Meghalt a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda igazgatója

Publikálás dátuma
2019.01.25. 16:23
Fotó: Shutterstock
Bezsenyi Mihály rendőr dandártábornok életének 62. évében hunyt el.
Életének 62. évében elhunyt Bezsenyi Mihály rendőr dandártábornok, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda igazgatója. A tábornok harminc éven át szolgálta hazáját a magyar rendőrségnél - írja közleményében a police.hu. Mint írják, a testület teljes állománya osztozik a család fájdalmában.

Bezsenyi a belügyminiszter megbízásából 2014. július 1. óta vezette a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodát.
Miközben a rendőrség egyelőre csak ezt a szűkszavú közleményt adta ki, egyes orgánumok arról írnak, a dandártábornok hosszabb ideje súlyos betegséggel küzdött, és öngyilkos lett, fegyverével főbe lőtte magát.
Szerző
Frissítve: 2019.01.25. 16:28

Csaknem négyezer önkormányzati lakás áll üresen Budapesten

Publikálás dátuma
2019.01.25. 15:59
Illusztráció
Fotó: Népszava
Az érintett ingatlanok jelentős része rossz állapotban van, de még így sokakon segíthetnének ezek a bérlakások, különös tekintettel az október 15-e óta üldözötté vált hajléktalanokra.
A 2018-as év végi adatok szerint összesen 3909 önkormányzati lakás, vagyis a fővárosi bérlakások csaknem tíz százaléka, áll üresen Budapesten - derítette ki a 24.hu. A portál közérdekű adatigényléssel fordult Budapest 23 kerületéhez, illetve a fővárosi önkormányzathoz, az összesítésből pedig kiderült, az utóbbi időben jelentősen megnőtt a nem hasznosított lakásállomány: 2011-ben még csak 2235 ilyen ingatlanról lehetett tudni.

Ahogy arra a 24.hu is rámutat, mindez különösen érdekes annak fényében, hogy a Habitat for Humanity Magyarország jelentése arra jutott, hogy Magyarországon csaknem 840 ezer ember küzd súlyos problémákkal olyan háztartásokban, ahol a bevételek több mint 40 százalékát teszik ki a lakhatási költségek, de még egy KSH-jelentés is megjegyezte: a magyar háztartások mintegy harmada küzd a magas lakhatási költségek miatt anyagi gondokkal.
Ezek alapján pedig kifejezetten indokolt lenne, hogy minél több szociális alapú bérlakás legyen, a meglévők pedig ne álljanak üresen.

A nem hasznosított bérlakások magas száma azért is említésre méltó, mert a kormány sokat vitatott, 2018. október 15-én életbe léptetett törvénye gyakorlatilag betiltotta a "közterületen életvitelszerűen való tartózkodást",
vagyis adná magát, hogy a parlagon álló ingatlanokkal valamilyen formában a hajléktalanhelyzeten is lehetne enyhíteni.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a hajléktalanok számára 9600 férőhely van országosan, krízisidőszakban pedig további 1500, ugyanakkor a becslések országosan 15 és 30 ezer hajléktalanról szólnak. Ez pedig azt jelenti, hogy az üresen álló önkormányzati bérlakások hasznosításával a hajléktalanok jókora részén lehetne segíteni.

Visszatérve az adatokra, a legtöbb önkormányzati lakás, szám szerint 889 a VIII. kerületben áll üresen. Magas az üresen álló lakások száma a X. kerületben is, ott 468 ilyen van, illetve a VII. kerületben, ahol összesen 525 lakást nem hasznosítanak. Ami pedig a a fővárosi önkormányzat tulajdonában álló ingatlanokat illeti, ők 2011-ben még 2130 lakással rendelkeztek, mára ez 1244-re csökkent, ezek közül pedig 250 áll üresen.

Fontos megjegyezni, hogy az üresen álló önkormányzati lakások tekintetében a mostani adatok alapján rekorder Józsefváros vezetése például hozzátette, a szóban forgó ingatlanok mindössze 25%-a hasznosítható, a fennmaradó mintegy 660 lakás "rendeltetésszerű használatra" alkalmatlan állapotban van.
Más kérdés, hogy az utcához képest talán még így is jó alternatívát jelentenének.
A Magyar Kétfarkú Kutya Párt lakókocsikat vásárolt hajléktalanok segítésére
Fotó: Facebook/MKKP
Szerző

Még nem hoznak létre országos sztrájkbizottságot

Publikálás dátuma
2019.01.25. 15:50
Nyugati pályaudvar a 2007-es vasutassztrájk idején
Fotó: Kállai Márton
A termelővállalatoknál a helyi bértárgyalások eredményétől függően lehet sztrájk, mint most az Audiban, de a közszférában valószínű egy összehangolt akció.
Országos sztrájkbizottság egyelőre nem alakul, és szinte biztos, hogy a versenyszférában legfeljebb ágazati szinten, de főként az egyes munkahelyeken lehetnek munkabeszüntetések az elkövetkező hetekben – így nyilatkozott a Népszavának az Országos Sztrájkelőkészítő és Demonstrációs Bizottság péntek délutáni ülésének szünetében Kordás László. A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke szerint a közszolgáltató cégek és általában a közszféra kiszolgáltatott alkalmazottai az eddigi tapasztalatok alapján elszántabbak, hogy összehangolt akcióval, akár egy azonos időben meghirdetett sztrájkkal adjanak nyomatékot követeléseiknek. A pedagógusok, a szociális terület dolgozói és a köztisztviselők már bejelentették sztrájkköveteléseiket, sőt utóbbiak már ki is tűzték a munkabeszüntetés napját március 14-re, és szinte biztosra vehető további érdekvédelmi szervezet vagy szervezetek csatlakozása hozzájuk, ahogy a demonstrációs bizottság munkájába is további tagok akarnak bekapcsolódni – tette hozzá az előkészítő bizottság üléseinek otthont adó MASZSZ vezetője. A három szakszervezeti tömörülés és 12 szakszervezet részvételével karácsony előtt létrehozott testület ezekben a percekben tárgyal a demonstrációk folytatásáról.