Előfizetés

Származásuk miatt tiltották ki a romákat, érzékenyítő trénigre kell mennie az őröknek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.26. 13:01
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Megegyezéssel zárult a budapesti, belvárosi szórakozóhely biztonsági őreinek ügye.
Érzékenyítő tréningre mennek a buapesti, belvárosi REMIX Disco romákat diszkrimináló biztonsági őrei és kollégáik az Egyenlő Bánásmód Hatóságon született megállapodás értelmében - írja közleményében az aHang. Tavaly januárban a szórakozóhely biztonsági őrei megtagadták a belépést egy fiatalokból álló – nem ittas, nem bódult, megfelelően öltözött - roma társaságtól. Az őrök a házirendre hivatkoztak.
Mivel rajtuk kívül mindenki más bejuthatott, aki ott volt, a társaság arra a következtetett, hogy roma származásuk miatt diszkriminálja őket a hely.

Ezt erősítette, hogy pár hónappal később ugyanerre a helyre nem engedték be a Parno Graszt zenekar roma származású tagjait. Ők nem tettek feljelentést - Kiss Márió, a korábbi eset egyik elszenvedője viszont igen.
A péntek délelőtt tartott tárgyalás megegyezéssel zárult: a szórakozóhely minden biztonsági őre két hónapon belül egy az UCCU Alapítvány által szervezett érzékenyítő képzésen fog részt venni. A közlemény, melyet Kiss és az aHang részéről Balogh Lajos együtt írta alá, így fogalmaz:
"A származás, így a roma származás is, adottság, amely megannyi értéket hordoz magában. Jó lenne, ha ez alapján elvetnék a face controll gyakorlatát, negatív sztereotípiák alapján nem segédkeznének egy társadalmi csoport kirekesztésében".

Kiss Márió feljelentést tett egy másik diszkrimináló szórakozóhely, a budapesti Gozsdu udvar esetében is, ahova ősszel nem engedték be. Arról az esetről egy hangfelvétel is készült, melyből kiderül, a szlovákiai Magyar Közösség Pártja EP-képviselőjének korábbi asszisztense, Hu'dár Zoltánt is kitiltották a Gozsduból. A Gozsdu udvarnak egyáltalán nem ez az első, rasszista kirekesztés gyanúját felvető esete. 2017-ben például fiatal lányok egy csoportja fordult az Egyenlő bánásmód Hatósághoz, akiket állításuk szerint azért nem engedtek át a biztonsági őrők az udvaron átvezető Madách Imre úton, mert roma származásúak.

650 millió forintból nyitják újra a balatonfenyvesi kisvasút tíz éve lezárt ágát

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.01.26. 10:59
Mindközül a leghíresebb: a felcsúti kisvasút. Illusztráció.
Fotó: MOLNÁR ÁDÁM / Népszava
Egy 5-6 kilométerre lévő gyógyfürdőt tesz gyorsabban elérhetővé a beruházás.
Hatszázötvenmillió forintos pályázati támogatással fejlesztik a balatonfenyvesi kisvasutat, így több mint tízéves üzemeltetési szünet után újra járhatnak a vonatok a vonal Csisztafürdőhöz vezető ágán.
A pénzből felújítják a fenyvesi végállomás vendéglátóegységét is - közölte Balatonfenyves független polgármestere. Lombár Gábor elmondta, a térségi települések, amelyek régóta szerették volna elérni a kisvasút fejlesztését, 2016-ban nyújtottak be pályázatot, Balatonfenyves vezetésével. Céljuk, hogy a Nagybereken átvágó vasúton ismét el lehessen jutni a Balaton-partról mindössze 5-6 kilométerre lévő Csisztapuszta gyógyfürdőjébe, amely közúton csak nagy kerülővel érhető el.
A Somogy Megyei Önkormányzat tájékoztatása szerint a Balatonfenyves-Buzsák-Csisztapuszta kisvasút fejlesztése, továbbá a Balatonberény-Balatonszentgyörgy-Vörs kerékpáros útvonal kialakítása a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében valósulhat meg.

"Nem félek a karaktergyilkosságtól" - egy ellenzéki polgármester-jelölt már van Pécsett

Ungár Tamás írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2019.01.26. 08:30

Fotó: Csortos Szabolcs / Népszava
Pécsett a Momentum, az MSZP és a DK bejelentette, hogy Péterffy Attila független polgármesterjelölt mögé állnak az őszi önkormányzati választáson. A pécsi hőerőmű egykori vezérigazgatója, a politikai pályán újonc Péterffy Attila szerint a város jelenlegi irányítói tehetségtelenek a tőke idecsábításában.
- Mi ösztönözte a közéleti szerepvállalásra?
- Az elmúlt három évben Pestről gyakran jártam haza a szüleimhez, gyermekeimhez, és ilyenkor találkoztam vállalkozó barátaimmal is. Ők elmondták, hogy nincs gazdája a városnak, nem látszik merre akar menni Pécs, a város gazdasága döglődik. Az állami, önkormányzati beruházásokat olyan Pécsen kívüli cégek nyerik el, amelyeknek jók a kapcsolataik a kormánykörökkel. A munkát nem ők csinálják, tovább adják alvállalkozóknak, a hasznot viszont ők fölözik le. Az alvállalkozóknak csak vegetálásra elég a nyomott áron kapott megbízás. A barátaim arról is beszéltek, hogy a várost 8-10 éve kerülik a befektetők. Emiatt nincs a városnak elegendő helyiadó-bevétele, az önkormányzat eladósodott, Pécs semmibe se foghat az állam és az unió támogatás nélkül.

- Miért kerülik a várost a befektetők?  - Sokat rontott Pécs vonzerején az, hogy a város vezetése több céget is megpróbált einstandolni. A vízművet meg is szerezték – ami 3 milliárdjába került az adófizetőknek –, elfoglalták a helyi buszközlekedésért felelős céget, és el akarták nyelni a Zsolnayt is. Utóbbi nem sikerült. Egy befektető számára riasztó, ha látja, hogy egy város vezetése ezt teszi. De az is gond, hogy Pécs irányítói tehetségtelenek a tőke idecsábításában. A pécsi hőerőmű vezérigazgatójaként, a cég francia tulajdonosának megbízásból több városban is tárgyaltam, amikor hőerőművet akartuk vásárolni. Emlékszem, Debrecenben Papp László, Nyíregyházán meg Kovács Ferenc polgármester tele volt tervekkel, ötletekkel, éreztem, hogy víziójuk van a városuk fejlesztéséről. Ezt Pécsen sosem éreztem.

- Miből gondolja, hogy ön jó lesz polgármesterként?  - A hőerőműben megtanultam, miként kell egy tízmilliárdos nagyságrendű céget irányítani, az ott dolgozókat összefogni, hogyan kell dönteni, proaktív és határozott vagyok, és ösztönöznek a nehéz feladatok, illetve az ezzel járó felelősség.
- Egy város nagyon más, mint egy cég, egy önkormányzat döntéseit nem mindig a racionalitás szabályozza, hanem a politika.
- Egy város döntéseit is racionalitásnak kell szabályoznia, egyébként meg a cégem nevében tárgyaltam politikai vezetőkkel, kormánytagokkal is, és jól boldogultam.

- Ha ennyire jól ment a cégvezetés, miért nem azt folytatja?  - Jelenleg, a Főtávnál felelősségtejes munkám van, évente 25 milliárd forintnyi beruházást kell irányítanom, de ez a munka nem olyan sokrétű, és nem kíván tőlem annyi kreativitást, mint a korábbi munkahelyem. Emellett – ez talán hangzatosnak tűnik, de – nagyon szeretem Pécset, hálás vagyok a városomnak, és tenni akarok érte valamit.

- A választási harcban nincs rutinja. Felkészült rá, hogy keresik majd magán a hibát és megrágalmazzák?  - Nem félek a karaktergyilkosságtól, az engem megerősít, mert látom, hogy félnek tőlem.

- A Fidesz Pécsen is csak teljes összefogással látszik legyőzhetőnek. Mellár Tamás irányításával létre is jött a Mindenki Pécsért Egyesület, ami ezt az összefogást akarta megteremteni. A módszer az lenne, hogy az ellenzéki pártok közösen keresnének jelölteket. Amikor ön függetlenként elfogadta három párt támogatását, akkor elébe vágott az egyesület jelöltállításának, hiszen így kimaradt az egyeztetésből a Jobbik és az LMP. Utóbbiak most már nem állíthatnak közösen jelöltet, csak betársulhatnak a baloldal és a Momentum mögé. Ez sérti őket. Hogy lesz ebből összefogás?
- Lesz. A Jobbik és az LMP számára is az a fontos, hogy legyőzzük Pécsen a kormánypártok jelöltjeit. Ők is tudják, hogy teljes összefogás nélkül erre nincs esély. Bemutatkoztam nekik, ők azt mondták, adjak néhány hetet, és eldöntik, támogatnak-e. Ha jobbat találnak nálam, olyat, aki mögé az én támogatóim is odaállnának, akkor elfogadom ezt a döntést, és félreállok. A lényeg, hogy mind a 19 egyéni körzetben tudjon az ellenzék egy nyerésre esélyes, közös jelöltet állítani.

- Ha nyernek, fel kell készülniük arra, hogy a kormánynak nem Pécs lesz a kedvenc városa.  - Ettől sem tartok. Most mit kap a kormánytól Pécs, amikor fideszes a vezetése? Mi értelme van annak, hogy a kormány tönkre tegyen egy 140 ezres várost, mert nem az ő emberei vezetik? Semmi. A szegedi vezetést is próbálják ellehetetleníteni, de nem mennek semmire. A baloldali Szeged sokkal jobban áll, mint Pécs.

- Az 50 milliárdból gazdálkodó Pécs az elmúlt években felhalmozott 10 milliárd adósságot. Ezt is vissza kell fizetni.
- Hogy pontosan mekkora ez az adósság, és miből jött létre, azt a városvezetés soha nem hozta őszintén nyilvánosságra, van olyan adatunk, ami szerint a teljes tartozás 22 milliárd. Ha nyerünk megvizsgáljuk, hogy miből keletkezett ez, mi ebből a városvezetés és mi a kormány „sara”. Ahhoz, hogy ne képződjön újra a mínusz, a város gazdaságát kell talpra állítani. Nem szabad populista presztízsberuházásokba fogni, olyanokba, amelyek eredményeként létrejönnek a város számára finanszírozhatatlan létesítmények. A gazdasági fellendülés érdekében befektetőket kell idehozni. Nem feltétlenül összeszerelő üzemeket, mert azok alacsony bérért kínálnak munkát, olyan vállalkozásokat akarunk idehozni, amelyek az itteniek kreativitására építenek, a hozzáadott értékre. Ennek érdekében teljesen új pályára kell állítani a város és a pécsi egyetem együttműködését.

- Miért jönnének a befektetők egy olyan városban, ahol einstandolhatják őket?
- Egy új vezetés, aminek nem volt része az einstandban bizalmat kap a befektetőktől. Ám ha marad a mostani csapat, akkor minden marad a régiben.

Péterffy Attila

Pécsett született, apja villamosmérnökként szolgált a Mecseki Szénbányáknál, anyja árkalkulátor volt a város áruházainál. Péterffy gépészmérnöki és európai hegesztőmérnöki diplomát szerzett. 1993-tól a pécsi hőerőműben dolgozott, ahol végigjárta a beosztás-ranglétrát, és 2008-tól hét éven át ő volt a francia tulajdonban lévő cég elnök-vezérigazgatója. Később a Főtávnál folytatta, ott azóta fejlesztési, karbantartási igazgató. Kétszer nősült, első házasságából két lánya és egy fia született, ők 23, 18 és 16 évesek. Második feleségétől tavaly vált el, jelenleg élettársával a fővárosban lakik. Szülei, öccse és három gyermeke Pécsen él.