Előfizetés

6,5 milliárdnyi mentett élelmiszer jutott rászorulókhoz tavaly

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.22. 10:10
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A korábbi évhez képest húsz százalékkal több, 11 ezer tonna felesleges élelmiszert gyűjtött be és adott nélkülözőknek 2018-ban az Élelmiszerbank Egyesület. A megmenthető mennyiséget 80–100 ezer tonnára becsülik.
Az Élelmiszerbank által 2018-ban megmentett több mint 11 ezer tonna élelmiszer összértéke eléri a 6,5 milliárd forintot. A megmentett élelmiszerek között volt pékáru, zöldség-gyümölcs, tejtermékek, húsáru, konzervek, édességek és egyéb hosszú lejáratú termék is. A begyűjtött élelmiszerek nemcsak a nélkülözőknek segítenek, hanem a megsemmisítésük miatti környezetterheléstől is mentesítik a Földet – olvasható a szervezet honlapján.
A felesleges élelmiszer mennyisége Magyarországon a becslések szerint 1,8 millió tonnát tesz ki, az ebből megmenthető mennyiséget az Élelmiszerbank 80–100 ezer tonnára becsüli. A szervezet célja, hogy ebből kidobás helyett egyre többet tudjanak a nélkülözők asztalára juttatni. Jelenleg négy nagy élelmiszerlánccal és több mint 70 élelmiszeripari gyártóval működik együtt. Az egyesület 180 ezer nélkülöző – gyermekek, családok, idősek, fogyatékkal élők, hajléktalanok – rendszeres ellátását, illetve további közel 120 ezer rászoruló negyedéves támogatását biztosítja. 
Az összegyűjtött élelmiszereket 350 partnerszervezeten keresztül osztja ki. Az élelmiszerek közel 90 százaléka az Élelmiszerbankkal kapcsolatban lévő kereskedelmi láncokból jut el a nélkülözőkhöz. 10 százalék pedig élelmiszeripari gyártóktól, nagykereskedőktől érkezik az Élelmiszerbank központi raktárába.

Az óceánok is tele vannak cigarettacsikkekkel

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.21. 10:10

Fotó: Shutterstock
Cigicsikkmentes február címmel egész hónapos kihívást hirdet a JÖN Alapítvány.
Cigarettacsikkek vannak már nemcsak utcákon, hanem már az óceánokban is. A legújabb vizsgálatok szerint ezek a szívószálaknál is károsabbak a környezetre: egy eldobott cigicsikk akár négyezerféle kémiai vegyületet is tartalmazhat. A második leggyakrabban eldobott, egyszer használatos műanyagszemétből akár egyetlen darab 500-1000 liter vizet tud beszennyezni.
2021-ben életbe léphet egy új uniós rendelet, amely szerint a dohányiparnak a jövőben viselnie kellene a cigarettacsikkek begyűjtésének, elszállításának és kezelésének költségeit is - írta a Hulladékvadász.hu. A Cigicsikkmentes február akcióval a szervező JÖN Alapítvány azt szeretné elérni, hogy minél kevesebben pöcköljék el a cigarettavéget.
A kihívás egyébként a szervezet Füst-Öl elnevezésű, illegális hulladékégetési akciójának része. Ez, mint írják, sokak körében elterjedt fűtési módszer a légtérbe kerülő mérgező anyagok következtében súlyos megbetegedéseket is okozhat.

Érdemes korán kelni: teljes holdfogyatkozás lesz hétfőn

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.19. 16:16
Illusztráció
Fotó: Massimiliano Ferraro / AFP
Teljes holdfogyatkozás lesz hétfőn hajnalban, legközelebb ilyen három év múlva figyelhető csak meg.
Érdemes korán kelni hétfőn, hajnali fél négytől háromnegyed hétig ugyanis különleges és látványos csillagászati jelenség, teljes holdfogyatkozás lesz látható. Ez a Nap, a Föld és a Hold egy vonalban állásakor következik be, ilyen legközelebb 2022 májusában fordul majd elő. Holdfogyatkozáskor a Föld kúp alakú árnyéka teljesen a Holdra vetül, amelyet fokozatosan eltakar. 
A jelenség látványossá fél öt után három perccel válik, amikor a teljes árnyék eléri a Hold peremét, majd lassan  eltakarja a korongot, amely a teljes fogyatkozás idején is látható marad, de vörös színű lesz. Kedvező időjárási feltételek a nyugati égbolton a vörös árnyalatos “vérholdat” majdnem egy órán keresztül láthatjuk. A holdkorong legsötétebb negyed hét előtt három perccel lesz - írta a Sokszínű Vidék.

Vérhold

Az ókoriak vérholdnak nevezték a teljes holdfogyatkozást, mert szabad szemmel észlelték a halvány vöröses színárnyalatát. A Föld légkörének molekuláiról visszaverődik a Nap fénye, a Holdra vetülő árnyéknak a naplementékre emlékeztető vöröses színe lesz.

A holdfogyatkozás menetrendje

  • 3:36 - A Föld külső árnyéka elkezd rávetülni a Holdra
  • 5:41 - A teljes holdfogyatkozás kezdete. A Hold teljesen a Föld árnyékába kerül. Nem sötétedik el teljesen a holdkorong, fénye vörösre változik a földi légkörön szóródó fény jóvoltából.
  • 6:43 - A teljes holdfogyatkozás vége
  • 7:32 - A Hold lebukik a horizont alá. A folyamat ettől kezdve a fővárosból nem látható.
Az ország legkeletibb pontjára ennél 16 perccel korábbi, legnyugatabbra pedig 12 perccel későbbi időpontok vonatkoznak. /Forrás: Időkép/
Kapcsolódó
Vérholdat láthatott, aki hajnalban nem tudott aludni