Nyilvános a kútba esett spanyol kisfiú előzetes boncolási jegyzőkönyve

Publikálás dátuma
2019.01.27. 14:06

Fotó: Daniel Pérez / AFP
A kétéves Julen Rosello zuhanása valószínűleg gyors volt, már a sziklafalnak csapódástól súlyos sérüléseket szenvedett.
Szombat hajnalban találták meg annak a spanyol kisfiúnak, Julen Rosellónak a holttestét, aki január 13-án egy száz méter mély, 25 centiméter átmérőjű kútba zuhant a spanyolországi Totalán közelében. A spanyol EFE hírügynökség jelentése szerint holttestének szemléje során kiderült, hogy a gyerek már zuhanás közben számos sérülést szerzett. A talpára érkezett, a karjai felfelé mutattak - közölte az Euronews. A mentőcsapatok bonyolult mérnöki munkával jutottak el a gyerekhez: a kúttal párhuzamosan egy másik járatot fúrtak, amelyet 73 méteres mélységben másfél napi megfeszített munkával, több mikrorobbantást végrehajtva összekötöttek. A testet 71 méterrel a felszín alatt találták meg, földdel betemetve. Fernando Grande-Malarska spanyol belügyminiszter közben sajtótájékoztatót tartott, amelyen azt mondta: az ügy nincs lezárva, amíg fel nem derítik a kisfiú tragédiájának okát. Vizsgálják például, hogy illegális volt-e az a kút, amelybe belezuhant.
Szerző

Írország támogatná a Brexit határidejének meghosszabbítását

Publikálás dátuma
2019.01.27. 13:02

Fotó: EMMANUEL DUNAND / AFP
Simon Coveney ír külügyminiszter szerint nem léphetnek ki úgy az EU-ból a britek, hogy ne születne megoldás az ír-északír határellenőrzés kérdésében.
Az ír miniszterelnök-helyettes szerint Írország támogatná a brit EU-tagság megszűnésére (Brexit) kijelölt március végi határidő meghosszabbítását - tudósít az MTI. Simon Coveney, aki a külügyminiszteri tisztséget is betölti az ír kormányban, a BBC brit közszolgálati televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette ugyanakkor azt is, hogy nem képzelhető el olyan kilépési megállapodás, amelynek nem része az úgynevezett "backstop-mechanizmus", vagyis az ír-északír határ újbóli fizikai ellenőrzésének elkerülésére kidolgozott tartalékmegoldás.

Coveney szerint ha a brit parlament ezt kiszavazná a Brexit-megállapodásból, az Európai Parlament nem ratifikálná az egyezményt. Az ír politikus határozott igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy Dublin támogatná-e a március 29-én esedékes brit kilépés dátumának elhalasztását, ha a brit parlament megszavazná az erre irányuló képviselői módosító indítványokat. A londoni alsóház, amely január közepén hatalmas többséggel elvetette a Brexit-megállapodást, kedden veszi napirendre ismét az egyezményt.

Még több száz áldozata lehet a brazíliai iszapárnak

Publikálás dátuma
2019.01.27. 12:32

Fotó: Mauro Pimentel / AFP
A brazil mentők leállították szombat éjszakára a munkálataikat a pénteki gátszakadás helyszínén, miközben még több száz áldozat heverhet az iszapáradat alatt; hivatalosan eddig 34 ember holttestét találták meg, 23-an kórházba kerültek.
A katasztrófát egy zagytározó falának leomlása okozta. A kiömlő iszap mintegy 150 méter széles, több kilométer hosszú folyamot hozott létre. A tulajdonos Vale SA bányavállalat közreadott listája szerint még mintegy 250 emberről nem tudnak. A mentést helyi idő szerint a vasárnap reggel kezdték újra. A tűzoltók abban reménykednek, hogy egy elöntött autóbuszban és vonatban még lehetnek túlélők. Áder János köztársasági elnök vasárnap táviratban fejezte ki részvétét brazil kollégájának, Jair Bolsonarónak a dél-amerikai államban bekövetkezett gátszakadás miatt - közölte a hirado.hu.
Szerző