Politikatörténeti Intézet;

Bíróságon vág vissza a Politikatörténeti Intézet

Jogsértőnek tartja, ezért megtámadta a bíróságon az intézmény azt a felszólítást, amely szerint záros határidőn távoznia kellene székhelyéről.

Még mindig nem látszik a vége a Politikatörténeti Intézet (PTI) és a hatalom hosszú évek óta tartó, fordulatokban bővelkedő pereskedésének. A kutatóközpontként, könyvtárként, kiadóként és baloldali szellemi műhelyként működő intézet keresettel fordult a Fővárosi Törvényszékhez. A PTI álláspontja szerint ugyanis változatlanul az, hogy az állam törvénysértő módon akarja kitenni az intézményt Alkotmány utcai székhelyéről.

Ahogyan arról lapunk beszámolt: a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) képviseletében eljáró Varga István ügyvéd nemrég levélben közölte az intézettel, hogy 15 napos határidővel felmondják a használati jogról szóló megállapodást. Egyúttal felszólította a PTI-t, hogy 30 napon belül kiürített állapotban adja át az épületet. (Varga István volt MDF-es, majd fideszes parlamenti képviselő egy személyben kuratóriumi elnöke a közel félezer kormánypárti médiatermék gyűjtőhelyeként létrehozott fideszes sajtóalapítványnak.)

Előzőleg a Kúria – felülbírálva a PTI számára egyértelműen kedvező korábbi bírósági döntéseket – felemás ítéletet hozott. Kimondta, hogy az intézet használati jogát törölni kell az ingatlan-nyilvántartásból. Ugyanakkor azt is megállapította, hogy a PTI jogszerűen használja az épületet.

A Fidesz részben ideológiai, részben gyakorlati okok miatt próbál szabadulni az intézettől. A PTI székhelye ugyanabban a Kossuth térnél lévő saroképületben található, ahol a már bezárt Néprajzi Múzeum. A kormány a Kúriát és a Legfőbb Ügyészséget szánja ide. Sok más esetben a pénz nem számít, a PTI-t azonban a hatalom mindenfajta kompenzáció nélkül szeretné utcára tenni.

Az intézet több mint 120 ezer könyvet, 1500 folyóméternyi iratanyagot és óriási mennyiségű újságot őriz. A 30 napon belüli kiürítésre vonatkozó követelés az abszurditás világába tartozik. Földes György, a PTI ügyvezető igazgatója a Népszavának korábban így értékelte az ügyvédtől kapott felszólítást: „Ha valakinek eddig szemernyi kétségei lettek volna, most már nyilvánvaló, hogy a teljes ellehetetlenítésünket, a megsemmisítésünket akarják elérni”.

A Fővárosi Törvényszékhez most benyújtott kereset állítja, hogy a használati jog felmondása az állam részéről semmisnek tekinthető. Mivel a Kúria indoklása szerint „atipikus” használati jogról van szó, ennek megszüntetésére – szemben a vagyonkezelői felszólítás tartalmával – a haszonkölcsön felmondására érvényes szabályok nem vonatkoznak és nem is vonatkozhatnak.

A PTI által használt Alkotmány utcai ingatlan három szintje mintegy 5000 négyzetmétert tesz ki. A beadvány szakértői becslésre hivatkozva kitér arra, hogy a „felmondás tárgyát képező” épületrész használati jogának értéke 2,5 milliárd forint.

Az intézet ezzel párhuzamosan a földhivatalhoz is fellebbezést nyújt be. Földes György tájékoztatása szerint a két lépés együtt halasztó hatállyal bír, a PTI-t tehát pillanatnyilag nem lehet kilakoltatni. Földes rendre hangsúlyozza, hogy az intézet kész átadni az épületrészt – amennyiben megfelelő kompenzációt kap. Ehhez persze egyeztetésre is szükség lenne, amire az állam eddig nem mutatott hajlandóságot.

Nem világos, az MNV milyen módon tartja elképzelhetőnek, hogy a hatalmas könyv- és iratmennyiséggel rendelkező Politikatörténeti Intézet megfelelő ellentételezés (új székhely, anyagi kompenzáció) nélkül, ráadásul egy hónapon belül elhagyja az Alkotmány utcai épületet. Szerettük volna megtudni azt is, hogy a vagyonkezelő milyen intézkedéseket tervez arra az esetre, ha az intézet nem költözik ki.

Két héttel ezelőtt elküldtük kérdéseinket. Bár időközben telefonon és e-mailben is érdeklődtünk, az MNV mindeddig nem válaszolt. Külön kerestük Varga Istvánt, az állam képviseletében eljáró ügyvédet is, aki azt ígérte, ezen a héten nyilatkozik lapunknak.