"Arcátlanság!" - Maduro visszaszólt az európai kormányoknak

Publikálás dátuma
2019.01.27. 17:25
A venezuelai elnök szerint az ellenzék amerikai segédlettel akarja őt megpuccsolni
Fotó: Juan Barreto / AFP
A német, a francia, a spanyol és a brit kormány nemrég nyolcnapos ultimátumot adott az elnöknek az új választások kiírására.
Visszautasította Nicolas Maduro venezuelai államfő vasárnap azt a nyolcnapos határidőt, amelyet európai országok szabtak meg számára az új választások kiírására - tudósít a híradó.hu.
"Senki nem adhat nekünk ultimátumot. Ezt vissza kell vonniuk"

– jelentette ki Maduro a CNN Türk hírtelevíziónak adott interjúban, majd hozzátette:

Venezuela nincs Európához kötve. Ez arcátlanság!

A német, a francia, a spanyol és a brit kormány szombaton közölte, hogy ha Maduro nyolc napon belül nem ír ki szabad, tiszta és demokratikus választásokat, akkor elismerik Juan Guaidót, az ellenzéki többségű venezuelai parlament elnökét ideiglenes elnökként. Jorge Arreaza venezuelai külügyminiszter már akkor visszautasította az európai országok ultimátumát. Recep Tayyip Erdogan török államfő az utóbbi napokban nyíltan kiállt Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai államfő mellett, telefonon beszélt vele, és Törökország támogatásáról biztosította. Maduro a török televíziónak arról is beszélt, hogy országa "történelmi háborút" vív a demokrácia és a szabadság nevében. A kialakult helyzetért az Egyesült Államokat tette felelőssé, amely szerinte támadást intéz Venezuela ellen. Az államfő a török hírtelevízió kérdésére válaszolva elmondta: azt tervezi, hogy továbbra is vezeti és megvédelmezi országát - írja a hvg.hu.
Szerző

Gumilövedék sebesíthette meg súlyosan a sárgamellényesek egyik vezetőjét

Publikálás dátuma
2019.01.27. 14:15
Sárgamellényesek tüntetése
Fotó: Charly Triballeau / AFP
A francia tiltakozó csoport radikális szárnyához tartozó Jérome Rodriguest szemen találta valami a párizsi Bastille téri tüntetésen. A rendőrség tagadja, hogy gumilövedék lett volna.
Feljelentést tett az általános társadalmi elégedetlenséget két hónapja megtestesítő franciaországi sárgamellényesek egyik vezetőjének, Jérome Rodrigues-nak az ügyvédje vasárnap, miután ügyfele az előző napi párizsi megmozduláson súlyosan megsérült az egyik szemén - tudósít az MTI. Philippe de Veulle szerint a sérülést egy rendőrségi gumilövedék, a rendőrség szerint egy úgynevezett oszlató gránát szilánkja okozta. A rendőrség felügyeleti szerve eljárást indított az ügyben. A sárgamellényesek radikális szárnyához tartozó Jérome Rodrigues szombat délután élőben közvetítette a Facebookon a párizsi Bastille térről a tüntetést, amikor az egyik szemén megsérült. A kiposztolt felvételen jól látszik, hogy a kilencedik percben rendőrök érnek a közelébe és lövedék repül vele szembe. A férfi összeesik és a tüntetéseken önkéntes elsősegélynyújtók, úgynevezett street medics-ek veszik körbe.
"Tárgyi bizonyítékaim vannak arról, hogy gumilövedék volt"

- mondta az ügyvéd a BFM francia hírtelevízióban,

visszautasítva a rendőrség hivatalos magyarázatát, miszerint az oszlatáshoz használt és Rodrigues közelében felrobbantott gránát egyik szilánkja okozta a szemsérülést. "Minden nagyon gyorsan történt. Egy gránátot dobtak felém és bekaptam egy lövedéket is. Duplán támadtak. Egy gránáttal a lábamnál és egy lövedékkel is" - mondta a sértett, aki a kórházi ágyából nyilatkozott az LCI hírtelevíziónak. A gumilövedék használatáról egész héten heves vita folyt a televíziókban, miután a francia rendőrök rendszeresen bevetik, súlyos sérüléseket okozva a tiltakozóknak. A sárgamellényesek szerint az utóbbi két hónapban 15 tüntető vakult meg az egyik szemére sérülés következtében. Christophe Castaner belügyminiszter szerint a gumilövedékek alkalmazásával elkerülhető a fizikai kontaktus az erőszakos tüntetőkkel, e nélkül még több sérült lett volna a megmozdulásokon.

A szombati tüntetéseken most először a rendőrök testre erősített kamerákkal rögzítették a fellépéseiket annak érdekében, hogy a gumilövedékek használata a belügyminiszter szavai szerint "átlátható" legyen. Rodrigues ügyvédje szerint viszont nem volt kamera az ügyfelével szemben fellépő rendőrön, aki "nem tartotta be az érvényben lévő szabályokat és a szakmai etikát". A szemtanúk által megtalált gumilövedéket átadták a rendőrség felügyeleti szervének, amely szombaton eljárás indított annak kiderítésére, hogy milyen körülmények között sérült meg Rodrigues, akit a tűzoltók szállították kórházba.

Szombaton tizenegyedik alkalommal tiltakoztak a sárgamellényesek Párizsban és a nagyobb városokban. A rendőrség szerint mintegy 70 ezren vonultak utcára, közülük Párizsban kevesebben, mint a korábbi hetekben, de jelentősebb megmozdulások voltak a dél-franciaországi Toulouse-ban, Bordeaux-ban és Dijonban. A tüntetéseket mindenhol kisebb incidensek és összetűzések kísérték a rendőrökkel, országszerte 59 embert vettek őrizetbe. Az elmúlt két hónapban a sárgamellényes tiltakozók által felállított úttorlaszoknál történt balesetekben tízen vesztették életüket és több mint kétezren megsérültek a tüntetéseken, a rendőrök közül csaknem ezren sérültek meg.

Vasárnap délután a sárgamellényesek követeléseit nem támogató úgynevezett Vörös kendősök szerveznek tüntetést, első alkalommal Párizsban. Céljuk, hogy kifejezzék "a csendes többség" véleményét, amely meg kívánja "védeni a demokráciát és az intézményeket" a sárgamellényesek tüntetésein november óta tapasztalható erőszakos cselekményekkel és a kifejeződő gyűlölettel szemben.

Nyilvános a kútba esett spanyol kisfiú előzetes boncolási jegyzőkönyve

Publikálás dátuma
2019.01.27. 14:06

Fotó: Daniel Pérez / AFP
A kétéves Julen Rosello zuhanása valószínűleg gyors volt, már a sziklafalnak csapódástól súlyos sérüléseket szenvedett.
Szombat hajnalban találták meg annak a spanyol kisfiúnak, Julen Rosellónak a holttestét, aki január 13-án egy száz méter mély, 25 centiméter átmérőjű kútba zuhant a spanyolországi Totalán közelében. A spanyol EFE hírügynökség jelentése szerint holttestének szemléje során kiderült, hogy a gyerek már zuhanás közben számos sérülést szerzett. A talpára érkezett, a karjai felfelé mutattak - közölte az Euronews. A mentőcsapatok bonyolult mérnöki munkával jutottak el a gyerekhez: a kúttal párhuzamosan egy másik járatot fúrtak, amelyet 73 méteres mélységben másfél napi megfeszített munkával, több mikrorobbantást végrehajtva összekötöttek. A testet 71 méterrel a felszín alatt találták meg, földdel betemetve. Fernando Grande-Malarska spanyol belügyminiszter közben sajtótájékoztatót tartott, amelyen azt mondta: az ügy nincs lezárva, amíg fel nem derítik a kisfiú tragédiájának okát. Vizsgálják például, hogy illegális volt-e az a kút, amelybe belezuhant.
Szerző