Az ügyészség szerint az ellenzéki képviselők voltak a rendbontók az MTVA székházánál

Publikálás dátuma
2019.01.21. 13:03

Fotó: Szél Bernadett Facebook oldala
Az őket az épületből eltávolító biztonsági őrök ellenben jogszerűen jártak el. A nyomozás most már az MTVA dolgozóinak sérelmére elkövetett cselekmények miatt zajlik.
A Központi Nyomozó Főügyészség az MTVA székháznál 2018. december 16-án és 17-én történt események miatt országgyűlési képviselők és más személyek által tett feljelentéseket az azokról készült – 2500 GB terjedelmű, mintegy 1000 óra tartalmú – felvételek alapján elbírálta - áll az ügyészség honlapjára felkerült közleményben. A határozat lényege szerint
"az országgyűlési képviselők az MTVA székházában nem hivatalos személyként jártak el,

ugyanis hivatalos eljárást nem folytattak, hanem megjelenésükkel, mozgásukkal kezdetektől fogva az volt a céljuk, hogy a tüntetéshez kapcsolódva, politikai követelések beolvasásával a műsorrendet megzavarva az élő műsorokat megszakítsák." A feljelentések azok után születtek, hogy ellenzéki politikusok bementek az MTVA székházába, hogy beolvashassák a tüntetők öt pontját, ám ott a biztonsági őrök, mentelmi jog ide vagy oda, durván bántak velük: Szél Bernadettet és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőket például nemes egyszerűséggel kidobták a bejáraton, míg a DK-s Varju Lászlóra többen is ráugrottak, a végtagjait csavargatták, amikor megpróbált bejutni a szerkesztőségbe. Utóbbi esetről a közmédia csak a legerőszakosabb jelenetek kihagyásával számolt be, ám a 444.hu portál később a teljes felvételt nyilvánosságra hozta:
Az ügyészség azonban mai döntésében úgy látta, hogy:
"A felvételek azt igazolják, hogy a képviselők épületből történő eltávolítása jogszerűen történt."

Mint írják, a rendbontó magatartásuk miatt velük szemben jogszerűen fellépő MTVA Fegyveres Biztonsági Őrség tagjainak eljárását akadályozták, azzal szemben tettlegesen ellenálltak. Nem volt tehát alap arra, hogy a helyszínen tartózkodó rendőrök az ingatlanba bemenjenek és intézkedést kezdeményezzenek. Mindezek alapján az országgyűlési képviselők sérelmére hivatalos személy elleni erőszak bűncselekménye és más bűncselekmény sem valósult meg, ezért e körben a feljelentést elutasítottuk - szögezte le az ügyészség.

Végül könnyen lehet, hogy pont az ellenzéki képviselők lesznek azok, akiknek büntetéssel kell szembenézniük, az ügyészség közleménye ugyanis úgy zárul: "Ezzel szemben az MTVA és dolgozói sérelmére elkövetett cselekmények miatt tett feljelentések tárgyában a közérdekű üzem működése megzavarása bűntettének kísérlete és más bűncselekmények gyanúja állapítható meg, ezért a mai napon ismeretlen tettes ellen nyomozást rendeltünk el."
Szerző
Frissítve: 2019.01.21. 13:23

„Most sokan dühösek, de valamit akkor is tenni kell” – nagy dugót hozott a pécsi útlezárás

Publikálás dátuma
2019.01.21. 12:57

Fotó: Csortos Szabolcs
Több kilométeres torlódást okozott az a kormányellenes tiltakozó akció, amit a baranyai megyeszékhelyen tartottak hétfőn reggel. A szervezők huszonöt autóval zárták le az utat.
Pécs két "végpontján", a 6-os főút főváros felé, illetve Szigetvár irányába induló kivezető szakaszán hétfőn hajnali 5 órától délelőtt 10-ig kormányellenes tüntetők félpályás útlezárása lassította a forgalmat. A szigetvári oldalon faggattuk a várakozókat, mivel itt számíthattunk nagyobb feszültségre: a mindössze kétszer egysávos 6-os út mellett semmilyen menekülő út nem segíti az autósok dolgát. Reggel fél 7-ig nem volt nagyobb fennakadás, az autósoknak nem kellett 4-6 percnél tovább várniuk. Aztán jött a reggeli csúcs, s a Pécsről távozók állni kényszerülő sora 800-1000 méteresre nyúlt, a Szigetvár felől érkezőké pedig 2-4 kilométeresre. Utóbbi irányból a rendőrök alkalmanként 80-100 autót engedtek el, így volt, aki az ötödik leállás után jutott túl a félpályás lezáráson. 

"Jobb, ha eltakarodik ez a tolvaj kormány!"

– Elkéstünk! – kiabálta 9 után hat perccel a vagyonőrként dolgozó Tótfalusi Sándor, aki Nagydobszáról csontritkulás mérésre vitte nyugdíjas feleségét Pécsre. – Nyolc óra negyvenre volt időpontunk, lehet, hogy szóba se állnak már velünk, és jöhetünk újra! Eddig ötven percet vártunk! Nem megoldás, hogy így akarják meggyőzni az embereket! Nyerjék meg a választást, és akkor az lesz majd, amit ők akarnak! Az a bajuk, hogy lopnak a fideszesek? Ugyan! Minden kormány svindlizik, de ezek legalább munkához juttatnak mindenkit, aki ma akar, az dolgozik. A mögöttük álló autóban négy huszonéves, szabadszentkirályi férfi ült: – Munkát megyünk keresni Pécsre – mondta a sofőr. – Errefelé továbbra sincs rendes munka. Igazuk van a tüntetőknek, ez a tolvaj kormány jobb, ha eltakarodik. De azért jobb lenne, ha nem így tüntetnének. Most minket b..tatnak, pedig nem minket kéne, hanem azokat, akik a bajokat csinálták! Ők persze, fentről sz..nak az egészre, mert helikopterrel mennek, meg különgéppel. A két beszélgetés azt erősítette, amit egy 22 éves, a kormánnyal szimpatizáló férfi állított: – Megosztó lesz ez a tüntetés – mondta a Szigetvár melletti Hobolról származó Szigecsán Márk. – A fideszesek nyilván utálják a tüntetőket, az ellenzékiek meg kedvelik. A semlegesek meg attól függően viselik el, hogy mennyi idejük van és milyen a habitusuk.  

"Ilyen a világ..."

Egy huszonéves nővérpár Tapolcáról Pécsre tartott, s ők bár az ellenzékkel szimpatizálnak, bevallották, hogy nagyon idegesek a demonstráció miatt: – Mentősvizsgám lenne Pécsen, és már biztos, hogy elkések – sóhajtott az autót vezető lány. Mögöttük egy férfi a fiát vitte Marcaliból Pécsre; a fiú is vizsgára igyekezett, ezért mindketten türelmetlenül pillantgattak az órájukra. Mérgesek voltak, ugyanakkor nem tagadták, hogy egyetértenek a tüntetők céljaival, vagyis a túlóratörvény eltörlésével. A kereskedelemben dolgozó, Szentlőrincről Pécsre ingázó Rátz Erzsébet is megértően beszélt a tüntetőkről: – Nyilván most sokan dühösek, de valamit akkor is tenni kell, hogy a kormány végre meghallja az emberek hangját. Egy Szigetváron dolgozó bodai doktornő, aki a gyerekét vitte egy pécsi bölcsibe hasonlóan érvelt: – Nekem rosszul jött ez a tüntetés, de akkor se bánom: változás kell! Volt ugyanakkor, akit nem idegesített a várakozás. A fúrómesterként dolgozó, 27 esztendős Máté Zoltánt azt ismételgette, ez ellen a hazug és korrupt kormány ellen mindent be kell vetni. – A Fidesznek nagyon sok jó húzása van, a gazdaság állapota jobb, mint 2010-ben – mondta egy 52 éves, autójával munkába igyekvő buszsofőr. – Ám a Fidesz mindent erőből csinál, nem kíváncsi senki véleményére, még a saját tagságának hangjára se. Öt ember eldönt minden, és kész. Ezért igenis szükség van ezekre a tüntetésekre, hátha visszavesznek egy kicsit. Dávid Zoltán 42 éves víz- és fűtésszerelő nem titkolta, hogy a Fideszre szavazott. Biztos volt abban, hogy a tüntető maguk ellen hangolják a közvéleményt. Még hozzátette: – Mondják, hogy lop a Fidesz. És? A korábbi kormányok nem loptak? Ilyen a világ.   

"Minden eszközt be kell vetni"

Az útlezárást egyébként félszáz tüntető okozta 25, a padkára parkoló autóval. Az egyik autó mellett három, hatvanas férfi beszélgetett. Vezéregyéniségük Gyulaként mutatkozott be. A napokban ment nyugdíjba az építőiparból. A három férfi úgy tapasztalta, hogy a mellettük elhaladó autók utasainak többsége szimpatizál a tüntetőkkel, merthogy többen integetnek vagy dudálnak, mint amennyien káromkodnak. Megjegyeztem neki, hogy tíz autósból kilenc nem is tudta előre, hogy lesz ez a lezárás. - Mert a közszolgálati tévé és az Orbán kezében lévő sajtó nem írt róla – vágta rá Gyula. – Azok nem beszélnek arról, hogy mekkora az elégedetlenség az országban, ők csak nyomják a migránsos butításukat. Az elmúlt hetek tüntetéseit is szinte letagadták. Azt írták, hogy pár tucat tüntető volt, mikor ezrek mentek ki az utcákra. Mi nem vagyunk párttagok, nem vagyunk szakszervezetisek, a saját pénzünkön tüntetünk, mi nem kapunk a felvonulásra állami támogatást, mint a CÖF-nek mondott kormányhadsereg. A férfi elkezdte sorolni az ellenzéki és független sajtó által számtalanszor megírt korrupciógyanús, kormányhoz köthető ügyeket: a Tiborcz-féle cég közvilágítás-korszerűsítéseit, az állami pénzekből kinövő Mészáros-birodalmat. Megszakítottam: – Ha igazuk is van, nem tartanak attól, hogy a forgalomlassítás sok megnyerhető embert maguk ellen haragít? – Nem – rázta a fejét. – Minden eszközt be kell vetni, hogy megértessük az emberekkel, ellopják, meghülyítik, tönkreteszik az országot.
Szerző
Frissítve: 2019.01.21. 14:46

Wachsler Tamás: én döntöttem Nagy Imre szobrának elszállításáról

Publikálás dátuma
2019.01.21. 11:40

Fotó: Soós Lajos / MTI
Utólag mindenki elégedett lesz a Steindel Imre Program vezetője szerint. Hogy Nagy Imre szobra a jövőben a Jászai téri gyorséttermet fogja-e nézni, annak alkotója, Varga Tamás szobrász dönthet.
"A 2011-es országgyűlési határozat óta világos tájékozódási pontok szerint haladunk: az egyik ilyen, hogy a tér rekonstrukciójakor az ősbűn, a szoborrombolások előtti állapotokhoz nyúlunk vissza" - nyilatkozta Wachsler Tamás, a Kossuth tér rekonstrukciójáért felelős Steindl Imre Program Zrt. vezérigazgatója a Válasz Online-nak. Wachsler egyébként maga is minimum gyanúsítható szoborrombolással a Károlyi Mihály-szobor eltávolítása, a József Attila-emlékmű áthelyezése, és újabban Nagy Imre szobrának elvitetése miatt. Ezekről úgy nyilatkozott,
szerinte "utólag visszanézve szinte mindenki elégedett", és nem lesz ez másként a Vértanúk terének esetében sem.

"Szalonképtelen emlékműveket nyilván nem állítanánk újra, de erről szó sincs" - állítja Wechsler. A Vértanúk terére egyébként éppen egy szalonképtelen emlékművet fognak visszaállítani, mely mondanivalója Horthy-rezsim kettős mércéjét tükrözi: míg a tanácsköztársaság áldozatairól megemlékezik, a fehérterror tiszti különítményei által kivégzett, lényegesen több emberről hallgat, mint arra a Nagy Imre Társaság is felhívta a figyelmet. Egy Fehér Ház nevű irredenta csoport állította, mely elnöke a megszálló román hadsereggel együttműködve buktatta meg a szociáldemokrata kormányt.  A mindössze tíz évig álló szobor sárkányverő, Hungária-nőalakos primitív szimbolikája a Szabadság téren felállított megszállási emlékműéhez fogható, művészi értéke nincs.
Wechsler elmondása szerint a Kossuth teret Kossuth Lajos, Rákóczi Ferenc, Tisza István és Andrássy Gyula szobrai űáltal akarják meghatározni, ezért kellett minden másnak mennie - még a Makovecz Imre tervezte ötvenhatos sírnak és az első Orbán-kormány által állíttatott Kovács Béla egykori kisgazda politikus mementójának is. Azzal kapcsolatban, hogy a kormánysajtó az utóbbi időben kampányt indított azért, hogy Nagy Imrét kommunista gyilkosként állítsa be, a vezérigazgató csak annyit nyilatkozott: van személyes véleménye, de nem mondja el.
Az 1945-ös állapot visszaállításáról "a 2011-ben határozó Országgyűlés, másrészt – javaslatomra – a fontos nemzeti kultuszhelyek környezete megőrzéséért felelős Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság hozta meg"

- nyilatkozott Wechsler, aki kérdésre arra is kitért, a Nagy-szobor esetében ő maga döntött az elszállítás módjáról is. Azért vitette el váratlanul, egyik napról a másikra a szobrot, mert nem akarta, hogy a munkát demonstráció akadályozza, vagy hogy "olyan képek szülessenek, amelyeken a Nagy Imre-szobor egy kötélen lóg".
A tervek szerint június 16-áig állnia kell a Jászai Mari téren, a gyorsétteremmel szemben az áthelyezett szobornak, ám a döntő szót az alkotó, Varga Tamás szobrászművész mondhatja ki, aki a Kossuth téri munkálatok vezetője szerint "sose rejtette véka alá, hogy nem szeretné az áthelyezést". Mint erről Varga nyilatkozott: egyéb eszköze nem lévén tiltakozott és érvelt a szobor helyén maradásáért, a Jászai tér például lehet jó helyszín, amennyiben a szükséges átalakítások megtörténnek.
Szerző