Rovartetem, egérfészek - Elképesztő állapotok egy vágóhídon, 8 tonna hús ment a szemétbe

Publikálás dátuma
2019.01.23. 11:02

Fotó: nébih.hu
Nagy mennyiségű rovartetemet, halott és élő egeret, egérfészket is találtak a Nébih szakemberei egy Békés megyei sertés vágóhíd ellenőrzése során. Már újra működhet az üzem.
"Erősen kifogásolható higiéniai körülményekkel szembesültek a Nébih ellenőrei az egyik Békés megyei sertés vágóhídon" - írja honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Ahogy a részletekbe bocsátkoznak, nyilvánvalóvá válik, hogy nagyon finoman fogalmaztak a januári helyszíni vizsgálat eredményeivel kapcsolatban. Az ellenőrzés időpontjában ugyanis a következőket találták:
  • az üzem vágócsarnokában nem működtek az eszközfertőtlenítők, több helyen rozsdásak voltak a fém berendezési tárgyak (vagyis tisztíthatatlanok);
  • az árukiadó mennyezetét penész borította, a kézmosó nem működött;
  • az élelmiszertároló ládákat közvetlenül a padlón tartották;
  • a tiszta ládák tárolására szolgáló helyiségben nagy mennyiségű rovartetemet, rágcsálótetemet találtak az ellenőrök; de
az egyik hűtőkamrában élő egér, egy sertésfejeket tároló ládában pedig egérfészek is volt.

A súlyos higiéniai hiányosságokat tetézte, hogy az egységnél az állati eredetű melléktermékek égetését lejárt ideiglenes működési engedély birtokában végezték, az élelmiszer-előállítás során a darabolási tevékenységet pedig engedély nélkül folytatták. A Nébih – a fent részletezett élelmiszerbiztonsági problémák miatt – azonnali hatállyal felfüggesztette a vágóhíd működését, a fellelt 8,1 tonna nem nyomon követhető, jelöletlen terméket pedig kivonta a forgalomból.
Az üzem a hiányosságok kijavítása után, a hatóság ismételt helyszíni szemléjét követően folytathatta tevékenységét.
Szerző
Témák
vágóhíd NÉBIH

Hatszázezer embert ütött volna ki a ginamennyiség, amit egy váci férfinél talátak

Publikálás dátuma
2019.01.23. 10:33
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A vádlottakat akkor buktatták le, amikor épp egy műanyag palacknyi GHB-vel üzleteltek a nyílt utcán. Egyikük istállójából 30 liter került elő a különösen toxikus anyagból.
Kábítószer-kereskedelemmel vádol A Váci Járási Ügyészség két helyi férfit, akik a hatóságok szerint komoly mennyiségű ginát, eszmélet - vagy akaratvesztést okozó partidrogot vettek, illetve árultak a városban. A vádlottakat január 18-an kapták el a Pest megyei nyomozók, amikor a Vácott, amikor egyikük éppen másfél liternyi ginát akart eladni ismerősének a nyílt utcán. A rendőrök ezután kutyákkal kutatták át a két férfi házát, és vélhetően az eladónál egy egy istállóban mintegy 30 liternyit találtak még a műanyagkannákban tárolt szerből.
Az ügyészség kérte a két férfi letartóztatását, amit a nyomozási bíró el is rendelt, tekintettel a szökés és a bizonyítékok eltüntetésének veszélyére. Az ügyészség közleményében több ezer adagra elegendő mennyiségű kábítószert említ, de ez pontatlan számítás. A gamma-hidroxi-butirátból (GHB) ugyanis már 0,2 milliliter elég ahhoz, hogy valakit teljesen kiüssön, egészen a teljes tudatvesztésig.
Harminc literrel tehát 600 ezer embert, Budapest lakosságának harmadát lehetett volna elkábítani.

Szerző

Két autó ütközött, haláleset Hegykőnél

Publikálás dátuma
2019.01.23. 09:39
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Személyautók karamboloztak a 85-ös úton, a balesetnek halálos áldozata is van.
Két személyautó ütközött össze szerda reggel a Győr-Moson-Sopron megyei Hegykő közelében, a 85-ös úton,  a balesetben egy ember olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életét vesztette - írja a police.hu.
Az érintett útszakaszon jelenleg is zajlik a műszaki mentés és a hatósági helyszínelés, a munkálatok idejére a forgalom rendőri irányítás mellett, félpályán halad.
Szerző