Keddtől újabb füstpróba lesz a 3-as metró felújítás alatti szakaszán

Publikálás dátuma
2019.01.25. 15:44

Fotó: Népszava
Jövő keddtől csütörtökig az Árpád híd metróállomáson tartják a negyedik füstpróbát a 3-as metróvonal felújítás alatt álló, északi szakaszán; a BKV Zrt. január közepétől február végéig a hő- és füstelvezető rendszer tesztelését végzi.
A próbák célja, hogy ellenőrizzék az új berendezések hatékony működését. A mintegy másfél hónapos tesztsorozat hét helyen, helyszínenként várhatóan négy-öt napig tart. Ezeken a napokon a metró szellőző kivezetésein füst kiáramlására lehet számítani, naponta akár többször is. A füstpróbák hétköznap 16 és 22 óra között, hétvégén pedig egész nap - reggel 8-tól este 10 óráig - tartanak - közölte a BKV. A negyedik füstpróba helyszíne január 29-31-én az Árpád híd metróállomás. Az utasok a Forgách utca és Dózsa György út állomás közötti szakaszon tapasztalhatnak füstkiáramlást.  A hő- és füstelvezető rendszer a felújított metrószakasz minél biztonságosabb üzemelését szolgálja
Szerző

Kevesebb helyen lesz havazás szombaton

Publikálás dátuma
2019.01.25. 15:36
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A nyugati országrészben és a Dél-Alföldön várható havazás, de erős széllel mindenhol számolni kell.
A péntekről szombatra virradó éjszaka az ország északnyugati felén felszakadozik a felhőzet, másutt borult marad az ég, délkeleten, keleten továbbra is lehet havazás. Szombaton szaknyugat felől ismét megnövekszik a felhőzet, napközben többnyire erősen felhős lesz az ég, csak átmeneti felszakadozások lehetnek. Szórványosan várható csapadék, keleten hó, nyugaton főként a déli óráktól hó, havas eső, eső, ónos eső egyaránt előfordulhat. Reggelig az északi, északnyugati szél a Dunántúlon több helyen megerősödik, néhol viharossá fokozódik, ott hordhatja a havat, majd szombat reggeltől mérséklődik a szél, később nyugatira, délnyugatira fordul, és helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -4 és -12 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton +2 és -3 fok között valószínű.
Szerző
Témák
időjárás

Egy főnök mind felett: Polt központosítja a nyomozóügyészségeket

Publikálás dátuma
2019.01.25. 13:17

Fotó: Népszava
A legtöbb járási hatóság elveszti nyomozati feladatkörét, a Központi Nyomozó Főügyészség és alosztályai veszik át a munkát.
Megváltozik az ügyészség nyomozás rendszere, az eddig széttagolt struktúrát a Központi Nyomozó Főügyészség és a hozzátartozó régiós osztályok alá sorolják át - jelentette be pénteken a Legfőbb Ügyészség. 
 A módosítást Polt hivatala az új Büntetőeljárási törvénnyel magyarázza, mondván, a törvény  az igazságszolgáltatás elleni bűncselekmények nyomozását nagyobb részt a rendőrség hatáskörébe utalta. Így már a rendőrök foglalkoznak az olyan, korábban vádhatósághoz tartozó ügyek vizsgálatával, mint többek között hamis vád, hatóság félrevezetése, hamis tanúzás, ügyvédi visszaélés vagy a zugírászat.
A Legfőbb Ügyészség részben a feladatok átadására, részben a hatékonyság növelésére hivatkozva törli a járási ügyészségek nyomozati megbízását, de megszűnik az eddigiekben szintén nyomozást végző Pestvidéki Nyomozó Ügyészség és Budapesti Nyomozó Ügyészség is. 
Helyettük a Fővárosi Nyomozóügyészség áll fel, ami a Polt-féle Legfőbb Ügyészségnek alárendelve dolgozik majd. A KNYF és régiós osztályai pedig átveszik az összes olyan nyomozási megbízást a járási szervektől, melyek kizárólag ügyészségi hatáskörbe tartoznak: ilyen például  a vesztegetés, a befolyás vásárlása, a befolyással üzérkedés, valamint a bíró, az ügyész, a rendőrség és a NAV hivatásos állományú tagja ellen elkövetett kiemelt súlyú bűncselekmények.   
A KNYF nemrég országos ismertséget kapott, amikor megállapították, hogy az MTVA-székház őrei jogszerűen rángattak, vonszoltak országgyűlési képviselőket – sőt, közérdekű üzem megzavarásáról beszéltek annak kapcsán, hogy pár ellenzéki politikus petíciót szeretett volna beolvastatni a közmédiában.

A  KNYF február február elsejétől veszi át a járási hatóságok munkaköreit; további részleteket az ügyészségi közleményben találhatnak.
Szerző
Frissítve: 2019.01.25. 13:59