Előfizetés

Havi félmilliót kap az EMMI-től a luxusautó-ügybe keveredő volt bécsi nagykövet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.21. 13:47
Ilyen autóval járt a diplomata
Fotó: Mr.choppers / Wikimedia Commons
Nem engedte el végleg az "Aston Martin-botrány" miatt menesztett diplomata kezét a magyar kormány: most az Emberi Erőforrások Minisztériuma utal neki havi 500 ezer forintot.
Havi félmillió forintot fizet az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) a diplomatarendszám-botrányba keveredett volt bécsi magyar nagykövetnek, Perényi Jánosnak. A közzétett szerződéslista szerint feladata "a magyar-burgenlandi megállapodás Minisztériumra háruló feladatainak koordinációja, valamint határon túli magyarokat érintő emlékezetpolitikával kapcsolatos koncepcionális kérdések kidolgozása." - szúrta ki a 444.hu.

Még novemberben írta meg az OE24 nevű osztrák bulvárlap, hogy a rendszáma alapján a magyar nagykövetség egyik dolgozójához tartozhat az a 250 ezer eurós (csaknem 80 millió forintos) Aston Martin luxusautó, amely Bécs utcáit járja. A Külügyminisztérium röviddel ezután kiadott egy közleményt, amelyben úgy fogalmaztak: "a gépkocsit a volt bécsi nagykövet magánforrásból magánhasználatra vásárolta. A vonatkozó hír megjelenése után a közigazgatási államtitkár által azonnal elrendelt vizsgálat megállapította, hogy a gépkocsi diplomatarendszám-használata szabálytalan. A volt bécsi nagykövetet elbocsátottuk a KKM állományából."

A jelek szerint viszont Perényi ezzel nem lett teljesen kegyvesztett, a most napvilágra került szerződéslista szerint ugyanis az említett havi 500 ezer forintot 2018. 10. 01. és 2018. 12. 31. között biztosan megkapta, vagyis még azután is, hogy a luxusautó ügy miatt a nagyköveti posztról mennie kellett.


Jogi védelmet kapott Nagy Blanka, elfogadta az MSZP segítségét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.21. 13:43

Fotó: Facebook/Hallgatói Szakszervezet
Miután már Bayer és Bencsik is nekiugrott, valószínűleg szüksége lesz hathatós védelemre a szókimondó diáknak a szocialisták szerint.
Hivatalosan is Litresits András, az MSZP ügyvédje látja el Nagy Blanka védelmét - írják közleményükben a szocialisták. A jogi védelmet még Tóth Bertalan pártelnök ajánlotta fel a szókimondó kiskunfélegyházi fiatalnak azt követően, hogy fideszes véleményvezérek - köztük Bayer Zsolt és Bencsik András - összehangolt támadást indított a diáklány ellen.
"Nagy Blanka bátorságához kétség sem férhet, de a hatalom (és bértollnokai) természetét ismerve könnyen elképzelhető, hogy további támadások érik majd"

- fogalmaz a párt, hozzátéve, ezért lehet szüksége jogi védelemre. A szocialisták hozzáteszik, mindenki mellett kiállnak, akit Magyarországon a véleménye miatt támadnak.
"Nem érzem magam rosszul a lejárató kampány miatt, közömbös tudok maradni, azt hiszem vagyok annyira érett, hogy ne vegyem fel ezeket a negatív dolgokat" - nyilatkozta Nagy a Népszavának. Támadóiról úgy fogalmazott: "Bencsik úr és Bayer Zsolt két éretlen óvodás".

Az ügyészség szerint az ellenzéki képviselők voltak a rendbontók az MTVA székházánál

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.21. 13:03

Fotó: Szél Bernadett Facebook oldala
Az őket az épületből eltávolító biztonsági őrök ellenben jogszerűen jártak el. A nyomozás most már az MTVA dolgozóinak sérelmére elkövetett cselekmények miatt zajlik.
A Központi Nyomozó Főügyészség az MTVA székháznál 2018. december 16-án és 17-én történt események miatt országgyűlési képviselők és más személyek által tett feljelentéseket az azokról készült – 2500 GB terjedelmű, mintegy 1000 óra tartalmú – felvételek alapján elbírálta - áll az ügyészség honlapjára felkerült közleményben. A határozat lényege szerint
"az országgyűlési képviselők az MTVA székházában nem hivatalos személyként jártak el,

ugyanis hivatalos eljárást nem folytattak, hanem megjelenésükkel, mozgásukkal kezdetektől fogva az volt a céljuk, hogy a tüntetéshez kapcsolódva, politikai követelések beolvasásával a műsorrendet megzavarva az élő műsorokat megszakítsák." A feljelentések azok után születtek, hogy ellenzéki politikusok bementek az MTVA székházába, hogy beolvashassák a tüntetők öt pontját, ám ott a biztonsági őrök, mentelmi jog ide vagy oda, durván bántak velük: Szél Bernadettet és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőket például nemes egyszerűséggel kidobták a bejáraton, míg a DK-s Varju Lászlóra többen is ráugrottak, a végtagjait csavargatták, amikor megpróbált bejutni a szerkesztőségbe. Utóbbi esetről a közmédia csak a legerőszakosabb jelenetek kihagyásával számolt be, ám a 444.hu portál később a teljes felvételt nyilvánosságra hozta:
Az ügyészség azonban mai döntésében úgy látta, hogy:
"A felvételek azt igazolják, hogy a képviselők épületből történő eltávolítása jogszerűen történt."

Mint írják, a rendbontó magatartásuk miatt velük szemben jogszerűen fellépő MTVA Fegyveres Biztonsági Őrség tagjainak eljárását akadályozták, azzal szemben tettlegesen ellenálltak. Nem volt tehát alap arra, hogy a helyszínen tartózkodó rendőrök az ingatlanba bemenjenek és intézkedést kezdeményezzenek. Mindezek alapján az országgyűlési képviselők sérelmére hivatalos személy elleni erőszak bűncselekménye és más bűncselekmény sem valósult meg, ezért e körben a feljelentést elutasítottuk - szögezte le az ügyészség.

Végül könnyen lehet, hogy pont az ellenzéki képviselők lesznek azok, akiknek büntetéssel kell szembenézniük, az ügyészség közleménye ugyanis úgy zárul: "Ezzel szemben az MTVA és dolgozói sérelmére elkövetett cselekmények miatt tett feljelentések tárgyában a közérdekű üzem működése megzavarása bűntettének kísérlete és más bűncselekmények gyanúja állapítható meg, ezért a mai napon ismeretlen tettes ellen nyomozást rendeltünk el."