"Nem félek a karaktergyilkosságtól" - egy ellenzéki polgármester-jelölt már van Pécsett

Publikálás dátuma
2019.01.26 08:30

Fotó: Népszava/ Csortos Szabolcs
Pécsett a Momentum, az MSZP és a DK bejelentette, hogy Péterffy Attila független polgármesterjelölt mögé állnak az őszi önkormányzati választáson. A pécsi hőerőmű egykori vezérigazgatója, a politikai pályán újonc Péterffy Attila szerint a város jelenlegi irányítói tehetségtelenek a tőke idecsábításában.
- Mi ösztönözte a közéleti szerepvállalásra?
- Az elmúlt három évben Pestről gyakran jártam haza a szüleimhez, gyermekeimhez, és ilyenkor találkoztam vállalkozó barátaimmal is. Ők elmondták, hogy nincs gazdája a városnak, nem látszik merre akar menni Pécs, a város gazdasága döglődik. Az állami, önkormányzati beruházásokat olyan Pécsen kívüli cégek nyerik el, amelyeknek jók a kapcsolataik a kormánykörökkel. A munkát nem ők csinálják, tovább adják alvállalkozóknak, a hasznot viszont ők fölözik le. Az alvállalkozóknak csak vegetálásra elég a nyomott áron kapott megbízás. A barátaim arról is beszéltek, hogy a várost 8-10 éve kerülik a befektetők. Emiatt nincs a városnak elegendő helyiadó-bevétele, az önkormányzat eladósodott, Pécs semmibe se foghat az állam és az unió támogatás nélkül.

- Miért kerülik a várost a befektetők?  - Sokat rontott Pécs vonzerején az, hogy a város vezetése több céget is megpróbált einstandolni. A vízművet meg is szerezték – ami 3 milliárdjába került az adófizetőknek –, elfoglalták a helyi buszközlekedésért felelős céget, és el akarták nyelni a Zsolnayt is. Utóbbi nem sikerült. Egy befektető számára riasztó, ha látja, hogy egy város vezetése ezt teszi. De az is gond, hogy Pécs irányítói tehetségtelenek a tőke idecsábításában. A pécsi hőerőmű vezérigazgatójaként, a cég francia tulajdonosának megbízásból több városban is tárgyaltam, amikor hőerőművet akartuk vásárolni. Emlékszem, Debrecenben Papp László, Nyíregyházán meg Kovács Ferenc polgármester tele volt tervekkel, ötletekkel, éreztem, hogy víziójuk van a városuk fejlesztéséről. Ezt Pécsen sosem éreztem.

- Miből gondolja, hogy ön jó lesz polgármesterként?  - A hőerőműben megtanultam, miként kell egy tízmilliárdos nagyságrendű céget irányítani, az ott dolgozókat összefogni, hogyan kell dönteni, proaktív és határozott vagyok, és ösztönöznek a nehéz feladatok, illetve az ezzel járó felelősség.
- Egy város nagyon más, mint egy cég, egy önkormányzat döntéseit nem mindig a racionalitás szabályozza, hanem a politika.
- Egy város döntéseit is racionalitásnak kell szabályoznia, egyébként meg a cégem nevében tárgyaltam politikai vezetőkkel, kormánytagokkal is, és jól boldogultam.

- Ha ennyire jól ment a cégvezetés, miért nem azt folytatja?  - Jelenleg, a Főtávnál felelősségtejes munkám van, évente 25 milliárd forintnyi beruházást kell irányítanom, de ez a munka nem olyan sokrétű, és nem kíván tőlem annyi kreativitást, mint a korábbi munkahelyem. Emellett – ez talán hangzatosnak tűnik, de – nagyon szeretem Pécset, hálás vagyok a városomnak, és tenni akarok érte valamit.

- A választási harcban nincs rutinja. Felkészült rá, hogy keresik majd magán a hibát és megrágalmazzák?  - Nem félek a karaktergyilkosságtól, az engem megerősít, mert látom, hogy félnek tőlem.

- A Fidesz Pécsen is csak teljes összefogással látszik legyőzhetőnek. Mellár Tamás irányításával létre is jött a Mindenki Pécsért Egyesület, ami ezt az összefogást akarta megteremteni. A módszer az lenne, hogy az ellenzéki pártok közösen keresnének jelölteket. Amikor ön függetlenként elfogadta három párt támogatását, akkor elébe vágott az egyesület jelöltállításának, hiszen így kimaradt az egyeztetésből a Jobbik és az LMP. Utóbbiak most már nem állíthatnak közösen jelöltet, csak betársulhatnak a baloldal és a Momentum mögé. Ez sérti őket. Hogy lesz ebből összefogás?
- Lesz. A Jobbik és az LMP számára is az a fontos, hogy legyőzzük Pécsen a kormánypártok jelöltjeit. Ők is tudják, hogy teljes összefogás nélkül erre nincs esély. Bemutatkoztam nekik, ők azt mondták, adjak néhány hetet, és eldöntik, támogatnak-e. Ha jobbat találnak nálam, olyat, aki mögé az én támogatóim is odaállnának, akkor elfogadom ezt a döntést, és félreállok. A lényeg, hogy mind a 19 egyéni körzetben tudjon az ellenzék egy nyerésre esélyes, közös jelöltet állítani.

- Ha nyernek, fel kell készülniük arra, hogy a kormánynak nem Pécs lesz a kedvenc városa.  - Ettől sem tartok. Most mit kap a kormánytól Pécs, amikor fideszes a vezetése? Mi értelme van annak, hogy a kormány tönkre tegyen egy 140 ezres várost, mert nem az ő emberei vezetik? Semmi. A szegedi vezetést is próbálják ellehetetleníteni, de nem mennek semmire. A baloldali Szeged sokkal jobban áll, mint Pécs.

- Az 50 milliárdból gazdálkodó Pécs az elmúlt években felhalmozott 10 milliárd adósságot. Ezt is vissza kell fizetni.
- Hogy pontosan mekkora ez az adósság, és miből jött létre, azt a városvezetés soha nem hozta őszintén nyilvánosságra, van olyan adatunk, ami szerint a teljes tartozás 22 milliárd. Ha nyerünk megvizsgáljuk, hogy miből keletkezett ez, mi ebből a városvezetés és mi a kormány „sara”. Ahhoz, hogy ne képződjön újra a mínusz, a város gazdaságát kell talpra állítani. Nem szabad populista presztízsberuházásokba fogni, olyanokba, amelyek eredményeként létrejönnek a város számára finanszírozhatatlan létesítmények. A gazdasági fellendülés érdekében befektetőket kell idehozni. Nem feltétlenül összeszerelő üzemeket, mert azok alacsony bérért kínálnak munkát, olyan vállalkozásokat akarunk idehozni, amelyek az itteniek kreativitására építenek, a hozzáadott értékre. Ennek érdekében teljesen új pályára kell állítani a város és a pécsi egyetem együttműködését.

- Miért jönnének a befektetők egy olyan városban, ahol einstandolhatják őket?
- Egy új vezetés, aminek nem volt része az einstandban bizalmat kap a befektetőktől. Ám ha marad a mostani csapat, akkor minden marad a régiben.

Péterffy Attila

Pécsett született, apja villamosmérnökként szolgált a Mecseki Szénbányáknál, anyja árkalkulátor volt a város áruházainál. Péterffy gépészmérnöki és európai hegesztőmérnöki diplomát szerzett. 1993-tól a pécsi hőerőműben dolgozott, ahol végigjárta a beosztás-ranglétrát, és 2008-tól hét éven át ő volt a francia tulajdonban lévő cég elnök-vezérigazgatója. Később a Főtávnál folytatta, ott azóta fejlesztési, karbantartási igazgató. Kétszer nősült, első házasságából két lánya és egy fia született, ők 23, 18 és 16 évesek. Második feleségétől tavaly vált el, jelenleg élettársával a fővárosban lakik. Szülei, öccse és három gyermeke Pécsen él.

Frissítve: 2019.01.26 08:30

Tölgyessy Péter: kiderül, hogy negyedszerre is a rossz oldalra állt-e az ország

Publikálás dátuma
2019.02.20 21:32
Fotók: Vajda József
A rendszerváltásban tevékenyen részt vevő egykori politikus szerint Orbán révén - a két világháború és a hidegháború után - ismét szembekerültünk a Nyugattal, és óriási árat fizethetünk, ha ez hibás döntés.
"Magyarország száz év alatt negyedik alkalommal hagyta el a nyugati utat" - mondta Tölgyessy Péter a szerdai, „Beteljesületlen reménység – 1989 csodája, majd kudarcba fordulása” címet viselő előadásában, amely alapvetően a rendszerváltást járta körül - írja a hvg.hu. Azonban - ahogy az a fenti mondatból is kiderül - akadtak benne azért aktuálpolitikai megállapítások is.

Tölgyessy szerint Magyarország, amely a 20. században mindig a "rossz oldalon" állt,
a rendszerváltással történelmi esélyt kapott, hogy visszatérjen a nyugati világhoz. "De amit a történelem az egyik kezével adott, a másikkal rögtön el is vette"
– fogalmazott az SZDSZ (1990-1996), majd a Fidesz (1998-2006) egykori parlamenti képviselője.
A szabad demokraták volt elnöke úgy véli, a magyar néplélekben Mohács óta benne van a pesszimizmus. A bajok ma is óriásiak, de a közhangulat rosszabb a valós helyzetnél. Az utolsó kettő-négy év a társadalom felső részében jelentős növekedést hozott, azonban a 40 százaléka roncstársadalom ebben a „félsiker-félkudarc történetben". Az aktuálisabb témákra rátérve úgy fogalmazott, egy rendszernek 25 év alatt be kell bizonyítani, hogy működik, a magyar demokrácia esetén ezért felvetődik a Jobbik 2006-os megerősödésének az oka. 2010 óta pedig új rendszerváltás zajlik, amely révén jelenleg "a kínai berendezkedés nyugati szélén vagyunk". Azt is mondta, a "rendszerben vannak tartalékok”, a Fidesz és Orbán Viktor pedig érzi, hogy mi kell a magyaroknak, miközben gazdaságilag kísérletezni kezdett – és sikereket ért el, tette hozzá.

Tölgyessy szavai szerint mégis olyasmi zajlik le, ami már háromszor megtörtént. Válságban van a nyugat, Orbán ráérzett a trendre, övé lehet a jövő, mégis a magországokkal szembeni útra terelte az országunkat, jogi, társadalmi, politikai és gazdasági értelemben is.
Megtörtént ez már akkor, amikor a németeket követte az ország mindkét háborúban, majd amikor a szovjet oldalon volt az ország. Most saját erőből van a másik oldalon az ország.
Az előadás végén Tölgyessy meglehetősen vészjóslóan azt vázolta, ha tényleg a nyugat alkonya van itt, Orbánnak lesz igaza,
viszont, ha a nyugat csak átmeneti válságban van, akkor a miniszterelnök a rossz oldalra állt, és vele együtt - megint - Magyarország is. Az elmúlt száz évben negyedszer tértünk el, kevesen tudják, hogy ennek mekkora ára lehet, ha a nyugat meg tudja oldani a válságát.

Kamu sportnapok félmilliárdért

Publikálás dátuma
2019.02.20 20:29

Fotó: Népszava/ Vajda József
Megalakult, majd nem sokkal később csaknem félmilliárd forintot nyert egy kispesti óvónő vezette, s egy bihari kis faluba bejegyzett alapítvány sportnapok rendezésére az ország legszegényebb régióiban. Halmajon egy cigány önkormányzati sportnapra „repültek rá.”
- Három ember gumilabdával focizik egy deszkabudi előtt - egymillióért. Nem lesz ennél egyértelműbb képi illusztrációja annak, hogy miért kell Európai Ügyészség – írta ki közösségi oldalára Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, aki eheti korrupcióinfóján mutatta be, szerinte hogyan lopják el Magyarországon az uniós pénzeket egyre torokszorítóbb módon. Elmondta, hogy a Harmadik Évezred Innovációs Alapítvány 450 millió forintot nyert sport-napok és egészségügyi szűrések szervezésére, s azt vállalta, hogy 459 faluba viszi el ezeket, vagyis településenként nagyjából 1-1 milliós költséggel lehetett számolni. Az alapítvány közösségi oldalán rendre meg is jelentettek fotókat ezekről az eseményekről, s így borult ki a bili: a zömmel észak-, és kelet-magyarországi, hátrányos helyzetű kistelepüléseken ilyen sportnapként adminisztrálták például, hogy három ember focizik egy fabudi előtt, másutt a szőlőből kivezényelt munkások nyújtóztatták karjaikat, a harmadik településen egy cigarettázó férfi biciklizik, a negyediken zöldségesládák között szlalomoznak. A Facebook-oldal délutánra már el is tűnt. Elmentünk az egyik „kedvezményezett településre”, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Halmajra, hogy megkérdezzük, miként zajlott a tavaly július 21-re beharangozott, az uniós előírásoknak megfelelően kiplakátolt, meghirdetett, „Sportolj a harmadik évezredben” hangzatos nevet viselő esemény. - Sportnap? Nem emlékszünk. Biztos volt, mert nyaranta nálunk beindulnak a programok, de külön júliusi sportnap nem dereng - ezt mondják a községházán bent lévő ügyintézők, akik épp annak örvendenek, hogy visszajött az áram: új utcai lámpákat szerelnek odakint, nem merjük megkérdezni, vajon ki nyerte a tendert. Elirányítanak a Dankó Pista utcába, ahol két egyesület elnöke is lakik, pár háznyira egymástól. Horváth Elemért a délutáni szunyókálásból zavarjuk fel, dörgöli a szemét, de sportnapra ő sem emlékszik. Pedig működtet egy tanodát, harmincöt gyerekkel, egyikük biztosan mondta volna, ha focizni mennek egy ilyen napon. Egymillió forintból – amennyi fejenként egy-egy falura jutott – ráadásul már látványos akciót lehet szervezni, teszi hozzá, hiszen ő feleennyiből kihozott egy 75 kilométeres, kétnapos, ráadásul határokon átívelő biciklitúrát a szlovákiai Nagyidára, úgy, hogy még Edelényből kellett kerékpárokat bérelni, mert a halmaji gyerekeknek nemigen van ilyen hosszú útra megfelelő járgányuk. Budai Lászlót, a helyi cigány nemzetiségi önkormányzat elnökét épp kazánhegesztés közben találjuk a hátsó kertben. Ő sem emlékszik olyan sportnapra, amit a Harmadik Évezred Innovációs Alapítvány szervezett volna. Aztán bevillan valami. Valóban volt egy sportnap Halmajon – mondja -, júliusban, több, mint háromszáz ember részvételével, csakhogy azt éppenséggel maga a cigány önkormányzat szervezte. Minden évben meg szokták rendezni, tavaly is így tettek, idén is így fognak, meg jövőre is. A saját költségvetésükből állják a pénz nagy részét, vagy pályáznak, s a helyi önkormányzat is besegít, így tudnak babgulyást főzni, meg hangosítani. Tavaly a szikszói kistérségi központban egy rendezvényen megkérdezték Budai Lászlót, nem tudnak-e besegíteni a sportnapba, ő meg azt válaszolta, hogy dehogynem, minden segítség jól jön. - Aznap eljött ide a szikszó cigány önkormányzat egyik képviselője, hozott 25 ezer forintot, és azt mondta, majd valaki jön, és fényképeket is készít arról, hogy fociznak a gyerekek. Nem sokkal később előkerült egy olyan uniós tábla, amire rá szokták írni, ha megnyernek valamilyen pénzt, és azt leszúrták ide a sportpálya mellé. Gondoltam, hadd szúrják, minket az nem zavar, a huszonötezer forintból meg vettünk üdítőt a gyerekeknek – tette hozzá. Budai László sem akkor, sem azóta nem találkozott a Harmadik Évezred Innovációs Alapítvány képviselőjével, azt sem tudta, hogy létezik ilyen szervezet, de utólag összeállt neki a kép. „Rárepültek a mi sportnapunkra” - összegezte férfiasan. Az alapítvány egyébként szerda délutánra törölte az összes Facebook-fotót és videót, sőt, magát az oldalt is, pedig délelőtt még több száz felvétel burjánzott a „sportnapokról”. Korábban a botrányról elsőként hírt adó 444.hu lementett párat a képekből, épp attól tartva, hogy a felvételek viharos gyorsasággal eltűnnek. A pályázatokat felügyelő emberierőforrás-minisztérium később a hírportálnak – kérdésük nélkül - közleményben jelezte: mint minden támogatott programot, ezt is szigorúan ellenőrizni fogják, és ha a támogatás felhasználása kapcsán szabálytalanságot, visszaélést tapasztalnak, intézkednek. A 168 Óra megtalálta Glückné Márton Gyöngyit, a Hajdú-Bihar megyei Kismarjára bejegyzett alapítvány vezetőjét, egy kispesti óvoda óvónőjét, aki közölte: nem nyilatkozik, mert egyedül nincs felhatalmazva erre. Az alapítvány egyébként szerdán kora délután még közleményben reagált a korrupciógyanús felvetésekre, cáfolva, hogy egymilliót költöttek volna egy-egy sportnapra, szerintük egy átfogó egészségügyi programot hajtanak végre, de később ez a közlemény is eltűnt, a közösség oldalukkal együtt.
Témák
sportnap