Blokád

Nem tudhatjuk, hány focista vett részt a túlóratörvény elleni szombati megmozdulásokon, de gyanús, hogy nem sok: abban az (egyetlen) iparágban, ahol 2010 óta nagyjából a négyszeresére nőttek a bérek, nincs komoly ok a tiltakozásra. Ugyanezen idő alatt a minimálbér kézhez kapott összege nagyjából 40 százalékkal emelkedett, ami érthetetlenné teszi, hogy az Orbán-kormány – ha valódi sikert akar fölmutatni – miért nem a focistafizetésekkel büszkélkedik. 
Annak viszont jól körülírható oka van, hiába értetlenkedik rajta visszatérően a kormánysajtó, hogy Budapesten, ahová a világot jellemzően a XII. kerület villáiból szemlélő jobboldali véleményvezérek még ellátnak, miért tüntet sok „nem munkás” és egyetemista. Leginkább azért, mert a klasszikus értelmiségi szakmákban (talán a mérnöki pályát leszámítva) nem volt semmilyen kézzelfogható bérfelzárkózás, és kilátás sincs ilyesmire. Ahhoz ugyanis, hogy legyen, ugyanolyan tempóban kellene nőniük a béreknek, mint az Orbán Viktor által az egészségüggyel, az oktatással, a kultúrával és minden más szektorral szemben preferált fociban.
A Fidesz-univerzumban, ahol 2010. április 25-én, az Orbán-párt kétharmados parlamenti többséget hozó győzelmének napján indult az időszámítás (előtte pedig csak a sötétség létezett), biztosan nehéz elképzelni, de a valódi többség nem a 2008-as világválság előtti reáljövedelmi szintjét szeretné utolérni, hanem legalább a spanyol meg a portugál fizetéseket. És egyre nehezebben veszi be a gyomruk, hogy miközben egy-két jól helyezkedő gázszerelő és kötélbarát évek alatt multimilliárdossá vált a brüsszeli pénzesőben, nekik másfél évtizeddel a belépés után azt próbálják eladni eredményként, hogy nem élnek rosszabbul, mint mielőtt az európai kalandba belevágtunk.
A hét végi demonstrációk mintázata kirajzolt valamit, amiből talán a karmelita zárda új lakója is megérti, hogy mit rontott el. Konjunktúra van, Budapesten most könnyű munkát találni, de minél távolabb kerülünk a fejlődési gócoktól (a fővárostól, Győrtől, Székesfehérvártól, Debrecentől), annál kisebb a munkahely-választék és a bér, ellenben annál nagyobb a kiszolgáltatottság. Az ország településeinek egyharmadán eladhatatlanok a lakások, és ha valakinek a kenyér után indulva mégis sikerül kiszabadulnia a lakás-csapdából, a faluról hozott vételár a prosperáló nagyvárosokban egy frissen ácsolt kutyaólra sem elég, a jövedelmek pedig még a labdarúgásban sem követték azt az árrobbanást, ami a centrumok lakáspiacán lezajlott.
A szombati napot – aligha függetlenül a fentiektől – a vidék nyerte, látványosan bizonyítva, hogy a civilek, a szakszervezetek és az ellenzéki pártok elszigetelt erőtlensége összeadva meghökkentő erőket tud felszabadítani. És volt még egy egyértelmű nyertes: a kormányoldali sárdobálást elegánsan visszapöckölő gimnazista, akinek a kortalan igazságait ugyanúgy nem tudja blokád alá venni a morálisan szétesett Orbán-rezsim, ahogyan harminc éve Grószék is rendre visszapattantak a hasonlóan szemtelen és mosdatlan szájú Soros-ösztöndíjasról, Orbán Viktorról.
Frissítve: 2019.01.21. 09:31

Soros Tízparancsolata

Az a tény, hogy az Európai Parlament majdnem kétharmados többséggel szavazta meg a jelentést, amely szerint jogállamisághoz kötnék a 2021-2027-es uniós költségvetési időszakban a támogatások kifizetését, arra mutat rá: hiába veri vissza keményen a külgazdasági és külügyminiszter, a kormányszóvivő, vagy a kormány bármely tagja a magyar kabinetet ért „sorosista támadásokat”, az EU nagy részének elege van ebből a stílusból. A pökhendi, cinikus, lekezelő, bicskanyitogató megnyilatkozások helyett nem ártana ezen elgondolkodni. 
Eddig az uniós pénzek – finoman fogalmazva – sajátos felhasználásával kisbirodalmak épültek. Itthon ezt minden további nélkül meg lehetett tenni, de más országokban szemet szúr, hogy a NER a németek, a franciák és más demokráciák befizetéseiből hozta létre a saját urizáló elitjét. Az EP által elfogadott javaslatból persze nem lesz egyik napról a másikra minden országra érvényes törvény, de az igenek magas aránya után elég valószínű, hogy az Európai Tanácson is átmegy majd. A magyar-lengyel vétó ezúttal kevés lesz. 
Nyilván egyetlen fideszes képviselőtől sem várhatjuk, hogy a nyilvánosság előtt beismerje a lopást. Az azonban sajátos, hogy a csütörtöki döntést még olyan kormánypárti politikusok is Soros ármánykodásának nevezték, akik épp az EP-től veszik fel nem is csekély fizetésüket. Mintha nem volnának tisztában azzal, hogy épül fel az Unió parlamentje, vagy hogy azt pártok tucatjai alkotják, amelyeknek a lehető legcsekélyebb kapcsolatuk sincs az amerikai magyar milliárdossal. 
Két lehetőség van. Vagy hirtelen elbutulás miatt írják a jelentés elfogadását Soros számlájára, vagy simán hazudnak. S mivel kormányunk a kereszténység bástyája, mélyen hívő politikusai pedig az Evangélium szellemisége szerint élnek, marad az első variáció. Az ostobaság persze nem feltétlenül egy államférfi legszerencsésebb tulajdonsága, de ez itthon talán nem is feltétlenül igaz. S hogy a Tízparancsolatban „Ne lopj” is szerepel? Nyilvánvalóan ez is a Soros-terv része.
Frissítve: 2019.01.19. 09:13

Görénykurzus

Ezt a terminust nem én találtam ki, pláne nem a NER-re. Sohasem merném ilyen csúnya szavakkal illetni a rendszert, nehogy én is magamra vonjam a finom tollú Bayer Zsolt haragját. Ő olyan kényes az igényes beszédmódra, hogy nyelvvédő szent haragjában képes egy káromkodó gyereklányt is ízzé-porrá zúzni. 
A „görénykurzus” ellen neki sem lehet kifogása, hiszen ő maga is használta 2006-ban. Képzelem, milyen nehezére esett. Csak az vigasztalhatta, hogy klasszikustól vett idézettel gazdagítja a gyurcsányozás stiláris eszköztárát. A forrásnak: Szabó Dezsőnek azonban nincs ilyen mentsége. Elég kínos, de a Horthy-rendszert keresztelte el görénykurzusnak. Igazán kár ezért a Szabó Dezsőért, ezt elszúrta. Hiába kacérkodott a fajvédelemmel, csak nem vehetik be a nemzeti Pantheonba, ahol Horthynak már készül a talapzat. 
Mint írja, azért görényezte le a kormányzót és csapatát, mert „három jellemző sajátságban egyeznek: a görény sunyi, lop és büdös”. Ilyesmit a mostaniakról semmiképpen sem állítanék, a lopás pl. esetükben biztosan kizárt, vagy ha mégsem, akkor a pénznek ugyebár nincs szaga. De ennek a jeles állatnak oly sok egyéb hasznos tulajdonsága van, hogy a „görénykurzus” minősítés ismét aktuálissá vált. Brehm szerint a görény ”nagyon vérszomjas állat”, „ravasz és gyanakvó”. Mit látunk most is? 
Miközben nem győzik gúnyolni, bagatellizálni a kormányellenes megmozdulásokat, váratlan görénydühvel akarják átharapni a kijelölt bűnbakok torkát. Mintha mégiscsak megijedtek volna. Ha komolyan vennénk az ellenállást lekicsinylő szavaikat, érthetetlennek, kontraproduktívnak tűnne támadásuk hevessége. Nekirontanak egy tininek, menekülnek ellenzéki képviselőktől? Hát most vagy ágyúval lőnek verébre, vagy nagyon is jól tudják az új mozgalomról: nem veréb az, lehet akár sasfiók is, ki tudja, mivé növi ki magát. Úgy viselkednek, mint a csapdába esett görény szokott: veszélyes hozzányúlni, mert harap.
A görény vadászati stílusa is figyelemre méltó. Ha a baromfiudvarra támad, leharapja és szétrágja a csirkék, tyúkok fejét. A Kisállattenyésztés c. oldal szerint „néha a gazda csak a fej nélküli testek tömegét találja reggel”. Mit mondjak, a görény valahogy nem lopta be magát a szívembe. Nemcsak az éhség hajtja – akkor meg is enné a tetemeket. Szerintem zavarja, hogy másoknak is van feje. Van ez így az emberek görénykurzusaiban is, pláne, ha még gondolkodnak is azok a fejek. Amikor a Délmagyarban pár éve megjelent egy vészjósló híradás: „Baktában görények garázdálkodnak!”, nem véletlenül írta egy bánatos kommentelő: „Nemcsak ott! Mindenütt!”
Érdemes elmélyülni a görénypsziché tanulmányozásában. Hasznos politikai konzekvenciák levonására alkalmas pl. az a megfigyelés, hogy némely görény esetében „a félelemre adott reakció drámai. Hátát begörbíti, kinyitja a száját és sziszeg, felborzolja a farkát és a szőrét, néha még sivít is. …ha nem nyugszik meg, kilövellheti bűzmirigyeiből az erős szagú váladékot” A háziállat.hu szerint ezt még az otthonunkban tartott görény is elköveti, amelyet mi etettünk, hizlaltunk szép kövérre. (Ezért nem jó ötlet görényeket engedni oda, ahol élünk.)
Most a „görénykurzus” fent említett reakcióját tapasztaljuk. Van görbítés, sziszegés, borzolás, sivítás, bűzös váladékkal való bemocskolása annak, akit kipécéznek. Az a kislány tényleg obszcén szavakat idézett a Trópusi vihar c. amerikai akciófilmből - feleslegesen, enélkül jobb lett volna. Na de emiatt ráirányítani a teljes kormánysajtó nehézfegyverzetét, hazudozni róla, kretén, barom állatnak, nyomorultnak nevezni, ócskaprolizni? Mi ez? Eltanulták a Marseillaise-ből: „Bosszút állnak ifjon s gyönge lányon”? Vagy ennyire megijesztette őket az, hogy sok éve először fiatalok árasztották el az utcát?
És mi ez a pánik az MTVA-ban? A bujdosás az ellenzéki képviselők elől? Múltkor nem jól sült el, ország-világ láthatta, hogy eresztik rájuk a közmédia különítményeseit, teperik le, dobják ki őket. A másodjára visszatérő Szél és Hadházy ellen már nem merték ugyanezt tenni, nyilván rájuk parancsoltak: ne legyen látható erőszak. De a két, nem éppen díjbirkózó alkatú képviselőt olyan félve kerülgették, mint a veszélyes vadállatokat. A vezérigazgató azonnal körlevélben riadóztatta a többezer munkatársat: „Két országgyűlési képviselő sajnálatra méltó módon újabb törvénysértéssel tarkított akcióba kezdett… Megvédjük kollégáinkat a törvénytelenséggel és az erőszakkal szemben”.
A védelem abból állt, hogy halált megvető bátorsággal ellentámadásba lendültek, és megindították a WC-hadműveletet. Nem engedték a mosdóba az ellenzéki szörnyetegeket. „Árnyékszék-ellenzék”- röhögött kórusban a kormánymédia. Fényes haditett. Ha eleinknek ez eszébe jut, tán a tatárokat és törököket is megfutamítjuk, se Muhi puszta, se mohácsi vész.
Görénymódszerek - mondhatnánk. De csak óvatosan: vannak védett görények is. Ezért a jogszabályok szerint –lehet persze, hogy ezeket a görények maguknak írták - csak szeptember 1. és február 28. között szabad a görények ellen fordulni, különben tilalom van. 
Ám most januárt írunk.
Szerző
Lendvai Ildikó
Frissítve: 2019.01.20. 10:07