkapná a pénzt a mexikói határ mentén létesítendő védműre. Donald Trump „nagy horderejű” beszédet helyezett kilátásba szombatra. Azt ígérte, abban olyan ajánlatot tesz a demokratáknak, ami újra teljes gőzzel mozgásba lendítheti az immár ötödik hete részlegesen megbénult szövetségi kormányt. A leállásnak az az oka, hogy az elnök nem hajlandó aláírni olyan költségvetést, amely nem tartalmaz fedezetet a határvédő fal vagy kerítés építési költségeire. A demokraták hatástalannak, egyszersmind erkölcstelennnek tartanák a bevándorlók távoltartására szolgáló létesítményt. Trump most azzal próbálta kimozdítani az ügyet a holtpontról, hogy kilátásba helyezte: ha a demokrata többségű képviselőház megadja a kért pénzt a mexikói határ védelmére, akkor haladékot kaphatnak a kitoloncolás alól azok a fiatalok, akiket - zömmel Közép-Amerikából érkező - illegális bevándorló szüleik jogellenesen hoztak be kisgyerekként az Egyesült Államokba, ahol aztán kijárták az általános és a középiskolát, most pedig felsőfokú tanulmányokat folytatnak vagy dolgoznak. Ezt a közel egymillió fiatalt, akiket – utalásképpen arra, hogy az „amerikai álom” beteljesülését remélik - „álmodóknak” nevez a média, elvben, a törvény alapján ki kellene toloncolni az országból. Az előző elnök, Barack Obama azonban rendelettel haladékot adott azoknak, akiknek feddhetetlen az életvitele. Donald Trump republikánus kormányzatának igazságügyi minisztériuma viszont arra az álláspontra helyezkedett, hogy Obama túllépte hatáskörét. A kitoloncolások mégsem indultak meg, és a demokrata ellenzék azt követeli, hogy tartósan és megnyugtatóan rendezzék ezeknek a fiataloknak a helyzetét, lehetőséget adva az amerikai állampolgárság megszerzésére. Szombati beszédében Trump erre nem tett ígéretet, csupán ugyanannak a haladéknak a reményét csillantotta meg, amit már Obama is nyújtott. Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke és Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti frakcióvezetője egyaránt elutasította az elnök ajánlatát. Egyúttal kilátásba helyezték, hogy ha Trump aláírja a határvédő létesítmény finanszírozását nem tartalmazó költségvetést, és ezzel feloldja a kormányzat részleges bénultságát, akkor a demokraták hajlandóak tárgyalást kezdeni az idegenrendészet és a határbiztonság kérdéseiről. 

Ezrek tüntettek Trump ellen

Több ezren tüntettek szombaton Donald Trump amerikai elnök ellen Washingtonban a harmadik alkalommal megrendezett Nők menetén.  A tiltakozó mozgalom szervezői hangsúlyozták, hogy a szombati tüntetés két évnyi ellenállást fémjelez Trump-elnökségével szemben. New Yorkban és más amerikai nagyvárosokban párhuzamos tüntetések voltak a hivatalban lévő elnök politikája ellen. Sokan abortuszt-támogató és nemek közötti egyenlőséget követelő transzparenseket tartottak fel.