Egy főnök mind felett: Polt központosítja a nyomozóügyészségeket

Publikálás dátuma
2019.01.25 13:17

Fotó: Népszava
A legtöbb járási hatóság elveszti nyomozati feladatkörét, a Központi Nyomozó Főügyészség és alosztályai veszik át a munkát.
Megváltozik az ügyészség nyomozás rendszere, az eddig széttagolt struktúrát a Központi Nyomozó Főügyészség és a hozzátartozó régiós osztályok alá sorolják át - jelentette be pénteken a Legfőbb Ügyészség. 
 A módosítást Polt hivatala az új Büntetőeljárási törvénnyel magyarázza, mondván, a törvény  az igazságszolgáltatás elleni bűncselekmények nyomozását nagyobb részt a rendőrség hatáskörébe utalta. Így már a rendőrök foglalkoznak az olyan, korábban vádhatósághoz tartozó ügyek vizsgálatával, mint többek között hamis vád, hatóság félrevezetése, hamis tanúzás, ügyvédi visszaélés vagy a zugírászat.
A Legfőbb Ügyészség részben a feladatok átadására, részben a hatékonyság növelésére hivatkozva törli a járási ügyészségek nyomozati megbízását, de megszűnik az eddigiekben szintén nyomozást végző Pestvidéki Nyomozó Ügyészség és Budapesti Nyomozó Ügyészség is. 
Helyettük a Fővárosi Nyomozóügyészség áll fel, ami a Polt-féle Legfőbb Ügyészségnek alárendelve dolgozik majd. A KNYF és régiós osztályai pedig átveszik az összes olyan nyomozási megbízást a járási szervektől, melyek kizárólag ügyészségi hatáskörbe tartoznak: ilyen például  a vesztegetés, a befolyás vásárlása, a befolyással üzérkedés, valamint a bíró, az ügyész, a rendőrség és a NAV hivatásos állományú tagja ellen elkövetett kiemelt súlyú bűncselekmények.   
A KNYF nemrég országos ismertséget kapott, amikor megállapították, hogy az MTVA-székház őrei jogszerűen rángattak, vonszoltak országgyűlési képviselőket – sőt, közérdekű üzem megzavarásáról beszéltek annak kapcsán, hogy pár ellenzéki politikus petíciót szeretett volna beolvastatni a közmédiában.
A  KNYF február február elsejétől veszi át a járási hatóságok munkaköreit; további részleteket az ügyészségi közleményben találhatnak.
Frissítve: 2019.01.25 13:59

Jövő vasárnaptól változik a repülőtéri buszok menetrendje

Publikálás dátuma
2019.03.22 21:55
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A vasárnapi forgalom kiugróan magas, így a járatok sűrítéséről döntöttek.
Az eddiginél sűrűbben, tízpercenként jár március 31-től vasárnap napközben a repülőtéri 100E járat – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Mint írják, a járat kihasználtságáról szóló adatok szerint az utasok száma továbbra is dinamikusan növekszik, a vasárnapi forgalom pedig kiugróan magas a hét többi napjához képest is. „A BKK 2019. március 31-től vasárnap napközben sűríti a 100E repülőtéri autóbusz menetrendjét, így a legforgalmasabb utazási időszakokban, 7 és 19 óra között tízpercenként indulva biztosít közvetlen eljutást a belváros és a repülőtér között. A BKK továbbra is figyelemmel kíséri az autóbusz kihasználtságának alakulását és szükség esetén mentesítő autóbuszokat állít forgalomba” – olvasható a közleményben.

Megint éheztettek egy családot a tranzitzónában a magyar hatóságok, közbelépett Strasbourg

Publikálás dátuma
2019.03.22 21:25
A tompai tranzitzóna a 2017-es átadáskor - illusztráció
Fotó: AFP/ ATTILA KISBENEDEK
A Helsinki Bizottság közölte, hogy a házaspár – akiket hat gyermekükkel tartanak fogva a tranzitban – március 19. óta nem kapott enni.
Fél órája kaptuk meg a strasbourgi bíróság legújabb azonnali intézkedését, amiben utasítják a magyar hatóságokat, hogy adjanak enni a tranzitzónában fogvatartott iraki ügyfeleinknek” – közölte a Magyar Helsinki Bizottság a Facebook-oldalán. Mint írják, a házaspár, akiket hat gyermekükkel tartanak fogva a tranzitban, március 19. óta nem kapott enni. „Reméljük, hogy most, péntek este, már kapnak végre vacsorát” – teszik hozzá. A jogvédő szervezet kiemeli, hogy 2018 augusztusa óta ez a kilencedik eset, amikor azért kell Strasbourgig menniük, hogy fogvatartottak enni kapjanak.