Folytatódik a "Stop Soros"-törvénycsomag miatti uniós eljárás

Publikálás dátuma
2019.01.24. 13:25
Fotó: Tóth Gergő
Csütörtökön újabb szakaszba léptette az Európai Bizottság a "Stop Soros" törvénycsomag miatt tavaly júliusban megindított kötelezettségszegési eljárást. Mint írják, a magyar hatóságok az aggályok többségére nem válaszoltak.
A brüsszeli testület közölte: úgynevezett indoklással ellátott véleményt küldött az ügyben a magyar kormánynak, ami az eljárás második szakaszát jelenti - írja az MTI. A magyar hatóságoknak két hónapjuk van, hogy összhangba hozzák az uniós szabályokkal a kifogásolt törvényt, különben a bizottság az Európai Bírósághoz fordulhat. A Bizottság ezen kívül több másik, magyar szabályozást érintő kötelezettségszegési eljárásról is döntött.

A távirati iroda szűkszavú híreit a hvg.hu igyekezett kibontani. Mint emlékeztetnek, a tavaly júliusban indított "Stop Soros" miatti eljárás most azok után folytatódik, hogy a magyar kormány szeptemberben bejelentette: nem vonja vissza és nem módosítja a jogszabályokat. A Bizottság akkor felszólító levélben kért magyarázatot aggodalmaira a magyar kormánytól, azonban, mint csütörtöki közleményükből kiderült,
a magyar hatóságok a felvetett aggályok döntő részére nem válaszoltak.

Az EB arra jutott, hogy a törvénymódosítás a menedékkérőknek nyújtott segítséget bűncselekménnyé nyilvánítja. A jogszabály szerintük emellett az uniós polgárok szabad mozgáshoz való jogának gyakorlását indokolatlanul korlátozza azzal, ráadásul a Bizottság szerint az is problémás, hogy a magyar hatóságok az uniós jogban nem szereplő indok alapján is visszautasíthatnak menedékjog iránti kérelmeket. Ami a többi ügyet illeti. Bíróság elé idézi Brüsszel Magyarországot a kiskereskedelemben alkalmazott egységes haszonkulcs miatt. A bizottság szerint ugyanis ez szembemegy az áruk szabad áramlásának elvével, hiszen hátrányos helyzetbe hozza az importtermékek értékesítőit. Ezen túl a rendelkezés korlátozza a szabad árképzés elvét is. A második szakaszába lép az az eljárás is, amely amiatt indult, hogy Magyarország kizárja a huzamos tartózkodási engedéllyel rendelkezők számára az állatorvosi szakma gyakorlását, még abban az esetben is, ha valaki az országban szerezte a diplomáját. A nemzetközi védelemre szoruló polgárok védelméről szóló irányelv átültetésének elmaradása miatt is folytatja az eljárását a bizottság – ezt a jogszabályt 2013 végéig kellett volna beépíteni a magyar jogrendbe. Az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerrel (EKÁER) sem elégedett az Európai Bizottság: itt az uniós áfarendelettel megy szembe a magyar szabályozás, ezért kéri annak megváltoztatását Brüsszel. A vasúti rendszer akadálymentesítésére, a forgalomirányításra és a forgalmi szolgálatra vonatkozó terv benyújtásának elmaradása miatt is elkezdődik egy eljárás, illetve a magyarországi közbeszerzési és koncessziós szabályok miatt is – ez utóbbi esetben egyébként 15 tagállam kapott felszólító levelet. A bizottság felszólítja Magyarországot amiatt is, hogy a cigarettákra kivetett adókat igazítsa az uniós minimumküszöbhöz – ez azt jelenti, hogy az elmúlt évek áremelései sem voltak még elegendőek.
Frissítve: 2019.01.24. 15:12

Újabb két klinikán rendeltek el látogatási tilalmat

Publikálás dátuma
2019.01.24. 11:59
Képünk illusztráció
Fotó: Balázs Attila / MTI
Teljes látogatási tilalmat rendeltek el szerdától Budapesten a II. számú belgyógyászati klinikán és részlegeset a II. számú gyermekgyógyászati klinikán.
A közleményben azt írták: Torzsa Péter, a családorvosi tanszék egyetemi docense azt mondta, a látogatási tilalom a páciensek védelmét szolgálja, mert a krónikus betegségben szenvedők, különösen a gyermekek és az idősek immunrendszere gyengébb, az influenza következtében az alapbetegségük tünetei súlyosbodhatnak, és könnyebben alakulhatnak ki a vírus okozta szövődmények is. Aki elkapta az influenzafertőzést, átlagosan négy-öt napon át tartó magas lázra, erős fejfájásra és izomfájdalmakra számíthat, a gyógyulás és a szövődmények elkerülése érdekében pedig mindenképpen fontos a pihenés és az ágynyugalom. A tünetek rosszabbodása, három napon túl tartó láz, mellkasi fájdalom, nehézlégzés, vérnyomáscsökkenés, véres köpet esetén pedig orvosi segítséget kell kérni - hangsúlyozta. Hozzátette, a fertőzés után érdemes táplálkozással és vitaminpótlással támogatni a regenerálódást. Főleg a B12-, az A-, C-, E- és D-vitaminok fogyasztása fontos, valamint napi hét-nyolc óra alvásra és két-három liter folyadékra is szükség van az immunrendszer erősítéséért. Az egyetemi docens felhívta a figyelmet arra is, ha valaki két-három héttel a gyógyulás után is levertnek, fáradtnak, gyengének érzi magát, mindenképpen forduljon orvoshoz, mert egyéb krónikus megbetegedés - például vérszegénység, pajzsmirigy betegség, cukorbetegség, depresszió - is állhat a tünetek hátterében. Az egyetem intézményei közül az elmúlt napokban az influenzajárvány miatt látogatási tilalmat rendeltek el a pulmonológiai klinikán, a transzplantációs és sebészeti klinika és az onkológiai központ valamennyi fekvőbeteg osztályán, az I. számú belgyógyászati Klinika hematológiai és nefrológiai, valamint a városmajori szív- és érgyógyászati klinika intenzív részlegein. Korlátozták a beteglátogatást az I. számú gyermekgyógyászati klinikán, az intenzív és neonatális intenzív osztályokon a betegeket a látogatási rend szerint csak a szülők látogathatják. Szerdától a II. számú gyermekgyógyászati klinikán is csak a szülők tartózkodhatnak a gyermekek mellett.
Szerző

Új ügyvezető a Rádió 1 élén

Publikálás dátuma
2019.01.24. 11:31
Illusztráció
Fotó: pexels.com
Bakai Mátyás lett a hétvégén elhunyt Andy Vajna helyett a Rádió 1-et működtető társaság és a reklámidő-értékesítéssel foglalkozó Media Time Kft. ügyvezetője - közölte utóbbi társaság csütörtökön az MTI-vel.
Emlékeztetnek arra: Bakai Mátyás korábban a jelenleg közel 40 frekvencián hallható adó létrehozását és építését vezette. A személyi változás bejegyzését már kezdeményezték a cégbíróságon. A több évtizedes tapasztalattal rendelkező szakember az eddigi sikeres és tapasztalt csapattal folytatja a munkát - olvasható a közleményben, amely utal arra: a Media Time hosszú távon értékesíti többek között a Rádió 1, a Retro Rádió és a helyi szinten legnépszerűbb és legnagyobb elérésű vidéki adók reklámidejét.     
Szerző
Frissítve: 2019.01.24. 11:32