Hatvan napig idegenrendészeti őrizetben marad Ahmed H.

Publikálás dátuma
2019.01.22. 14:55
MTI Fotó: Balogh Zoltán
A hatóságoknak időre van szükségük, hogy megszervezzék a röszkei tömegzavargás után terrorcselekmény miatt elítélt szír férfi kitoloncolását. Várhatóan Ciprusra utasítják ki.
Hatvan nappal meghosszabbította a Nyírbátori Járásbíróság kedden Ahmed H. idegenrendészeti őrizetét - közölte az MTI. Sörös László, a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője a járásbíróság ítéletéről szóló közleményben azt írta, a bíróság megállapította, hogy a hatóságnak a kiutazáshoz szükséges úti okmányok beszerzéséhez, a kitoloncolás megszervezéséhez további időre van szüksége, ugyanakkor az elkövetett bűncselekmény tárgyi súlyára tekintettel, a közrend és közbiztonság védelme érdekében indokolt az elítélt őrizetben tartása, mivel szabadlábon hagyása esetén a kiutasítás végrehajtását meghiúsítaná, ismeretlen helyre távozna.

A szír férfit előreláthatólag a Ciprusi Köztársaságba toloncolják ki és Magyarországra tíz évig nem térhet vissza - ismertette a sajtószóvivő.

Ahmed H.-t a Szegedi Ítélőtábla tavaly szeptember 20-án jogerősen öt év börtönre ítélte azzal, hogy leghamarabb a büntetés kétharmadának letöltése után bocsátható feltételes szabadságra. A bíróság határzár tiltott, tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett átlépése és társtettesként elkövetett terrorcselekmény bűntettében mondta ki bűnösnek. A vádirat szerint Ahmed H. 2015. szeptember 16-án a Röszke-Horgos közúti határátkelőhelynél történt zavargásokkor megafonnal beszélt a tömeghez, három alkalommal maga is dobált a rendőrök felé, majd az átkelőt lezáró kapu kinyitását követően illegálisan magyar területre lépett. Röviddel később visszatért a szerb oldalra, és csak három nappal később vették őrizetbe.

A szír férfi múlt szombaton a kiszabott öt év büntetés kétharmadát (40 hónap) letöltötte, ténylegesen azonban nem szabadult, mert a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal a kiutasítás végrehajtása miatt 72 órára elrendelte az idegenrendészeti őrizetét, melyet a bíróság most további hatvan nappal meghosszabbított.

Az Ahmed H.-t képviselő Bárándy és Társai Ügyvédi Iroda közlése szerint a szír férfit múlt szombaton szállították a börtönből idegenrendészeti őrizetbe, itt várja okmányai elkészülését. Ha ez megtörtént, repülőgéppel hagyja majd el az országot. 

Nincs magyarázat a nyugdíjkáoszra - Egy fideszes sem volt a költségvetési bizottság ülésén

Publikálás dátuma
2019.01.22. 14:39
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Megtárgyalták volna, hogy technikai problémáról vagy krízisről van-e szó, hogy nem érkeztek meg a nyugdíjak a törvényben előírt határidőre. A kormánypártiak szerint erről okafogyott beszélni.
Határozatképtelenség miatt az Országgyűlés költségvetési bizottsága keddi ülésén nem tárgyalt a januári nyugdíj kifizetésről. A bizottság napirendi javaslata szerint a keddi ülésen megtárgyalták volna, hogy miért nem érkeztek meg a nyugdíjak a Magyar Államkincstártól a törvényben előírt határidőre. Az ülésen nem vett részt a meghívón meghívottként szereplő Varga Mihály pénzügyminiszter és Mészáros József, a Magyar Államkincstár elnöke.
A téma megtárgyalását azért kezdeményezték - mondta el az ülésen Varju László (DK), a bizottság elnöke -, mert magánszemélyek és pénzintézeti közlemények szerint január 11-én
a nyugdíjak nem érkeztek meg a jogosultakhoz, a kormány pedig azóta adós maradt a magyarázattal.

Varga Mihály nem ment el az ülésre
Fotó: Tóth Gergő
Varju az ülésen felolvasta Szűcs Lajosnak, a bizottság fideszes alelnökének levelét, amelyben az jelezte, hogy a kormánypárti képviselők a keddi ülésen nem kívánnak részt venni, mert a meghívóban szereplő javaslat okafogyottá vált, a nyugdíjak elutalása január 11-én, határidőre megtörtént.
Az ülést követő sajtótájékoztatón Varju László úgy fogalmazott, hogy a kormány által előállított nyugdíj-káoszra keresték volna a választ, ebben a kormánypárti képviselők és Varga Mihály pénzügyminiszter nem volt hajlandó közreműködni. Ám a minisztert előbb-utóbb utolérik, hiszen éves beszámolási kötelezettsége van a bizottság előtt, ahol erről a témáról is kérdezni fogják - mondta Varju László. A költségvetési bizottság elnöke szerint a kormány tartozása, hogy a nyugdíjasoktól nyilvánosan bocsánatot kérjen.
Varga Mihály vizsgálatot rendelt el, mondta a sajtótájékoztatón Mesterházy Attila, a költségvetési bizottság szocialista tagja. Felidézte, hogy január 11-én írásbeli kérdést tett fel az ügyben a pénzügyminiszternek. A válaszából kiderült, hogy a miniszter vizsgálatot rendelt el, és ígérete szerint az eredményről tájékoztatást fog adni, ami nem történt meg.
Eközben Mesterházy szerint az egész szervezeten belül megtalálták a "legkisebbet, a helyettes, helyettes, helyettesével próbálják elvitetni a balhét" és nem vállalják a politikai felelősséget. Elsőként a Népszava írta meg, hogy leváltották a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságának szakmai igazgató-helyettesét. Informátoraink szerint a több évtizede a nyugdíjfolyósítónál dolgozó jogász azért kerül alacsonyabb beosztásba, mert valakit meg kellett nevezni a példátlan technikai hiba felelőseként a Varga Mihály által indított vizsgálat után.
Kereskedelmi banki közlemény szól arról, hogy ügyfeleik nem kapták meg január 11-én a nyugdíjat

- reagált Bősz Anett, a bizottság független tagja Szűcs Lajos levelére. Szerinte a kormánynak el kellene mondania, hogy a januári nyugdíjkifizetésnél technikai problémáról, vagy nyugdíjválságról van-e szó.
Frissítve: 2019.01.22. 15:18

Leszavazta a fideszes többség Miskolcon, hogy voksoljanak a túlóratörvényről

Publikálás dátuma
2019.01.22. 14:23
Decemberi tüntetés Miskolcon a rabszolgatörvény ellen
Fotó: Draskovics Ádám
Az ellenzék közösen állt volna ki a miskolci munkavállalók védelmében, de a képviselő-testület kormánypárti többsége napirendre sem engedte venni a kezdeményezést.
Keddre rendkívüli közgyűlést hívtak össze Miskolcon, amelyen a képviselő-testület kormánypárti többsége nem engedte napirendre venni azt az ellenzéki kezdeményezést, amely felkérte volna az önkormányzatot és a tulajdonában álló önkormányzati cégeket, valamint a Miskolci székhelyű vállalkozásokat, hogy ne alkalmazzák a túlóratörvény munkavállalókra hátrányos előírásait - írja a hvg.hu.

A rendkívüli közgyűlés összehívását a jobbikos Badány Lajos kezdeményezte, de az LMP-től az MSZP-ig az összes ellenzéki képviselő támogatta– még a Jobbikból év végén a Mi Hazánk mozgalomba átlépett Pakusza Zoltán is, ami a budapesti politikában látottaknál is szélesebb körű összefogást jelez.

Az ellenzéki kezdeményezés napirendre vételét végül 15-10 arányban utasította el a közgyűlés. A szavazás után a Fidesz-KDNP képviselői a hátsó kijáraton távoztak az épületből. A portál információ szerint egyébként az ülés idejére több mint egytucatnyi rendészeti dolgozót rendeltek be a Városházára, (a szokásos kettő helyett), attól tartva, hogy a napirend leszavazása után esetleg tiltakozók zavarnák meg az eseményt.

Kriza Ákos, a város fideszes polgármestere hétfőn okafogyottnak nevezte a rendkívüli közgyűlés összehívását, arra hivatkozva, hogy a város cégeinél dolgozóknak nem kell többet túlórázniuk a tavalyinál, és a 250 órás keretet akkor sem merítették ki. Az ülés után az önkormányzat ellenzéki képviselői közös sajtótájékoztatón szólították fel a kormánypárti képviselőket a Munka törvénykönyve december 12-én elfogadott módosításainak visszavonására.

Korábban Szeged, Ajka, Szombathely és számos cég, köztük nagy állami vállalatok mondtak nemet a túlóratörvényre.

Szerző