A magyarokat is érintő új családtámogatási törvény miatt indul uniós eljárás Ausztria ellen

Publikálás dátuma
2019.01.24. 13:51
Sebastian Kurz osztrák kormányfő
Kötelezettségszegési eljárást indított Ausztria ellen csütörtökön az Európai Bizottság azon vitatott törvény miatt, amelynek értelmében másképpen számítják az országban dolgozó uniós polgárok családi ellátásait és adókedvezményeit, ha a gyerekeik külföldön élnek.
A brüsszeli testület arról számolt be, hogy úgynevezett hivatalos felszólító levelet küldtek Ausztriának, s ezzel megindult az eljárás az uniós előírásokat sértő jogszabály ügyében - közölte az MTI. A közösségi jog tiltja, hogy az EU valamely országa csökkentse a joghatósága alatt biztosított személyeknek járó pénzbeli ellátásokat pusztán azért, mert ők vagy a családtagjaik másik tagállamban laknak, ahogyan az állampolgárság alapján történő megkülönböztetést is. A családi ellátások mérséklése ilyen módon nemcsak megszegi a szociális biztonságra vonatkozó uniós szabályokat, hanem sérti az egyenlő bánásmód elvét is - írták az indoklásban.
"Az Európai Unióban nincsenek másodrendű munkavállalók és gyermekek. Ha az utazó munkavállalók ugyanúgy járulnak hozzá a szociális biztonsági rendszerhez, mint a helyiek, akkor ugyanolyan ellátásokat kell kapniuk, még abban az esetben is, ha gyermekeik külföldön élnek" -

- emelte ki Marianne Thyssen foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős uniós biztos.

Az osztrák hatóságoknak két hónapjuk lesz válaszolni az ismertetett kifogásokra. Amennyiben nem érkezik megfelelő válasz, akkor az Európai Bizottság úgy dönthet, hogy a jogsértési eljárás következő lépéseként úgynevezett indokolással ellátott véleményt küld Bécsnek. Ezt követően szükség esetén az Európai Bíróság elé kerülhet az ügy.

Január 1-jétől az Ausztriában munkát vállaló uniós polgárok nem ott élő gyermekei után a családi ellátás és a személyijövedelemadó-kedvezmény összegét az osztrák hatóságok - a munkavállaló hazájában érvényes - árszínvonal alapján állapítják meg.
Az Ausztriában dolgozó magyaroknak például csak a "rendes" családi pótlék nagyjából 56 százalékát fizetik ki a Magyarországon élő gyerekeik után.

A magyar kormány nemrég diplomáciai jegyzéket adott át az osztrák kormánynak, a múlt héten pedig Marianne Thyssenhez fordult, hogy indítson kötelezettségszegési eljárást az új családtámogatási szabályozás miatt.

Épp a napokban írtuk meg, hogy december végén hivatalosan 94,458 magyar állampolgár dolgozott Ausztriában, az új családtámogatási törvény sokukat érinti hátrányosan.
Frissítve: 2019.01.24. 13:57

Egy másik ügyben is eljárás indult a szlovák újságíró-gyilkosság állítólagos megrendelője ellen

Publikálás dátuma
2019.01.24. 13:33

Fotó: ALEX HALADA / AFP
Alena Zs. a hírek szerint érintett lehet Bastrnák László, Ógyalla (Hurbanovo) egykori polgármesterének 2010-es meggyilkolásában.
Egy másik gyilkosság ügyében is bűnvádi eljárást indítottak a szlovák hatóságok szerdán Alena Zs. ellen, aki a tavaly februári újságíró-gyilkosság egyik gyanúsítottja, a rendőrség szerint annak közvetlen megrendelője - tette közzé az MTI a TASR szlovák hírügynökség rendőrségi információira hivatkozva. A gyilkosságban való bűnrészesség miatt csütörtökön indított eljárásnak három másik gyanúsítottja is van Alena Zs. mellett, aki a Kuciak-gyilkosság ügyében tavaly október óta vizsgálati fogságban van.

Az új bűnvádi eljárás megindítása a szlovák hatóságok tájékoztatása szerint azokkal a rendőrségi rajtaütésekkel van összefüggésben, amelyeket szerdán hajtottak végre több nyugat-szlovákiai helyszínen. Ennek során összesen hét személyt vettek őrizetbe, akiket főként súlyos erőszakos cselekmények elkövetésével gyanúsítanak. Az akcióról a rendőrség további részleteket nem közölt.

Szlovák sajtóinformációk szerint a szerdai rajtaütések Bastrnák László, Ógyalla (Hurbanovo) egykori polgármesterének meggyilkolásával lehetnek összefüggésben. Bastrnákot, aki az akkori Magyar Koalíció Pártja (ma Magyar Közösség Pártja) politikusaként volt a jelentős részben magyarok által lakott kisváros polgármestere, 2010 júliusában a háza előtt lőtték le egy vadászfegyverrel. A gyilkosság elkövetőjét elfogták, elítélték, de segítői és a gyilkosság megrendelői nem kerültek elő.

A szlovák rendőrség tavaly szeptemberben nyolc személyt vett őrizetbe Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya meggyilkolásának ügyében. Később gyilkosság elkövetésének alapos gyanúja miatt hármójuk ellen eljárást indítottak. Köztük volt a kettős gyilkosság állítólagos elkövetője, Tomás Sz., akit a pozsonyi sajtó a révkomáromi rendőrség egy volt nyomozójaként azonosított, és Alena Zs. is, akit a rendőrség a bűntény közvetlen megrendelőjének tart - a gyanú szerint 70 ezer eurót juttatott a gyilkosság végrehajtójának.

A kettős gyilkosság áldozataira tavaly február végén találtak rá a galántai járásban lévő Nagymácsédon (Veľká Mača) lévő családi házukban. A rendőrség feltételezése szerint a gyilkosság összefüggésben állt Kuciak munkájával. Az eset közfelháborodást váltott ki az országban, s heteken belül korábban sosem látott tüntetéssorozathoz, illetve mély belpolitikai válsághoz vezetett. A történések végül a kormány több tagjának távozásához, köztük Robert Fico kormányfő lemondásához és a kabinet széles körű átalakításához vezettek.

Kettős hatalom Venezuelában

Publikálás dátuma
2019.01.24. 13:06
A tüntetéseknek a legújabb hírek szerint már 16 halálos áldozata van.
Fotó: FEDERICO PARRA / AFP
Venezuelának két államfője van. Az egyik Nicolas Maduro, aki 2013-ban – elődje, Hugo Chavez halála után – került a tisztségbe és megnyerte a tavalyi választásokat. A másik viszont az ellenzéki többségű parlament elnöke, Juan Guaido, aki országa ideiglenes államfőjévé nyilvánította magát. A latin-amerikai ország városaiban százezrek vonultak az utcákra. A tüntetéseknek a legújabb hírek szerint már 16 halálos áldozata van. Az országos megmozdulást a házelnök kezdeményezte. A 35 éves, a teljes ismeretlenségből nemrég feltűnt politikus azzal érvelt, hogy az ország gazdasága olyan mélypontra került, ami miatt lépésekre van szükség. Egy Twitter-bejegyzésben azt írta, "Fivérek és nővérek, vigyázzatok, mert az erőszak a hatalombitorló fegyvere, míg a miénk az utcára vonuló több millió venezuelai hangja". Arra utalt, hogy a törvényhozás a múlt héten hatalombitorlónak nyilvánította Madurot. Guaido ennek hatására már korábban jelezte, kész ideiglenesen átvenni az elnökséget és új választásokat kiírni, amennyiben számíthat a nép, a hadsereg és a nemzetközi közösség támogatására. Ez a feltétel egyelőre felemás módon teljesült. Az Egyesült Államok és a latin-amerikai országok többsége Guaido mögött áll. Erre válaszul Maduro megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Washingtonnal és 72 órás határidővel kiutasította az amerikai diplomatákat. Mike Pompeo külügyminiszter viszont utalt rá, országa nem ismeri el a Maduro-rezsimet Venezuela kormányaként és így nem is törődik döntésével. Donald Trump elnök újságírói kérdésre közölte: az amerikai kormány nem tervezi, hogy beavatkozik Venezuelában, de - mint fogalmazott - minden lehetőséggel számol. Sok ország viszont ezzel ellentétes állásponton van. Kuba, Mexikó és Brazília sem ismeri el az új, ideiglenes elnököt. Moszkvában is puccsot emlegettek. A török államfő pedig azt üzente Caracasba, „Maduro testvérem! Tarts ki, veled vagyunk!”. Recep Tayyip Erdogan ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy békés megoldás születik a válságra. A szerdai ellenzéki demonstrációval egy időben az államfő szocialista pártja ellentüntetésekre szólította fel a kormány támogatóit. Maduro biztosította híveit, hogy alkotmányosan megválasztott elnökként cselekszik, és nem kíván távozni. Beszédével nagyjából párhuzamosan a védelmi miniszter bejelentette, hogy a hadsereg nem áll az ideiglenes elnök mögé. Vladimir Padrino közölte, a fegyveres erők semmilyen elnököt nem ismernek el, aki törvénytelenül önmagát jelölte a tisztségre vagy akit idegen érdekek kényszerítették az országra.