polgármester;Érd;vagyonbevallás;

2019-01-22 17:07:56

Átlátszó: milliókat felejtett el bevallani az érdi polgármester

Ám T. Mészáros András még így is a legmódosabb megyés polgármesterek közé tartozik a tényfeltáró portál szerint.

Huszonhárom megyei polgármester vagyonnyilatkozatát gyűjtötte össze az Átlátszó, listájukról pedig kiderült például, hogy ki a legszegényebb, és a ki adósodott el a legjobban. 

Az ötletet az érdi polgármester, T. Mészáros András elutasító magatartása adta:_az Átlátszó által először nyilvánosságra hozott, 2017. évre vonatkozó vagyonnyilatkozatából ugyanis az látszik, hogy az érdi városvezető jelentős vagyonra tett szert. Ezért kérték T. Mészárost, hogy adja ki a korábbi évekről készült vagyonnyilatkozatait, hogy láthassuk gazdagodásának forrását és folyamatát.

Amikor nemet mondott  – arra hivatkozott, nem köteles a korábbi vagyonnyilatkozatainak adatait kezelni -, felvetődött a kérdés: mennyire gyakori és életszerű, hogy egy immár több évtizede a politikából élő fideszes közéleti ember ekkora vagyont gyűjtsön.

Mint írják, a vagyonnyilatkozatok összegyűjtésének során a portál ragaszkodott a jogszerű eljáráshoz, így – két kivétellel – minden polgármesteri hivataltól sikerült emailban megkapniuk a vagyonnyilatkozatokat. Igaz, legalább három esetben ehhez a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság beavatkozására is szükség volt.

A legtöbb tételből álló ingatlanvagyont Szombathely első embere, a fideszes Puskás Tivadar vallotta be. A 17 tétel egyike egy lakóház felének tulajdonrésze, a többi 16 erdő, gyep és szántó. Utóbbiakhoz öröklés útján jutott, ezek jelentős részén töredék-tulajdonjoga áll fenn.

A legjelentősebb ingatlanvagyonnal rendelkezők közé tartozik az érdi polgármester, a Fidesz helyi vezetője: 2012-ben például egy komoly lakóházas ingatlant vásárolt Érden: egy 740 négyzetméteres telken álló 190 nm-es szerkezetkész épület fele lett T. Mészárosé. Ebben az évben a polgármestert szabályosan elhalmozták ajándékokkal: egy 10 228 négyzetméteres, szántó művelésű ingatlan egyedüli tulajdonosa lett, több száz négyzetmétert kapott egy 45 300 négyzetméteres szántó-legelőből is, és ugyancsak ajándékozás révén félhektárnyi erdő is a nevére került – listáján összesen 12 ingatlantétel szerepel.

 A lap azt is állítja, hogy T. Mészáros irreálisan alacsony számot adott meg polgármesteri illetményének feltüntetésekor – 747 900 forintot, amihez hozzájárul havi 250 ezer forint az ország egyik legnagyobb környezetvédelmi beruházását lebonyolító önkormányzati társulás elnöki pozícióért, illetve 112 200 forint költségtérítés. Hogy a polgármesteri illetmény irreálisan alacsony, azt a lap azért feltételezi, mert a  megyei jogú városok polgármestereinek illetményét  törvény  igazítja az államtitkárok járandóságához . Így egy megyei jogú polgármesternek 2017-ben törvény szerint legalább havi 997 200 forintot kellett keresnie, a költségtérítése pedig 149 500 forint volt ebben az időszakban.

Némi keresés után megtalálható az érdi közgyűlés határozata is , amely szerint 2017. január 1-től a fentiek szerint emelkedtek az érdi polgármester járandóságai. Vagyis – folytatódik az okfejtés – az érdi városvezető-pártvezető évi 3,4 millió forint jövedelmet elmulasztott feltüntetni a 2017-es vagyonnyilatkozatában. (Írásban keresték a polgármestert, magyarázza meg, hogy miért adott meg valótlan számokat a vagyonnyilatkozatában, de nem kaptak választ.) 

Mint a portál folytatja, a Három polgármester rendelkezik legalább 6 tételből álló ingatlanvagyonnal: közülük alighanem a Kovács Ferenc, Nyíregyháza fideszes vezetője emelkedik ki, aki Nyíregyházán egy 23 négyzetméteres lakás kizárólagos, valamint egy 182 négyzetméteres családi ház felerészbeni tulajdonosa. A portfólió értékét két budapesti ingatlan dobja meg: egy XIII. kerületi 92 négyzetméteres lakóház, valamint egy II. kerületi 70 négyzetméteres lakás: mint az előző kettőhöz, a fővárosi ingatlanokhoz is adásvétellel jutott, és lett azok felerészbeni tulajdonosa. Ugyanilyen tulajdoni hányaddal vásárolt Diósdon 688 négyzetméter “egyéb épület és udvar” besorolású ingatlant. 1979-ben egy 100 négyzetméteres lakóházas ingatlan egyharmadát örökölte.

A további részletekről – például Botka László karórájáról, Márky-Zay Péter könyv- és  érmegyűjteményéről – ide kattintva olvashatnak.