eljárás;médiatanács;gyűlöletkeltés;hajlétalanok;címlap;Ripost;

Eljárást indít a Médiatanács a Ripost "emlékezetes" címlapja miatt

"Meddig élnek vissza a hajléktalanok mindannyiunk türelmével?" - tette fel a kérdést a napilap 2018. november 9-i címlapja. A Médiatanács szerint ez - többek közt - gyűlöletkeltő volt.

A Médiatanács január 15-i ülésén egy bejelentés nyomán vizsgálja a Ripost című kormányközeli napilapot a 2018. november 9-i lapszámában, illetve az újság internetes oldalán ugyanazon a napon megjelentetett "Meddig élnek vissza a hajléktalanok mindannyiunk türelmével?" címet viselő cikke miatt - írja az Index. A bejelentő szerint ez a tartalom a törvényi előírás alábbi pontjainak nem felel meg:

  • A médiaszolgáltatónak az általa közzétett médiatartalomban tiszteletben kell tartania az emberi méltóságot. Tilos a megalázó, kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek médiatartalomban történő öncélú és sérelmes bemutatása.

  • A médiatartalom nem lehet alkalmas valamely nemzet, közösség, nemzeti, etnikai, nyelvi és más kisebbség vagy bármely többség, továbbá valamely vallási közösség elleni gyűlölet keltésére.

  • A médiatartalom nem lehet alkalmas valamely nemzet, közösség, nemzeti, etnikai, nyelvi és más kisebbség vagy bármely többség, továbbá valamely vallási közösség kirekesztésére.

A Médiatanács szerint a szóban forgó cikk ezeknek nem felelt meg, kirekesztő volt, gyűlöletkeltő, öncélú, sértő, és az emberi méltóságot nem tartotta tiszteleteben, így hatósági eljárást indít, valamint kötelezi a Ripostot, hogy az üggyel kapcsolatban terjessze elő nyilatkozatát. A portál emlékeztet, korábban a TV2 Tények című műsorát is elmarasztalták egy 2016-ban leadott, hajléktalanokkal foglalkozó riport miatt. Az akkori indoklásban többek közt az szerepelt, "a szerkesztő olyan megalázó kifejezéseket használt, amelyekkel megbélyegezte a hajléktalanokat." Az eset miatt akkor a csatorna 5,5 millió forintos bírságot kapott.

Az "átfutási idő" egyébként akkor is hasonló volt, az említett riport 2016 novemberében ment le a TV2-n, a büntetést pedig végül 2017 február 10-én rótta ki a Médiatanács.