Előfizetés

Megtalálták az Esterházy-örökség kezelőjének kedden elrabolt anyját

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.22. 21:49
A kismartoni Esterházy-kastély - Illusztráció
Fotó: Bernhaut / DPA / dpa Picture-Alliance
Váltságdíjért még senki sem jelentkezett, a rendőrök állítólag magyar rendszámú autókat vizsgáltak át az emberrablás után. Az osztrák hatóságok szerdán megtalálták az asszonyt.
Magdolna Theresia Ottrubayt, az Esterházy-hagyatékot kezelő Stefan Ottrubay édesanyját Ausztriában, a burgenlandi Kismartonban (Eisenstadt) rabolták el ismeretlenek kedd délután. A 88 éves asszony éppen ápolójával sétált - írja a Heute.at -, mikor két nagy fekete autó fékezett le mellettük az Esterhazystrasse 29. előtt, vagyis pont az ottani Esterházy úton. A járművekből kipattant két nő és egy férfi félrelökte az ápolót, az egyik kocsiba tuszkolta az asszonyt, majd elszáguldott.
A rendőrség hivatalosan ugyan nem erősítette meg az osztrák lapnak az elrabolt személy kilétét, a nyomozás érdekei miatt, ám nem hivatalosan elárulta egy rendőr, valóban Magdolna Theresia Ottrubay az áldozat.
A bűncselekmény után a rendőrség magyar rendszámú autókat ellenőrzött

- írja az APA hírügynökség értesülései nyomán a hírről beszámoló 24.hu. A hatóságok azonnal széles körű, nemzetközi nyomozást indítottak, ám az emberrablók kilétét egyelőre homály fedi. A tettesek egyelőre nem kértek váltságdíjat.
Az Esterházy-csoport 2017-ben 53 millió eurós forgalmat bonyolított.

A svájci születésű Stefan Ottrubay a 2014-ben elhunyt Galántai Esterházy Melinda hercegné, Esterházy Pál özvegyének az unokaöccse. A hercegné volt férje halála után az ausztriai Esterházy-vagyon és a kulturális javak egyedüli örököse, aki kulturális örökséget vagyonkezelés céljából magánalapítványokba helyezte el, majd annak kezelését 2000-ben Stefanra bízta.   Osztrák lapok rendőrség által megerősített lapértesülése szerint szerdán, a tiroli Kitzbühelben megtalálták a 88 éves Magdolna Theresia Ottrubayt, állapotáról egyelőre nincs hír. A helyi sajtó szerint ugyanakkor az emberrablók sem lehettek ismeretlenek az áldozat számára - nem kizárt ugyanis, hogy családon belüli konfliktusról van szó: az Esterházy-család egyik ága nem nézte jó szemmel, hogy Magdolna Theresia Ottrubay Burgenlandba költözött.

Lemondott Wess Mitchell

Kárpáti János
Publikálás dátuma
2019.01.22. 21:31

Fotó: ARMEND NIMANI / AFP
Tizenhat hónap munka után, február közepén távozik hivatalából az amerikai külügyminisztérium európai ügyekért felelős helyettes államtitkára, aki már a Trump-kormányzat kinevezettjeként erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy javítsa a magyar vezetéssel fennálló viszonyt. Wess Mitchell hivatali elődje, Victoria Nuland, a demokrata párti Barack Obama elnök kinevezettjeként éles hangú vitákat folytatott a budapesti kormány képviselőivel. A 2016 novemberi elnökválasztás nyomán Orbánék türelmetlenül várták a számukra kedvező fordulatot a washingtoni politikai irányvonalban, de hosszú hónapokba telt, míg végül a kelet- és közép-európai térség szakértőjének tekintett Mitchellel betöltötték a területileg illetékes helyettes államtitkári tisztséget az amerikai külügyminisztériumban. Mitchell annak a felismerésnek a jegyében vágott bele a munkába, hogy a szigorú hangú elmarasztalásokkal nem sikerült jobb belátásra bírni a liberális demokrácia és a jogállamiság útjáról sok tekintetben letért magyar vezetést, amely ráadásul túlságosan Putyin-barát politikájával, a kijevi vezetésnek a NATO-hoz való közeledését akadályozó magatartásával is sok bosszúságot okozott Washingtonnak.  Mitchell barátságos hangot igyekezett megütni Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel, és az amerikai diplomácia - az új budapesti nagykövet, David Cornstein Orbán-barát megnyilvánulásai mellett - karba tett kézzel nézte, ahogyan a magyar kormány kiseprűzi Budapestről az amerikai gyökerű Közép-európai Egyetemet, a CEU-t.  Lemondó levelében Mitchell nem szakmai, politikai nézeteltérésekre hivatkozik lemondása indoklásakor, hanem arra, hogy több időt kíván tölteni a családjával. Mike Pompeo külügyminiszter melegen méltatta a távozó külügyi főtisztviselőt, kiemelkedőnek nevezve az általa végzett munkát.  Wess Mitchell hivatali ténykedése alatt az ő illetékességi területe, Európa vonatkozásában Donald Trump elnök kilátásba helyezte, hogy az Egyesült Államok kivonul a NATO-ból, büntető vámokat írt elő az európai acél- és alumíniumtermékekre, faképnél hagyta az iráni atomalkut megmenteni próbáló európai szövetségeseket, sutba dobta a nagyrészt európai erőfeszítéseknek köszönhetően előrehaladó klímavédelmi folyamat mellett amerikai elkötelezettséget, az európai szövetségesek legnagyobb meglepetésre bejelentette az ameriai erők Szíriából való kivonását, nekitámadt Angela Merkel német kancellárnak a menekültek beeengedése és az Északi Áramlat 2 elnevezésű gázvezeték terv miatt, Emmanuel Macron francia államfő pedig egyebek közt a francia bor piacának a védelmezésével vívta ki az amerikai elnök epés megjegyzéseit.  

Legkésőbb júliusig lehet halogatni a Brexitet, az EP tartja magát a briteknél megbukott megállapodáshoz

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.01.22. 21:09
Illusztráció
Fotó: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
Ha az EP júliusi alakuló ülésénél tovább akarják húzni a kilépést, akkor a briteknek is részt kéne venni az Európai Parlamenti választáson. Az
Legfeljebb az idei európai parlamenti (EP-) választások utáni alakuló ülés július 2-i dátumáig lehetne meghosszabbítható az Egyesült Királyság uniós kiválásának eredetileg márciusra tervezett határideje - mondta kedden Guy Verhofstadt, a képviselőtestület Brexit-ügyi főtárgyalója. Mint az EP alkotmányügyi bizottságának brüsszeli ülésén fogalmazott:
a határidő kiterjesztése "nem egyszerű", de lehetséges, amennyiben a brit kormány világossá teszi, hogy miért van rá szükség, és pontosan meddig.

A hosszabbítás különösen problémás lenne a május végi EP-választások utánra, amelyen brit képviselők már nem indulnának. Danuta Hübner, a szakbizottság elnöke kiemelte, hogy amennyiben ennél is későbbre tolnák ki a távozási határidőt, akkor az Egyesült Királyságnak is részt kellene vennie a választáson, ha el akarják kerülni az alapszerződés megsértését. A képviselő arról is beszámolt, hogy
a londoni fejleményektől függetlenül az Európai Parlament a jövő héten megkezdi a brit törvényhozás által elutasított kiválási szerződés ratifikációját, hogy az lezárulhasson a szigetország EU-tagságának március 29-re tervezett megszűnéséig.

Verhofstadt hangsúlyozta, a jóváhagyásnak fontos üzenete, hogy semmilyen körülmények között nem lehetséges a megállapodás újratárgyalása.
Az Európai Bizottság szóvivője kedden aláhúzta, hogy rendezetlen kiválás esetén "nyilvánvalóan" vissza kellene állítani a kemény határellenőrzést az Ír-szigeten. Margarítisz Szkínász leszögezte, a brüsszeli testület továbbra is kulcsfontosságúnak tartja a több évtizedes észak-írországi konfliktust lezáró nagypénteki egyezményt, a megállapodás nélküli, úgynevezett kemény Brexit azonban "nyilvánvalóan veszélybe sodorja" annak eredményeit.
Ugyancsak kedden Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter elmondta, nem szándékozott aláásni a bennmaradó tagállamok egységét előző napi javaslatával, miszerint kompromisszumként ötéves időkorlátot kellene bevezetni a brit belpolitikai konfliktus alapját képező ír-északír tartalékmegoldás alkalmazására. Kijelentette: az ügyben az Európai Bizottság az illetékes, ez pusztán egy ötlet volt, amely véleménye szerint vitára érdemes.