Központi Nyomozó Főügyészség;Polt Péter;

2019-01-25 13:17:44

Egy főnök mind felett: Polt központosítja a nyomozóügyészségeket

A legtöbb járási hatóság elveszti nyomozati feladatkörét, a Központi Nyomozó Főügyészség és alosztályai veszik át a munkát.

Megváltozik az ügyészség nyomozás rendszere, az eddig széttagolt struktúrát a Központi Nyomozó Főügyészség és a hozzátartozó régiós osztályok alá sorolják át - jelentette be pénteken a Legfőbb Ügyészség. 

 A módosítást Polt hivatala az új Büntetőeljárási törvénnyel magyarázza, mondván, a törvény  az igazságszolgáltatás elleni bűncselekmények nyomozását nagyobb részt a rendőrség hatáskörébe utalta. Így már a rendőrök foglalkoznak az olyan, korábban vádhatósághoz tartozó ügyek vizsgálatával, mint többek között hamis vád, hatóság félrevezetése, hamis tanúzás, ügyvédi visszaélés vagy a zugírászat.

A Legfőbb Ügyészség részben a feladatok átadására, részben a hatékonyság növelésére hivatkozva törli a járási ügyészségek nyomozati megbízását, de megszűnik az eddigiekben szintén nyomozást végző Pestvidéki Nyomozó Ügyészség és Budapesti Nyomozó Ügyészség is. 

Helyettük a Fővárosi Nyomozóügyészség áll fel, ami a Polt-féle Legfőbb Ügyészségnek alárendelve dolgozik majd.

A KNYF és régiós osztályai pedig átveszik az összes olyan nyomozási megbízást a járási szervektől, melyek kizárólag ügyészségi hatáskörbe tartoznak: ilyen például  a vesztegetés, a befolyás vásárlása, a befolyással üzérkedés, valamint a bíró, az ügyész, a rendőrség és a NAV hivatásos állományú tagja ellen elkövetett kiemelt súlyú bűncselekmények. 

 

A  KNYF február február elsejétől veszi át a járási hatóságok munkaköreit; további részleteket az ügyészségi közleményben találhatnak.