Előfizetés

Eljárást indít a Médiatanács a Ripost "emlékezetes" címlapja miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.24. 18:08

Fotó: Népszava
"Meddig élnek vissza a hajléktalanok mindannyiunk türelmével?" - tette fel a kérdést a napilap 2018. november 9-i címlapja. A Médiatanács szerint ez - többek közt - gyűlöletkeltő volt.
A Médiatanács január 15-i ülésén egy bejelentés nyomán vizsgálja a Ripost című kormányközeli napilapot a 2018. november 9-i lapszámában, illetve az újság internetes oldalán ugyanazon a napon megjelentetett "Meddig élnek vissza a hajléktalanok mindannyiunk türelmével?" címet viselő cikke miatt - írja az Index. A bejelentő szerint ez a tartalom a törvényi előírás alábbi pontjainak nem felel meg:
  • A médiaszolgáltatónak az általa közzétett médiatartalomban tiszteletben kell tartania az emberi méltóságot. Tilos a megalázó, kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek médiatartalomban történő öncélú és sérelmes bemutatása.
  • A médiatartalom nem lehet alkalmas valamely nemzet, közösség, nemzeti, etnikai, nyelvi és más kisebbség vagy bármely többség, továbbá valamely vallási közösség elleni gyűlölet keltésére.
  • A médiatartalom nem lehet alkalmas valamely nemzet, közösség, nemzeti, etnikai, nyelvi és más kisebbség vagy bármely többség, továbbá valamely vallási közösség kirekesztésére.
A Médiatanács szerint a szóban forgó cikk ezeknek nem felelt meg, kirekesztő volt, gyűlöletkeltő, öncélú, sértő, és az emberi méltóságot nem tartotta tiszteleteben, így hatósági eljárást indít, valamint kötelezi a Ripostot, hogy az üggyel kapcsolatban terjessze elő nyilatkozatát. A portál emlékeztet, korábban a TV2 Tények című műsorát is elmarasztalták egy 2016-ban leadott, hajléktalanokkal foglalkozó riport miatt. Az akkori indoklásban többek közt az szerepelt, "a szerkesztő olyan megalázó kifejezéseket használt, amelyekkel megbélyegezte a hajléktalanokat." Az eset miatt akkor a csatorna 5,5 millió forintos bírságot kapott.

Az "átfutási idő" egyébként akkor is hasonló volt, az említett riport 2016 novemberében ment le a TV2-n, a büntetést pedig végül 2017 február 10-én rótta ki a Médiatanács.

Merkel-Orbán „minicsúcs” februárban

Kósa András
Publikálás dátuma
2019.01.24. 17:52

Fotó: Dursun Aydemir / AFP
Angela Merkel német kancellárral találkoznak a Visegrádi Négyek kormányfői február elején Pozsonyban – értesült kormányzati forrásból a Népszava. Információink szerint a találkozót a német kormány részéről kezdeményezték és a napirenden alapvetően aktuális uniós ügyek szerepelnek majd. Az EP-választás lesz egyébként a fő témája a Fidesz február közepi kihelyezett frakcióülésének, aminek a helyszíne egyelőre nem ismert, de úgy tudjuk, ezúttal nem az elmúlt években szokásossá vált Visegrádon vagy Velencén lesz. Információink szerint egyébként az év elején még egy V4 plusz Izrael minicsúcsra is sor kerül Jeruzsálamben, ahol Benyamin Netanyahu várja majd Orbán Viktort, Andrej Babist, Mateusz Mmorawieckit és Peter Pellegrinit.

Lezártak egy utat Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a hóátfúvás miatt

Népszava-MTI információ
Publikálás dátuma
2019.01.24. 15:49
Képünk illusztráció
Az Útinform szerint az Abaújszántó és Pere közötti utat a 7-es és a 13-as kilométer között lezárták. Elzárt település azonban nincs az országban.
A Magyar Közút tájékoztatása szerint le kellett zárni egy utat Borsod-Abaúj-Zemplén megyében hóátfúvás miatt, de elzárt település nincs az országban - közölte az MTI. Az Útinform honlapján publikált adatok szerint Szikszó környékén kisebb hóátfúvások az alsóbbrendű utakon bárhol előfordulhatnak, az Abaújszántó és Pere közötti utat a 7-es és a 13-as kilométer között lezárták.

A Duna vonalától keletre, a Dél-Alföldön, valamint a keleti határ mentén változó halmazállapotú csapadék esik, elszórtan havazásra, hószállingózásra, havas esőre, esőre kell számítani. A gyorsforgalmi utak burkolata többnyire, a főutaké szinte mindenütt sónedves, de a mellékutakon még mindig télies útviszonyokra kell számítani Vas megye egyes területein, az Alföld középső részén, továbbá az északnyugati országrészben és a Nyírségben.