Egy főnök mind felett: Polt központosítja a nyomozóügyészségeket

Publikálás dátuma
2019.01.25. 13:17

Fotó: Népszava
A legtöbb járási hatóság elveszti nyomozati feladatkörét, a Központi Nyomozó Főügyészség és alosztályai veszik át a munkát.
Megváltozik az ügyészség nyomozás rendszere, az eddig széttagolt struktúrát a Központi Nyomozó Főügyészség és a hozzátartozó régiós osztályok alá sorolják át - jelentette be pénteken a Legfőbb Ügyészség. 
 A módosítást Polt hivatala az új Büntetőeljárási törvénnyel magyarázza, mondván, a törvény  az igazságszolgáltatás elleni bűncselekmények nyomozását nagyobb részt a rendőrség hatáskörébe utalta. Így már a rendőrök foglalkoznak az olyan, korábban vádhatósághoz tartozó ügyek vizsgálatával, mint többek között hamis vád, hatóság félrevezetése, hamis tanúzás, ügyvédi visszaélés vagy a zugírászat.
A Legfőbb Ügyészség részben a feladatok átadására, részben a hatékonyság növelésére hivatkozva törli a járási ügyészségek nyomozati megbízását, de megszűnik az eddigiekben szintén nyomozást végző Pestvidéki Nyomozó Ügyészség és Budapesti Nyomozó Ügyészség is. 
Helyettük a Fővárosi Nyomozóügyészség áll fel, ami a Polt-féle Legfőbb Ügyészségnek alárendelve dolgozik majd. A KNYF és régiós osztályai pedig átveszik az összes olyan nyomozási megbízást a járási szervektől, melyek kizárólag ügyészségi hatáskörbe tartoznak: ilyen például  a vesztegetés, a befolyás vásárlása, a befolyással üzérkedés, valamint a bíró, az ügyész, a rendőrség és a NAV hivatásos állományú tagja ellen elkövetett kiemelt súlyú bűncselekmények.   
A KNYF nemrég országos ismertséget kapott, amikor megállapították, hogy az MTVA-székház őrei jogszerűen rángattak, vonszoltak országgyűlési képviselőket – sőt, közérdekű üzem megzavarásáról beszéltek annak kapcsán, hogy pár ellenzéki politikus petíciót szeretett volna beolvastatni a közmédiában.

A  KNYF február február elsejétől veszi át a járási hatóságok munkaköreit; további részleteket az ügyészségi közleményben találhatnak.
Szerző
Frissítve: 2019.01.25. 13:59

Ezren vonatoznak Ferenc pápával Csíksomlyóra

Publikálás dátuma
2019.01.25. 12:17

Fotó: FILIPPO MONTEFORTE / AFP
A 17 kocsiból álló zarándokvonat május végén indult Budapestről Csíkszeredára, tömegeket mozgatott meg a katolikus egyházfő erdélyi látogatása.
Zarándokvonattal ezren utazhatnak Ferenc pápa június 1-jei csíksomlyói szentmiséjére a MÁV-Start Zrt. és a Misszió Tours utazási iroda szervezésében - mondta az iroda ügyvezető igazgatója pénteken az M1 aktuális csatornán és a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Budai László közölte: május 31-én három városból - Budapestről, Szombathelyről és Miskolcról - indul vonat, amelyek több nagyvárost érintve Püspökladányban összekapcsolódnak. Azarándokvonat onnan egy, 17 kocsiból álló szerelvényként folytatja útját Csíkszeredáig - ismertette. Nagy az érdeklődés, hiszen a pápa csíksomlyói látogatása történelmi esemény, sajtóinformációk szerint Csíkszeredában és környékén már egyáltalán nem lehet szállást találni a búcsú idejére - idézi Budai szavait az MTI is.
Szerző

Putyin után Matolcsyt is kitünteti a Debreceni Egyetem

Publikálás dátuma
2019.01.25. 11:59

Fotó: Népszava
„Doctor honoris causa” címet kap a jegybank elnöke a Debreceni Egyetemtől – az idevezető út eléggé unortodox volt.
A doktori és habilitációs tanács húsz tagjából mindössze tizenegy szavazott: nyolcan Matolcsy György mellett, hárman ellene, a szenátus mégis gond nélkül döntött arról csütörtök délután, hogy a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Debreceni Egyetem díszdoktora legyen. Az ünnepélyes ceremóniára várhatóan kora nyáron kerül sor. A „doctor honoris causa” címre való felterjesztés az intézmény Gazdaságtudományi Karáról érkezett, az előterjesztésben pedig olyan szervilis mondatok szerepelnek, mint hogy a Matolcsy által vezetett unortodox gazdaságpolitikai irányváltás tette lehetővé a növekedési fordulatot, továbbá az ő intézete készítette elő a Fidesz gazdaságpolitikáját, aminek legfontosabb vállalása egymillió új munkahely megteremtése volt – a laudáció szerint ez a vállalás már teljesült is. Hangsúlyozták, hogy Matolcsy és az általa vezetett MNB több szálon kapcsolódik az egyetemhez, s a jegybankelnök díszpolgári címe hozzájárulhatna ahhoz, hogy az intézmény „komoly támogatóra, kiterjedt kapcsolatrendszerre és erős szakmai háttérre” találjon. A díszdoktori címek odaítélését általában megelőzi a doktori és habilitációs tanács ülése, ahol komoly érvek vagy ellenérvek hangoznak el, s szakmai viták után döntenek. Ez azonban ezúttal elmaradt, a tanács tagjainak a felterjesztés szövege mellé mindössze egy szavazólapot küldtek, ahol be kellett behúzniuk az igent, a nemet vagy a tartózkodást. Az ügymenetet jól ismerő forrásunk szerint kilencen vissza se küldték a lapot, hárman a nemet ikszelték be, s mindössze nyolcan támogatták az ötletet. Vagyis 
az MNB-elnök esetében csak a szavazók többsége mondott igent a javaslatra, a tanács többsége nem támogatta azt. Ennek ellenére a szenátus mégis pozitívan bírálta el az előterjesztést.

– Formailag rendben volt a felterjesztés, bár garantáltan nem elegáns, és főleg a nagy rohanás oka ismeretlen – fogalmazott lapunknak az egyik vezető oktató, aki szerint elképzelhető ugyan, hogy Matolcsy György hiúságát legyezgetheti a díszdoktori cím, de ismerve a NER eddigi rendszerét, később majd az is kiderülhet, mihez kellett a sebtiben lezavart eljárás. Díszdoktori címmel egyébként komoly tudományos teljesítményt és kutatómunkát szokás elismerni, ám a Debreceni Egyetem az utóbbi időben mintha politika haszonszerzésből „osztogatná” ezeket. Kezdték Mocsai Lajossal, akinek az egyetemi doktori és habilitációs tanács ellenvéleménye dacára adták oda a címet, utólag „igazolva” a volt kézilabda szövetségi kapitány Testnevelési Egyetem rektorává való kinevezését. Majd jött Vlagyimir Putyin díszpolgári címe, ami ellen több tanszék is tiltakozott, az intézmény vezetője pedig „szerencsétlen, világtalan, tehetetlen balfácánoknak” nevezte a döntés ellen fellázadt oktatókat, ami tovább szította ez ellentéteket.    A Debreceni Egyetem szerint nem volt gyorsított eljárás, a Doctor Honoris Causa cím odaítélése az egyetemi kitüntetések és címek adományozásának rendje szerint történt. A címre Matolcsy Györgyöt előterjesztő Gazdaságtudományi Kar javaslatáról az Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanács az eljárásrendnek megfelelően szavazott január 17. és 24. között kiírt elektronikus szavazáson. Az előterjesztést a testület 8 igen, 3 nem, 0 tartózkodás mellett támogatta. A cím odaítéléséről a Debreceni Egyetem Szenátusa 2019. január 24-ei ülésén döntött 56 igen, 2 nem és 0 tartózkodás mellett. A díszdoktori címet az MNB elnöke várhatóan tavasszal veheti át.
Szerző
Frissítve: 2019.01.25. 19:58